Operation happiness

Godmorgon! 
Efter vĂ„r lilla uteritt igĂ„r mĂ„ste jag sĂ€ga att jag pĂ„ allvar började fundera pĂ„ hur jag bĂ€st lĂ€gger upp trĂ€ningen fĂ€r Flugan framöver. Flugan som förvisso gör allt precis som jag sĂ€ger men som ju blir lite seg och saknar bjudning och ser rĂ€tt sĂ„ uttrĂ„kad ut inomhus (om man inte har hinder framme). Flugan som sken upp som en liten sol och taktade och hade öronen sĂ„ spetsade att de kunde ha trillat av igĂ„r nĂ€r vi red ut. 
 
Jag vet inte. Jag ser det som min frĂ€msta uppgift att hĂ„lla Flugan frisk och glad. Men det Ă€r inte alltid helt enkelt att kombinera de tvĂ„, sĂ€rskilt eftersom det ridmĂ€ssiga jobbet med att hĂ„lla henne frisk vĂ€ldigt sĂ€llan kan betraktas som roligt och nĂ„got som gör henne glad. TvĂ€rtom Ă€r det ganska jobbigt, lite enformigt och allmĂ€nt traggligt. Men jag tĂ€nker mig att jag ska försöka vrida runt upplĂ€gget sĂ„ mycket det gĂ„r och börja med att göra alla jobbiga saker utomhus dĂ€r hon tycker det Ă€r roligare att vara, och göra roliga, enkla saker inomhus. En liten trĂ€ningsrokad för att hĂ„lla hennes motivation uppe sĂ„ gott det gĂ„r, helt enkelt. 
 
Min uppfattning Ă€r att vissa hĂ€star Ă€r sĂ„dana som man helt enkelt inte kan eller bör jobba stenhĂ„rt med 4-5 dagar i veckan. De behöver longering, uteritter, galoppjobb, skrittpass, klĂ€ttring osv, och en helt annan typ av upplĂ€gg gentemot en "normal" hĂ€st som man kan trimma pĂ„ ridbanan allt som oftast. Jag börjar fĂ„ kĂ€nslan av att Flugan Ă€r en sĂ„dan. Det kĂ€nns som att hon mĂ„r bĂ€st nĂ€r det Ă€r nĂ„gon typ av varierad ridning 4-5 dagar i veckan och jobbigare pass 1-2 dagar/vecka - och dĂ„ helst utomhus. Jag kanske Ă€r helt ute och cyklar men jag tĂ€nker att det Ă€r vĂ€rt att testa och se om det blir nĂ„gon skillnad iallafall. Om ni har nĂ„gon erfarenhet av hĂ€star som inte trivts med "normala" trĂ€ningsupplĂ€gg sĂ„ fĂ„r ni jĂ€ttegĂ€rna berĂ€tta! Är vĂ€ldigt nyfiken pĂ„ hur ni lagt upp trĂ€ningen och vad som fungerade för er isĂ„fall 😃 
 
(null)
  
Idag ska vi iallafall pĂ„ öppen bana vilket ska bli suuuuuuperkul!!! Är sĂ„ glad att det finns sĂ„ mĂ„nga fina stĂ€llen hĂ€r runtomkring som vi kan Ă„ka till. 

Maria:

Det kÀnns ÀndÄ vÀldigt fint att hÀsten du skaffat Àr en livsnjutare! Ni gÄr lÀra av varandra ;)

Cornelia:

Är hon svĂ„r att komma Ă„t ute, pĂ„ mestadels raka spĂ„r? Annars tĂ€nker jag att du kan vĂ€l jobba henne sĂ„ mycket som möjligt pĂ„ uteritter? Vad behöver du göra pĂ„ ridbanan förutom hoppning som hon tycker Ă€r kul?

Tova:

Exakt sĂ„ Ă€r min!! Hela hon bara dör nĂ€r jag rider pĂ„ ridbanan. Hon tycker det Ă€r sĂ„ trĂ„kigt! HĂ„ller pĂ„ och sĂ€tta igĂ„ng henne nu. Inte en muskel kvar efter ett föl.. rider 3ggr ut i skogen. Longerar 1 gĂ„ng i veckan. Även fast hon hatar det đŸ€”

Amanda:

Min förra var sĂ„n. Heldog pĂ„ banan. All typ av galoppjobb fick vi göra pĂ„ grusvĂ€gar och all typ av styrketrĂ€ning i skogen. Hoppning samt stretchpass pĂ„ bana men Max 2 dagar i veckan och Ă€ndĂ„ tyckte hon livet pĂ„ banan var piss. Jag köpte en ny hĂ€st som gillade livet (med mig) lite mer 😂

C:

Hon utmanar din kreativitet, din lilla hÀst ;) Alla mÄl man har med att trÀna hÀsten pÄ banan gÄr att göra pÄ andra stÀllen och sÀtt. Förutom just banhoppning ;) men det kanske hon tycker Àr kul pÄ banan? LÄter ju toppen att du har Widner att bolla med! Hon vet ju garanterat hur du hittar pÄ alternativa övningar för det ÀndamÄlet ni behöver (styrka, vissa muskelgrupper, avspÀndhet, bÀrighet eller vad det Àn mÄ vara). Det tror jag inte om dig heller, sÄ det Àr mer en generell kommentar, Àn riktat till dig, men sjÀlv skulle jag aldrig drömma om att insistera pÄ nÄgon arbetsform som min hÀst tyckte var riktigt trÄkig. Vilken jÀkla psykisk nedbrytning. SÀger emot allt om inlÀrning och samarbete som man vet. Finns alltid alternativ. Eller andra mÄl att sÀtta upp.

Veronica:

Min förra var precis sĂ„n! Stor och tung som bara heldog om man red pĂ„ ridbana 2 dagar i rad. Jag hade med honom som regel att aldrig jobba honom pĂ„ bana mer Ă€n varannan dag och dĂ„ minimera sjĂ€lva tiden pĂ„ ridbanan. Skrittade oftast fram och av utomhus, gjorde bara sjĂ€lva ”jobbet” pĂ„ ridbanan/ridhuset. Sen övriga dagar sĂ„ jobbade jag honom mycket ute lĂ€ngs vĂ€gar/i skogen. GĂ„r att göra mĂ„nga övningar pĂ„ rakt spĂ„r utomhus! Man fĂ„r vara lite pĂ„hittig med en sĂ„dan hĂ€st. Det positiva Ă€r ju att man blir tvingad till att rida pĂ„ varierade underlag och inte bara nöter runt i ridhuset :)

E:

Min Ă€r likadan! Försöker rida sĂ„ mycket som möjligt ute. Trimmar aldrig mer Ă€n 2 dagar i rad. Försöker rida ut mycket, ibland bara helt kravlöst och ibland arbete pĂ„ grusvĂ€gar. ÖvergĂ„ngar, tempovĂ€xlingar, galoppombyten pĂ„ smĂ„ bĂ„gar, det gĂ„r att göra mycket! Har Ă€ven ett fĂ€lt vi kan rida pĂ„ dĂ€r hon kan fĂ„ strĂ€cka ut sig och fĂ„ frihetskĂ€nsla samtidigt som det gĂ„r att rida som pĂ„ en bana. Sen lugn longering, skritt och hoppass med sĂ„klart! Vi bĂ„da trivs med upplĂ€gget, variation och mycket utomhus trots att vi har ett varmt ridhus!

Magda:

Det jag reagerar pĂ„ i de hĂ€r Ă€r att de upplĂ€gget du beskriver Ă€r sĂ„ jag trĂ€nar alla mina hĂ€star. De du beskriver normalt trĂ€ningsupplĂ€gg med 4 pass i veckan pĂ„ banan ser jag inte alls som normalt. Jag gör allt förutom i skogen. Enda gĂ„ngen jag gĂ„r in pĂ„ ridbanan Ă€r nĂ€r jag ska hoppa. Allt gĂ„r att göra i skogen, bara fantasin som sĂ€tter grĂ€nser😃 sen förstĂ„r jag att alla har olika förutsĂ€ttningar med hur man kan rida i skogen och hur naturen ser ut runt omkring. Men jag Ă€r istĂ€llet uppvĂ€xt utan tillgĂ„ng till ridhus eller ridbana sĂ„ hĂ€r har skogen alltid varit mitt arbets verktyg för att jobba hĂ€starna😊

Kommentera inlÀgget hÀr: