HönÀtet pÄ hyllan

För nĂ„gra veckor sedan nĂ€r Flugan hade varit installad ett tag sĂ„ började jag hĂ€nga upp ett hönĂ€t med halm i till henne. Hon fick redan ganska rejĂ€lt med hö och sen har hon ju sin höboll som jag tycker Ă€r ett jĂ€ttebra hjĂ€lpmedel för att hĂ„lla henne sysselsatt lite lĂ€ngre, men jag ville Ă€ndĂ„ att hon skulle fĂ„ möjlighet att tugga under lĂ€ngre tid sĂ„ ett hönĂ€t med bara halm i kĂ€ndes som en bra kompromiss Ă€ven om jag egentligen Ă€r starkt emot hönĂ€t pĂ„ grund av den onaturliga positionen det medför. 
 
Tyckte det var vÀldigt uppenbart 2-3 veckor senare att Flugan blivit stelare och vÀldigt mycket mer kÀnslig och öm i bÀgge underhalsmuskler. Det Àr de som tar stryk först och det Àr frÀmst pÄ grund av stelheten i dem som jag inte gillar nÀt, och skillnaden var verkligen pÄtaglig - innan nÀtet var hon inte en tillstymmelse till stel eller öm i dem. Med andra ord Àr nÀtet borttaget och hon fÄr halmen pÄ golvet istÀllet. Hon fÄr tillrÀckligt för att det alltid ska vara litegrann kvar pÄ morgonen efter, sÄ jag förutsÀtter att hon hÄller sig hyfsat sysselsatt under natten.
 
Om nÄgon av er har hönÀt till era pÄllar och inte tycker de Àr stela i sin hals/nacke sÄ berÀtta gÀrna hur ni hÀnger upp det för ni mÄste sitta inne med nÄgot mirakeltips som jag inte förstÄr mig pÄ, haha! Eller sÄ klarar alla andra av att rida bort den stelheten och inte jag, what do i know. Hur som haver sÄ Àr detta tredje eller fjÀrde gÄngen jag ger nÀt ett försök och tredje eller fjÀrde gÄngen jag fÄr pÄminna mig sjÀlv om att det Àr kasst, haha... Fattar att man ibland fÄr vÀlja mellan att hÀsten stÄr sysslolös eller att den fÄr ont i nacken, men ja... pest eller kolera, helt enkelt.
 
 
(null)

Alice:

Hur kommer det sig att du bara har strö i bakre halvan av boxen? TĂ€nker du att hon sjĂ€lv strör ut det sen efter hand? 🧐😃

Svar: Har strö pĂ„ en bred remsa i mitten (syns inte pĂ„ bilden) sĂ„ sprider hon ut det i hela boxen sjĂ€lv sen â˜ș gör sĂ„ bara för att det blir en aning mindre spĂ„n och dĂ€rmed lĂ€ttare att mocka lĂ€ngst fram och lĂ€ngst bak dĂ€r hon brukar kissa och bajsa đŸ’©
Danai

Ellen:

Jag hÀnger min hÀsts hönÀt sÄ det nuddar marken. Jag gjorde en riskbedömning med tanke pÄ att han skulle kunna fastna med sina skor i nÀtet men det hÀnger i ett hörn och risken kÀnns vÀldigt liten att han ska rulla sÄ han fastnar just dÀr. Han Àlskar sitt hönÀt och slippet dra i det och han fÄr en mer naturlig stÀllning att Àta i :)

Svar: Tack för tipset!! SĂ„ himla nojig att de ska fastna dock sĂ„ fĂ„r se om jag ger det ett försök eller bara lĂ„ter det vara som det Ă€r nu 🙃
Danai

Caroline:

Jag gör mig samma erfarenheter som du. Dock mÀrkbart bÀttre nÀr hönÀtet Àr fast förankrat, sÄ att de inte behöver rycka, slita och slÀnga med hela nÀtet. DEt optimala Àr ju att ha nÄgon slags astung lÄda och spÀnna nÀtet över höet; dÄ blir det rÀtt ÀtstÀllning, och mer som att noppa ur/beta grÀs ur nÀtet, Àn att kasta runt det för att fÄ ut hö. Om du inte har möjlighet till nÄgon golv-anordning, skulle det kanske kunna vara en idé att sÀtta tvÄ-fyra skruvöglor i vÀggen vid nÀtets nederkant, sÄ att du kan fixera nÀtet? BLir ju fortfarande lite för hög/lodrÀt stÀllning för nacken, men ett superbilligt försök som kanske kan vara vÀrt att prova iaf?

Svar: HÄller helt med om astung lÄda med nÀt-idén och har funderat pÄ att bygga en men inte kommit lÀngre Àn sÄ.

Tusen tack för tipset om att förankra nĂ€tet, det kan ju faktiskt vara vĂ€rt att testa! 😃
Danai

Mariam:

Sök pÄ Slow feeder...finns bÄde att köpa och hur man gör egen...

Kommentera inlÀgget hÀr: