Stolthet och fördom

Idag Ă€r en fredag utöver det vanliga. 
Idag hĂ„lls vĂ„r graduation ceremony i Stockholm. Eller ja, den hĂ„lls online och min klasskompisar har ordnat en egen liten tillstĂ€llning. TyvĂ€rr kan jag inte vara med, men jag Ă€r nöjd Ă€ndĂ„. Alla mina tentor som gjorts den senaste tiden Ă€r godkĂ€nda och mastern Ă€r inlĂ€mnad och förhoppningsvis godkĂ€nd. Det vet vi inte förrĂ€n om nĂ„gra veckor. Men Ă€n sen dĂ„. TĂ€nk att det gick att rodda 200% plugg och ett helt liv pĂ„ sidan av det utan att braka ihop. Jag skulle ljuga om jag sĂ€ger att jag inte Ă€r stolt, faktiskt. 
 
Jag Ă€r ocksĂ„ lite förtvivlad över det som sker i vĂ€rlden just nu. Jag lider enormt med de som utsĂ€tts för övervĂ„ld frĂ„n polisens sida. Ni vet ju att jag avskyr vĂ„ld. Men jag finner samtidigt att jag har vĂ€ldigt svĂ„rt att förlika mig med den i nulĂ€get rĂ„dande Ă„sikten att alla poliser Ă€r maktgalna sociopater. Att maktlystenhet Ă€r kĂ€rnan i sjĂ€lva yrkesvalet. Jag kan inte förlika mig med tanken pĂ„ att jag valt att sĂ€tta livet och karriĂ€ren pĂ„ paus för ytterligare 2,5 Ă„rs student-slit och en stundande skitdĂ„lig lön pĂ„ grund av att jag Ă€r maktgalen. Det rimmar inte för mig, och det gör mig ledsen att se att den allmĂ€nna uppfattningen om yrket kan smĂ€das sĂ„ enormt tack vare korthuggna filmer tagna i pressade situationer och sedan spridda till allmĂ€nheten. 
 
Det Ă€r SJÄLVKLART för mig liksom för alla andra att det finns rötĂ€gg som aldrig borde ha blivit poliser. Precis som det finns rötĂ€gg som aldrig borde ha jobbat med barn, eller jobbat med folks pengar, eller Ă€ldre - you name it. Det kommer alltid att finnas mĂ€nniskor som valt sina yrken av fel anledningar. Men nĂ€r folk i Sverige ska attackera polisbilar för att demonstrera sina rĂ€ttigheter sĂ„ förstĂ„r jag inte riktigt poĂ€ngen, Ă€rligt talat. Inte för att man inte har rĂ€tt att demonstreta - gudarna ska veta att jag förstĂ„r ilskan som sjuder - men för att man tar ut sin ilska pĂ„ de som vigt sitt liv Ă„t att skydda och upprĂ€tthĂ„lla de lagar och regler vi alla lever efter. Det Ă€r inte polisens fel att lagen ser ut som den gör. Don't kill the messenger, osv. 
 
Det gör mig ledsen att mitt kommande yrke Ă€r sĂ„ otacksamt.. Fram till dess att det Ă€r din lillebror eller din dotter som krĂ€ver upprĂ€ttelse för ett brott begĂ„nget. Vem stĂ€ller upp dĂ„? Vem springer mot faran för att skydda dig som hoppade pĂ„ polisens bil, nĂ€r du vill springa och gömma dig? Vem ser till att din son kommer hem den dĂ€r natten han druckit för mycket och inte kan ta sig hem sjĂ€lv? 
 
Jo, det gör polisen. 
 
Jag vĂ€grar tro att man jobbar med utsatta, pĂ„verkade mĂ€nniskor som krĂ€ks över en, patrullerar otaliga nĂ€tter med skĂ€llsorden haglande och dealar med död, Ă„ngest, ohĂ€lsa och vĂ„ld varenda dag pĂ„ grund av att man besitter ett inneboende maktbegĂ€r. Jag vĂ€grar. 

Lisa:

Du Ă€r klok Danai. Flera borde vara som dig❀

Svar: ♄♄
Danai

ML:

Jag tycker precis som dig men diskuterade detta med en vÀn nyligen. Hen menade att det Àr ingen som sagt att ALLA poliser Àr maktgalna idiotier utan att problemet Àr att dessa idioter (i mÄnga fall) fÄr fortsÀtta jobba efterÄt. Och att det vÀldigt sÀllan Àr en kollega till den som brukar övervÄld kliver in och sÀger ifrÄn. Givetvis gör inte detta att det Àr ok att vÀlta en polisbil eller anfalla en polis. Men jag vet att mÄnga Àr frustrerade över att rötÀggen sÀllan blir av med jobbet efter övervÄld eller rasistiska uttryck/handlingar.

Svar: Kan bara hÄlla med om det. Men den senaste tiden har jag sett en ihÀrdig ström av inlÀgg och Äsikter som insinuerar att polisyrket genomsyras av att man vill jobba med makt, att lagarna Àr utformade för att demonstrera makt mot minoriteter och att de som vill bli poliser endast gör det av maktlystenhet. DET Àr inte okej, lika lite som att begÄ upprepade tjÀnstefel och inte fÄ nÄgon pÄföljd - i mitt tycke.
Danai

Evelina:

Jag har tÀnkt pÄ det mycket ocksÄ. NÀr en polis eller nÄgra stycken gör nÄgot fel dras ALLA poliser över en kant. NÀr en kille vÄldtar en tjej, fyfan att dra alla killar över en kant. För den killen representerar ju inte alla killar. Men nÀr en polis gör fel dÄ representerar den helt plötsligt alla poliser. VÀldigt fel och jag anser precis som du, det finns de som aldrig borde vara poliser osv. Tycker ocksÄ det Àr otroligt fel att de som missbrukar sitt yrke, i detta fallet makt, borde inte fÄ vara kvar precis som en person som vÄldtar inte borde fÄr gÄ fri men vi vet alla hur det funkar...

hÀngivet fan:

Din mastersuppsats, kan man lĂ€sa den nĂ„gonstans? Kommer den att publiceras nĂ„gonstans eller fĂ„r man bara leva i ovisshet? 😂

Kommentera inlÀgget hÀr: