Mat-nörderi

Medan jag Ă€r pĂ„ min lilla minisemester med vĂ€rldens absolut bĂ€sta sambo tĂ€nkte jag bjuda pĂ„ lite hĂ€stnörderi i cyberspace. Har frĂ„gat förut men tycker detta Ă€r stĂ€ndigt intressant: vad Ă€ter era hĂ€star och varför? 

I’ll go first! 

Jag kĂ€nner ju inte Flow sĂ€rskilt vĂ€l Ă€n och Ă€r ingen expert pĂ„ foder, men jag har som tur Ă€r vĂ€nner som Ă€r desto duktigare! Med stoooor hjĂ€lp av dem har jag kommit fram till nedan matrĂ€tt till min fyrbening. 

Till att börja med sĂ„ hon fĂ„r en ganska standard bas i kraftfodret bestĂ„ende av Saracen Re-Leve mĂŒsli. Den Ă€r egentligen till för högpresterande hĂ€star men av alla foder jag nu lĂ€st in mig pĂ„ sĂ„ lĂ€t denna mĂŒsli bĂ€st med minst socker, mest lĂ„ngsam energi och lĂ„g stĂ€rkelsehalt. MĂŒsli Ă€r ju det enda jag fĂ„r henne att Ă€ta.... iallafall, utöver det Ă€ter hon: 

  • Fodersalt (KRAFFT): for obvious reasons. 
  • Magnesium (KRAFFT); VÄLDIGT vanligt med magnesiumbrist i hĂ€star enligt X antal studier. Viktig för att muskler, nerver osv och har nyss lĂ€rt mig att lĂ„ngvarig brist kan leda till skelettskador. HjĂ€lper ocksĂ„ till att ta udden av spĂ€nda hĂ€star. 
  • Loppfrö (Eclipse Biofarmab): Förebygger sandkolik genom att bilda en skyddande "gel" i tarmen dĂ€r sand inte kan fastna. Hon gĂ„r i en jordig grĂ€shage, dvs inte pĂ„ grönbete och dĂ€rav vill jag minska risken för att hon fĂ„r sandkolik nĂ€r hon gĂ„r och plockar i potentiellt jordiga strĂ„n.
  • Vitamin A, C, E + Biotin (Ekipage Balans): FĂ„tt just denna vitaminblandning rekommenderad dĂ„ den innehĂ„ller de absolut viktigaste vitaminerna (förutom B1) och har vĂ€ldigt hög smĂ€ltbarhet. A = viktig för hud och slemhinnor och motverkar parasitangrepp. C = hjĂ€lper till i uppbyggnaden och bibehĂ„llandet av fibrer i senor, ledbrosk och ligament. E = bra för immunförsvaret och skyddar muskelcellerna vilket ökar prestationsförmĂ„gan. Biotin = bra för hovar och pĂ€ls samt hjĂ€lper till att omvandla/bli av med mjölksyra. 
  • B1 Thiamin (Trikem); HĂ€sten bildar detta sjĂ€lv men det görs först i tarmen vilket gör att upptaget blir litet. BibehĂ„ller Ă€mnesomsĂ€ttning och muskelfunktioner OCH (!!!!) Ă€r viktig för kroppens hantering av stress. Överdosering (vilket inte Ă€r farligt eftersom b1 Ă€r vattenlösligt) har enligt flera studier pĂ„visat lugnande effekt pĂ„ stressade hĂ€star. Tar udden av hetsiga hĂ€star. 
  • FÄRSK bakjĂ€st: skapar en bra miljö i hĂ€stens mage och motverkar magsĂ„r/tarmproblem samt Ă€r bra för hovar och pĂ€ls. 
  • Mineraler (Trikem Macro): VĂ€ger upp för de vanligaste bristerna i grovfoder. 

Ja, det var vĂ€l det hela! En halv butik i Flows mage varje dag med andra ord, men en rĂ€tt stabil grund som tĂ€cker upp för det mesta som kan tĂ€nkas saknas, men samtidigt Ă€r svĂ„r att överdosera. PĂ„ en hĂ€st som henne med mycket nerv tycker jag det Ă€r viktigt att försöka plocka bort stressen sĂ„ mycket man kan och göra det man kan för att ge hĂ€sten förutsĂ€ttningarna att lĂ€ttare slappna av utan att för den sakens skull döda energin, för den behöver de ju! Den ska dock kunna anvĂ€ndas pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt.
Personligen tror jag att dieten Ă€r en del av det hela Ă€ven om hanteringen och ridningen givetvis Ă€r en vĂ€ldigt omfattande pusselbit. 

SĂ„ smĂ„ningom kanske jag Ă€ndrar eller lĂ€gger till i "basen" som idag bestĂ„r av mĂŒslin, men vi fĂ„r se vad hon kan tĂ€nkas behöva helt enkelt. 

(null)


Nu till frĂ„gan: vad ger ni era och varför?? SĂ„ nyfiken!! Frida Hartelius:

Har en tjurig valack som vi har fĂ„tt Ă€ndra om kosten till en hel del senaste Ă„ret. Åt spillers musli, ledsnade och matvĂ€grade efter nĂ„gra mĂ„nader. Bytte till havre/krossad havre men ledsnade Ă€ven dĂ€r. Nu har vi Krafft groov protein som vi har gett sedan i mars och peppar peppar sĂ„ Ă€ter han fortfarande! Har Ă€ven kraffts mineraler till men lĂ€gger jag i för mycket sĂ„ matvĂ€grar han. För mig Ă€r det viktigare att han Ă€ter upp sin mat Ă€n att han ska fĂ„ i sig mineraler sĂ„ ger bara nĂ„gra korn av det sĂ„ han inte ska kĂ€nna smaken. Det enda tillskotten utöver det Ă€r hyaluronsyra som Ă€r smaklös!

Johanna :

Haha oj kĂ€nns dumt att ens svara pĂ„ detta (skĂ€ms nĂ€stan) Mina fĂ„r, förutom ett grymt bra grovfoder, ett mĂŒsli foder av mĂ€rket Lympos. UnghĂ€starna och avelsstoet fĂ„r avel-unghĂ€stvarianten. Sen mineraler och salt. Thats it. Höll pĂ„ med massa tillskott innan men mĂ€rker ingen skillnad, förutom i plĂ„nboken haha. SĂ„ kul att du Ă€ntligen skaffat hĂ€st igen!

Svar: Grovfoder Ă€r ju a och o!! Absolut inget att skĂ€mmas för, mĂ€rker du ingen skillnad sĂ„ kan man lika gĂ€rna spara de hundralapparna till nĂ„got roligare 😉
Danai

Cornelia:

Som fellow fodernörd undrar jag vad du har för grovfoder? Spontant kÀnns det som en massa tillskott du KANSKE inte behöver? Jag har ingen hÀst just nu, men utgÄr frÄn grovfodret och försöker hÄlla det enkelt, drömmen Àr ju ett hö som inte behöver kompletteras men det finns ju typ aldrig.. Oftast Àr det protein jag behövt fylla pÄ med, dÄ har jag anvÀnt lucern och sÄ de mineraler som behövs fyllas pÄ med för att fÄ upp alla vÀrdena. LÀngtar till nÀsta hÀst sÄ jag fÄr rÀkna foderstat igen haha, sÄ intressant :)

Svar: Grovfodret Àr ok men ligger lite lÄgt i de flesta mineralvÀrden som de flesta (enligt min uppfattning) gör. Sen vill jag gÀrna inte vara utan de tillskott som Àr positiva för mage och tarm och har en positiv effekt pÄ stressade hÀstars mentalitet just för att undvika onödig stress och hÄlla magen i bra form liksom.

Men sjĂ€lvklart Ă€r det inte sĂ€kert att de gör nĂ„gon mĂ€rkvĂ€rdig skillnad😅
Som sagt Ă€r jag ingen expert utan har försökt ta till mig det bĂ€sta jag hört andra prata om. Jag mĂ€rker iallafall stor skillnad pĂ„ mig sjĂ€lv nĂ€r jag Ă€ter mina extra kosttillskott i form av vitaminer och mineraler och inte, och tĂ€nker att jag kan göra vad jag kan för att försöka optimera hennes mĂ„ende iallafall 😊
Danai

Tove:

Haha, hjĂ€lp.. Du ger mig nĂ€stan lite Ă„ngest över alla hundralappar du mĂ„ste lĂ€gga pĂ„ tillskott varje mĂ„nad (och en aning skamsen eftersom min hĂ€st inte fĂ„r nĂ„got sĂ„dant)🙄
Han har iallafall en ganska basic foderstat bestĂ„ende av betfiber, salt, havre och Kraffts low starch samt b-vitamin vid pĂ€lssĂ€ttning/fĂ€llning. BrĂ„kade fram och tillbaka med en massa tillskott i för hans stĂ€ndigt lösa mage i flera Ă„r men har Ă€ntligen fĂ„tt ordning pĂ„ den. Less is more verkar funka pĂ„ honom, tĂ€vlingshĂ€st pĂ„ 120-nivĂ„â˜ș

Svar: Haha, sĂ„ lĂ€nge jag tycker pengarna Ă€r vĂ€linvesterade i Flows mĂ„ende sĂ„ kan vi alla vara nöjda och glada tĂ€nker jag, oavsett placeboeffekt eller ej 😂

Finns ju lika mĂ„nga tankar och filosofier om detta som det finns hĂ€stĂ€gare, sĂ„ sĂ„ lĂ€nge man inte gör uppenbart korkade val och gör det man sjĂ€lv tror Ă€r bĂ€st för pĂ„llen sĂ„ mĂ„r nog pĂ„llen bra tror jag! De allra flesta mĂ€nniskor mĂ„r ju alldeles utmĂ€rkt utan nĂ„gra kosttillskott men man kan kanske mĂ„ liiiite bĂ€ttre med dem, vad vet jag? För min egen del mĂ€rker jag ganska stor skillnad pĂ„ nĂ€r jag Ă€ter tillskott och inte och dĂ€rav mitt nörderi med att proppa Flow full, haha 😄

Kul att lÀsa att det verkar vara tvÀrtom för din, det gör ju diskussionen Àn mer intressant kan jag tycka!
Danai

Evelina:

Jag ger vÀldigt basic och kan lÀgga till ibland extra saker av olika anledningar. Först och frÀmst under sommaren gÄr vÄra hÀstar ute dygnet runt och dÄ ger vi inget kraftfoder alls. PÄ vintern ger vi enbart lite kraftfoder och mineraler. TIll min hÀst lÀgger jag till B-vitaminer under vÄren pga hennes pÀls. Det Àr typ det haha. Jag tror ofta att mÄnga saker man ger hÀsten i extra tillskott inte behövs. Lite som mÀnniskor, vissa behöver nÄgot extra men mÄnga gÄnger fÄr man i sig det i den vanliga maten. Men ibland Àr det folk som kollar snett pÄ mig för att jag enbart ger vÀldigt basic...

Caroline :

HÀstar: tÀvlingshÀstar lÀtt klass, unghÀstar, avelsston.

Sommar: grÀs, mineralbalja (granngÄrden har en utan melass), saltsten. De som blir tjocka fÄr vara lite tjocka, intensifierar trÀning eller tar in pÄ natten om de gÄr upp för mkt i vikt. De som inte kan hÄlla vikten (digivande avelsston) fÄr equi-jewel, lucerne, olja, muscle up, build-up conditioning mix, dÀr proteindelen av fodret ökas ju lÀngre sommaren gÄr och grÀset blir mindre proteinrikt.

Samma koncept pÄ vintern, men med olika hö Ät avelsston och ridhÀstar.

Boostar dem som behöver med hippolyts microvital ett par ggr/Är. Selen till avelsstona.

Är restriktiv med tillskott och baserar dem pĂ„ grovfoderanalysen och eventuella blodprov pĂ„ hĂ€star som inte verkar vara i balans. LĂ€gger hellre pengar pĂ„ att kolla om hĂ€sten har nĂ„gon faktisk brist, Ă€n att fodra ”för sĂ€kerhets skull”.

Svar: Tack för ditt svar! VÀldigt intressant, visste inte ens att det var en grej att man tar blodprov för att ta reda pÄ brister.

Hippolyts Microvital Àr grym!
Danai

Sandra :

Nu pĂ„ sommaren blir de stora grĂ€shagar, vintern fri tillgĂ„ng pĂ„ ensilage med mkt bra vĂ€rden. Min gĂ„r nu pĂ„ hippo grow alfa, funderar pĂ„ att byta till nĂ„got med mer energi Ă€n protein dĂ„ mitt grovfoder hade mkt protein. Har sen nĂ„gra Ă„r tillbaka alltid till alla hĂ€star gett linfrökaka, dĂ„ en av mina ofta fick kolik efter att jag började ge linfrökakan har jag inte haft nĂ„gra bekymmer. Ger mineraler HippoSelection Strength den Ă€r för unghĂ€star sĂ„ ger den till bĂ„de min 2 Ă„ring och min 18 Ă„ring fungerar bra. BĂ„da fĂ„r Ă€ven vitlöks pulver för bĂ€ttre immunförsvar. Min Ă€ldsta fĂ„r Ă€ven st hippolyt mucolyt dĂ„ han har haft och har mkt problem med halsen och lungorna. SĂ„ fĂ„r de alltid salt i kraftfodert ocksĂ„ Ă€ven att de har saltsten i bĂ„de hage och box 😊 Ă€lskar att du Ă€r tillbaka i hĂ€stvĂ€rlden igen lĂ€ngtat efter dina nördiga inlĂ€gg 😍

Evelina Blomqvist:

haha HJÄLP mina stackare fĂ„r en nĂ€ve havre med lite original-mineraler (och ett bra grovfoder, fri tillgĂ„ng). FĂ„r lite Ă„ngest över bristen pĂ„ ingredienser i deras foderhinkar! ;)

Kommentera inlÀgget hÀr: