MagsÄr

Har spenderat mycket tid den senaste veckan med att lÀsa pÄ om magsÄr hos hÀst. MYCKET intressant lÀsning mÄste jag sÀga! Visste ni att sÄ mÄnga som 50-90% av vÄra hÀstar lider av magsÄr? Ja, lÀs det igen. De flesta hÀstar drabbas alltsÄ av magsÄr. 
 
Rekommenderar DENNA artikel skriven av en mikrobiolog var suverÀn om ni vill lÀsa mer ingÄende om problemet, men det finns en mÀngd studier gjorda pÄ just detta. Google is your friend. 
Men tillbaka till magsÄren dÄ. Ska förklara det hela kort för er som inte kan eller vill lÀsa artikeln just precis nu.  Varför Àr det sÄ vanligt? Jo, bland annat till följd av stora mÀngder kraftfoder och portioneringen av grovfoder som inte tÀcker hÀstarnas tuggbehov alls. Eftersom hÀsten Àr gjord för att Àta hela tiden produceras magsyra konstant, inte bara nÀr hÀsten Àter. Detta leder till att lÀngre perioder utan mat gör att magsyra delvis ligger och frÀter pÄ den nedres magsÀckens slemhinna och delvis stÀnker upp i den kÀnsligare övre magsÀcken (nÄgot som sÄklart sker I Àn högre grad vid rörelse) och bildar sÄr i magsÀckens slemhinna, vilket Àr vÀldigt smÀrtsamt.      
 
Symptomen hÀstarna kan visa vid magsÄr Àr tex:
  • DĂ„lig aptit
  • NedstĂ€mdhet
  • HumörsvĂ€ngningar
  • Nedsatt prestation
  • Negativ instĂ€llning till trĂ€ning
  • Ont nĂ€r man borstar, tar över magen eller dĂ„ du spĂ€nner sadelgjorden
  • SvĂ„rt att hĂ„lla hull
  • Ökad gĂ€spning
  • Tuggar i luften 
Finns en mÀngd andra symptom ocksÄ och i lÀnken ovan kan ni lÀsa mer ingÄende om varje symptom. Ta er tiden att göra det, vÀldigt intressant. 
 
Nu efter att ha börjat fodra Flugis med jÀst och sett över rutiner sÄ gott det gÄr nÀr man inte har eget stall och inte sjÀlv kan vÀlja tider för utfodring helt och hÄllet har magsÄrssymptomen Ätt upp i rök. AlltsÄ de Àr finito. Kaputt. Kan dra sadelgjorden sÄ hÄrt jag orkar direkt utan att hon sÄ mycket som blinkar trots att hon var tydligt upprörd i början och högg mot mig ett antal gÄnger. FörstÄr ni dÄ hur viktigt det Àr?!? 
 
Utöver jÀsten i fodret (som ju höjer PH:t i mage och tarm och neutraliserar magsyran nÄgot) har jag börjat ta in henne 30-40 min innan jag ska rida och ge henne 1-2 kg hösilage innan ridning. Anledningen till detta Àr att hösilaget lÀgger sig som ett "lock" i magsÀcken och förhindrar att magsyran skvÀtter runt. HÀstar har inte samma problematik som vi fÄr med hÄll om de kÀkar innan motion eftersom deras magsÀck Àr relativt liten och gjord för att spjÀlka mat under rörelse. 
 
Just det hÀr med att ta in henne och ge henne lite kÀk innan ridpasset började jag med ganska nyligen och dÄ slutade gÀspningarna pÄ stallgÄngen direkt. De hÀr smÄ förÀndringarna har verkligen effekter man kan ta pÄ, vilket Àr varför jag vill berÀtta om dem för er.  
 
LÀs, Àndra och utvÀrdera Àr mitt tips. Finns sÄ mycket att vinna pÄ smÄ, smÄ förÀndringar som gör vÄra hÀstar bevisligen mycket gladare. Det Àr sÄ ofta i den hÀr sporten som det Àr detaljerna som avgör. Detta Àr helt klart ett sÄdant tillfÀlle. 
 
(null)
 
Anonym:

Hur mycket jÀst ger du?

Svar: Gav henne en kur pĂ„ 1 paket/dag i en vecka och nu fĂ„r hon 0,5 paket/dag. SĂ„ mellan 0,5 till 1 paket Ă€r lagom 😊
Danai

Anonym:

MĂ„ste dĂ„ tipsa om dessa som Ă€r super nĂ€r det kommer till magsĂ„r; Naf gastri vet, hippo k9 magbalsam, och gastro care frĂ„n sweden care. Önskar att fler fick upp ögonen för det hĂ€r med magsĂ„r och sĂ„g symptomen, mĂ„nga tar sĂ„ illa vid sig om man hintar att deras hĂ€st kanske har det, men som sagt det Ă€r ju supervanligt faktiskt, och man kan oftast enkelt göra det lite bĂ€ttre för hĂ€sten som du nu gjort :)

Svar: Bra tips, tack!

Upplever absolut att vÀldigt fÄ kÀnner till detta - jag var ju en av dem för inte sÄ lÀnge sedan. Det Àr i mina ögon lite mÀrkligt att man kan hÄlla sÄ stenhÄrd koll pÄ de senaste Veredusskydden pÄ marknaden men vara helt nollstÀlld inför forskningsresultat gÀllande hÀstens vÀlbefinnande. Jag Àr ju till stor del likadan, men tycker fenomenet Àr intressant.
Danai

Moa :

Jag var pÄ en kurs pÄ Strömsholm med tema hÀstens vÀlbefinnande och hur man hÄller sin hÀst frisk. DÄ tog de upp mycket om detta med magsÄr och Àven om jag kÀnt till magsÄr innan sÄ gick det verkligen upp för mig hur pass vanligt det Àr och hur mÄnga hÀstÀgare som troligtvis har en hÀst med magsÄr utan att veta om det eller försöka göra nÄgot Ät det. Man lÀr ju sig nÄgot nytt varje dag!

Frida :

Bara Ă€lskar att du Ă€ntligen har en hĂ€st att blogga om igen! Och Ă€lskar nördiga hĂ€st inlĂ€gg 😍🙌

Svar: Men vad kuuuuul att höra, tack 😍😍
Danai

Kommentera inlÀgget hÀr: