Research needed

PUUUUH vilken daaag! Upp i ottan och ivÀg till skolan dÀr jag spenderade 2 timmar med diverse uppgifter och förberedelser inför 2h seminarium som jag skulle hÄlla i idag. Gick över förvÀntan ÀndÄ mÄste jag sÀga. Hem igen och mellanlandade pÄ gymmet en snabbis för bröst/triceps innan jag stressade ivÀg till stallet för att motionera Hummus i ridhuset. 
 
Hon var S P R I T T  S P R Å N G A N D E  G A L E N idag. Hon studsade, frustade, for, trippade och var ett allmĂ€nt hetsmongo, hahahaha. Ă…Ă„Ă„h Ă€lskar henne, vilket kioskmongo hon Ă€r ibland 😂 Första gĂ„ngen i ridhuset med andra dĂ€r och sĂ„ nĂ„gra vilodagar pĂ„ det, haha. OCH (!!!!) mĂ„nga timmar utan mat. AlltsĂ„ jag tror verkligen att det finns ett samband mellan hennes psycho-dagar och blodsockerfall. Eller ja, antingen blodsockerfall eller nĂ„gon annan typ av pĂ„verkan tack vare lĂ„ng tid utan matpĂ„fyllning, TĂ€nker att det skulle kunna vara obehag av magsyra eftersom hĂ€star tillverkar vĂ€ldigt mycket av den varan, och pĂ„ tom mage blir det ju ingen hit direkt. Idag red jag vid 19 och dĂ„ hade hon inte kĂ€kat sedan lunch, sĂ„ det Ă€r ju ett antal timmar. Sist hon betedde sig som ett psykfall red jag pĂ„ morgonen utan att hon fĂ„tt hö.. Intressant, faktiskt! Aldrig varit med om en hĂ€st som reagerat pĂ„ det hĂ€r viset tidigare, men det hĂ€r Ă€r den enda "röda trĂ„den" jag kan se som anledning. Eftersöker forskning om detta!! Haha! Har försökt googla runt lite men inte hittat nĂ„got riktigt konkret Ă€nnu.
 
Vill tillÀgga att hon absolut inte Àr arg eller visar obehag/smÀrta utan Àr bara typ sto-tvÀrt, allmÀnt vild och totalt ofokuserad. Interesting! Imorgon blir det förmodligen ett pass pÄ morgonen om jag inte blir inkallad pÄ jobb och dÄ ska hon fÄ ordentligt med mat innan sÄ fÄr vi se. Kör ett pass till i ridhuset för jÀnförbarhetens skull om inte annat. Tycker iallafall vÀldigt mycket om henne, mitt lilla krutpaket. Hon Àr helt klart inte enkel att fÄ i arbete, men ack sÄ rolig att sitta upp pÄ varje dag. Och det Àr ju ÀndÄ viktigast! 
 
 
Anonym:

Kan det ha samband med att hon svultit tidigare i livet? MÀnniskor som haft Àtstörningar har ju fysiska men av det lÄngt efter att de blivit friskförklarade.

Svar: Funderade ocksÄ pÄ det, kÀnns ju helt klart rimligt att det skulle kunna vara nÄgot sÄdant!
Danai

Sara:

Jag mÀrker direkt bÄde i ridningen och i hanteringen om jag vill jobba pÄ "fel" tid, dvs före en fodring. Om jag har tight med tid och inte kan vÀnta eller Äka en annan tid till stallet sÄ brukar jag ge ca 1-2 kg hö som hÀsten kan Àta medan jag gör iordning :) DÄ brukar humöret vara lite lugnare och trevligare ^^

Svar: Intressant att det Àr sÄ tydligt Àven för dig! Humlan var en helt annan hÀst idag nÀr hon Àtit innan. Har ocksÄ gjort som dig tidigare, att hon fÄtt tugga lite medan jag gjort iordning, men hann inte just igÄr. FÄr lÀgga in det i planen nÀr jag vet att jag Àr dÀr lÄngt efter fodring helt enkelt. Tack för din kommentar!
Danai

Cornelia:

Brukar hon gÄ sÄ lÀnge utan att Àta efter lunch? Eller nÀr fÄr de eftermiddagsmat? Kanske ligger nÄgot i din teori, de Àr ju skapta för att Àta jÀmt egentligen de dÀr djuren. SÄ Àr de vÀl olika kÀnsliga ocksÄ, precis som vi :)

Svar: Nej just igÄr fick de lunch tidigare pga att stallÀgaren hade andra Ätaganden, sÄ det gick extra lÀnge utan krubb just igÄr, plus att jag brukar rida pÄ förmiddagarna nÀr hon fÄtt mat relativt nyligen.

TÀnker ocksÄ att det ÀndÄ kÀnns logiskt att det kan vara nÄgot med det, plus att hon ju har lite stresspÄslag med mat eftersom hon tidigare svultit..
Danai

Linn:

Jag har en pĂ„lle som oxĂ„ beter sig som ett pucko om han inte Ă€tit pĂ„ lĂ€nge, dom har fri tillgĂ„ng pĂ„ halm i hagen men det rĂ€cker inte riktigt för honom đŸ€·â€â™€ïž ska jag rida vid "fel" tid sĂ„ fĂ„r han alltid Ă€ta nĂ„t kg medan jag gör i ordning annars kan jag lika gĂ€rna skippa att rida.. DĂ„ Ă€r han spĂ€nd, livrĂ€dd för allt, överkĂ€nslig, ja, allmĂ€nt ofokuserad och det gĂ„r inte att göra nĂ„got vettigt alls. Har provat lite för att vara sĂ€ker men har han inte Ă€tit Ă€r han oridbar helt enkelt.

Anonym:

Om hon har svultit tidigare i livet sÄ kanske hon har magsÄr? Har inte siffran i huvudet men vet att en vÀldigt stor del av hÀstarna i Sverige har just magsÄr och dÄ kan de ju klart kÀnnas lite lustigt att motionera pÄ tom mage. Bara en tanke :)

Svar: Mmm, har ocksÄ funderat pÄ det, men utöver detta sÄ uppvisar hon inga andra symptom pÄ det... Dock Àr det ju inte alltid lÀtt att upptÀcka sÄ det Àr klart att det skulle kunna vara sÄ.. Tack för input!
Danai

Anonym:

Min hÀst fÄr alltid 1 kg hö innan ridning pga magsyran. Vill inte jobba annars. Han blir pÄ uselt humör om han inte fÄtt tugga lite innan passet :-)

Svar: Kör samma med Humlan nu, och det verkar fungera bra. Hade ingen aning om att sÄhÀr mÄnga gjorde just sÄhÀr med hö innan ridning, intressant!
Danai

Kommentera inlÀgget hÀr: