HĂ€sthistorian!

Fick en förfrÄgan om att jag skulle skriva om min "hÀsthistoria" :) Det kommer bli ett ganska lÄngt inlÀgg, sÄ om ni inte tycker om att lÀsa Àre lika bra att sluta hÀr (;


Som de flesta antagligen vet sÄ Àr jag halvgrek och jag föddes Àven i Grekland.
Det började sjÀlvklart med att min mamma Àr hÀstintresserad, sÄ nÀr jag var 3 Är fick jag en minishettishingst (!) som var lika gammal. JAg var vid den Äldern inte speciellt intresserad, sÄ han sÄldes ganska snart till ön "Mykonos" i Grekland dÀr han fortfarande bor i ett hus vid havet.

Efter detta blev det inga hÀstar pÄ nÄt Är för mig. Men sedan började jag rida pÄ en ridskola litegrannn. Jag mÄste tillÀgga att hÀstsporten inte alls Àr lika rolig i Grekland som i Sverige. I Grekland finns till exempel inga ponnyklasser, utan all hoppning börjar vid 90cm sÄ fÄr man ha vilken storlek pÄ hÀst som helst, och i dressyren fÄr alla tÀvla mot varandra, Àven dÀr.

Men iallafall sÄ började jag rida pÄ ridskola tvÄ gÄnger i veckan pÄ en galen ponny som slÀngde av mig varenda gÄng. Inte speciellt "inspirerande" om man sÀger sÄ ;)
NÀr jag började tröttna pÄ att bli avslÀngd och tappa luften 4 ggr/vecka kom (Àntligen) beskedet.
Vi var hemma hos min mormor och morfar, som alltsÄ oxÄ bodde i Grekland vid det tillfÀllet.
Jag var 8 Är, alltsÄ var Äret 2003, och det var pÄ vÄren nÄgon gÄng. Februari, Mars kanske.
Den lvÀllen berÀttade iaf min mamma för mig och min bror att vi skulle flytta till en jÀttestor hÀstgÄrd i Sverige! Och en ponny var redan inköpt och klar Ät mig och stod hemma hos mina sysslingar som bor inte lÄngt frÄn dÀr vÄr gÄrd Àr.

Den 16 Juni 2003 flyttade vi in hÀr, ponnyn och allt. Tommy, som ponnyn hette, blev min stora kÀrlek i livet och varenda ledig minut jag hade spenderades i stallet med att mocka, pyssla, göra mat, rida, gÄ ut och gÄ osv.

Men hoppa, det ville jag inte.

30 cm var det enda jag vÄgade hoppa pÄ clear rounderna pÄ Tompa, och dÄ kÀndes det som att jag skulle dö mot varenda "oxer". Men tompa han hoppade och vi blev sÀkrare och sÀkrare tillsammans tills jag hösten 2003 vÄgade mig pÄ ett KM pÄ 60cm. Det skulle jag aldrig gjort. Vi kraschade i en av de pyttesmÄ oxrarna inne pÄ banan och gick omkull. Avbrutna bommar flög överallt och mitt sjÀlförtroende hamnade lÄÄÄÄngt pÄ minus sidan.

Efter det började jag och tompa rida mer markarbete för samma trÀnare som jag rider mark för nu: Sussi Widner.
Hoppning skulle jag aldrig vÄga mig pÄ igen, det var ett som var sÀkert.

Men nÀr vÄren 2004 sen kom var jag ÀndÄ ute och hoppade min smÄ clear rounder i början pÄ Äret. Sedan vÄgade vi oss ut pÄ nÄgra LD-LC, som kÀndes som att ha hoppat vÀrldscupen nÀr vi gick nolla ;) Vi var med pÄ Storbyns meeting första gÄngen, och jag var nolla i alla mina starter förutom en dÄ jag glömde banan och la en volt.

Vintern gick Ànnu en gÄng och Äret 2005 vÄgade jag mig till och med pÄ regionala LB ganska tidigt pÄ Äret, som gick som smort. Tompa började nu bli riktigt fin i markarbetet dessutom :)
TÀvlingssÀsongen gick riktigt bra för mig och Tommy, vinsterna i LB plockades enkelt hem, en efter en. Vi debuterade LA felfritt och hoppade DM, i andra starten i LA. det gick i Gagnef. Kan ni tÀnka er att vi faktiskt vann? Jag som varit sÄ höjdrÀdd, och i omhoppningarna var det ju MsvB! Men jag och Tompa sopade banan den dagen, den 24:e September 2005. Kan ni tÀnka er att jag fortfarande kommer ihÄg omhoppningsbanan frÄn dÄ? SÄ mkt betydde den dagen för mig.

2006 kom, och pĂ„ vĂ„ren bestĂ€mdes att jag Ă€ven skulle ha en c-ponny ;) Sagt och gjort Ă„kte vi ner till hĂ€sthandlaren dĂ€r Tommy var köpt, i Ängelholm. DĂ€r provades 2 st c-ponnyer - Meybooms Tornado och Misty. Tornado var den segaste ponny jag nĂ„gonsin ridit, och utan spö fick jag honom inte att röra pĂ„ sig överhuvudtaget! Men nĂ„nting var det jag gillade med honom, och han köptes av oss och levererades nĂ„gra veckor dĂ€rpĂ„. 
Jag och Tompa sopade banan i LA gÄng pÄ gÄng och det vart vinst pÄ vinst. Tornado startades i LD-LC med nÄgra ströplaceringar och vinster hÀr och var. Men han var ju sÄ seg!

Vi deltog i DM igen, i Falun den hÀr gÄngen. Vann gjorde vi Àven denna gÄng, och var dessutom enda ekipaget i alla kategorier att vara felfria i alla 3 omgÄngar (Grund, omh "utan" tid, omh "med" tid)!
Tommy fick en allvarlig gaffelbands skada pÄ senhösten, sÄ han skulle komma att stÄ i ett helt Är.

VÄren 2007 köptes  sÄledes en till B-ponny, som vi hittade i Norge, en liten bit utanför Oslo. Detta var alltsÄ för att gÄ miste om sÄ lite B-ponnytid som möjligt - den Àr bÀst! Ett sött liten skimmelsto vid namn Silver som jag fastnade för pÄ en gÄng. VÀrldens snÀllaste hÀst, det finns ingen i stallet hos mig idag som Àr ens i nÀrheten av hur snÀll hon var. Vi tÀvlade upp till LA framgÄngsrikt med vinster och placeringar. 2007 var vi sjÀlvklart med i DM, som gick i Gagnef. Vi kom 2:a, en  placering jag sjÀlvklart var mkt glad över. Planen var att, eftersom 2008 var mitt sista B-ponnyÄr, starta SM coh Baltic Cup - 08.
VÄren/sommaren 2007 hade jag dessutom en liten gul,  c-ponny pÄ foder. Kungsbro Dental. Helt galeŽn var han, och livrÀdd för sin egen svans och sin skugga. Hoppa kunde han verkligen inte, det hade han inte lÀrt sig. Han visste iprincip bara vad "FramÄt" var.

Riktigt som vi tÀnkt oss med Silver blev det ju inte, dÄ hon i November 2007 gick bort, som ni antagligen redan vet.

Ganska kort dÀrpÄ började vi leta en till c-ponny till mig. Jag kommer ihÄg sÄvÀl nÀr vi var pÄ vÀg till en trÀning med Tornado, sÄ sÀger mamma helt plötsligt:
- Ska vi köpa Dennie?
Jag tror ni kan gissa vad jag svarade. Tre dagar senåre stod han pÄ gÄrdplanen, som min ponny. Han hade varit ute pÄ foder hos nÄgra andra dÀr han tappat de fÄ muskler han haft och sÄg ut som ett skelett med travarman typ. Men jag var lika glad för det ;)

Vintern -07 -08 började vi ge oss ut pĂ„ Clear Rounder pĂ„ 70 cm. Senare hoppade vi vĂ„ran första tĂ€vling pĂ„ en regional tĂ€vling i Högb. Nolla i LC och 4 fel i LB :) Även Tornado var med, men hans resultat kommer jag inte ihĂ„g. (a' PĂ„ vĂ„rkanten fick jag Ă€ven förfrĂ„gan om att rida en av Miclastuteriets ponnyer, 5Ă„riga Miclas Ally McBeal, vilket jag sĂ„ gĂ€rna gjorde. En lite seg ponny som hoppade med sĂ„ mkt rygg att man nĂ€stan trillade av var hon ;)

Tornado stĂ€lldes sĂ„ smĂ„ningom av, dĂ„ jag inte orkade med att sitta och sparka 24/7 och rida i 1km/h. Dennie hoppade sĂ„ smĂ„ningom sina första LA med mig och kvalade till MsvB och ungponnychampionatet i sina 2 första starter. DĂ€refter startade vi 16 felfria LA pĂ„ raken. Även "Alice" kvalade till championatet lĂ€tt som en plĂ€tt, dock gick det bara i LB ;) Ännu fler ponnyer landade hemma hos oss, denna gĂ„ng Kungsbro Emalj, Dennie's helbror som var ett Ă„r yngre, och Kungsbro Petic Free, en oinriden och iprincip helt otĂ€mjd hĂ€st som var livrĂ€dd för mĂ€nniskor. Sommaern 2008 red och tĂ€vlade jag sammanliagt 6 ponnyer regelbundet, ganska masrtigt ;)

Sedan kom Ungponnychampionatet pÄ hösten Det var helt klart bland det roligaste jag gjort! 60 mil hemifrÄn, med 2 ponnysar och en 13 Är gammal ryttare ;) haha, nej men kul var det! Alice fick poÀngen 8.4 och 7.8.
Dennie dÀremot, fick hela 9.4/9.5! Heöt jÀkla otroligt, kan jag tycka ;) Den tÀvlingen kommer finnas kvar hos mig ganska lÀnge ;)

SÄ kom dÄ 2009, och Ànnu en ponny lades till i samlingen, en som jag bara skulle tÀvla: Pepsi Light E. En brun, ganska oansenligt knabstruperkorsning som hoppade som en guuuuuuud ;) TÀvlade alla dessa ett tag, innan Pepsi kom hem till oss pÄ heltid lagom till sommarlovet. Jag tÀvlade alltsÄ dessa tre under sommaren, med Pepsi vann jag bland annat 2 av 3 deltÀvlingar i Mountain Horse Pony Cup och Dennie fortsatte att skörda nollor och lite ströplaceringar i LA :)

Hösten 2009 vinner jag och Dennie DM! Nollade alla 3 omgÄngar ;) NÀr vi sedan kommer hem provrids Alice av Felicia Larsson och Äker pÄ en gÄng :)  

Sedan fortsÀtter tÀvlingsÀsongen ett tag till med första nollan i MsvB pÄ Dennie pÄ sista tÀvlingen för sÀsongen i GrevagÄrden :)
Vi har nu dessutom hunnit köpa en D-ponny - Tango :D KÀnde pÄ en gÄng att denna ponny var "min" nÀr jag provred henne ;)

Sedan tog jag lite vila pÄ 3 veckor runt jul innan det sattes igÄng igen :) Vinster och placeringar bara regnar ner över oss :')

Och det Àr jag sÄ tacksam för! Jag Àr sÄ otroligt tacksam till min mamma som stÀller upp och skjutsar hej vilt över hela landet utan att klaga, och jag Àr tacksam till mina underbara ponnyer som alltid stÀller upp för mig :) 

Hoppas ni orkade lÀsa allting, detta var min historia.. fram tills nu ;)


PuussN /Danai 

Kategori: