Eyeopener

Ja, flera av er har ihÀrdigt pÄmint mig om att det Àr dags för mig att göra ett utlÄtande kring min ögonoperation, nu nÀr det gÄtt ett tag sedan de skurit i mig. Och vad passar vÀl bÀttre Àn att skriva just detta inlÀgg nÀr jag nu sitter pÄ tÄget pÄ vÀg upp till Dalarna för en veckas praktik bland riktiga poliser pÄ en riktig polisstation!!

Trots att jag har huset kvar och trots alla Är i Dalarna kan jag dock inte lÄta bli att kÀnna att det inte Àr hemma lÀngre. Ett andra hem, absolut. Ett hem för mina nÀra och kÀra, jajemen. Men inte HEMMA. Hemma Àr dÀr Sebastian Àr, och Sebastian Àr i SkÄne. Och i SkÄne har jag sÄledes bÄde ett hem och ett sammanhang som Àr helt olikt det jag upplevt under alla Är uppe i "norr". Det Àr lite sorgligt att tÀnka att mÀnniskorna hÀr uppe aldrig kom mig riktigt nÀra. Förutom familjen dÄ, sÄklart. Jag undrar om det berott pÄ mig eller pÄ den allmÀna mentaliteten hÀr uppe. Förmodligen lite bÄde och, nÀr jag tÀnker efter. VÀnskapsrelationer har aldrig varit nÄgot jag haft tid eller ork att lÀgga allt för mycket energi pÄ, och sociala nÀrmanden utanför barndomskretsarna Àr inte helt sjÀlvklara i Dalarna - enligt min uppfattning. 

Hur som haver sĂ„ ska det bli underbart att komma upp och hĂ€nga med min Ă€lskade mamma i en hel vecka. DET har jag inte vuxit ifrĂ„n och kommer förmodligen aldrig att göra ❀

 

Anyway - tillbaka till ögonen! Precis efter operationen kÀndes det som om jag hade grus i ögonen och jag var vÀldigt ljuskÀnslig i nÄgon vecka efterÄt, vilket jag nog berÀttat. KÀnde Àven ett litet tryck i ögonen i ca tvÄ dagar efter operationen, men det försvann sedan och Àr tydligen ingenting ovanligt.

Nu har det gÄtt nÀstan 2 mÄnader sedan jag gjorde den. De tre första veckorna tog jag tvÄ sorters antiinflammatoriska droppar 3 gÄnger/dag. Inget mer med det, hade inga kÀnningar och absolut zero smÀrta förutom den jag nÀmnde Àr ovanför. Jag har sett prima sedan första dagen och pÄ min senaste Äterkontroll som görs 4 veckor efter OP konstaterade optikerna att min synskÀrpa ökat med 150% jÀmfört med innan. 

De bieffekter jag upplever Ă€r att jag fortsatt Ă€r lite mer ljuskĂ€nslig Ă€n tidigare. SĂ€rskilt om det Ă€r mörkt i rummet och jag tex tar upp mobilen och ljusstyrkan Ă€r för hög – alltsĂ„ om det Ă€r ”punkter” i mörkret som Ă€r vĂ€ldigt ljusa. Det Ă€r egentligen inte obehagligt och gör absolut inte ont utan det kĂ€nns mest som om det tar lite lĂ€ngre tid för ögonen att stĂ€lla in sig och det stör mig egentligen inte sĂ€rskilt mycket. 

Utöver det ser jag ”halos” kring ljuspunker (tex billyktor eller gatubelysning) i mörker. Detta Ă€r en vĂ€ldigt vanlig bieffekt som de flesta upplever i olika grader. Ringarna var vĂ€ldigt stora och lite jobbiga till en början men jag upplever att de har krympt nu och de stör mig inte alls lĂ€ngre. 


Det enda som jag upplever som jobbigt efter OP Ă€r att jag Ă€r torrare i ögonen Ă€n tidigare. Vad jag förstĂ„r sĂ„ brukar inte en ICL-operation pĂ„verka ögontorrheten nĂ€mnvĂ€rt, sĂ„ jag kan inte med sĂ€kerhet sĂ€ga att det Ă€r en bieffekt av operationen. Torr i ögonen blev jag nĂ€mligen ofta redan innan OP tack vare att jag anvĂ€nde mĂ„nadslinser som gĂ€rna kan ”sugas fast” pĂ„ ögat (om man inte hĂ„ller efter ordentligt) sĂ„ att det blir rĂ€tt sĂ„ snustorrt under, haha.. 

Det Àr iallafall lÀtt ÄtgÀrdat med receptfria ögondroppar som Memira rekommenderat mig och fungerar toppen. 

All in all skulle jag verkligen rekommendera alla som har möjlighet att göra en sÄdan hÀr operation! Ord kan inte beskriva hur fruktansvÀrt skönt det Àr att bara vakna pÄ morgonen och SE, aldrig behöva krÄngla med linser osv osv. SÄdan frihetskÀnsla!! Recommend recommend recommend!! 

 
Har ni nĂ„gra ytterligare frĂ„gor sĂ„ Ă€r det bara att slĂ€nga ivĂ€g dem i en kommentar! 😊
 
emma:

Har en hĂ€strelaterad frĂ„ga, hoppas det Ă€r ok! 😅
HÀsten var gallig/nÄgot svullen i ena bakbenet i helgen. Ingen temp. Helt ohalt i skritt o trav. Man fÄr kÀnna/klÀmma helt obehindrat över och runt omrÄdet. Det Àr runt kotan. Eller kotsenskidan och strax ovanför. Hade nÄgot ökad vÀrme insidan av benet den dagen jag fann honom i hagen. Det Àr borta nu. Gallan/svullnaden gÄr ned vid promenad.
Försöker ha is i magen ang rĂ„dfrĂ„ga veterinĂ€ren, dĂ„ han har en förmĂ„ga att tycka att man ’iallafall kan komma in till kliniken och kolla’. Vad det Ă€n Ă€r liksom. SĂ„klart, visar det sig inte vara nĂ„got sĂ„ Ă€r ju sjĂ€lvklart det bra, men ibland tror jag att jag Ă„ker in en gĂ„ng för mkt, eller vad jag ska sĂ€ga.. Tacksam för svar! Du har hjĂ€lpt mig förr med dina intressanta inlĂ€gg om gallor och andra saker! 😊

Svar: Kul med hÀstfrÄga!

Jag skulle sÀga att det beror lite pÄ vad pÄllen gjort dagarna innan, men tippar absolut pÄ överanstrÀngning! Just i kotsenskidan Àr det den vanligaste anledningen till att gallor uppstÄr och framförallt i bakbenen.
Jag skulle absolut avvakta, sÀrskilt om det gÄr ner vid rörelse. Köra lite lÀttare jobb i nÄgra dagar och sedan ÄtergÄ till vanligt arbete.

Om den blir Ă„terkommande vid normal belastning skulle jag kolla upp det, men inte för en sĂ„dan hĂ€r grej för det Ă€r enligt min erfarenhet oftast helt ofarligt 😄 hoppas det var till nĂ„gon hjĂ€lp!
Danai

Kommentera inlÀgget hÀr: