What is seen cannot be unseen

Ibland nÀr jag ser mig om i vÀrlden blir jag sÄ himla bestört.
Överallt - överallt - ser jag kvinnor som far illa pĂ„ grund av sina mĂ€n. Efter mitt turligt nog korta men ack sĂ„ destruktiva förhĂ„llande Ă€r narcississter och psykopater som stora röda brinnande flaggor pĂ„ min radar och det gör mig sĂ„ ledsen att se hur mĂ„nga det finns. Jag ser dem precis överallt och de sticker ut som fult ruttnande ogrĂ€s i en rosrabatt med sina utĂ„t sett perfekta liv och perfekta relationer. Jag kan kĂ€nna igen en destruktiv relation pĂ„ 10000km avstĂ„nd och Ă€ven fast jag vet att det inte kommer att hjĂ€lpa i 99 fall av 100 vill jag bara strĂ€cka ut en hand till den stackars kvinna som jag ser lever förtryckt. Det gör fysiskt ont i mig att se. Men nĂ€r man sett en narcissist kan man inte sluta se dem, sĂ„ enkelt Ă€r det.
 
Alla kvinnor jag kÀnner har minst en gÄng i livet rÄkat ut för en psykopat. Fan, vad ledsen jag blir över det faktum att jag, kvinnor som mig, mina vÀnner, min familj - ja, kanske till och med min dotter en vacker dag ska behöve rÄka ut för mÀn som Àr sÄ maktlystna och felkonstruerade att det enda de vill Àr att förstöra nÄgot sÄ fantastiskt som en kvinna. Det gör mig förtvivlad samtidigt som det fÄr mig att brinna inombords. 
 
Just ikvÀll Àr en sÄdan kvÀll. NÀr det kÀnns som om hela vÀrlden vilar pÄ axlarna för att ytterligare en i mÀngden av kvinnor jag gissat levt förtryckt gÄtt ut med sin historia. Jag ville sÄ gÀrna ha fel. Men nej, inte denna gÄng heller. De Àr sÄ mÄnga. Och det hÀnder pÄ TOK för lite för att fÄ bort narcissister inom nÄgon rimlig tidsrymd. 
Jag glÀds bara över att tillhöra en generation kvinnor som vÀgrar vara tysta. Som kommer att namnge och bojkotta förövare efter förövare tills nÄgon form av förÀndring sker. Jag vet inte hur den kommer att se ut men jag vet att den kommer att vara viktig. Förövarnas tid lider mot sitt slut och för oss har tiden inte ens börjat. SÄ kÀnner jag. 
 
En stor jĂ€vla kram till alla er dĂ€r ute som kĂ€mpar. Ni förtjĂ€nar sĂ„ mycket mer. ♄
Anonym:

Vilket tufft inlÀgg att skriva. Jag var lÀnge i en relation som inte var bra för mig. Och jag försvarar den fortfarande, eller inte försvarar kanske, men jag vÄgar inte tala om hur det faktiskt var. Trots att jag vet hur snabbt Àven en stark person bryts ner av nÄgon som bestÀmt sig för det. Feminism för mig har blivit (förutom krossade glastak, lika lön för lika jobb och statushöjning för sÄnt som ses dom traditionellt kvinnligt, oh well, att fÄ va sig sjÀlv utan att behöva begrÀnsas pga förvÀntningar pÄ kön..) att vÄga vara sÄ trygg i sig sjÀlv att man klarar sig utan nÄn snubbes bekrÀftelse. Men jÀkligt svÄrt Àr det, speciellt nÀr man blir attraherad av nÄn som faktiskt inte Àr snÀll. I mitt nuvarande förhÄllande Àr mannen vÀldigt bra MEN jag gör fortfarande typ allt emotionellt jobb i relationen, och en hel del livspussel-admin ocksÄ, han glider mest med och tycker att jag oroar mig för smÄsaker. Bara att skriva den raden kÀnns illojalt..

Svar: Vilken tuff KOMMENTAR att skriva!

Jag förstÄr precis vad du menar med försvarandet. För mig tog det tid att acceptera och förlÄta mig sjÀlv för att jag svikit mig sjÀlv sÄ hÄrt genom att bryta ner varenda uns av mig sjÀlv i jakten pÄ att tillfredsstÀlla min partner. Det var nog det svÄraste.

Vad gĂ€ller feminism mĂ„ste jag verkligen hĂ„lla med dig. Har alltid varit lite anti feministrörelsen för att jag tycker att den varit lite extrem eftersom Sverige rĂ€knad som ett vĂ€ldigt jĂ€mstĂ€lld land, men i nulĂ€get tycket jag precis som du att det mer handlar om vĂ„r rĂ€ttighet att existera pĂ„ samma villkor som mĂ€n, att kunna vara trygg i sig sjĂ€lv och att alltid sĂ€tta vĂ„rt egna vĂ€lbefinnande framför att behaga mannen. Är stolt över att tillhöra en tid dĂ„ kvinnor inte bara nöjer sig och accepterar allt vi utsĂ€tts för.

Vet ocksĂ„ vad du menar med att man tar pĂ„ sig mycket i nĂ€stkommande relation. Det Ă€r INGET fel med att uttrycka att han bara glider med för oftast Ă€r det faktiskt det de gör.. Kan bara rĂ„da dig att följa kontot ”mansbebisar” pĂ„ insta. Sjukt mycket berĂ€ttelser och kommentarer som pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt kan stĂ€rka en i att vĂ„ga sĂ€ga till sin partner om sĂ„dant hĂ€r. Bara för att de Ă€r snĂ€lla Ă€r det i mina ögon aldrig ok att bara glida med - man up!!

Tusen tack för att du delar med dig ❀
Danai

Anonym:

Hej, Àven jag har varit i en sÄdan hÀr relation, nu var det ett bra tag sen, har idag man, hus och barn. Men var den vÀrsta tiden jag upplevt i allt för mÄnga Är, vi bodde ihopa och han hade försatt mig med skulder sÄ jag hade typ ingenstans att fly, kunde ej söka ny lÀgenhet bla. Allt för jag skulle vara beroende av honom, skÀmdes att be om hjÀlp, vÄgade ej berÀtta. Han var en riktig psykopat som fick andra att tro att det han gjorde mot mig gjorde jag mot honom, var som taget ur en film, usch vill inte ens tÀnka tankarna som kommer om allt som hÀnde, jag kom levande ut frÄn relationen i alla fall och har idag ett bra liv. Vi Àr en del verkar det som trÄkigt nog fÄtt uppleva samma hemska mÀnniskor.

Svar: Vad trÄkigt att höra, fÄr ont i hjÀrtat av det su skriver. Men som sagt sÄ har jag hittills i mitt liv inte trÀffat en enda kvinna som inte vid nÄgot tillfÀlle varit utsatt.
Just det beteendet som du beskriver - att utsÀtta sitt offer för nÄgonting och sedan agera som att de sjÀlva blivit utsatta - Àr vÀldigt typiskt psykopater. Jag var sjÀlv utsatt för det och det fÄr en att kÀnna sig totalt förvirrad. Man slutar tro pÄ sina egna minnen och upplevelser, tappar sin gard helt och vet knappt vem man Àr efter ett tag. Verkligen en avskyvÀrd tillvaro som jag inte ens önskar min vÀrsta fiende.

GlĂ€ds Ă„t att höra att du lyckades ta dig bort och har en fungerande relation och ett bra liv idag. SÅ starkt gjort, heja dig ❀

Danai

Kommentera inlÀgget hÀr: