Vattengravens vare eller icke vara

Under WEG i Tryon var det flertalet ekipage som faktiskt hade problem med vattnet. Lotta pratade dÄ lite om vattengravens roll i hoppning och om jag minns rÀtt dÄ argumenterade hon för att det var ett gammalmodigt hinder som egentligen inte fyller nÄgon funktion pÄ en hoppbana. 
 
Det fick mig att fundera lite. Det svÄra med vatten Àr (förutom att hÀstarna kan fega ur) att trÀna vatten med rÀtt avvÀgning. HÀsten mÄste ha respekt för det och förstÄ vikten av att inte trampa i det, samtidigt som den inte fÄr bli för avvaktande och rÀdd för det. DÀrtill Àr det ju Àven en svÄrighet (om Àn en liten sÄdan) att rida an pÄ vatten för att sedan fÄ tillbaka hÀsten i balans fram till nÀsta hinder som pÄ högre nivÄ ofta Àr pÄ ett relaterat avstÄnd till ett högt rÀcke. 
 
 
 
Nu vet ju ni vad jag ridit pĂ„ för nivĂ„, sĂ„ jag ska inte sĂ€ga att jag har all rĂ€tt i vĂ€rlden att uttrycka mig. Men jag tycker nog Ă€ndĂ„ att eftersom ekipage pĂ„ allra allra högsta nivĂ„ Ă€ndĂ„ visade sig ha problem med just vattnet sĂ„ Ă€r ju vattengraven fortfarande högst aktuell. Å andra sidan sĂ„ kan man ju argumentera för att den inte inger nĂ„gon större teknisk svĂ„righet mer Ă€n att hoppa lĂ„ngt och sedan komma tillbaka i balans, vilket man kan Ă€ndĂ„ kan uppnĂ„ genom att laborera med metrarna pĂ„ vanliga linjer. 
 
Nu vill jag givetvis höra: Vad Ă€r er spontana tanke kring detta? Är vattengraven förĂ„ldrad?
L:

Jag tycker Ă€ndĂ„ att den kan fĂ„ stanna kvar, och att den stĂ€ller till med bekymmer Ă€r ju frĂ€mst att den endast finns pĂ„ lite högre tĂ€vlingar. Sen Ă€r det sĂ„Ă„Ă„ surt för Henrik t ex. Men söker man vĂ€rldens bĂ€sta hĂ€st sĂ„ kanske vĂ€rldens bĂ€sta hopphĂ€st ska kunna ta sig över mĂ„nga olika hinder, oavsett vattenmatta grav oxer rĂ€cke mur osv. Men jag vet inte om jag kanske bara Ă€r traditionell som vill ha den kvar 😂

Svar: HĂ„ller helt med dig!
Danai

Evelina:

Jag tycker lite bÄde och. Klart det Àr ett vÀldigt coolt hinder och som du skriver det krÀvs lite av hÀst för att förstÄ det men samtidigt tycker jag oftast att det Àr ett hinder dÀr det blir mycket slit och drag i munnen pÄ hÀstarna, första fÄ fram de för att sedan fÄ tillbaka de pÄ en kort distans. Det gör att jag inte riktigt tycker om det, det tappar mycket av den mjuka och följsamma ridningen som man vill ha. Jag tycker kanske inte det ska bort helt men mer placeringen av det pÄ banan för att undvika allt slit och drag i munnen pÄ hÀstarna.

Fredrika:

Tror det försvinner mer och mer. MÄnga vÀljer bort min klubbs nationella sommartÀvling/avstÄr klasser pga att vi anvÀnder vattengraven. FörstÄr att det kan vara ett hinder som Àr svÄrt att trÀna pÄ som vanlig hoppyryttare. Finns inte pÄ alla klubbar och krÀver flertalet mÀnniskor för att dra fram dÄ den vÀger som bara den.
Kanske blir kvar i internationella tÀvlingar men jag tror den har gjort sitt hemma i Sverige, liksom bank och pulvermangrav

Kommentera inlÀgget hÀr: