Repost

HÀr kommer en repost pÄ ett inlÀgg jag skrev i vÄras om felrotation i hÀstens tornutskott/bröstrygg. LÀste igenom det sjÀlv och tyckte det var en bra reminder, sÄ tÀnkte att ni ocksÄ kanske kan ha nytta av en liten uppfrÀschning. Sjukt intressant, detta.
 
 
"För er som bara vill kika in för att se resultatet av behandlingen tĂ€nkte jag tala om det direkt, och för er som vill ha en liten anatomi-genomgĂ„ng tar jag den lĂ€ngre varianten. Hampus Ă€r frisk som en nötkĂ€rna i benen nu och fĂ„r börja sĂ€ttas igĂ„ng med tömkörning! 0 grader pĂ„ alla fyra ben och sĂ„dan action i framförallt galoppen nu sĂ„ det Ă€r helt galet. SÅ roligt! 
 
Ni som nu lĂ€ste denna text ovan och funderade pĂ„ "hmmm, varför tömkörning och inte ridning?" ska fĂ„ ert svar nu. I benen Ă€r Hampe 100% frĂ€sch. Vid ultraljud visade hans ligament en 50-60%:ig förbĂ€ttring sedan sist. PĂ„ TVÅ veckor peeps! Hur sjukt Ă€r inte det? FATTAR ni ens hur bra det Ă€r? Galet! Stamceller Àr hĂ€rt för att stanna, believe me. Anyway. Han Ă€r som sagt ren och ohalt i alla gĂ„ngarter. I höger galopp pĂ„ volt Ă€r han dock vĂ€ldigt "platt" gentemot vĂ€nster galopp som Ă€r vĂ€ldigt rund, bĂ€rig och luftig. Vid palpation visade han ömhet i lĂ€ndryggen pĂ„ vĂ€nster sida och dĂ€rför bedövades han dĂ€r och longerades sedan igen. Helt annan hĂ€st. Luftig, rund och bĂ€rig Ă€ven i höger galopp denna gĂ„ng. VAD Ă€r det dĂ„ som Ă€r fel? Jo, det ska jag tala om för er. Och det Ă€r Ă€r riktigt intressant för er som vill lĂ€ra er, sĂ„ hĂ„ll i er.
 
NÀr hÀsten böjer sig inÄt pÄ ett korrekt sÀtt sÄ kommer tornutskotten i ryggen att vika sig inÄt. Det kallas för rotation och sker frÀmst i bröstryggen pÄ hÀsten, alltsÄ kotorna lÀngst fram. Böjning och rotation kommer alltid att ske tillsammans. Om hÀsten roterar sÄ böjer den sig ocksÄ och böjer man den sÄ kommer bröstryggen att rotera. Det Àr ofrÄnkomligt. Rent fysiologiskt innebÀr det att hÀsten Àr böjd genom kroppen, men tyngden och energin Àr jÀmt fördelad genom kroppen och hÀstens fyra ben. Rotation. Tornutskotten tippar Ät det hÄll man böjer hÀsten. Korrekt rörelse. 
 
Om man böjer hÀsten felaktigt, exempelvis förböjer hÀsten Ät sidan, sÄ kommer tornutskotten istÀllet att tippa utÄt. Och vad hÀnder dÄ? Ryttaren, hÀstens egna vikt och all energi förskjuts till det yttre benparet och allra helst ytter framben/-bog eftersom hÀsten inte Àr i balans och fÄr svÄrt att bÀra sig. Denna typ av rotation kommer att slita pÄ ryggraden och reflexmÀssigt sÄ kommer hÀstens muskler att krampa för att skydda ryggraden frÄn att röra sig abnormalt, och denna spÀnning uppkommer automatiskt som en försvarsmekanism. Det kallas för felaktig rotation. SjÀlvklart sliter det Àven pÄ det yttre frambenet som fÄr ta vÀldigt mycket mer vikt Àn vad som Àr meningen.
 
 
 
Det som Ă€r spĂ€nnande med det hĂ€r Ă€r ju att Hampus behandlades för inflammation i vĂ€nster fram av Chris, och jag har liksom grubblat lite pĂ„ varifrĂ„n det dĂ€r kommer. TĂ€nkte att det berodde pĂ„ att han avlasta framförallt höger bak (dĂ€r inflammationon i knĂ€et var stört) diagonalt och dĂ€rav kom det sig, eller nĂ„gonting liknande. HĂ€r Ă€r ju svaret. Klockrent. 100%. Han Ă€r lite plattare och "trĂ„kigare" i höger varv som sagt. För att fĂ„ honom liksidig har jag dĂ€rför försökt "rida loss" honom i höger genom att lossa honom inĂ„t och fĂ„ honom rund sĂ„ att jag kan komma Ă„t hans inre bakben och liksom böja loss honom. Ingen ovanlig tanke. Kanske har jag förböjt honom, kanske har jag gjort nĂ„gonting annat, men han har iallafall felroterat i bröstryggen vilket lett till att musklerna i lĂ€nden pĂ„ vĂ€nster sida (den sida som tornutskotten alltsĂ„ felaktigt tippar Ă„t) krampat för att skydda honom och vikten har hamnat pĂ„ det yttre (vĂ€nster) frambenet som sedan blir överbelastat. DÄR kom det. Svaret. Äntligen.
   Jag har flera gÄnger kÀnt att jag liksom hamnar lite pÄ utsidan av honom i höger varv, men tÀnkt att "dÄ ligger han iallafall inte inÄt" och sedan inte tÀnkt pÄ det mer. Det Àr en vÀldigt, vÀldigt svÄr grej att kÀnna överhuvudtaget, eftersom det Àr smÄ rörelser det handlar om. Men man mÄste lÀra sig att vara fine tuned till alla dessa smÄ saker. Och jag fÄr en smÀll pÄ kÀften igen. TÀnk ett steg lÀngre Danai, lÀr dig. Jajamen, jag tar Äterigen Ät mig. Jag kÀnner sÄ himla mycket saker nÀr jag rider som jag avfÀrdar, men aldrig mer kommer jag att avfÀrda nÄgonting jag kÀnner med en egen förklaring. Jag kommer att söka upp allt vill jag lova! 
 
 
Hur som helst sÄ tycker jag att detta var fantastiskt intressant! Bröstryggsrotation. VÀldigt, vÀldigt nyttigt och nÄgonting jag numer kommer att ha med mig oavsett vilken hÀst jag sitter upp pÄ. Jag tror att denna lÀrdom Àr nyckeln till vÀldigt mÄnga bra saker. Jag tror att detta Àr anledningen till vÀldigt mÄnga hÀltor och rörelsestörningar vi ser idag."
Jennie:

Hur ska man veta (nĂ€r jag till exempel sitter och trimmar för mig sjĂ€lv utan en trĂ€nare) att jag har en rĂ€tt roterad bröstrygg?! Är det kĂ€nslan av att sitta mitt pĂ„ hĂ€sten, att jag inte kĂ€nner att jag mĂ„ste vika mig i sidan, jag ska leta efter? För en amatör som Ă€ndĂ„ vill gör allt noga kĂ€nns det sĂ„ viktigt och sĂ„ svĂ„rt haha!

Kommentera inlÀgget hÀr: