Ride 'em fresh

Vilka kloka tankar ni kom med ang. att rida en trasig kuse frisk hörrni! Jag Àr verkligen glad över att den förhÄllandevis lilla följarskara jag har kvar nu nÀr bloggen hamnat lite pÄ is Àr sÄ insatta och duktiga, samt att ni delar med er sÄ frikostigt nÀr jag kommer med mina funderingar. TACK för det! 
 
Min Äsikt skiljer sig egentligen inte sÀrskilt mycket ifrÄn vad majoriteten av er redan kommit fram till. Beroende pÄ skadans karraktÀr och omfattning sÄ Àr min grundinstÀllning att det gÄr att rida en hÀst frisk - Àven en halt sÄdan. Men jag Àr ocksÄ av Äsikten att det Àr fruktansvÀrt svÄrt. I rehab för mÀnniskor krÀvs att man hela tiden kÀnner efter och Àr försiktig med att inte belasta felaktigt eller i för stor utstrÀckning. En sÄdan försiktighet Àr i mina ögon vÀldigt svÄr att iaktta med vÄra hÀrliga fyrbeningar eftersom vi omöjligt kan varken kÀnna hur de kÀnner eller veta exakt var det tar stopp. Det Àr i mina ögon helt enkelt en komplicerat gissningslek man ger sig in i om man ska göra nÄgonting liknande.
 
För att utgĂ„ ifrĂ„n Humlan som ju Ă€r liiiite halt sĂ„ tror jag att det handlar om att börja smĂ„tt i alla aspekter. Korta pass med fokus pĂ„ de smĂ„, smĂ„ musklerna kring senor och leder som finsn dĂ€r för att stabilsera. Är inte dessa muskler tillrĂ€ckligt starka och aktiva kommer risken för skador Ă€ndĂ„ att vara Ă„terkommande, och det krĂ€vs dessutom ingen större belastning för att trĂ€na upp dem. LĂ„ngsam skritt pĂ„ ojĂ€mnt underlag (dvs - rakt ut i blĂ„bĂ€rsriset i skogen) dĂ€r supporterande muskulatur fĂ„r jobba i allsköns olika vinklar. Som sagt viktigt att tempot Ă€r lĂ„ngsamt dock, annars Ă€r risken för alla möjliga spĂ€nnande vrickningar överhĂ€ngande för en ovan kuse, haha.. DĂ€rifrĂ„n tror jag pĂ„ en kanske lite mer traditionell igĂ„ngsĂ€ttning med regelbunden upptrappning av tempo, tid osv. 
 
HÀstarna Àr ju trots allt gjorda för att röra pÄ sig och med en uppbyggnad av muskulaturen runtom leder tror jag att man Ästadkommer och förebygger mycket. Det Àr en liten grupp muskler som jag tror att mÄnga (dÀribland jag sjÀlv) tar för givet och som man inte tÀnker pÄ att trÀna och bygga upp. Man vill ju gÀrna fokusera pÄ att bygga rygg, rumpa, osv. Men hÄller inte benen sÄ hjÀlper det ju Ä andra sidan inte hur mycket man Àn försöker lÀgga lite gains pÄ resten av kusen. 
 
GĂ€ller det muskulĂ€ra skador och överanstrĂ€ngningar tror jag defintivt ocksĂ„ pĂ„ ridning/motion. Även hĂ€r Ă€r det ju sĂ„klart viktigt att fĂ„ reda pĂ„ exakt var skadan sitter sĂ„ att man kan ta korrekt hĂ€nsyn till belastning och arbetssĂ€tt för att pĂ„skynda lĂ€kningen. 
 
Överlag tror jag att man ska stĂ€lla sig kritisk till utlĂ„tanden och vĂ„ga ifrĂ„gasĂ€tta vĂ„ra allvetande veterinĂ€rer och kiropraktorer. Varför, hur, var nĂ€r? Jag sjĂ€lv har litat alldeles för blint pĂ„ veterinĂ€rer tidigare och det har lett till en jĂ€kla massa pengar i sjön, felstĂ€llda diagnoser och dĂ€rigenom behandlingar som inte hjĂ€lper. En korrekt diagnos Ă€r ju trots allt grundlĂ€ggande om hĂ€sten nĂ„gonsin ska bli fri frĂ„n skadan, och sĂ€rskilt om man vill avhjĂ€lpa den med nĂ„gon typ av gymnastisering Ă€r det ju av yttersta betydelse att diagnosen som stĂ€llts Ă€r korrekt. Att traska runt i lĂ„ngsam skritt i blĂ„bĂ€rsrisen Ă€r dock nĂ„got som alla vĂ„ra kusar skulle mĂ„ bra av oavsett friskhetsgrad tror jag!
 
 
 
Och för er som inte orkade lÀsa allt:
Steg 1: VÄga frÄga!
Steg 2: VÄga rida! (alt tömköra men ja ni fattar)
 
 
Evelina:

Idag tycker jag man ser allt för mÄnga Äka direkt till veterinÀren nÀr det hÀnt nÄgot litet som lite halt, de sprutar dem som ingenting men tÀnker inte pÄ lÄngsikt hur bra det Àr. Tror det var du som skrev det - en sprutad led Àr föralltid en sprutad led. Jag tror Àr man klok nog och vÀntar ut det lite och sedan kör pÄ lÄngsamt igen blir det bÀttre. Jag tror ocksÄ pÄ att sÀtta igÄng en hÀst lÄngsamt, Àr ju bara jÀmföra med oss sjÀlva vi kan inte börja springa milen om man inte trÀnar innan. Samt nÀr man ska bygga upp en hÀst mÄste man vÄga skritta mer öppet, inte pÄ ridbanan - det gör ingen skillnad enligt mig.

Amanda:

Ångrar du att du litade sĂ„ mycket pĂ„ din ”senaste” veterinĂ€r som du Ă„kte till vĂ€ldigt mycket ned hĂ€starna under en period?

Svar: Absolut inte! :)
Danai Doverholt

Caroline och unghÀsten Stina :

Bara en rolig liten anekdot pÄ temat: lÀmnade min unghÀst hos en utbildare jag litar 100% pÄ för ett par mÄnader sedan. Hon kördes till EQT pÄ direkten dÀr vi fick veta att hon var "skev" i höfterna (kan vara gammalt trauma eller efter fölning, syntes Àven pÄ korset om man kollade pÄ henne bakifrÄn), samt att hon var stark och stel i höger, inte ville bÀra pÄ vÀnster bak och dÀrmed kÀndes ojÀmn i kontakten.

TvĂ„ mĂ„nader senare, dĂ„ hon Ă€ndĂ„ haft det ganska intensivt under ryttare, sĂ„ var hon pĂ„ ÅB hos EQT idag som var glatt överraskad över hur hĂ€sten hade jĂ€mnat till sig (Ă€ven om det inte Ă€r helt perfekt Ă€nnu). Det kallar jag en duktig ryttare som kan "rida hĂ€star friska"! Elelr iallafall rida dem sĂ„ korrekt lösgjorda och i balans att de vĂ„gar och orkar anvĂ€nda kroppen pĂ„ ett bra och hĂ„llbart sĂ€tt!

Ja, sÄ nu ska en annan ta vid dÀr... Ingen press... ;)

Svar: HĂ€ftigt! Vad kul att höra att det fungerade sĂ„ bra för dig, tack för att du delade med dig! Lycka till i framtiden nu 😄
Danai Doverholt

Kommentera inlÀgget hÀr: