Kan man rida hÀsten frisk?

Nu Àr jag nyfiken pÄ vad ni anser om dagens rubrik!! Vad tror ni - kan man rida en trasig hÀst frisk?
Med trasig menar jag allt ifrÄn mindre hÀlta till muskulÀra stelheter/Äkommor.
DÄ tÀnker jag mig alltsÄ i likhet med att vi mÀnniskor kan gÄ till en sjukgymnast för att avhjÀlpa olika skador som uppstÄtt i kroppen eller trÀna kropppen rehab-inriktat pÄ ett gym för att avhjÀlpa skador och bygga upp kroppen korrekt.
 
Mina egna reflektioner kring detta kommer att komma upp lite senare i veckan, men jag Àr verkligen otroligt nyfiken pÄ vad ni tror!
 
 
Sanna:

HÀlta, njae... HÀlta tyder ju endÄ pÄ att nÄgot gör ont och Àr fel vilket i mitt tycke ej ska belastas. Men dÀremot oliksidighet och stelhet, absolut! Kombinerat med stretchning och vÀl avvÀgd ridning!

Jennie:

Jag tror absolut att man kan "rida en trasig hÀst frisk". Lik vÀrt att vi mÀnniskor gÄr till sjukgymnasten vid diverse skador sÄ tror jag att lÀtt och rÀtt sorts trÀning bara Àr positivt och stÀrkande!

Linn:

SjĂ€lvklart! SĂ„ lĂ€nge det inte Ă€r en akut skada, sĂ„ lĂ€nge man anpassar ridning/tömkörning/klĂ€ttring/skog eller vad det nu Ă€n kan vara. Senskada-hĂ„rt underlag, muskler-skritt och skog, osv osv. För lĂ€kning krĂ€vs tid men oxĂ„ att kroppen hĂ„lla igĂ„ng och dĂ€rmed oxĂ„ blodcirkulationen som gynnas av rörelse, sjĂ€lvklart i kontrollerad form och anpassad i mĂ€ngd och anstrĂ€ngning utefter vad ”skadan” klarar av utan att belastas.

mariam:

Absolut.i vissa fall.LikvÀl som mÀnniskor,rörelse för att öka blodgenomströmming(avsuttet till att börja med). StÀrka muskulatur runt leder etc. KrÀvs disciplin för att ta det sÄ lugnt som krÀvs dock, lÀtt att gÄ för fort fram nÀr man rider...dÄ Àr det bra att sjÀlv gÄ sÄ man inte lockas till överdrifter:-)
Men som med oss mÀnniskor i samrÄd med kunniga experter. Och oavsett skada sÄ mÄste man ju rehab-rida ngn gÄng. För har hÀsten(eller du)varit skadad kan man inte vila sig form och sedan köra pÄ som innan skadan.AlltsÄ "rider man den hel"...enligt ordination.
/M

Amanda:

Jag tror absolut pÄ det! SÄklart kan man inte hoppa eller piaffa en hÀst smÀrtfri men lÀtt arbete i rÀtt form Àr bara bra för blodcirkulationen. LikasÄ de halvblodshÀstarna vi har idag kan nÀstan inte stÄ pÄ box eller vila pga att de har ganska mycket blod och kan bli lite farliga i hanteringen. Förövrigt tror jag inte pÄ boxvila om det inte gÀller fraktur.

Promenader och jogg for the win

Katarina :

Jag tror att rida regelbundna lÀngre skritt-turer (en mil eller lÀngre)pÄ lite varierande underlag, i naturen, kan vara bra för att stÀrka senor och ligament hos hÀstar. Min hÀst har inte varit halt pÄ fem Är, Ä andra sidan sÄ högpresterar vi inte. ;)

Anonym:

Min hÀst Àr ett sÄnt exempel.
Han hade varit ojÀmn frÄn och till lÀnge och jag hade bÄde behandlat, varit pÄ MR osv och han var fortf ojÀmn lite nu och dÄ. Inte regelrÀtt halt utan mer smÄ nickningar med huvudet. Inte ont i benen (lÀngre) utan förmodligen nÄgon spÀnning sedan han gÄtt och haft ont en lÀngre tid.
SÄ fick jag order att testa rida ÀndÄ, sluta direkt om han skulle bli sÀmre.
Sagt och gjort, gick lugnt fram och höll honom mjuk i kroppen och igÄng. Han slutade nicka ganska snabbt efter att han fÄtt komma igÄng och bli mer rörlig igen.

Samma tror jag med senskador och eg alla skador som inte Àr sprickor eller frakturer. Blodgenomströmning, stÀrka upp senor och smÄ muskler runt det drabbade omrÄdet.
Tycker det Àr lika med en sjÀlv, rör man sig och hÄller igÄng efter förmÄga efter en skada kÀnns det bÀttre och mn kommer igÄng fortare. Om det inte Àr en skada som förvÀrras av det sÄklart.

SÄ JA till rörelse.

Matilda:

Det tror jag. HÀsten Àr gjord för att röra pÄ sig det mÄste man ha i bakhuvudet. Vet en hÀst som var vÀldigt trasig frÄn Holland som reds frisk ihop med behandling. DÄ hade veterinÀren sagt att de ville döma ut den men Àgaren valde att ge stoet en chans. Visade sig vara rÀtt beslut tog 1Är i allafall att fÄ henne frisk fick ett rehabprogram att följa. Sen Àr det ju sjÀlvklart sÄ beroende pÄ hur trasig hÀsten Àr och vad hÀsten/ Àgaren har för förutsÀttningar.

Lina:

Beror sÄklart pÄ vad det Àr för skada, men det tror jag absolut. Men tror ocksÄ att det Àr vÀldigt, vÀldigt svÄrt!

Tilde:

Ja, i vissa fall. Min tidigare hÀst hade en skada pÄ vÀnster fram sedan tidigare Àgare och var rÀtt trasig, deras veterinÀr ville döma ut henne osv. I samrÄd med min veterinÀr bestÀmde vi oss för att försöka att bygga upp henne lÄngsamt för att testa en sista gÄng ifall hon skulle klara av att vara ridhÀst. Med rÀtt ridning och en bra uppbyggnad blev hon till slut jÀttefin och visade inga tecken pÄ den gamla skadan.

Anonym:

Ja. Oliksidighet, snedhet, stelhet absolut. Har sjÀlv gjort det med min med hjÀlp av min duktiga trÀnare.

Kommentera inlÀgget hÀr: