Kan man rida hästen frisk?

Nu är jag nyfiken på vad ni anser om dagens rubrik!! Vad tror ni - kan man rida en trasig häst frisk?
Med trasig menar jag allt ifrån mindre hälta till muskulära stelheter/åkommor.
Då tänker jag mig alltså i likhet med att vi människor kan gå till en sjukgymnast för att avhjälpa olika skador som uppstått i kroppen eller träna kropppen rehab-inriktat på ett gym för att avhjälpa skador och bygga upp kroppen korrekt.
 
Mina egna reflektioner kring detta kommer att komma upp lite senare i veckan, men jag är verkligen otroligt nyfiken på vad ni tror!
 
 

Kommentarer
Postat av: Sanna

Hälta, njae... Hälta tyder ju endå på att något gör ont och är fel vilket i mitt tycke ej ska belastas. Men däremot oliksidighet och stelhet, absolut! Kombinerat med stretchning och väl avvägd ridning!

2018-05-16 @ 12:09:31
Postat av: Jennie

Jag tror absolut att man kan "rida en trasig häst frisk". Lik värt att vi människor går till sjukgymnasten vid diverse skador så tror jag att lätt och rätt sorts träning bara är positivt och stärkande!

2018-05-16 @ 14:01:27
Postat av: Linn

Självklart! Så länge det inte är en akut skada, så länge man anpassar ridning/tömkörning/klättring/skog eller vad det nu än kan vara. Senskada-hårt underlag, muskler-skritt och skog, osv osv. För läkning krävs tid men oxå att kroppen hålla igång och därmed oxå blodcirkulationen som gynnas av rörelse, självklart i kontrollerad form och anpassad i mängd och ansträngning utefter vad ”skadan” klarar av utan att belastas.

2018-05-16 @ 14:54:05
Postat av: mariam

Absolut.i vissa fall.Likväl som människor,rörelse för att öka blodgenomströmming(avsuttet till att börja med). Stärka muskulatur runt leder etc. Krävs disciplin för att ta det så lugnt som krävs dock, lätt att gå för fort fram när man rider...då är det bra att själv gå så man inte lockas till överdrifter:-)
Men som med oss människor i samråd med kunniga experter. Och oavsett skada så måste man ju rehab-rida ngn gång. För har hästen(eller du)varit skadad kan man inte vila sig form och sedan köra på som innan skadan.Alltså "rider man den hel"...enligt ordination.
/M

2018-05-16 @ 15:05:03
Postat av: Amanda

Jag tror absolut på det! Såklart kan man inte hoppa eller piaffa en häst smärtfri men lätt arbete i rätt form är bara bra för blodcirkulationen. Likaså de halvblodshästarna vi har idag kan nästan inte stå på box eller vila pga att de har ganska mycket blod och kan bli lite farliga i hanteringen. Förövrigt tror jag inte på boxvila om det inte gäller fraktur.

Promenader och jogg for the win

2018-05-16 @ 15:44:28
Postat av: Katarina

Jag tror att rida regelbundna längre skritt-turer (en mil eller längre)på lite varierande underlag, i naturen, kan vara bra för att stärka senor och ligament hos hästar. Min häst har inte varit halt på fem år, å andra sidan så högpresterar vi inte. ;)

2018-05-16 @ 17:14:42
URL: http://www.bildstrom.blogspot.se
Postat av: Anonym

Min häst är ett sånt exempel.
Han hade varit ojämn från och till länge och jag hade både behandlat, varit på MR osv och han var fortf ojämn lite nu och då. Inte regelrätt halt utan mer små nickningar med huvudet. Inte ont i benen (längre) utan förmodligen någon spänning sedan han gått och haft ont en längre tid.
Så fick jag order att testa rida ändå, sluta direkt om han skulle bli sämre.
Sagt och gjort, gick lugnt fram och höll honom mjuk i kroppen och igång. Han slutade nicka ganska snabbt efter att han fått komma igång och bli mer rörlig igen.

Samma tror jag med senskador och eg alla skador som inte är sprickor eller frakturer. Blodgenomströmning, stärka upp senor och små muskler runt det drabbade området.
Tycker det är lika med en själv, rör man sig och håller igång efter förmåga efter en skada känns det bättre och mn kommer igång fortare. Om det inte är en skada som förvärras av det såklart.

Så JA till rörelse.

2018-05-16 @ 21:57:02
Postat av: Matilda

Det tror jag. Hästen är gjord för att röra på sig det måste man ha i bakhuvudet. Vet en häst som var väldigt trasig från Holland som reds frisk ihop med behandling. Då hade veterinären sagt att de ville döma ut den men ägaren valde att ge stoet en chans. Visade sig vara rätt beslut tog 1år i allafall att få henne frisk fick ett rehabprogram att följa. Sen är det ju självklart så beroende på hur trasig hästen är och vad hästen/ ägaren har för förutsättningar.

2018-05-17 @ 11:24:08
Postat av: Lina

Beror såklart på vad det är för skada, men det tror jag absolut. Men tror också att det är väldigt, väldigt svårt!

2018-05-17 @ 22:00:04
Postat av: Tilde

Ja, i vissa fall. Min tidigare häst hade en skada på vänster fram sedan tidigare ägare och var rätt trasig, deras veterinär ville döma ut henne osv. I samråd med min veterinär bestämde vi oss för att försöka att bygga upp henne långsamt för att testa en sista gång ifall hon skulle klara av att vara ridhäst. Med rätt ridning och en bra uppbyggnad blev hon till slut jättefin och visade inga tecken på den gamla skadan.

2018-05-22 @ 09:37:10
Postat av: Anonym

Ja. Oliksidighet, snedhet, stelhet absolut. Har själv gjort det med min med hjälp av min duktiga tränare.

2018-05-22 @ 15:57:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0