Talibantygeln

Om ni får gissa vilken tygel som är talibantygel - vilken gissar ni på då? Vilken tygel får man "aldrig" släppa? Vilken tygel vänder man med? Vilken tygel ska man i 99% av fallen ha det största stödet i?
 
Jag HOPPAS att det är en röst i era huvuden som skriker "YTTERTYGEEEEEELLLLNNNN"  nu. Om så INTE är fallet så BERÄTTA VARFÖR för jag har hittills bara stött på en enda person som inte förespråkar talibantygel på yttern i alla lägen och framförallt i hoppning. Jag själv har också lärt mig ridning på yttertygeln.
 
Vad jag vill fråga er idag är däför följande:
 
"Varför det är viktigt med stöd på yttertygeln?" Varför ska man sträva efter att lätta av i innern och vända hästen för ytterhjälperna? Vad ger det för effekt? 
 
Jag tror att det är viktigt att tänka och reflektera kring sådant här för att förstå varför man gör saker och därigenom kunna applicera dem på ett bättre sätt. Så har jag tänkt i min arbetsroll mycket på sistonet - dvs undera över syftet med vad jag gör innan jag börjar. Det gör att jag bättre kan avgränsa det jag håller på med och fokusera på det som är viktigt istället för att sväva iväg allt för mycket. Tänker att det är samma princip här. 
 
 
Så, hit me med era tankar kring yttertygel. Varför yttertygeln? Hur gör ni? Hur tänker ni? Vad vill ni ha ut av att ha hästen "på yttern?" Varför vill man trycka ut hästen från innern till yttern? Varför vända med ytterhjälper och inte med innertygeln? Osv.. Shoot!
 
 

Kommentarer
Postat av: Evelina

Haha, det där är intressant. Jag känner bara en person som inte obsessar med yttertygeln - vilket också är den mest kompetenta person jag tränat för (Pether Markne). Han var inte alls inne på samma plan som alla andra där.

Idag tränar jag bara för folk som tycker att livet hänger på en yttertygel - och lär mig utifrån det. Jag säger varken du eller bä i frågan om vad som är rätt (av den enkla anledning att jag inte tror på att det finns något som är rätt - så jävla enkelt är inte ridsport att det går att fastställa vad som skulle vara rätt).

Min häst till exempel, föredrar bokstavligt talat helglappande tyglar de sista 3-4 sprången innan ett hinder. Trots att alla tränare i världen predikat om att ha stöd hela vägen fram är SÅ VIKTIGT - utom en. Det är alla fel som finns, men helt rätt för oss. Eh, det jag ville säga var: jag vet inte varför yttertygeln är viktigast i världen, för jag vet inte OM den är det. ;)

2018-03-14 @ 13:58:15
URL: http://instagram.com/evelinablomqvist
Postat av: Anonym

Jag med en häst som i sig är otroligt stel & spänd av sig älskar yttertygeln samt att flytta undan bogen i en form av en stor bakdelsvändning i flera olika storlekar och i alla gångarter. Men sedan är det även svårt att rida endast på yttertygeln med en sån häst anser jag då det ofta blir en stumhet i det hela, även om det är viktigt med en yttertygeln så krävs en balans, en balans mellan det bra från båda sidor. Då min häst är väldigt ”tvådelad” och har supersvårt att flytta undan sin bakdel, och korsa bak (ingen fel på hästen, låser sig bara i huvudet på henne) älskar att flytta framdelen för att hitta en lösgjordhet. Men all samling anser jag komma från yttertygeln (och bakifrån såklart) och halvhalten anser jag tas med antingen yttertygel eller sits, beroende på vad man vill åstadkomma med halvhalten.
Är kluven, älskar yttertygeln då det hjälper mig att skapa ett lugn och lösgjordhet ihop med min häst men även innertygeln, för att kolla upp att hästen balanserar mig själv.

2018-03-14 @ 20:48:31
Postat av: Anna

Har en häst som är mycket starkare i vänster "munhalva" än i höger vilket gör att han drar så jag får kramp i axeln.
Sist jag tränade fick jag tipset att hålla mycket mer i höger och sitta lite mer till vänster för att han skulle sluta dra och bli mer jämnare i munnen.

Detta blev för mig helt fel i järnan när vänster tygeln kom ytterst eftersom de då blev mest stöd på den inre tygeln. Fick då bara förklarat att så länge jag håller hårdare i vänster kommer han bara bli starkare och inte släppa alls. Men håller jag i höger som han är svagare i så blir de jobbigare för han och han slutar dra.

Fick riktgt bra effekt då jag nu kunnat rida i två veckors tid utan att ha ont i axeln och har nu mer jämt stöd än någonsin i båda tyglar, en jämnare häst och kan efter en stund rida med lika mycket stöd i båda tyglarna.

Lite svårt att förklara men tränare tyckte de där med att man SKA hålla i yttertyglen inte alltid är så bra eftersom alla hästar fungerar olika och kräver stöd på olika sätt!

2018-03-14 @ 20:59:00
Postat av: Anonym

Kanske inte ett relevant svar på funderingen men när jag tränade för Jens Fredricsson sa han i början till mig att jag var för fokuserad på inne -yttertygel så han sa rid två meter innanför spåret i 30 minuter varje pass och tänk lika stöd på BÅDA tyglarna, i skritt trav galopp. Tar hästen mer stöd på tex vänster tygel , ställ höger på höger tygeln några steg sen rakrikta på båda tyglarna och jobba så. Jobbade så ett tag, och sen vips var alla hästar lika i båda sidor 🙈 konstigt knep men funkar fortfarande🙈

2018-03-14 @ 21:04:54
Postat av: Elise Vognild

Riktigt intressant och spännande fråga de där, brukar vara något jag diskuterar med många för det är så intressant!! Jag är på ett sätt upplärd med att rida på uttertydeln men samtidigt hade jag en tränare när jag var yngre som sa att det var otroligt viktigt att jag hade hästen ställd och format inåt i varje sväng, något jag idag bara skrattar åt! För mig är yttertygeln A och O i ridningen. Utan stöd på ytter kan jag inte svänga och få med mig hästen på samma sätt som jag får om jag använder yttertygeln! I omhoppningar är man otroligt beroende av att hästen ka. Svänga för yttertygeln och skänkeln samtidigt som man kanske vill leda lite inåt för att visa vägen, men i huvudsak använder jag alltid ytter. För att få en häst rakriktad (vilket iaf är mitt mål vid varje pass) vill jag få hästen att ta jämnt stöd på båda tyglarna. Då använder jag mig mycket av yttertygeln för att få ett stöd där samtidigt som ja rider med innerskänkeln för att få ”upp” hästen på ytter. Så svårt att förklara men jag tycker det är fantastiskt. Jobbar mestadels innanför spåret och sällan på volter för att få till rakrintbingen och ett jämnt påskjut och stöd. Volter använder jag mestadels för att se att jag verkligen har hästen på yttertygeln och kan vända när och hur jag vill! Otroligt spännande det här somsagt och intressant ämne verkligen, men jag älskar yttertygeln och kör på med det! 🌟

2018-03-15 @ 11:24:41
URL: http://eliisevogniild.blogg.se/
Postat av: Anna

För att vända rakt och få med hela hästen, få med yttersidan, ha koll på bogen. Själv kör jag inte alls stenhårt efter den principen att stöd på yttertygeln betyder allt, ibland är man i ett läge där det är bättre med en avspänd häst än att tvunget rida "korrekt" och då gör man vad som krävs och det är ofta att följa med fram med yttertygeln, man behöver inte släppa den helt men ja följa med, och vips har den spända hästen slappnat av i överlinjen och sänkt nacken ett par cm, då kan man fånga upp yttern igen. Har inte så stora problem med det här med yttertygeln och tänker inte så värst på det som många verkar göra nu haha. Jag kör mkt efter den principen att det ska vara lika stöd på båda om jag vill det och hästen ska gå att ställa precis hur jag vill, utåt, inåt, högt, lågt, flytta direkt åt vilket håll jag vill.., det brukar ge avspända liksidiga hästar och då har man heller inga problem att ta ett stöd på vilken tygel man vill ;) Rider ofta som ovan beskriver innanför spåret osv, en rak häst löser det mesta :)

2018-03-15 @ 11:37:12
Postat av: Amanda

Jag rider helst med så jämnt stöd som möjligt men till exempel vid en förhållning så tar man stöd på ytter och stöttar med innerskänkeln för att visa hästen "rätt". När det gäller yttertygel när man svänger är det för att få med sig hela hästen och inte bara huvudet. Saken är att yttertygeln ska samspela med resten av kroppen och hjälperna till exempel i en sväng så tar jag inte bara i yttertygeln givetvis. Svårt att förklara men för mig är alltså yttertygeln ett extra stöd, ett hjälpmedel som gör att man får med sig hästen i samspel med andra hjälper :) Sen om det är "rätt eller fel", det tror jag inte man kan bestämma sådär utan det beror på vilken häst man rider men också hur man använder sig av yttertygeln :) Jag brukar utgå från att alla "särskilda" tygeltag, hjälper, rörelser är tillfälliga och att man ska återgå till ursprungsläget direkt efter att hästen svarat. Man sitter alltså inte och håller på yttertygeln hela tiden utan grundpositionen är att hästen ska ta ett jämn stöd på tyglarna :)

2018-03-16 @ 00:12:27
URL: http://amandaivarsson.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0