Talibantygeln

Om ni fÄr gissa vilken tygel som Àr talibantygel - vilken gissar ni pÄ dÄ? Vilken tygel fÄr man "aldrig" slÀppa? Vilken tygel vÀnder man med? Vilken tygel ska man i 99% av fallen ha det största stödet i?
 
Jag HOPPAS att det Ă€r en röst i era huvuden som skriker "YTTERTYGEEEEEELLLLNNNN"  nu. Om sĂ„ INTE Ă€r fallet sĂ„ BERÄTTA VARFÖR för jag har hittills bara stött pĂ„ en enda person som inte föresprĂ„kar talibantygel pĂ„ yttern i alla lĂ€gen och framförallt i hoppning. Jag sjĂ€lv har ocksĂ„ lĂ€rt mig ridning pĂ„ yttertygeln.
 
Vad jag vill frÄga er idag Àr dÀför följande:
 
"Varför det Àr viktigt med stöd pÄ yttertygeln?" Varför ska man strÀva efter att lÀtta av i innern och vÀnda hÀsten för ytterhjÀlperna? Vad ger det för effekt? 
 
Jag tror att det Àr viktigt att tÀnka och reflektera kring sÄdant hÀr för att förstÄ varför man gör saker och dÀrigenom kunna applicera dem pÄ ett bÀttre sÀtt. SÄ har jag tÀnkt i min arbetsroll mycket pÄ sistonet - dvs undera över syftet med vad jag gör innan jag börjar. Det gör att jag bÀttre kan avgrÀnsa det jag hÄller pÄ med och fokusera pÄ det som Àr viktigt istÀllet för att svÀva ivÀg allt för mycket. TÀnker att det Àr samma princip hÀr. 
 
 
SÄ, hit me med era tankar kring yttertygel. Varför yttertygeln? Hur gör ni? Hur tÀnker ni? Vad vill ni ha ut av att ha hÀsten "pÄ yttern?" Varför vill man trycka ut hÀsten frÄn innern till yttern? Varför vÀnda med ytterhjÀlper och inte med innertygeln? Osv.. Shoot!
 
 
Evelina:

Haha, det dÀr Àr intressant. Jag kÀnner bara en person som inte obsessar med yttertygeln - vilket ocksÄ Àr den mest kompetenta person jag trÀnat för (Pether Markne). Han var inte alls inne pÄ samma plan som alla andra dÀr.

Idag trÀnar jag bara för folk som tycker att livet hÀnger pÄ en yttertygel - och lÀr mig utifrÄn det. Jag sÀger varken du eller bÀ i frÄgan om vad som Àr rÀtt (av den enkla anledning att jag inte tror pÄ att det finns nÄgot som Àr rÀtt - sÄ jÀvla enkelt Àr inte ridsport att det gÄr att faststÀlla vad som skulle vara rÀtt).

Min hĂ€st till exempel, föredrar bokstavligt talat helglappande tyglar de sista 3-4 sprĂ„ngen innan ett hinder. Trots att alla trĂ€nare i vĂ€rlden predikat om att ha stöd hela vĂ€gen fram Ă€r SÅ VIKTIGT - utom en. Det Ă€r alla fel som finns, men helt rĂ€tt för oss. Eh, det jag ville sĂ€ga var: jag vet inte varför yttertygeln Ă€r viktigast i vĂ€rlden, för jag vet inte OM den Ă€r det. ;)

Anonym:

Jag med en hĂ€st som i sig Ă€r otroligt stel & spĂ€nd av sig Ă€lskar yttertygeln samt att flytta undan bogen i en form av en stor bakdelsvĂ€ndning i flera olika storlekar och i alla gĂ„ngarter. Men sedan Ă€r det Ă€ven svĂ„rt att rida endast pĂ„ yttertygeln med en sĂ„n hĂ€st anser jag dĂ„ det ofta blir en stumhet i det hela, Ă€ven om det Ă€r viktigt med en yttertygeln sĂ„ krĂ€vs en balans, en balans mellan det bra frĂ„n bĂ„da sidor. DĂ„ min hĂ€st Ă€r vĂ€ldigt ”tvĂ„delad” och har supersvĂ„rt att flytta undan sin bakdel, och korsa bak (ingen fel pĂ„ hĂ€sten, lĂ„ser sig bara i huvudet pĂ„ henne) Ă€lskar att flytta framdelen för att hitta en lösgjordhet. Men all samling anser jag komma frĂ„n yttertygeln (och bakifrĂ„n sĂ„klart) och halvhalten anser jag tas med antingen yttertygel eller sits, beroende pĂ„ vad man vill Ă„stadkomma med halvhalten.
Är kluven, Ă€lskar yttertygeln dĂ„ det hjĂ€lper mig att skapa ett lugn och lösgjordhet ihop med min hĂ€st men Ă€ven innertygeln, för att kolla upp att hĂ€sten balanserar mig sjĂ€lv.

Anna:

Har en hÀst som Àr mycket starkare i vÀnster "munhalva" Àn i höger vilket gör att han drar sÄ jag fÄr kramp i axeln.
Sist jag trÀnade fick jag tipset att hÄlla mycket mer i höger och sitta lite mer till vÀnster för att han skulle sluta dra och bli mer jÀmnare i munnen.

Detta blev för mig helt fel i jÀrnan nÀr vÀnster tygeln kom ytterst eftersom de dÄ blev mest stöd pÄ den inre tygeln. Fick dÄ bara förklarat att sÄ lÀnge jag hÄller hÄrdare i vÀnster kommer han bara bli starkare och inte slÀppa alls. Men hÄller jag i höger som han Àr svagare i sÄ blir de jobbigare för han och han slutar dra.

Fick riktgt bra effekt dÄ jag nu kunnat rida i tvÄ veckors tid utan att ha ont i axeln och har nu mer jÀmt stöd Àn nÄgonsin i bÄda tyglar, en jÀmnare hÀst och kan efter en stund rida med lika mycket stöd i bÄda tyglarna.

Lite svÄrt att förklara men trÀnare tyckte de dÀr med att man SKA hÄlla i yttertyglen inte alltid Àr sÄ bra eftersom alla hÀstar fungerar olika och krÀver stöd pÄ olika sÀtt!

Anonym:

Kanske inte ett relevant svar pĂ„ funderingen men nĂ€r jag trĂ€nade för Jens Fredricsson sa han i början till mig att jag var för fokuserad pĂ„ inne -yttertygel sĂ„ han sa rid tvĂ„ meter innanför spĂ„ret i 30 minuter varje pass och tĂ€nk lika stöd pĂ„ BÅDA tyglarna, i skritt trav galopp. Tar hĂ€sten mer stöd pĂ„ tex vĂ€nster tygel , stĂ€ll höger pĂ„ höger tygeln nĂ„gra steg sen rakrikta pĂ„ bĂ„da tyglarna och jobba sĂ„. Jobbade sĂ„ ett tag, och sen vips var alla hĂ€star lika i bĂ„da sidor 🙈 konstigt knep men funkar fortfarande🙈

Elise Vognild:

Riktigt intressant och spĂ€nnande frĂ„ga de dĂ€r, brukar vara nĂ„got jag diskuterar med mĂ„nga för det Ă€r sĂ„ intressant!! Jag Ă€r pĂ„ ett sĂ€tt upplĂ€rd med att rida pĂ„ uttertydeln men samtidigt hade jag en trĂ€nare nĂ€r jag var yngre som sa att det var otroligt viktigt att jag hade hĂ€sten stĂ€lld och format inĂ„t i varje svĂ€ng, nĂ„got jag idag bara skrattar Ă„t! För mig Ă€r yttertygeln A och O i ridningen. Utan stöd pĂ„ ytter kan jag inte svĂ€nga och fĂ„ med mig hĂ€sten pĂ„ samma sĂ€tt som jag fĂ„r om jag anvĂ€nder yttertygeln! I omhoppningar Ă€r man otroligt beroende av att hĂ€sten ka. SvĂ€nga för yttertygeln och skĂ€nkeln samtidigt som man kanske vill leda lite inĂ„t för att visa vĂ€gen, men i huvudsak anvĂ€nder jag alltid ytter. För att fĂ„ en hĂ€st rakriktad (vilket iaf Ă€r mitt mĂ„l vid varje pass) vill jag fĂ„ hĂ€sten att ta jĂ€mnt stöd pĂ„ bĂ„da tyglarna. DĂ„ anvĂ€nder jag mig mycket av yttertygeln för att fĂ„ ett stöd dĂ€r samtidigt som ja rider med innerskĂ€nkeln för att fĂ„ ”upp” hĂ€sten pĂ„ ytter. SĂ„ svĂ„rt att förklara men jag tycker det Ă€r fantastiskt. Jobbar mestadels innanför spĂ„ret och sĂ€llan pĂ„ volter för att fĂ„ till rakrintbingen och ett jĂ€mnt pĂ„skjut och stöd. Volter anvĂ€nder jag mestadels för att se att jag verkligen har hĂ€sten pĂ„ yttertygeln och kan vĂ€nda nĂ€r och hur jag vill! Otroligt spĂ€nnande det hĂ€r somsagt och intressant Ă€mne verkligen, men jag Ă€lskar yttertygeln och kör pĂ„ med det! 🌟

Anna:

För att vÀnda rakt och fÄ med hela hÀsten, fÄ med yttersidan, ha koll pÄ bogen. SjÀlv kör jag inte alls stenhÄrt efter den principen att stöd pÄ yttertygeln betyder allt, ibland Àr man i ett lÀge dÀr det Àr bÀttre med en avspÀnd hÀst Àn att tvunget rida "korrekt" och dÄ gör man vad som krÀvs och det Àr ofta att följa med fram med yttertygeln, man behöver inte slÀppa den helt men ja följa med, och vips har den spÀnda hÀsten slappnat av i överlinjen och sÀnkt nacken ett par cm, dÄ kan man fÄnga upp yttern igen. Har inte sÄ stora problem med det hÀr med yttertygeln och tÀnker inte sÄ vÀrst pÄ det som mÄnga verkar göra nu haha. Jag kör mkt efter den principen att det ska vara lika stöd pÄ bÄda om jag vill det och hÀsten ska gÄ att stÀlla precis hur jag vill, utÄt, inÄt, högt, lÄgt, flytta direkt Ät vilket hÄll jag vill.., det brukar ge avspÀnda liksidiga hÀstar och dÄ har man heller inga problem att ta ett stöd pÄ vilken tygel man vill ;) Rider ofta som ovan beskriver innanför spÄret osv, en rak hÀst löser det mesta :)

Amanda:

Jag rider helst med sÄ jÀmnt stöd som möjligt men till exempel vid en förhÄllning sÄ tar man stöd pÄ ytter och stöttar med innerskÀnkeln för att visa hÀsten "rÀtt". NÀr det gÀller yttertygel nÀr man svÀnger Àr det för att fÄ med sig hela hÀsten och inte bara huvudet. Saken Àr att yttertygeln ska samspela med resten av kroppen och hjÀlperna till exempel i en svÀng sÄ tar jag inte bara i yttertygeln givetvis. SvÄrt att förklara men för mig Àr alltsÄ yttertygeln ett extra stöd, ett hjÀlpmedel som gör att man fÄr med sig hÀsten i samspel med andra hjÀlper :) Sen om det Àr "rÀtt eller fel", det tror jag inte man kan bestÀmma sÄdÀr utan det beror pÄ vilken hÀst man rider men ocksÄ hur man anvÀnder sig av yttertygeln :) Jag brukar utgÄ frÄn att alla "sÀrskilda" tygeltag, hjÀlper, rörelser Àr tillfÀlliga och att man ska ÄtergÄ till ursprungslÀget direkt efter att hÀsten svarat. Man sitter alltsÄ inte och hÄller pÄ yttertygeln hela tiden utan grundpositionen Àr att hÀsten ska ta ett jÀmn stöd pÄ tyglarna :)

Kommentera inlÀgget hÀr: