Supplement

TÀnkte redogöra lite för vad det Àr för pulver och annat skoj som min kÀre bÀttre hÀlft övertalat mig att börja anvÀnda. Jag var (/Àr) MYCKET skeptisk till alla former av pulver och tillskott och sÀrskilt i trÀningssammanhang. Jag har alltid varit av Äsikten att det Àr mycket placebo och har hittills inte inkorporetat nÄgon form av tillskott eller medikament utom p-piller i min vardag. Prioriteringar liksom, hahaha.. 
 
Anyhow. Jag tĂ€nkte att han skulle langa fram en PWO och sen var det bra. Men icke. Hem kom jag med PWO, BCAA, x antal kg proteinpulver och vitaminer - "Ă€lskling - du behöver ett multivitaminkomplex" för att citera Gustaf pĂ„ Ă€kta Gustaf-sprĂ„k, haha (sjĂ€lv hade man bara "bae du kanske borde börja kĂ€ka vitaminer". ÄLSKAR den mĂ€nniskans sprĂ„k). Anyhow. Att ens börja nysta i vad man ska ta nĂ€r, hur, i samband med vad osv kĂ€ndes som en total omöjlighet för yours truly. Jag har som sagt inte ens kunnat komma ihĂ„g Omega 3-tabletterna som mamma gav mig för 5 Ă„r sedan. De har hĂ€ngt med i 3 flyttar och stĂ„r fint i kökssĂ„pet fortfarande :)) 
 
 
Men iallafall sÄ har jag lÀrt mig att det Àr (yp) sÄhÀr det fungerar:
 
PWO tar man innan man trÀnar. Det finns varianter med eller utan koffein och jag föredrar att ha en som innehÄller sÄ mycket koffein det bara gÄr eftersom jag oftast trÀnar runt 5-6 pÄ morgonen och behöver VAKNA. Dessa produkter Àr till för att öka pigghet, fokus, uthÄllighet och "pump" vilket de gör med hjÀlp av en massa Àmnen som slutar pÄ -in (bland annat, haha). Beta alanin, L-arginin, citrullin, taurin, koffein, niacin osv osv osv och de Àr uppbyggda för att gÄ direkt ut i kroppen utan att behöva spjÀlkas först. verkningstiden brukar vara ca 30 min.
Jag har i Àrlighetens namn inte den blekaste aning om vad varje Àmne för sig gör, men jag vet att jag aldrig mer vill trÀna utan PWO iallafall för SAAATAN vilken skillnad det gör. Mer ork, tyngre lyft, stenhÄrt fokus. Det man ska tÀnka pÄ - sÀrskilt nÀr man Àr nybörjare och kÀnslig som jag - Àr att man blir "stimmig" av sÄdana hÀr produkter och hjÀrnan kÀnns lite blockerad och otillgÀnglig. SÄ att ta en dos PWO och tro att man ska prestera pÄ tentan Àr vÀldigt, vÀldigt dumt. Det Àr till för trÀning och ingenting annat. 
 
BCAA stoppar man i shakern och sörplar i sig under tiden man trÀnar. De hÀr innehÄller ocksÄ en hel drös aminosyror som slutar pÄ -in. Dessa syftar till att frÀmja musklernas syresÀttning och hÀmma muskelnedbrytningen - med andra ord förser de musklerna med ökad energi och lÀngre uthÄllighet. De tas upp av kroppen direkt vilket gör dem fördelaktiga att inta medan man trÀnar eller precis innan, och de förstÀrker effekten av PWO:n genom att tillföra Ànnu mer essentiella Àmnen.
Första gÄngen jag tog en hel dos BCAA i kombination med att ha tagit PWO innan sÄ tog jag PB i varenda övning, haha... Att ta det i en övning Àr ju inte sÄ konstigt kanske, sÀrskilt inte om man Àr i början av ett pass, men att konsekvent under hela passet kunna fortsÀtta orka lyfta tungt i varenda övning Àr kul! 
 
Proteinpulver Àr det man stoppar i shakern efter trÀning. Det finns olika typer om jag förstÄtt det rÀtt - lÄngsamma och snabba pulver. De snabba proteinerna (typ Whey-protein) tar man direkt efter trÀningen och de lÄngsamma varianterna (typ Kasein) tar man pÄ kvÀllen. De Àr till för att frÀmja uppbyggnaden av muskulaturen efter att man trasat sönder den under trÀningspasset och gör att kroppen gÄr frÄn att vara katabolisk (muskelnedbrytande) till anabolisk (muskelbyggande). Jag kör pÄ whey-protein av no special reason mer Àn att det var det Gustaf rekommenderade och jag tycker att det Àr smidigt att ta med shakern till jobbet och fÄ alla pulver avklarade - skulle jag vÀnta till kvÀllen skulle jag förmodligen glömma bort det, haha. 
 
  (null)
 
De produkter jag kÀkar Àr dessa: 
PWO: The Butcher frÄn Swedish Supplements. Denna Àr lite kontroversiell dÄ den pekades ut för att innehÄlla DMAA efter att en kille Äkt dit för doping och skyllde pÄ denna PWO. Sedan dess (2015) finns den med pÄ riksidrottsförbundets varningslista men under 2016 gjordes utredningar kring detta och Miljö- och Byggnadsförvaltningen kom efter tester pÄ NFC fram till att den inte innehÄller nÄgra olagliga substanser och dÀrmed Àr fullt laglig. Kika hÀr  om ni vill se bevis för att kÀnna er trygga.
 
Jag kör pÄ smaken Cola och den smakar.. skit. I Àrlighetens namn har jag inte hittills ( under min 8 mÄnaders lÄnga gymkarriÀr, HAHA) provat en enda PWO som direkt kittlar smaklökarna. Men det Àr bara att klunka i sig - det Àr ju inte smaken man trÀnar pÄ utan effekten.. Klen tröst nÀr man klunkar ner 4dl som smakar hostmedicin varje morgon vill jag lova, men desto mer vÀrt det nÀr man slaktar pÄ gymmet sen! Den finns att köpa hÀr !
 
BCAA: AV BCAA frÄn Aldrig Vila. Effekten av BCAA blir kanske inte riktigt lika pÄtaglig som den av PWO, men som jag nÀmnde ovan sÄ orkar jag betydligt mer i bÄde vikt och lÀngd pÄ trÀningspasset med dessa tvÄ i kombination. Borde kanske prova att INTE ta BCAA nÄgot pass utan bara köra pÄ PWO'n och se om det blir skillnad, som ett experiment.. Hmm. Äterkommer i frÄgan. 
Jag kör iallafall pÄ smaken Strawberry Kiwi och DEN hÀr dÀremot Àr SINNESJUKT god!!! Kan gÄ runt hemma och bli sugen pÄ den pÄ kvÀllarna, haha! Den finns hÀr !
 
Proteinpulver: Som sagt sÄ kör jag pÄ snabba proteiner, dvs ett wheypulver som jag klunkar i mig direkt efter gymmet. Det jag valt Àr en HINK "100% Whey Protein Professional" frÄn Scitec Nutrition.
Om det Àr svÄrt att se resultat pÄ BCAA sÄ Àr det helt omöjligt att göra det pÄ proteinpulver. Tiden fÄr helt enkelt utvisa om jag tycker att det hjÀlper muskeluppbyggnaden, men rent teoretiskt sÄ borde den ju göra det. Anledningen till att det blev just denna var att den var billigast för störst mÀngd pulver, haha..
Smaken jag valt Àr vanilj och den Àr sjukt god (om man gillar vanilj dvs)!! Tyckte den hade en konstig bismak i början men den vÀnjer man sig vid snabbt och jag mÀrker den inte lÀngre. Den finns hÀr!
 
Utöver detta kÀkar jag givetvis Àven det rekommenderade multivitaminkomplexet som Àr sprÀngfyllt med vitaminer och mineraler. Det Àr tvÄ tabletter som man tar i samband med frukost varje morgon och hittills mÄste jag sÀga att jag Àr imponerad över hur mÄnga dagar i veckan jag faktiskt kommer ihÄg dem, haha!
 
Det hĂ€r Ă€r egentligen basen man "behöver" ha tror jag, men skulle jag inte vilja lĂ€gga tusentals (ovan produkter gick pĂ„ ca 1800;- om jag minns rĂ€tt, vilket Ă€r helt SINNES för lite pulver och tabletter tycker jag😂) sĂ„ skulle jag nog satsa pĂ„ att köra pĂ„ en bra PWO som gör att man kan kötta mer med större fokus, det Ă€r ju den som ger störst och mest pĂ„taglig effekt. 
 
Hoppas detta kan vara en liiiiten guide för er som (liksom jag) Ă€r totalt lost i den hĂ€r vĂ€rlden đŸ˜…đŸ™ŒđŸ»
 
Malin Westergren:

Jag har alltid köpt pulver etc frÄn FitnessGuru, speciellt deras OneAmino och isolate pulver - sÄÄÄÄ goda! Kan rekommendera :D !

Cornelia:

Kul lÀsning för nÄgon som har noll koll! Har varit lite sugen pÄ att testa PWO men kan knappt dricka tvÄ koppar kaffe pÄ rad sÄ ska nog INTE testa det hehe, hatar den stimmiga kÀnslan och att inte vara klar i huvudet. Kanske ska man testa bcca och proteinpulver iaf, Àter inte kött sÄ att fÄ i mig tillrÀckligt med protein Àr alltid lite krÄngligt. Hoppas du fortsÀtter skriva om trÀning, kul att följa nÄgon som Àr ganska ny pÄ omrÄdet, sÄ svÄrt att relatera till alla proffs dÀr ute ;)

Kommentera inlÀgget hÀr: