Vila

NÄgonting jag funderar mycket pÄ nÀr jag kikar igenom mina sociala medier Àr hur vi jobbar vÄra hÀstar och huruvida man lÀgger in vila i programmet eller ej. Vad tycker ni om hÀstar och vila? Behöver alla hÀstar vilodagar? Hur ofta och varför? Vad tycker ni?
 
TÀnkte skriva ner mina tankar kring vila senare i veckan men i vanlig ordning sÄ vill jag ju sÄklart ha era Äsikter kring allting jag funderar pÄ. Det brukar ge mig lite griller i huvudet och fÄ mig att verkligen fundera pÄ hur jag gör och varför. Hit me!
 
 
Amanda:

MÄnga anser att vilodag för en hÀst = att t.ex. skritta ut den eller longera. Jag tycker dÀremot att det inte Àr nÄgra problem att lÄta en hÀst vila helt, dvs inte göra nÄgonting med den. Detta förutsÀtter dock att man har hÀsten i ordentliga hagar och att den har lÄng utevistelse. Vanligtvis vilar vÄra tÀvlinghÀstar helt 1-2 dagar i veckan och lÀgger in olika viloperioder pÄ 1-3 veckor. Om man Àr bra pÄ att kÀnna hÀsten kan man ocksÄ kÀnna nÀr de kan behöva vila, mentalt och fysiskt. :)

Cornelia:

Förbered dig pĂ„ lĂ„ng kommentar ;) Beror först och frĂ€mst pĂ„ hĂ€sten tycker jag, i andra hand pĂ„ stallet man stĂ„r. En unghĂ€st (upp till fyra Ă„r) mĂ„ste ju vila. Den vĂ€xer fortfarande och lĂ€r sig sĂ„ mycket nytt och för den Ă€r det inte vila (enligt mig) att tex gĂ„ pĂ„ promenad/skritta uppsuttet. Det Ă€r ocksĂ„ en grej för dom, som inte Ă€r vana vid sĂ„ mycket. Den ska helvila för att dels vila kroppen och dels huvudet. En hĂ€st i "normal" Ă„lder behöver kanske ocksĂ„ vila - men mer i form av lugnare perioder. Dels bara skritt/promenad men ocksĂ„ lugnare veckor dĂ€r inget nytt introduceras (pratar mest utifrĂ„n dressyrperspektiv nu dĂ„ det Ă€r dĂ€r jag kommer ifrĂ„n) utan man jobbar lösgörande bara. Visst kan en hĂ€st i den hĂ€r Ă„ldern ha helvila (alltsĂ„ ingen aktivering alls) men det Ă€r dĂ„ stallet kommer in i bilden. Har den tillgĂ„ng till stor hage med kompisar sĂ„ den för röra sig ordentligt och stĂ„ ute större delen av dygnet? DĂ„ tycker jag det Ă€r okej. Stallet jag stĂ„r (20 min frĂ„n Stockholm C) har bara halvdagar i hagen och de flesta stĂ„r sjĂ€lva - dĂ„ Ă€r det enligt mig big No No till helvila. DĂ„ fĂ„r man promenera sĂ„ de Ă„tminstone fĂ„r röra sig, om inte annat för tarmarnas skull! En Ă€ldre hĂ€st, typ 18+ ska inte helvila alls, den behöver hĂ„lla igĂ„ng kroppen (Ă„terigen lite beroende pĂ„ stall, men de flesta Ă€ldre hĂ€star stĂ„r enligt min erfarenhet mest Still i hagen) och fĂ„r vila i form av promenad/skrittturer. Den behöver ocksĂ„ lugnare perioder men den klarar av att skritta lĂ„ngt (idealet Ă€r sĂ„klart kuperad terrĂ€ng) utan att bli trött i huvudet som en yngre hĂ€st kan bli. SĂ„ jag Ă€r i princip emot helvila, förutom unga hĂ€star som behöver det för sin kropps skull, men hĂ€star i det vilda Ă€r byggda för att röra pĂ„ sig HELA tiden och det mĂ„ste vi komma ihĂ„g. Men som sagt, tycker trĂ€ningen ska gĂ„ i perioder, nĂ„gra veckors tuffare trĂ€ning följs av en lite lugnare period, men dĂ„ i form av annan trĂ€ning , lösgörande joggpass, skritt, promenader utan ryttare etc. Ska bli kul att lĂ€sa andras tankar och Ă€ven dina! Älskar att nörda ner mig kring detta, men har inte sĂ„ mĂ„nga att diskutera med Irl sĂ„ det hĂ€r Ă€r ju perfekt;)

Anonym:

Vila för min 🐎 = aktiv vila. Dvs. arbete vid hand eller promenad 😃

Andrea:

Tycker den lĂ„nga kommentaren ovan sammanfattade vĂ€ldigt bra. Sen sĂ€gs det ju att muskler byggs under vila, sĂ„ det sĂ€ger ju sig sjĂ€lvt att man tar det lite lugnare ibland, Ă€ven som mĂ€nniska planerar man ju in vila i sin egen trĂ€ning för Ă„terhĂ€mtning 😊

Anonym:

HĂ„ller med Cornelia 👌 min hĂ€st Ă€r 10 Ă„r och vila för mig Ă€r mer en promenad för hand eller en skogstur pĂ„ lĂ„nga tyglar typ. Klart hĂ€sten fĂ„r helvila ocksĂ„ men det Ă€r nĂ€stan bara nĂ€r jag inte fĂ„r ihop det och helt enkelt inte hinner aktivera henne. HĂ€star Ă€r inte skapta för att stĂ„ stilla sĂ„ mycket som mĂ„nga hĂ€star gör idag

Linnea:

Min hÀst blir 21 Är i Är, och Àven om han Àr pigg och frÀsch sÄ vill jag spara pÄ honom sÄ mycket jag kan. Det innebÀr sÄ mycket varierande arbete som det bara gÄr, och ett par dagars vila varje vecka. Han gÄr pÄ lösdrift sÄ han rör sig hyfsat i hagen och leker med sina kompisar. Sen fÄr han ibland en extra vilodag nÀr jag fÄr tidsbrist. Det kÀnns inte optimalt, men eftersom han stÄr ute dygnet runt sÄ kÀnns det ÀndÄ okej ibland. Vila för honom innebÀr alltsÄ inget arbete alls, utan en helt ledig dag.

Anonym:

Min vilding vilar helt 1-2 dagar i veckan. Han Ă€r 7 och endast riden i 2,5 Ă„r, sĂ„ mycket vi gör Ă€r nytt och huvudet kokar lĂ€tt över nĂ€r de blir för mycket. Dock sĂ„ har vi lyxen att de kommer ut kring 6-7 tiden och in tidigast vid 20, stora kuperade hagar med ligghall och fri tillgĂ„ng, sĂ„ han lever livet utan att behöva dras med mig varje dagâ˜ș

Frida:

Det blir mycket ofrivillig vila nu nÀr vÀdret Àr som vÀrst, men inte mer Àn 2 dagar i strÀck. Hel vila eller promenad för hand. Sen har vi planerad vila (promenader, uteritter) nÀr höstterminens trÀningar Àr över. Brukar bli runt tvÄ veckor i mitten av december.
Utevistelse + 10h/dag med kompisar i hagen sÄ de rör pÄ sig ganska bra under dagen.

Linn:

Jag har alltid varit mer för ”aktiv vila” förutom för de yngre, och ibland kunna lĂ„ta hĂ€starna vila nĂ„gra dagar i rad nĂ„gra ggr/Ă„r istĂ€llet. Nu för tiden har jag tyvĂ€rr inget val vissa dagar.. har eget företag med 6 anstĂ€llda och massor att göra och möten pĂ„ andra orter titt som tĂ€tt. Sen kan jag juh sĂ€ga att jag fĂ„tt lov att acceptera att det Ă€r sĂ„ men det svider!! SĂ„ mina fĂ„r tyvĂ€rr mer helvila Ă€n vad jag skulle önska🙈 men de gĂ„r i stor hage med kompisar och Ă€r ute minst 12 timmar/dag Ă€ven nu pĂ„ vintern. SĂ„ jag vet att de har det bra och Ă€r fenor pĂ„ att ranta runt i hagen Ă€ven nu nĂ€r det Ă€r massa snö. Men för en planeringsnörd som mig sĂ„ gör det lite ont i sjĂ€len nĂ€r dom fĂ„r för mkt helvila och jag dessutom inte kan styra som jag vill heller😏 men i mitt lĂ€ge skulle jag inte kunna ha dem sĂ„ de inte fick mycket utevistelse nĂ€r jag ibland inte har möjlighet att sysselsĂ€tta dem mer Ă€n kanske 3-4 dar vissa veckor. SĂ„ mycket beror pĂ„ hur man har dem installade oxĂ„đŸ˜Š

Maja:

För min hÀst som Àr 9Är (sÄklart annorlunda med Àldre/yngre hÀstar och dem som har kroppen emot sig), gÄr ute ca 9h varje dag i ganska smÄ grushagar sÄ undviker jag helt vila sÄ gott det gÄr. Viloperioder Àr för honom Àr promenader och skritturer i skogen, undantag pÄ sommaren nÀr han kan gÄ ute lÀngre, dÄ vilar han helt en period. Jag anser att helt stillastÄende kan orsaka mer negativt Àn posetivt i den situationen vi Àr i nu med ganska kort utevistelse i smÄ hagar. Skonsam rörelse Àr i 99% utav fallen alltid nyckeln till en hÄllbar hÀst.

Erika:

Mina hĂ€star fĂ„r vila helt nĂ€r underlaget Ă€r dĂ„ligt. Minst gĂ„ i skrittmaskin dock. De mĂ„ste fĂ„ röra sig, i stor hage-skrittmaskin-lösgalopp eller longering i grimma. Är hagarna fina sĂ„ rör de sig dĂ€r, annars fĂ„r man aktivera dom! Har ingen inplanerad vila oftast, det kommer alltid Ă€ndĂ„ nĂ€r livet kommer i vĂ€gen. TĂ€vlar upp till 120 sĂ„ det Ă€r ju inga mĂ€steratleter. Men vila med rörelse 1-2 ggr/veckan. VĂ€rsta Ă€r de hobbyryttare som har hĂ€sten i grusruta och sen rider 30 min och det Ă€r det som hĂ€sten fĂ„r i rörelse. Understimulerade ("vilda") hĂ€star som blir skadade nu och dĂ„...

Evelina:

Jag utgÄr alltid frÄn hÀsten, för jag enligt mig tycker jag inte det gÄr att sÀga bestÀmt sÄhÀr ska det vara. För alla Àr olika och funkar olika, precis som vi mÀnniskor. Min hÀst har tvÄ vilodagar i veckan, försöker undvika efter varandra. Egentligen skulle hon kunna ha en aktiv vila dÄ hon har energi som en Ferrari men hon behöver vila för att ÄterhÀmta sig dÄ annars blir hon lÀtt seg och tycker det Àr trÄkigt att ridas helt enkelt. Nu har vi hÀstar i otroligt stora hagar sÄ de rör pÄ sig vÀldigt mycket, men hade vi haft mindre hagar(dock skulle det aldrig ske dÄ vi Àr vÀldigt emot det men) sÄ skulle jag vara mer för aktiv vila. Jag tycker frÀmst utgÄ frÄn hÀsten. Jag tror alla hÀstar mÄr bra av vila. SÄg att nÄgot skrev att vild hÀstar rörde sig hela tiden - sant. Men gÄr nog inte jÀmför med att rida en hÀst, hela tiden gÄ i form, hela tiden aktiv pÄ annat sÀtt, hoppning m.m. Enligt mig gÄr inte det att jÀmför för det Àr olika saker.

Kommentera inlÀgget hÀr: