Vila

Någonting jag funderar mycket på när jag kikar igenom mina sociala medier är hur vi jobbar våra hästar och huruvida man lägger in vila i programmet eller ej. Vad tycker ni om hästar och vila? Behöver alla hästar vilodagar? Hur ofta och varför? Vad tycker ni?
 
Tänkte skriva ner mina tankar kring vila senare i veckan men i vanlig ordning så vill jag ju såklart ha era åsikter kring allting jag funderar på. Det brukar ge mig lite griller i huvudet och få mig att verkligen fundera på hur jag gör och varför. Hit me!
 
 

Kommentarer
Postat av: Amanda

Många anser att vilodag för en häst = att t.ex. skritta ut den eller longera. Jag tycker däremot att det inte är några problem att låta en häst vila helt, dvs inte göra någonting med den. Detta förutsätter dock att man har hästen i ordentliga hagar och att den har lång utevistelse. Vanligtvis vilar våra tävlinghästar helt 1-2 dagar i veckan och lägger in olika viloperioder på 1-3 veckor. Om man är bra på att känna hästen kan man också känna när de kan behöva vila, mentalt och fysiskt. :)

2018-01-17 @ 21:36:44
URL: http://https://amandaivarsson.wordpress.com
Postat av: Cornelia

Förbered dig på lång kommentar ;) Beror först och främst på hästen tycker jag, i andra hand på stallet man står. En unghäst (upp till fyra år) måste ju vila. Den växer fortfarande och lär sig så mycket nytt och för den är det inte vila (enligt mig) att tex gå på promenad/skritta uppsuttet. Det är också en grej för dom, som inte är vana vid så mycket. Den ska helvila för att dels vila kroppen och dels huvudet. En häst i "normal" ålder behöver kanske också vila - men mer i form av lugnare perioder. Dels bara skritt/promenad men också lugnare veckor där inget nytt introduceras (pratar mest utifrån dressyrperspektiv nu då det är där jag kommer ifrån) utan man jobbar lösgörande bara. Visst kan en häst i den här åldern ha helvila (alltså ingen aktivering alls) men det är då stallet kommer in i bilden. Har den tillgång till stor hage med kompisar så den för röra sig ordentligt och stå ute större delen av dygnet? Då tycker jag det är okej. Stallet jag står (20 min från Stockholm C) har bara halvdagar i hagen och de flesta står själva - då är det enligt mig big No No till helvila. Då får man promenera så de åtminstone får röra sig, om inte annat för tarmarnas skull! En äldre häst, typ 18+ ska inte helvila alls, den behöver hålla igång kroppen (återigen lite beroende på stall, men de flesta äldre hästar står enligt min erfarenhet mest Still i hagen) och får vila i form av promenad/skrittturer. Den behöver också lugnare perioder men den klarar av att skritta långt (idealet är såklart kuperad terräng) utan att bli trött i huvudet som en yngre häst kan bli. Så jag är i princip emot helvila, förutom unga hästar som behöver det för sin kropps skull, men hästar i det vilda är byggda för att röra på sig HELA tiden och det måste vi komma ihåg. Men som sagt, tycker träningen ska gå i perioder, några veckors tuffare träning följs av en lite lugnare period, men då i form av annan träning , lösgörande joggpass, skritt, promenader utan ryttare etc. Ska bli kul att läsa andras tankar och även dina! Älskar att nörda ner mig kring detta, men har inte så många att diskutera med Irl så det här är ju perfekt;)

2018-01-17 @ 22:06:28
Postat av: Anonym

Vila för min 🐎 = aktiv vila. Dvs. arbete vid hand eller promenad 😃

2018-01-17 @ 22:31:12
Postat av: Andrea

Tycker den långa kommentaren ovan sammanfattade väldigt bra. Sen sägs det ju att muskler byggs under vila, så det säger ju sig självt att man tar det lite lugnare ibland, även som människa planerar man ju in vila i sin egen träning för återhämtning 😊

2018-01-18 @ 00:07:26
Postat av: Anonym

Håller med Cornelia 👌 min häst är 10 år och vila för mig är mer en promenad för hand eller en skogstur på långa tyglar typ. Klart hästen får helvila också men det är nästan bara när jag inte får ihop det och helt enkelt inte hinner aktivera henne. Hästar är inte skapta för att stå stilla så mycket som många hästar gör idag

2018-01-18 @ 00:22:17
Postat av: Linnea

Min häst blir 21 år i år, och även om han är pigg och fräsch så vill jag spara på honom så mycket jag kan. Det innebär så mycket varierande arbete som det bara går, och ett par dagars vila varje vecka. Han går på lösdrift så han rör sig hyfsat i hagen och leker med sina kompisar. Sen får han ibland en extra vilodag när jag får tidsbrist. Det känns inte optimalt, men eftersom han står ute dygnet runt så känns det ändå okej ibland. Vila för honom innebär alltså inget arbete alls, utan en helt ledig dag.

2018-01-18 @ 08:38:10
Postat av: Anonym

Min vilding vilar helt 1-2 dagar i veckan. Han är 7 och endast riden i 2,5 år, så mycket vi gör är nytt och huvudet kokar lätt över när de blir för mycket. Dock så har vi lyxen att de kommer ut kring 6-7 tiden och in tidigast vid 20, stora kuperade hagar med ligghall och fri tillgång, så han lever livet utan att behöva dras med mig varje dag☺️

2018-01-18 @ 09:00:31
Postat av: Frida

Det blir mycket ofrivillig vila nu när vädret är som värst, men inte mer än 2 dagar i sträck. Hel vila eller promenad för hand. Sen har vi planerad vila (promenader, uteritter) när höstterminens träningar är över. Brukar bli runt två veckor i mitten av december.
Utevistelse + 10h/dag med kompisar i hagen så de rör på sig ganska bra under dagen.

2018-01-18 @ 11:23:16
Postat av: Linn

Jag har alltid varit mer för ”aktiv vila” förutom för de yngre, och ibland kunna låta hästarna vila några dagar i rad några ggr/år istället. Nu för tiden har jag tyvärr inget val vissa dagar.. har eget företag med 6 anställda och massor att göra och möten på andra orter titt som tätt. Sen kan jag juh säga att jag fått lov att acceptera att det är så men det svider!! Så mina får tyvärr mer helvila än vad jag skulle önska🙈 men de går i stor hage med kompisar och är ute minst 12 timmar/dag även nu på vintern. Så jag vet att de har det bra och är fenor på att ranta runt i hagen även nu när det är massa snö. Men för en planeringsnörd som mig så gör det lite ont i själen när dom får för mkt helvila och jag dessutom inte kan styra som jag vill heller😏 men i mitt läge skulle jag inte kunna ha dem så de inte fick mycket utevistelse när jag ibland inte har möjlighet att sysselsätta dem mer än kanske 3-4 dar vissa veckor. Så mycket beror på hur man har dem installade oxå😊

2018-01-18 @ 11:36:48
Postat av: Maja

För min häst som är 9år (såklart annorlunda med äldre/yngre hästar och dem som har kroppen emot sig), går ute ca 9h varje dag i ganska små grushagar så undviker jag helt vila så gott det går. Viloperioder är för honom är promenader och skritturer i skogen, undantag på sommaren när han kan gå ute längre, då vilar han helt en period. Jag anser att helt stillastående kan orsaka mer negativt än posetivt i den situationen vi är i nu med ganska kort utevistelse i små hagar. Skonsam rörelse är i 99% utav fallen alltid nyckeln till en hållbar häst.

2018-01-18 @ 14:59:45
Postat av: Erika

Mina hästar får vila helt när underlaget är dåligt. Minst gå i skrittmaskin dock. De måste få röra sig, i stor hage-skrittmaskin-lösgalopp eller longering i grimma. Är hagarna fina så rör de sig där, annars får man aktivera dom! Har ingen inplanerad vila oftast, det kommer alltid ändå när livet kommer i vägen. Tävlar upp till 120 så det är ju inga mästeratleter. Men vila med rörelse 1-2 ggr/veckan. Värsta är de hobbyryttare som har hästen i grusruta och sen rider 30 min och det är det som hästen får i rörelse. Understimulerade ("vilda") hästar som blir skadade nu och då...

2018-01-21 @ 10:11:07
Postat av: Evelina

Jag utgår alltid från hästen, för jag enligt mig tycker jag inte det går att säga bestämt såhär ska det vara. För alla är olika och funkar olika, precis som vi människor. Min häst har två vilodagar i veckan, försöker undvika efter varandra. Egentligen skulle hon kunna ha en aktiv vila då hon har energi som en Ferrari men hon behöver vila för att återhämta sig då annars blir hon lätt seg och tycker det är tråkigt att ridas helt enkelt. Nu har vi hästar i otroligt stora hagar så de rör på sig väldigt mycket, men hade vi haft mindre hagar(dock skulle det aldrig ske då vi är väldigt emot det men) så skulle jag vara mer för aktiv vila. Jag tycker främst utgå från hästen. Jag tror alla hästar mår bra av vila. Såg att något skrev att vild hästar rörde sig hela tiden - sant. Men går nog inte jämför med att rida en häst, hela tiden gå i form, hela tiden aktiv på annat sätt, hoppning m.m. Enligt mig går inte det att jämför för det är olika saker.

2018-01-21 @ 19:05:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0