Status

Godmorgon! 
Hade stĂ€llt klockan pĂ„ 7 imorse men 05.30 vaknade jag pigg och glad sĂ„ efter att ha legat och dragit mig i sĂ€ngen ett tag sĂ„ har jag nu klivit upp och kĂ€kar frukost. Ska slĂ€nga pĂ„ mig trĂ€ningsklĂ€der nu och bege mig till gymmet för ett bröstpass. DĂ€refter ska jag kika pĂ„ ett stall till kusarna och sedan ska Humlan fĂ„ sin specialskoning med en betydligt lĂ€hgre klack denna gĂ„ng. Men ni bryr er sĂ€jkert inte om mina vardagliga bestyr utan det ni egentligen vill veta Ă€r vĂ€l hur Ă„terbesöket igĂ„r gick? Eller? 
 
JodĂ„! Det gĂ„r Ă„tminstone framĂ„t! Haha. Hampus har klivit över frĂ„n behandling/rehabilitering till optimering. Nu försöker vi alltsĂ„ hjĂ€lpa honom att bli sĂ„ stark och bĂ€rig han bara kan. Hans stora svagheter sitter i lĂ€nden och korset dĂ€r hans muskler gĂ€rna krampar och drar ihop sig istĂ€llet för att tillĂ„ta honom att vinkla in bĂ€ckenet under sig och trampa pĂ„. DĂ€rför har han fĂ„tt behandling i ryggen nu och fĂ„r börja ridas i alla gĂ„ngarter. 
 
Humlan ska börja skrittas. mycket och lĂ€nge. Hon var rejĂ€lt öm i kotan igĂ„r och riktigt halt, stackaren. Dock sĂ€kert lite ömfotad ocksĂ„ eftersom de drog av skon nĂ€r vi var pĂ„ plats igĂ„r. Hon fick precis som vĂ€ntat en Chris-cocktail i kotleden och ska som sagt fĂ„ en mycket lĂ€gre kil pĂ„slagen idag. Och ska börja skrittas bĂ„de för hand och uppsuttet, sĂ„ mycket det gĂ„r i kombination med Metacam. 
 
FrĂ„n att ha haft noll ridbara hĂ€star sĂ„ har jag alltsĂ„ 1,5 nu! Haha. ÄÀÀÀÀntligen sĂ€ger jag bara, det var inte en dag för tidigt att slĂ€nga pĂ„ sadeln igen. Tjoho!
 
 
 
SĂ„g förresten pĂ„ nyheterna att stamceller nu Ă€ven ska testas pĂ„ Parkinson-patienter i Japan, Europa och USA. De ska sprutas in i hjĂ€rnan och förhoppningsvis bilda hjĂ€rnceller som ska hjĂ€lpa den drabbade. Intressant!

Anonym:

Kollade pÄ veterinÀrerna pÄ tv i tisdags och dÄ gjorde de stamcellsbehandling pÄ en hÀst med senskada, vÀldigt intressant!! Och kÀnns ju mer logiskt att anvÀnda hÀstens naturliga produkter Àn att spruta in massa skit.. hade sjÀlv en hÀst som blev behandlad i bakknÀt för en minimal hÀlta som endast sÄgs efter böjprov pÄ böjt spÄr. Jag min idiot behandlade med kortison.. pÄ Äterbesöket var hÀsten ful i pÀlsen (alldeles tuffsig) och vÀldigt mycket mera halt, nu Àven utan böjprov pÄ rakt spÄr. VeterinÀren ville behandla med kortison igen vilket jag litade pÄ.. tog sen efter det mig en riktig funderare och tÀnkte varför hÀsten blev mer halt. Hittade en annan veterinÀre. Visade sig att bakknÀ skadan kom ifrÄn överanstrÀning i stora ryggmuskulaturen och vilan som hÀsten fick efter behandlingen gjorde att ryggen blev stel och gjorde mer ont..

Anonym:

Summan av min kommentar Àr att jag har lÀrt mig att lÀsa pÄ mer, rÄdfrÄga flera och ta reda pÄ orsaker. VeterinÀr 1 som alla sa var sÄ himla bra kÀnde intr ens pÄ ryggen, han frÄgade mig inte om vad jag hade hÀsten till (hoppning). HÀsten har dessutom haft korsförlamning tidigare och Àr bygd med lÄng rygg.

Svar: TrÄkigt, men vÀldigt intressant och talande för hur mÄnga veterinÀrer behandlar idag. Jag har lÀrt mig pÄ precis samma sÀtt, tyvÀrr. Hoppas att ni fÄr rÀtt hjÀlp nu och att din pÄlle blir helt ÄterstÀlld. Lycka till, och tack för att du delar med dig! Detta Àr verkligen ett problem som behöver belysas sÄ SJUKT mycket!
Danai Doverholt

Anonym:

Har du provat irap?

Svar: Nej, irap har en betydligt svagare effekt till dyrare pris Ă€n vad vi varit ute efter. I förebyggande syfte eller vid en liten indikation pĂ„ en eventuell inflammation Ă€r det dock sĂ€kert suverĂ€nt bra men efter uppkommen inflammation/skada Ă€r det inte tillrĂ€ckligt effektivt 😊
Danai Doverholt

Anonym:

Fast det dÀr Àr ju bara din Äsikt för det hÄller jag verkligen inte med om. Hade en hÀst som blev rejÀlt halt i bÄda hovleder, behandlade med kortison men det kom tillbaka tvÄ gÄnger sÄ dÄ provade vi irap och hon har varit helt skadefri i över ett Är nu.

Svar: Okej đŸ‘đŸ» Jag fick en frĂ„ga och vill svara samt förklara varför jag inte anvĂ€nt mig av det. Fakta Ă€r ju dock att kortison Ă€r betydligt kraftigare antiinflammatoriskt Ă€n Irap â˜ș Jag gillar ju som jag nĂ€mnt tidigare inte att behandla med endast kortison vilket jag inte lĂ€ngre gör. SĂ„ lĂ€nge man hittar nĂ„got som fungerar sĂ„ Ă€r ju det bra! Hoppas ni fĂ„r fler skadefria Ă„r!
Danai Doverholt

Kommentera inlÀgget hÀr: