Resting

Vad KUUUUL det har varit att lÀsa alla era kommentarer om vila! Mycket kloka och olika tankar och idéer om hur, nÀr och varför ni lÄter era hÀstar vila. Det glÀdjer mig mycket att sÄ mÄnga tar hÀnsyn till hÀstarnas utevistelse och gÀrna vill ha dem ute sÄ lÀnge som möjligt sÄ att de Àven under vilodagar i nÄgon mÄn rör pÄ sig. TÀnkte iallafall att jag skulle ta och sammanfatta mina egna tankar kring vila litegrann Ät er, som utlovat! 
 
Vila Àr för mig en viktig del av planeringen. det ska planeras nÀr hÀsten vilar lika noggrant som nÀr den rids tycker jag. Vad Àr dÄ vila? För mig finns det olika typer. Man kan antingen lÄta hÀsten vila helt, eller ocksÄ skritta den. Jag tycker att det beror lite pÄ utevistelsen. HÀstar som gÄr tillsammans i stora hagar mÄnga timmar per dag kan vila helt medan jag tycker att det Àr oschysst för hÀstar som gÄr i smÄ hagar, ensamma och fÄ timmar per dygn att helvila eftersom de redan har sÄ lite rörelse i vardagen. HÀstar Àr ju gjorda för att knata runt iprincip alla sina vakna timmar och dÀrav ser jag utevistelsen som en v iktig faktor nÀr man avgör helvila/skrittvila. 
 
 
Men vad gör det egentligen att vi skrittar ut pÄ dem eller rider ett enklare pass pÄ 30-60 min nÀr de vilar de resterande ca 23 timmarna pÄ ett dygn? För en vuxen hÀst spelar det ingen större roll att man rider lite lugnt pÄ "vilodagar" tror jag, medan man pÄ en unghÀst i mina ögon bör vara noggrann med att planera viloperioder efter en lÀngre tid av mer eller mindre intensiv trÀning/tÀvling - för att lÄta kroppen och knoppen komma ikapp, smÀlta och landa. Det beror sÄklart pÄ hÀsten och alla individer Àr givetvis olika, men som tumregel Àr det sÄhÀr jag tÀnker. 
 
Jag stÀller mig lite frÄgande till om en fullvuxen hÀst egentligen behöver vilodagar. Som nÀmnt ovan tror jag knappast att de mÄr dÄligt av att vi tar in och borstar dem, gör iordning dem och sedan tar en skrittur pÄ sÀg 45 min. De stÄr ju och chillar resterande tid pÄ dygnet som sagt. DÀremot tror jag att vi som ryttare kan behöva vilodagar dÄ vi inte rider för att hÄlla motivationen uppe, hinna med andra saker i livet osv. Och det Àr absolut inte fel att lÄta hÀsten vila för att hinna trÀffa familjen, ta en svÀng ut med nÄgra vÀnner eller liknande. Rent fysiskt tror jag dock inte att de behöver helvila sÄ lÀnge de inte Àr skadade. 
 
 
Lina :

Jag hÄller med dig, men tÀnker att det ocksÄ Àr vÀrt att poÀngtera att Àven en vuxen hÀst bygger muskler osv, och du som trÀnar vet ju att man bygger upp nÀr man vilar, dÀrför tycker jag att Àven dom behöver sin vila, men som sagt, en skritttur, gÀrna för hand Àr ju nyttigt ÀndÄ eftersom dom ofta rör sig sÄ lite i hagen.

Svar: Absolut! Variation Àr sjÀlvklart nyckeln, precis som för oss mÀnniskor!
Danai Doverholt

Kommentera inlÀgget hÀr: