Comparison

Nu har jag funderat och tĂ€nkt lite kring de tvĂ„ vĂ€ldigt olika trĂ€ningarna jag varit pĂ„ mĂ„ndag-tisdag. Jag tĂ€nkte att jag skriver lute om hur trĂ€ningarna gick till, varför osv först sĂ„ fĂ„r ni lĂ€sa om vad jag tycker sen. 
 
Först ut var ju trĂ€ningen för Paulo. Paulo Ă€r en fantastisk hĂ€stmĂ€nniska som verkligen ser var de smĂ„ felen ligger nĂ„gonstans och jag förklarade för honom var jag upplever att problematiken sitter - nĂ€mligen i att Hampus inte vinklar in bĂ€ckenet under sig och balanserar sin vikt pĂ„ bakdelen utan lĂ€gger sig pĂ„ framdelen nĂ€r jag tar i tygeln, istĂ€llet för att backa av. Jag fick mĂ„nga bra tips pĂ„ enkla övningar och hela ridningen bygger pĂ„ att rida med lĂ€tt kontakt och bredare hand för att fĂ„ loss bogarna pĂ„ hĂ€sten samtsigt som den jobbar i egen balans. FĂ„r man loss bogarna och fĂ„r dem rörliga samtidigt som man arbetar med att hĂ€stens vikt ska balanseras till det yttre bakbenet sĂ„ kommer hĂ€sten nĂ€mligen inte att lĂ€gga sig pĂ„ bogarna, eftersom de omöjligt kan lĂ€gga vikten fram och samtidigt vara flexibel och loss. Med andra ord, lossa bogen och tryck hĂ€sten runt innerskĂ€nkeln sĂ„ att vikten hamnar pĂ„ det yttre bakbenet. Det lĂ„ter ju simpelt, eller hur? LĂ€gg nu till att ha hĂ€sten inĂ„t/utĂ„tstĂ€lld med lĂ€tt innerhand samtsiigt som du ska halvhalta pĂ„ yttertygeln utan att förlora stĂ€llningen samtdigt som du flyttar ut bakdelen och hĂ„ller in ytterbogen med ytterskĂ€nkeln. JodĂ„. Nog hade jag att göra allt! Jag gillade iallafall den hĂ€r typen av arbete. Det Ă€r lĂ„ngsiktigt, mjukt och fĂ„r hĂ€sten att balansera sjĂ€lv - vilket ju Ă€ndĂ„ nĂ„gonstans mĂ„ste vara mĂ„let. 
 
Dagen efter var vi hos Chris och skulle hoppa lite. För det första sĂ„ Ă€r HJampus numer 100% ren pĂ„ böjprov - FINALLY!!!!! Chris föesprĂ„kade en helt annan approach till att Hampus behöver sĂ€tta sig ned pĂ„ bakdelen och bli lite kvickare. HĂ€r fick jag istĂ€llet prova att "inte rida sĂ„ fint" utan istĂ€llet hĂ„lla upp huvudet pĂ„ honom sĂ„ att han enklare kunde komma in med bakkĂ€rran under sig med hjĂ€lp av skĂ€nkeln. Lute mer klassik "hĂ„ll-i-och-driv-ridning". Jag Ă€r fruktasnvĂ€rt ovan vid att rida sĂ„ eftersom alal mina tidigare hĂ€star varit Ă„t det lite hetare hĂ„llet och jag alltid behövt jobba med att fĂ„ dem att chilla lite snarare Ă€n tvĂ€rtom. KĂ€ndes med andra ord vĂ€ldigt ovant och Hampus hĂ€ngde inte riktigt med i svĂ€ngarna. Stor skillnad blev det iallafall och i slutet var han Ă€ndĂ„ betydligt mer "studsig" och kvick Ă€ven om det verkligen inte ligger för honom att vara just de tvĂ„ sakerna. 
 
(null)

Det var med andra ord tvĂ„ HELT olika approacher till samma problem och jag kan förstĂ„ dem bĂ„da tvĂ„. Rent generellt sĂ„ tycker jag att Paulos approach Ă€r mer lĂ„ngsiktig medan Chris metod ger mer resultat direkt. SĂ€g att jag hamnar pĂ„ en tĂ€vling och kĂ€nner att Hampus ligger alldeles för mycket framĂ„t. DĂ„ Ă€r Chris metod perfekt för att fĂ„ upp nĂ€san och in med bakdelen. Jag stĂ€ller mig dock lite frĂ„gande till hur effektiv den Ă€r eftersom man (enligt mig) ska uppnĂ„ avslappning i de moment man vill klara av och dĂ€rigenom kunna komma till samling med hĂ€sten korrekt balanserad i halvhalterna. En hĂ€st i stress kan ju inte samla sig korrekt utan "blockerar" vĂ€gen till bakbenen. Å andra sidan sĂ„ Ă€r Hampus en ganska " loj" hĂ€st som - Ă€ven om han lĂ€tt blir stressad - kanske behöver fĂ„ en liten elchocksvariant pĂ„ ridningen lite dĂ„ och dĂ„ för att vakna till lite. FörstĂ„r ni mitt dilemma? BĂ€gge varianter innehĂ„ller element som jag förstĂ„r och tror att jag behöver för att komma vidare, men de Ă€r vĂ€ldigt svĂ„ra att kombinera. Jag kommer helt enkelt att prova mig framĂ„t framöver och se vad som passar oss bĂ€st. Det Ă€r iallafall kul att genom dessa trĂ€ningar fĂ„ fler verktug att lĂ€gga i verktygslĂ„dan för framtida anvĂ€ndning! Erfarenhet Ă€r aldrig en dĂ„lig sak.
 
 

Lina:

VÀldigt intressant dÄ jag sjÀlv Àr lite i samma. Min hÀst blir lÀtt stor och lÄngsam i steget och vill gÀrna gÄ i lÄng och lÄg form, men dÀr Àr hon ocksÄ svÄr att pÄverka kvickt framÄt eftersom reaktionerna blir lÄngsamma dÄ hon bara blir större i rörelserna, samtidigt blir hon ocksÄ lÀtt framtung. Min trÀnare har nu bett mig att korta tyglarna och rida igÄng henne framÄt sÄ att vi fÄr "krut" i bakbenen och att hon svarar mer alert för benen, vilket gör att det som sagt blir mycket fart och kvickhet, men istÀllet blir hon spÀnd i överlinjen. Jag har ridit sÄhÀr nu i en mÄnad ungefÀr och det tog nÄgra ridpass med ridningen innan vi kunde hitta avslappningen i det hÀr lite mer hetsiga/alerta (kÀnns inte som rÀtt ord egentligen för det blir inte hetsigt, men du kanske förstÄr vad jag menar) Och nu fungerar det riktigt trevligt och vi fastnar aldrig i det stora lÄngsamma, dÀremot tar det fortfarande lite tid in i ridpasset innan hon Àr sÄ alert för skÀnkeln och tar i med bakbenen sÄ mycket som jag önskar, men det hoppas jag kunna trÀna bort. Jag Àr ju inte van och har rÀtt tajming Ànnu. Om jag förstÄr paulos trÀning sÄ var det mer sÄ jag red förut, men det var svÄrare att börja Ät det hÄllet för mig.
För det kÀnns som tvÄ raka motsatsen-system :P Jag fastnade lÀtt i att hon var vÀldigt mjuk och fin i den lÀgre formen, men vi fastnade liksom dÀr för jag hittade inte kvickheten som jag behövde för att komma till tÀvlingsform (dressyrmÀnniska ;)). Hoppas jag skrivit förstÄeligt.

erikabergqvist.se:

Ett litet tillĂ€gg: tror varken jag eller Chris menar att du ska rida sĂ„dĂ€r hela tiden 😂 var mer ett sĂ€tt att fĂ„ stackarn att vakna till. Hade varit sweet potatis om du hade fĂ„tt honom att bara gĂ„ i en högre form med kvicka bakben istĂ€llet för nĂ€sa 3 m upp som det blev först haha! Men det vet du ju. Det den första trĂ€narnissen sa lĂ€t bra.

Svar: Haha ja jag vet! DĂ€rför jag tror Chris metod passar bĂ€ttre nĂ€r man vĂ€l kommer till hoppningen medan det andra Ă€r enklare att tillĂ€mpa nĂ€r man rider hemma 😂😅
Danai Doverholt

Linda:

Det jag har lĂ€rt mig sen jag fick en hĂ€st som dels Ă€r byggd i framvikt och sen Ă€ven kan bli lite ”gunghĂ€st” i sina rörelser Ă€r tvĂ„ saker; hĂ€sten mĂ„ste vara vĂ€ldigt lösgjord och sen framförallt framme för skĂ€nkel. Jag har jobbat konsekvent ett tag med mycket öppnor och skĂ€nkelvikningar, kunna variera mellan böjt pch rakt spĂ„r, skritt halt Ă€r min favoritövning just nu dĂ€r man ska kunna göra halt med att endast trycka lite med knĂ€na och hĂ€sten ska fortfarande bĂ€ra sig, sen nĂ€r jag lĂ€gger till skĂ€nkeln ska den reagera pĂ„ en gĂ„ng och verkligen kliva framĂ„t (inte masa sig ivĂ€g med bena slĂ€pandes). Detta i kombination med ökad styrka har verkligen gjort susen för oss.

Kommentera inlÀgget hÀr: