Last day

Puh! Sista dagen av frihet innan det är heltidsjobb som gäller. Skulle ljuga om jag säger att det inte är liiiite ångestfyllt, me. Nog ska det bli skönt att kunna fylla på kassan lite och inte bara se den sina, haha.. Galet förväntansfull inför nya jobbet verkligen, det ska bli otroligt kul att liksom få ett syfte i vardagen igen. Äntligen. 

Sista dagens frihet spenderar jag i Stockholm med en Humla som ännu inte är 100%. Det är på g, men när man släckt en brand så uppstår liksom en annan till följd av det och det är lite där vi står just nu. Men det är på g åt rätt håll. Hon förtjänar verkligen att få vara helt smärtfri, gullehästen. ❤️ 

Hann motionera en stycken trälig röding imorse innan vi stack också och han är allt annat än rolig just nu, haha. Delvis så är han inne i en sjukt trotsig period och dessutom så håller jag ju på och ändrar runt lite i ridningen vilket gör att vi bägge är liiiite obekväma och utanför trygghetsbubblan. Idag var lille herren fast besluten om att felrotera och hänga sig i främst innerhanden i framförallt vänster varv. Jobbade därför med extremt mycket skänkelvikningar och slutor för att "driva in honom" i den tygel jag ville ha honom istället. Gick faktiskt rätt så bra efter en stunds övertygande. Han är magisk när jag väl får till det, men han stressar gärna iväg och tar inte halvhalterna för 5 öre så fort jag sätter honom i situationer han inte känner igen helt och hållet. Det är helt klart klurigt, men vi jobbar på 😎💪🏻  

Hoppas ni har en grym lillördag! Ciao!  (null)


Mornings

Godmorgon på er! 
Varit dålig update här hos er men jag har iallafall haft en toppenhelg i Linköping på alla plan. God mat, godisfrosseri utan dess like, lite träning, extremt mycket skratt och fantastiskt sällskap. Bättre kan det ju knappast bli 🙃 

Idag är det back to reality och kusarna ska få sig en rejäl portion kärlek. HampeStamp ska göra någon form av arbete lite beroende på underlag och Humlis ska få lite mys och gos. Det är ju faktiskt sjukt hur mycket man saknar dem när man är borta. Imorgon åker jag in med Humlan till Chris för en återkoll och hoppas såklart att hon är bättre, även om jag inte tror att hon är helt helt redo för ridning ännu. We shall see, vi jobbar på så gott det bara går med henne och låter det ta sin tid såklart. Mer kan vi inte göra, huvudsaken är ju att hon helt enkelt blir bra i sin egen takt ❤️ 

På torsdag börjar jag nya jobbet och jag är SÅÅÅÅÅÅ spänd, taggad, nervös och förväntansfull. Det ska verkligen bli så så så roligt. 2018 har hittills bara LEVERERAT. It’s gonna be a good one 🙌🏻 

(null)


Plans

I samband med att HampeStamp blev friskförklarad så har jag suttit och finurlat lite på hur hans tävlingssäsong ska se ut och rådfrågat lite folk runtomkring mig för att få lite olika input på vad som tycks verka bäst för honom. Just nu är han inne i en fas då jag kommer att ändra väldigt mycket i sättet han rids och därmed kommer hans hållbarhet att vara nååågot sämre eftersom en "ombyggnation" kräver att man jobbar på svagheter och därmed sliter på kroppen på ett sätt som den ej är van vid. Av just den anledningen så kommer jag inte att ha någon som helst stress upp i klasserna med honom iår. Jag hade velat rida 1,30 på honom relativt snart eftersom jag vet att han kan det, men hans hållbarhet och hans kropp kommer självklart i första hand. Därför kommer jag att rida mycket lägre klasser på honom tills både han och jag känns starka, stabila och trygga nog i den nya ridningen. Det är ju trots allt en stor omställning för mig också, haha.. Hur länge vi rider lite lägre vet jag inet exakt, men till mitten av sommaren gissar jag. Egentligen bara för att bygga rutin samtidigt som vi stärker honom.
 
Hur som helst så är jag sjuuuuukt taggad på 2018!! På alla plan. Det kommer att bli ett superår för både mig och kusarna är jag helt övertygad om. Leggo! 😃
 
 

Dagens fundering

Något av det första folk började säga till mig efter att jag varit hos Chris första gången var att han "aldrig blir klar" med en häst, och att behandlingarna ofta fortsätter i evigheters evighet. Jag är ju lite tvärtemot i många fall, och så även här. 
Jag gillar att Chris inte riktigt släpper hästarna bara för att de inte är halta. Vilken elitidrottare har inte en läkare/fysioterapeut i sitt team som ständigt övervakar och sätter in rätt behandlingar i stärkande och förebyggande syfte? Inte särskilt många. Så varför skulle vi inte göra detsamma med våra hästar som förväntas prestera? Varför är det en dålig sak att regelbundet besöka veterinären för fortlöpande, förebyggande arbete? Fattar ej den där insträllningen att veterinär = dåligt.... man måste bara hitta rätt veterinär ✌️
 
 

Resting

Vad KUUUUL det har varit att läsa alla era kommentarer om vila! Mycket kloka och olika tankar och idéer om hur, när och varför ni låter era hästar vila. Det glädjer mig mycket att så många tar hänsyn till hästarnas utevistelse och gärna vill ha dem ute så länge som möjligt så att de även under vilodagar i någon mån rör på sig. Tänkte iallafall att jag skulle ta och sammanfatta mina egna tankar kring vila litegrann åt er, som utlovat! 
 
Vila är för mig en viktig del av planeringen. det ska planeras när hästen vilar lika noggrant som när den rids tycker jag. Vad är då vila? För mig finns det olika typer. Man kan antingen låta hästen vila helt, eller också skritta den. Jag tycker att det beror lite på utevistelsen. Hästar som går tillsammans i stora hagar många timmar per dag kan vila helt medan jag tycker att det är oschysst för hästar som går i små hagar, ensamma och få timmar per dygn att helvila eftersom de redan har så lite rörelse i vardagen. Hästar är ju gjorda för att knata runt iprincip alla sina vakna timmar och därav ser jag utevistelsen som en v iktig faktor när man avgör helvila/skrittvila. 
 
 
Men vad gör det egentligen att vi skrittar ut på dem eller rider ett enklare pass på 30-60 min när de vilar de resterande ca 23 timmarna på ett dygn? För en vuxen häst spelar det ingen större roll att man rider lite lugnt på "vilodagar" tror jag, medan man på en unghäst i mina ögon bör vara noggrann med att planera viloperioder efter en längre tid av mer eller mindre intensiv träning/tävling - för att låta kroppen och knoppen komma ikapp, smälta och landa. Det beror såklart på hästen och alla individer är givetvis olika, men som tumregel är det såhär jag tänker. 
 
Jag ställer mig lite frågande till om en fullvuxen häst egentligen behöver vilodagar. Som nämnt ovan tror jag knappast att de mår dåligt av att vi tar in och borstar dem, gör iordning dem och sedan tar en skrittur på säg 45 min. De står ju och chillar resterande tid på dygnet som sagt. Däremot tror jag att vi som ryttare kan behöva vilodagar då vi inte rider för att hålla motivationen uppe, hinna med andra saker i livet osv. Och det är absolut inte fel att låta hästen vila för att hinna träffa familjen, ta en sväng ut med några vänner eller liknande. Rent fysiskt tror jag dock inte att de behöver helvila så länge de inte är skadade. 
 
 

Lets gooo

Hola guapas/guapos! 
Idag är jag uppe tidigt igen vilket är sååå skönt samtidigt som vädret suger så hårt att man bara vill krypa ner under täcket igen. Ska strax till gymmet och därefter till stallet och därifrån beger mig till tågstationen för en tripp ner till Östgötaslätten över helgen. Inte så dumt! Ska hälsa på lite vänner över helgen och bara umgås och ha det mysigt. Toppenhelg vankas det alltså! Datorn är (strax) nerpackad och redo så ni behöver inte oroa er över att bli lämnade åt slumpen. I'm here for ya'll. Ciaooo!
 
 ÄLSKAR den här tröjan från Lighthouse Tattoo här i Borlänge. Tack Chris!! 
(null)

Work it

Godmorgon! 
Gymmet avklarat för idag och nu ska jag mot stallet. Avverkade mitt bästa ryggpass någonsin idag, pb i alla övningar + testade lite nya som jag tyckte tog bra. SÅÅÅ KUUUUL!! Endorfinhög och nöjd de lux ska jag nu till stallet för att motionera det röda djuret. Blir nog skrittjobb idag med tanke på att det töar satan och är mest bara blankis överallt. Men det är bra att tvingas få till skrittpassen, de är så lätta att glömma bort annars. Tänkte fila vidare lite på det jag fick med mig från Paulos träning och fortsätta befästa det lite i skritten idag. 

Hörs senare amigos! Kämpa - snart är det helg!! 

(null)


Comparison

Nu har jag funderat och tänkt lite kring de två väldigt olika träningarna jag varit på måndag-tisdag. Jag tänkte att jag skriver lute om hur träningarna gick till, varför osv först så får ni läsa om vad jag tycker sen. 
 
Först ut var ju träningen för Paulo. Paulo är en fantastisk hästmänniska som verkligen ser var de små felen ligger någonstans och jag förklarade för honom var jag upplever att problematiken sitter - nämligen i att Hampus inte vinklar in bäckenet under sig och balanserar sin vikt på bakdelen utan lägger sig på framdelen när jag tar i tygeln, istället för att backa av. Jag fick många bra tips på enkla övningar och hela ridningen bygger på att rida med lätt kontakt och bredare hand för att få loss bogarna på hästen samtsigt som den jobbar i egen balans. Får man loss bogarna och får dem rörliga samtidigt som man arbetar med att hästens vikt ska balanseras till det yttre bakbenet så kommer hästen nämligen inte att lägga sig på bogarna, eftersom de omöjligt kan lägga vikten fram och samtidigt vara flexibel och loss. Med andra ord, lossa bogen och tryck hästen runt innerskänkeln så att vikten hamnar på det yttre bakbenet. Det låter ju simpelt, eller hur? Lägg nu till att ha hästen inåt/utåtställd med lätt innerhand samtsiigt som du ska halvhalta på yttertygeln utan att förlora ställningen samtdigt som du flyttar ut bakdelen och håller in ytterbogen med ytterskänkeln. Jodå. Nog hade jag att göra allt! Jag gillade iallafall den här typen av arbete. Det är långsiktigt, mjukt och får hästen att balansera själv - vilket ju ändå någonstans måste vara målet. 
 
Dagen efter var vi hos Chris och skulle hoppa lite. För det första så är HJampus numer 100% ren på böjprov - FINALLY!!!!! Chris föespråkade en helt annan approach till att Hampus behöver sätta sig ned på bakdelen och bli lite kvickare. Här fick jag istället prova att "inte rida så fint" utan istället hålla upp huvudet på honom så att han enklare kunde komma in med bakkärran under sig med hjälp av skänkeln. Lute mer klassik "håll-i-och-driv-ridning". Jag är fruktasnvärt ovan vid att rida så eftersom alal mina tidigare hästar varit åt det lite hetare hållet och jag alltid behövt jobba med att få dem att chilla lite snarare än tvärtom. Kändes med andra ord väldigt ovant och Hampus hängde inte riktigt med i svängarna. Stor skillnad blev det iallafall och i slutet var han ändå betydligt mer "studsig" och kvick även om det verkligen inte ligger för honom att vara just de två sakerna. 
 
(null)

Det var med andra ord två HELT olika approacher till samma problem och jag kan förstå dem båda två. Rent generellt så tycker jag att Paulos approach är mer långsiktig medan Chris metod ger mer resultat direkt. Säg att jag hamnar på en tävling och känner att Hampus ligger alldeles för mycket framåt. Då är Chris metod perfekt för att få upp näsan och in med bakdelen. Jag ställer mig dock lite frågande till hur effektiv den är eftersom man (enligt mig) ska uppnå avslappning i de moment man vill klara av och därigenom kunna komma till samling med hästen korrekt balanserad i halvhalterna. En häst i stress kan ju inte samla sig korrekt utan "blockerar" vägen till bakbenen. Å andra sidan så är Hampus en ganska " loj" häst som - även om han lätt blir stressad - kanske behöver få en liten elchocksvariant på ridningen lite då och då för att vakna till lite. Förstår ni mitt dilemma? Bägge varianter innehåller element som jag förstår och tror att jag behöver för att komma vidare, men de är väldigt svåra att kombinera. Jag kommer helt enkelt att prova mig framåt framöver och se vad som passar oss bäst. Det är iallafall kul att genom dessa träningar få fler verktug att lägga i verktygslådan för framtida användning! Erfarenhet är aldrig en dålig sak.
 
 


No rush

Godmorgon på er! 
Det var en riktig trötter till Danai som gick upp 05.30 imorse när klockan ringde. Måste in i vardagsrutinmerna igen - nästa vecka börjar jag ju JOBBA för bövelen och då kan jag inte ligga och dra mig i sängen inte, haha.. Hade tänkt åka till gymmet nu vid 6 innan jag ska iväg och få klorna slipade, men ångrade mig och tog en lugn morgon med lite längre frukost och lite tid för bloggis istället, så får gymmet vänta till efter att naglarna är fina igen. Min ordinarie nagelfixare är mammaledig så det blir en ny denna gång. Aldrig varit hos någon annan än Cissi så vi får helt enkelt se hur det slutar, hehe.. Skönt iallafall att inte stressa iväg även om jag är uppe tidigt. Ska strax slänga mig i duschen och fräscha till ma lil face lite. Vä'lbehövligt efter en veckas slarv med alla former av hudvård, rakning osv, HAHA.. Som halvgrek har man en hel del behåring vill jag lova er. Och då menar jag inte bara på huvudet. 🙃✌️
 
Anyway. Hampestamp ska skrittas ordentligt idag. Bli eventuellt liiite jobb men jag tror att han är stel så det räcker och blir över, haha.. Och murmeldjuret får sin portion uppmärksamhet i vanlig ordning. Lite lagom chill dag sådär med andra ord. Myspys. Inlägget kring träningarna kommer upp ikväll! 
 
 
 

"Back"....

Var visst inte så back online som jag trodde att jag skulle vara, haha. Har haft fullt jäkla skubb dessa två dagar och har sådan sjuk korvstoppning i huvudet just nu av alla nya intrycka från träningarna jag varit på att jag bara är helt slut. Kom nyss hem efter att ha lämpat HampeStamp i stallet och har sjunkit ner i soffan med en skål färdig gulaschsoppa att tina upp mig med och någonting bra på netflix att roa mig med innan det blir en kväll av funderingar för yours truly.
 
Jag har som sagt fått två HELT olika sätt att jobba mot exakt samma sak under de här två dagarna och jag tänkte skriva om just dem i ett eget inlägg. Väldigt nyttigt och som alltid viktigt att efter träningarna tänka, analysera, och fundera kring vad man ska/bör/vill ta till sig och vad som inte riktigt passade för mig och min häst. Man kan nästan aldrig hålla med någon till 100% och därav tycker jag att det är viktigt att få in de delar man tycker fungerar medan de delar man tyckte var ineffektiva försvinner ut i periferin. DET är vad jag ska göra ikväll efter att jag tinat upp lite och  fått igång hjärnan igen, haha. Fått otroligt mycket lovord för HampeStamp i vanlig ordning och kan bara säga att 2018 kommer bli ett spännande år. 
 
Godnatt på er, hörs imorgon 😘


(Känner mig precis så trött som Hampus ser ut här, haha.)
(null)


Back online

Hej på er! 
Ber om ursäkt för min absence härifrån. Ibland måste jag prioritera andra saker än att hänga på sociala medier, och den här helgen har jag gjort just det. Har iof haft fullt upp i vanlig ordning också, men det är lite skönt att zonea ut och lägga tid och energi på andra viktiga saker än online-livet. 2018 är ju året jag ska kliva ur mina komfortzoner och det har jag också gjort den här helgen! Bland annat har jag tagit mig till gymmet med en alldeles egen PT (TVÅ gånger), jag som ALDRIG någonsin skulle kunna tänka mig någonting liknande. Och vet ni, det gick lååångt över förväntan trots hjärtklappning, prestationsångest delux och illamående som av den värsta baksmällan någonsin innan vi ens började, haha... Jättelarvigt, men är sjukt nöjd efter att ha klarat av det efter att alla mina mentala spärrar försökt hindra mig.  
 
Anyway. Idag ska jag och Hampus ner till Stockholm för att rida ett pass för Paulo Bastos. Han sysslar främst med klassisk dressyr och WE. Jag kan ju knappt sitta ner i traven på Herr Röd så vi får se hur det här slutar 😂 Jag tror att han sitter inne på sjukt mycket kunskap som jag vill och behöver ta del av för at jobba HampeStamp korrekt. Det ska bli väldigt spännade! Sedan sover vi kvar i Stockholm och beger oss till Chris imorgon för att avverka en träning där också. Och igår laddade vi upp med ett markarbetespass för min fantastiska tränare Sussi Widner där vi la fokus på att bara lösgöra honom inför de två kommande träningarna i framförallt högerbogen så att han tog jämnt stöd på bägge tyglar och liksom "kliver in" i tygeln och följer den - lång tygel = lång hals och kort tygel = kort hals. Bråda dagar för mig och rödingen alltså. Humlis vilar nu helt eftersom hon tappat sin kilsko och hovis såklart är bortrest.. Menmen, her time will come, haha.. 
 
Nu ska jag packa ner lite sista minuten-grejer och sedan bege mig till gymmet för ingenting mindre än LEG DAAAAY. Blir nog snarare rump-day eftersom jag behöver kunna använda benen ikväll och imorgon, haha...  Ha en toppenstart på veckan peeps! 
 
Alltså att jag hade så mörkt hår för ett år sedan.... 😐
 
 

Rallyday

God eftermiddag! 
Det har varit full rulle sedan jag vaknade kl 4 imorse och startade dagen med att dammsuga hela huset, haha.. Don't even ask, jag är en sjuk människa.. Vid halv sex begav jag mig iväg till gymmet iallafall för att avverka legday. Gick riktigt bra faktiskt! Kunde knappt gasa bilen på väg mot stallet sedan så jag antar att det är ett rätt schysst kvitto på att övningarna "hit home", haha.. 
 
Väl i stallet fick sig HampeStamp en liten genomkörare. Fortsatte med halvhalterna och jobbade vidare med att få honom att rotera korrwkt och ta jämnt stöd i bägge tyglar med hjälp av slutor. Och IDAG HÄNDE DET!!! Idag fick jag in höger bog i vänster varv, han slutade ÄNTLIGEN felrotera och lägga all sin vikt ytter fram och han var HELT JÄMN med precis lika stöd i bägge tyglar. ÄNTLIGEN!! Helt magisk känsla. Det är som om man kommer in i ridning 2.0 när den där känlsna infinner sig. Han har ALDRIG känts så sjukt härlig som när det äntligen släppte. Underbart! Den traven ska ju sedan bli utgångspunkten för allt jobb, men innan dess så är jobbet i sig att hitta den. Och idag smällde det. Magiskt! Nu ska jag bara fortsätta göra om det i alla kommande ridpass... 
 
Humlan skulle få sig en tömkörning i skritt men hade tappat sin kilsko så hon fick lite borstning och godis, och var nog lika nöjd med det tror jag. Hovis kommer förhoppningsvis imorgon och slår på en ny. Letade runt i djupsnön i hagen men det var ju Mission Impossible delux att försöka hitta den, haha... 
 
(null)

 
 
Anyhow, nu ska jag spendera resten av denna afton med att läsa igenom era svar på vilo-inlägget. SÅ kul att ni tar er tid att svara och dela med er. SÅ roligt och så mycket kloka insikter ni sitter inne med. Tack tack tack!


Vila

Någonting jag funderar mycket på när jag kikar igenom mina sociala medier är hur vi jobbar våra hästar och huruvida man lägger in vila i programmet eller ej. Vad tycker ni om hästar och vila? Behöver alla hästar vilodagar? Hur ofta och varför? Vad tycker ni?
 
Tänkte skriva ner mina tankar kring vila senare i veckan men i vanlig ordning så vill jag ju såklart ha era åsikter kring allting jag funderar på. Det brukar ge mig lite griller i huvudet och få mig att verkligen fundera på hur jag gör och varför. Hit me!
 
 

Heeey


Hey guys! 
Jag vet att bloggen inte är på topp just nu. Jag har tusen grejer som pågår i livet för tillfället och brottas lite med nyårslöfte gällande komfortzoner och dylikt. Därav är inte bloggis på topp. Jag ska försöka "snap out of it" väldigt snart, lovar! Fram tills dess så får ni leva med att jag bara är en vanlig människa, med ett lika bergochdalbaneliknande liv som alla er andra 😉 

Ska iallafall till gymmet nu och se om nacken tål att vara med på lite ryggträning och sedan ska jag möta upp min gamla skolkamrat Bea för att prata ikapp lite, det ska bli SÅ kul!! Hon är en sådan där fin vän som man inte behöver träffa så ofta, utan det känns bara bra ändå när man väl ses. Underbart ❤️ Därefter ska givetvis hästarna få sig en omgång kärlek. Ska sitta upp på Humlan första gången idag tänkte jag. Wish me luck, går ju knappt att gå promenader med henne för att hon är helt knäpp i kolan av glädje och nu ska jag alltså sitta upp 😅😅 Det kan bli spännande.. HampeStamp ska fortsätta öva halvhalter, halvhalter, halvhalter... 
Hörs sen amigos, pusshaaaaj

(null)


Ute i blåsväder

HELSKOTTA vad det blåser ute! Har legat vaken halva natten och lyssnat på mitt lilla hus knaka och knorra motvilligt i vinden. Ser inte ut genom ett enda fönster för de är helt snötäckta, haha... Jag hade tänkt tömköra Hampus idag men där vi står nu finns inget ridhus och jag vågar inte heller slänga in honom i släpet och bege mig till ett ridhus. Det är garanterat drivigt och överjävligt ute på vägarna, och så stormblåst på det med bil och släp.. Njaaaaaa. Får nog bli en putsa-och-polera-dag idag tror jag snarare... Han släppte igenom så SJUKT bra igår dock så det hade ju varit roligt att få fortsätta på det idag, men vad tusan ska jag ta mig till då. Pest eller kolera..?Tänkte vänta med stallet till eftermiddagen och se om det kanske lugnar sig lite.. We shall see! 
 
Fram till dess hade jag gärna försökt bege mig till gymmet, men vet inte om min nacke egentligen tillåter så mycket träning.. Och så var det ju det där med körning och hur vägarna ser ut just nu också... BLÖÖÖH. FÅR VÄL STÄDA ELLER NÅGOT. Får lite lätt panik över att klockan är över 9 och jag inte har gjort någonting med dagen utom att hämta in ved, rensa kaminen på aska och tända en brasa. Det är visserligen helt galen mysfaktor på att tända en brasa, slå på chill-listan på Spotify och bara vara, men man får inte så värst mycket gjort. Snart har jag ju inte den här vardagen längre så jag kanske borde njuta lite mer, vad vet jag 😉
 
 
Mycket nöjda katter iallafall, haha.. 
(null)

(null)


I'm alive

Ni får en film som update, orkar inte skriva just denna gång, haha.. Hörs!
 

Barely alive

Godmorgon! Somnade tidigt igår och vaknade därmed klockan 5....  jag som skulle ha sovmorgon till 7 liksom... Menmen, sängen är renbäddad, har slängt in en tvätt i maskinen och ska nu iväg till stallet för att mata lite djur och sedan väntar packningen från helvetet innan vi beger oss mot nya stallet. Har helt galen träningsvärk från gympasset igår + att jag ju fick dra vattenskotern och släpet för hand över halva trädgården för att den skulle bli parkerad där jag ville. RÄTT slut 😂😅 

Jag är iallafall levande bevis på att man kan ändra att man "är" en morgon- eller nattmänniska.  Man är SÅ mycket mer produktiv om man pallrar sig upp i tid även på lediga dagar😉

Då vet ni iallafall what’s up. Världens bästa Vikkis kommer och hjälper mig med flytt och ikväll ska vi mysa hon och jag ❤️ Vi hörs amigos!

(null)Dead

Jag är helt slut i hela kroppen efter idag. kan man ömma i skelettet? I hela kroppen?? isåfall gör jag det, haha.. Var som sagt på gymmet runt 6 och sedan direkt därifrån till stallet där Humlis fick gå en promenix. Efter ca 7 rullningar 20m utanför stakllet kunde hon tänka sig att promenera, haha. Hon är en helt annat häst nu. Det är en helt annan uppsyn på hela henne. Helt annat steg och helt annan livsglädje. det är verkligen magiskt att se och vet atta jag verkligen gör allt jag någonsin kan för att få henne i optimalt skick. Underbara lilla häst. En lite kortare promenad blev det idag eftersom hon haft boxvila nu igen några dagar. Tror ni inte hästsaten lägger sig och rullar på g hem också, och sen drar iväg som en avlöning så jag TAPPAR henne?!?!?! Som tur är fick jag tag på henne snabbt, hon får ju ABSOLUT inte springa, haha.. 😂 Hon är glad iallafall, det gör mig glad. 
 
  (null)

Hampe fick ett pass ute i skogen med fokus på halvhalter. Just nu är han ganska så trög vilket gör att halvhalterna inte går igenom riktigt utan det blir mer som att rida tempoväxlingar, men just idag var det ändå ok. I fortsättningen ska jag ta på mig ett par sporrar och väcka upp honom lite bättre så att han inte får gå och loja. Han släppte dock riktigt bra genom bakdelen och länden idag ändå, så det var skönt. 
 
Resten av dagen har jag spenderat med att plocka ut julgranen och köra iväg den, städa undan julen rent generellt  (förutom ljusstakarna, dem har jag svårt att släppa...), storstäda hela huset eftersom jag får gäster hela helgen och sen har jag hämtat hem både min snöskoter och min vattenskoter som stått hos en kompis tills nu. Skönt att ha dem hemma kände jag. Så jag har trixat med parkering och sådant drygt med dem halva kvällen 😐 Det har helt enkelt gått i ett precis hela dagen idag, och likadant lär det bli imorgon då hästarna ska få flytta till ett mellanlandningsställe innan de flyttar till sitt riktiga nya stall om 2,5 vecka. SJUKT drygt när man har så mycket grejer som jag har, men världens bästa vän Vikkis kommer och stöttar upp med packhjälp. Hon har nog hjälpt mig vid alla mina flyttar de senaste åren, haha ❤️❤️ 
 
Det är så mycket nystarter på g nu känner jag och det är så roligt att ha så mycket att se fram emot. Är sjukt taggad på livet. Men först: en LÅNG natts sömn. Är seriöst helt slut och somnar när som helst 😴 Sovmorgon till 7 imorgon. Godnatt finisar! 


I'll come back swingin'

Tidigare så sa jag att jag inte hade några nyårslöften för 2018. Nu har snart två veckor av det nya året gått och jag har funderat lite. Jag är en väldigt bekväm person. Otroligt ambitiös och vetgirig, men väldigt bekväm. Jag gillar mina rutiner. När den ena dagen är ungefär den andra lik. Gränserna på min komfortzon böjs sällan en endaste millimeter. Jag har hittills levt hela mitt liv i den där komfortzonen. Jag gillar inte att kasta mig ut i grejer jag inte vet vad det är för någonting. Gillar inte att utmana mig själv på grund av risken att det går dåligt. Och det är inget fel med det! Det finns många människor som lever hela sina liv så och är jättenöjda med det. Men jag är inte det. Någonstans är jag ändå en visionär som har stora planer och idéer och vill göra en massa saker, men då riskerar min lilla bubbla att spricka och då tänker jag genast "fast näe, jag mår ganska bra här i mitt lilla hus ändå". 
 
2018 kommer att bli året då jag kliver utanför de där gränserna. De ska tänjas och vridas på och jag ska pina mig själv till att kliva utanför dem och utvecklas. Jag ska banne mig lära mig rida i dressyrsadel trots att jag tycker att det är helt vidrigt just nu. Jag ska banne mig våga ta hjälp med träningen, vilket jag tycker är fruktansvärt jobbigt. Och de där två bagatellerna är bara början.  Jag ska, jag ska, jag ska. Jag vill ingenting annat än att fortsätta utvecklas på alla plan, men för att göra det måste jag först göra detta. Och nu är tiden att göra det kommen. Nu jäklar! Danai v. 3.0 - up and runnin' 😉
 
 
 
 

Work it

Godmorgon på er! 
Imorse körde jag igång dagen runt 5 och stack till gymmet. Ska testa ett gym här i Falun nu i en vecka eftersom jag snart (!!) börjar jobba där och det blir så himla långt till allting om jag ska vara kvar på gymmet jag är på idag. Jag var där och kikade igår kväll och då var det så TOTALSMOCKAT med folk att jag fick hjärtklappning av att bara gå runt och kika. Min prestationsångest är verkligen total, haha 😅 Och det var SÅ MYCKET MASKINER, Jesus!! Vet inte ens vad 80% av dem används till, haha 😂 Min tanke är ju dock att träna tidigt på morgonen innan jobbet så idag begav jag mig upp för att vara där runt öppning kl. 06 och se hur mycket folk det var då. BETYDLIGT mindre vill jag lova, haha. Så det var skönt. Har typ en vecka till på mig att testa och känna och klämma på allt men det verkar bra. Idag blev det axlar och traps som fick sig en genomkörare. Mest traps dock eftersom jag rört runt i mitt schema och körde bröst igår = träningsvärk = det känns i alla axelövningar = det blir bara skit av allting, haha 🙄

Nu ska jag ut till kusarna och se till så att de mår fint. Hampus ska ut på en vända i skogen och om Humlan är lite mindre halt och öm idag efter att ha fått smärtstillande och ny sko så får hon gå en promenix. Väl hemma ska jag ta tag i det deprimerande arbetet att städa undan julen... Menmen, det måste göras det med 😉 Ciao finisar! 

(null)


Status

Godmorgon! 
Hade ställt klockan på 7 imorse men 05.30 vaknade jag pigg och glad så efter att ha legat och dragit mig i sängen ett tag så har jag nu klivit upp och käkar frukost. Ska slänga på mig träningskläder nu och bege mig till gymmet för ett bröstpass. Därefter ska jag kika på ett stall till kusarna och sedan ska Humlan få sin specialskoning med en betydligt lähgre klack denna gång. Men ni bryr er säjkert inte om mina vardagliga bestyr utan det ni egentligen vill veta är väl hur återbesöket igår gick? Eller? 
 
Jodå! Det går åtminstone framåt! Haha. Hampus har klivit över från behandling/rehabilitering till optimering. Nu försöker vi alltså hjälpa honom att bli så stark och bärig han bara kan. Hans stora svagheter sitter i länden och korset där hans muskler gärna krampar och drar ihop sig istället för att tillåta honom att vinkla in bäckenet under sig och trampa på. Därför har han fått behandling i ryggen nu och får börja ridas i alla gångarter. 
 
Humlan ska börja skrittas. mycket och länge. Hon var rejält öm i kotan igår och riktigt halt, stackaren. Dock säkert lite ömfotad också eftersom de drog av skon när vi var på plats igår. Hon fick precis som väntat en Chris-cocktail i kotleden och ska som sagt få en mycket lägre kil påslagen idag. Och ska börja skrittas både för hand och uppsuttet, så mycket det går i kombination med Metacam. 
 
Från att ha haft noll ridbara hästar så har jag alltså 1,5 nu! Haha. Äääääntligen säger jag bara, det var inte en dag för tidigt att slänga på sadeln igen. Tjoho!
 
 
 
Såg förresten på nyheterna att stamceller nu även ska testas på Parkinson-patienter i Japan, Europa och USA. De ska sprutas in i hjärnan och förhoppningsvis bilda hjärnceller som ska hjälpa den drabbade. Intressant!


Waaaay too early

Godmorgon på er! 
05.30 stod klockan på idag och nu är jag på g till stallet för att packa in kusar och bege mig till Chris för att låta honom kika på pållarna. FÖRHOPPNINGSVIIIIIIIIS så är Hampus frisk nog att börja ridas igen - HÅLLA TUMMARNA för sjuttsingen!!! Humlan har jag ju skrivit lite om tidigare och jag tror att hon kommer att behöva minst en behandling till. Menmen, det känns ändå som om jag kan börja skymta ljuset i tunneln. Men vad vet jag. Det kan lika gärna vara ett långt jävla godståg. 
 
Ha en fin lillördag peeps! Ni vet att jag hör av mig så snart jag kan 😉 Ciao!
 
 
 
 

Halvhalt

ÄNTLIGEN lyckas jag få upp det här inlägget till er, sorry att det har dröjt så länge! 
 
Det har iallafall varit jätteroligt och intressant att läsa era kommentarer och åsikter om halvhalter. Det finns säkerligen inget rätt eller fel, som i allting inom ridsporten så handlar det väl om att hitta någon som fungerar för just ens egna häst. men jag tänkte iallafall tala om hur jag ser på halvhalter och hur samt när jag gör dem. Om inte annat så är det intressant att jöämföra hur olika man faktiskt rider. 
 
För mig finns det två typer av halvhalter. Den ena är den klassiska yttertygeln. Oftast är ytterhanden stödhand. Varför? Vad har man ytter- och innertygel till? Jo, tyglarnas funktion är (enligt min humble opinion) att:
  1. Känna om hästen har lika mycket stöd i bägge sidor. Är stödet ojämnt är hästen sned någonstans. Analysera och fundera på hur kusen ska bli rak och börja om. 
  2. Innertygeln är till för att trycka in bakkärran på hästen under sig. När jag tar i innertygeln vill jag att hästen ska svänga (utan fördröjning) och stampa in inner bakben under kroppen. Varför? Jo för hur tusan ska jag annars få den att vända på en femöring i en omhoppning? Det hjälper inte hur mycket jag bankar med ytterskänkeln om hästen inte kan vända blixtsnabbt för innertygeln. Det är en mycet snabbare effektivare hjälp, och håller dessutom in bakkärran på rätt plats - vilket en bankande ytterskänkel inte kan göra utan att man även tar i tygeln - dito. 
  3. Yttertygeln är en stödtygel i de allra flesta rörelser. Det är den för att hästen ska gå "in i yttertygeln". När hästen på framförallt böjda spår ligger jämnt på yttertygeln och ställer sig korrekt innebär det att den roterar tornutskotten åt rätt håll och därmed arbetar korrekt. Det kan den aldrig göra om den hänger i innerhanden eftersom det i sig triggar en felrotation där vikten och energin försvinner ut i det yttre frambenet. I vissa specifika rörelser har man stödet på inner, men både jag och ni, kära läsare, är nog långt ifrån där än. Det tar vi i ett eget inlägg.
 
 
Så. Nu när vi har rett ut det där så ska jag förklara halvhalt på yttertygeln. När jag tar i yttertygeln så vill jag att känslan ska bli att hästen stampar till och lyfter. Med andra ord är den ett hjälpmedel för att sätta hästen på bakdelen eller helt enkelt kontrollera att hästen arbetar på sin bakdel. Det är en reaktion man måste träna in tills den sker i direkt samband med att man tar i yttern, och det är faktiskt sjukt bra att träna på det med tömkörning.
Den här typen av halvhalt är suverän att använda mitt i en övning eftersom hästen alltid (eller åtminstone i 99% av fallen) kommer att välja minsta motståndets väg och gärna falla framåt i en övning så småningom eftersom det alltid kommer att vara enklare att felrotera, lägga sig på bogen osv än att bära sig korrekt, särskilt i nya, lite svårare övningar/rörelser. Säg att man gör en  diagonalsluta. Någonstans under den slutan så kommer hästen att falla framåt på sitt ena (förmodligen yttre) framben och då är det klockrent att bara kunna ta i yttertygeln (där ju det huvudsakliga stödet finns) och PANG så är hästen på plats igen. Det är inga stora handgemäng jag pratar om, bara en liten påminnelse för hästen att fortsätta kriga på. Mycket effektiv. 
 
Den andra halvhalten jag använder mig av sitter i sätet och benen. När man använder sätet så handlar det om vikthjälper såklart, och jag upplever attd et blir bäst om jag tänker att jag spänner länden/korsryggen och vinklar bäckenet framåt så att man verkligen kommer NER i sadeln. Det gäller ju dock att inte "sitta till" för mycket då hästen istället kan uppleva det som framåtdrivande. Samtidigt som jag gör detta så klämmer jag med låren och knäna. Detta är en inlärd broms och fungerar oftast inte direkt utan kräver 1 miljon övergångar där det känns som om man klämmer av hästen på mitten innan den sitter och ger en bromsande effekt. Denna halvhalt använder jag mig av innan jag påbörjar en ny rörelse. Den är till för att få en effektiv inbromsning där hästen samlar ihop sig inför en ny övning. Precis som en läsare skrev så sänks tempot en aning men energin ska vara kvar. 
 
Man kan säkert använda de här olika halvhalterna som man vill, men jag väljer att använde dem på det här sättet för att jag tycker att det är smidigast. Mitt i en övning använder man oftast vikthjälper och ben till annat och då kan det bli väldigt klurigt att "sitta tillbaka" hästen och bibehålla flytet i övningen, medan ett snabbt pill på yttertygeln är mycket enklare och hinns med överallt. 
 
Hoppas jag skrivit på ett flrståeligt sätt för er. Känner mer och mer att jag måste skaffa mig en kameraman som kan filma allting jag skriver om, haha.. Tonight

Goddag! 
Kom hem sent igår kväll efter en riktig pers till hemresa. Stannade till hos bästis Vikkis och precis innan jag skulle hem så fick jag höra att mamma voltat med bilen. Som tur är så klarade hon sig helt oskadd men dat adrenalinpåslag alltså!!! Körde mer än försiktigt hem vill jag lova, med hjärtat bultande i 200 knyck hela vägen.. bästa mams ❤️❤️❤️ 

Idag tog jag en lite sovmorgon för att hinna se soluppgången över underbara lilla Klingen innan jag stack iväg. Hann hänga lite tvätt och pyssla lite och nu är jag på gymmet för att avverka årets första benpass! Tjoho! Sedan ska jag iväg till stallet för att tömma Hampus och sedan ska båda hästarna skos. När jag kommer hem ikväll lovar jag att ladda upp inlägget om halvhalter. Nu ska rutinerna tillbaka igen punkt slut, haha. Blir helt knäckt av att leva såhär helt utan rutiner och vardag, hua... 

Värt att påbörja dagen lite senare för att hinna njuta lite av detta ändå.. ❤️
(null)


Stable

Hey gang! 
Haft en toppenmysig kväll här nere i Östergötland och ska väl bege mig hemöver om några timmar. 
Tänkte bara tala om för er att jag söker stallplats åt kusarna framöver eftersom världens bästa stallägare tyvärr inte har möjlighet att fortsätta med uthyrning. Så om ni vet någonting i Falun-Borlänge-Hedemora med omnejd så får ni jättegärna hojta till! 
Det enda egentliga kravet jag har är att det ska finnas ridbana med någon form av hindermaterial (även om det bara är 3-4 bommar, haha). Sen är det fördelaktigt om man kan få hjälp med mockning och om så mycket service som möjligt ingår/går att köpa till. Hojta till om ni vet någonting!! 

(null)


Mot Linköping!!

Hey guys! 
GISSA om det var glada katter när jag kom hem igår? Mamma har ju varit hemma hos mig men ingen är ju riktigt som matte ändå 😉 Imlrse tog jag äntligen tag i livet och begav mig till gymmet, sa hej till hästarna och gav dem varsin puss och en hel hög med dåligt-samvete-godis och nu är jag och Hugo (bilen) på väg ner till Linn för att mysa lite och prata lite östgötska. Vad SKÖNT det ska bli att komma in i vardagsrutinerna igen. Träna, hästar och snart JOBB också. Wie!! Så taggad på life. Allting löser sig och blir som det ska till slut 😃 

(null)


HOOOOOOOOME

NU ÄR VI PÅ VÄG HEEEEEEM! Haft en fantabulous vecka i underbart mysiga Åre men nu vill jag HEEEEEM till mina katter och hästar och min säng och mitt hus med min utsikt. Fjällvärlden i all ära, men nog är lilla Klingen-sjön mysigare att vakna upp till var dag ändå. Updaten kommer återgå till sitt vanliga analyserande jag så fort jag landat hemma och kan diskutera vardagliga hästproblem med Ursula 45 min/dag igen 😉 Har väl ca 2 veckors uppackning att göra först, och imorgon tar jag en tur ner till Linn i Vadstena eftersom 50 mil bilresa inte räcker för en helg 🙃✌🏻 

Vi ses och hörs imorgon, ciao!

(null)

(null)


Never again

Godafton på er! Sen bloggning idag och inget vettigt att komma med förutom en update om dagen. Inte hunnit sätta mig ner och fundera och analysera tillräckligt för att bjuda på någotning vettigt här uppifrån Åre. Idag har vi lagat Anton skoter som tappade en skida igår 😂✌️ Efter lite velande och god lunch bestämde vi oss för att ta oss upp på Åreskutan men pga rådande väderlek var alla liftar upp dit stängda. Då köpte vi istället varsitt skipass och tänkte rasta skidorna för första gången sedan vi kom hit. Utan att gå in på detaljer kan jag nu gå ut med att det FÖRSTA jag gör när jag kommer hem efter att ha pussat sönder mina katter är att sälja min skidutrustning, HAHA. Jag tycker verkligen inte att det är njutningsfullt för 5 öre, så nu är det slutåkt pour moi! Skönt! 1 helt åk klarade jag av idag iallafall ✌️I VM-BACKEN ska tilläggas. Fy fan.
 
Efter detta temperamentstest (som för övrigt gick åt skogen ca 10 m från liften då jag var så tokig att jag ville grina) så åkte vi iallafall till Åre Chokladfabrik för att göra mig glad igen, vilket lyckades fantastiskt bra. Såååå mysigt med hemgjorda praliner ju. Och så mycket härliga smaker. Känner mig betydligt lättare i sinnet efter den trippen. Och ikväll väntar ingenting annat än Åres förmodligen godaste pizza (renskav, lingon, kantareller, Chevré, mozzarella och vitlök - SERIÖÖÖÖÖST!!!!) och typ Netflix. Är helt mör efter min adrenalinfyllda nedfart i VM-backen. Haha vekgrek. Ciao kompisar! 
 
 
(null)

 
 Lucky

Varje nyår sedan långt innan jag föddes har vi haft som tradition i min familj att min morfar köpt ett hängsmycke till mig, min mamma, min mormor och mina kusiner. På senare år Hr även min lillebror fått ett. Det är ett smycke ifrån en grekisk guldsmed som görs i begränsad upplaga inför varje nytt år och som betyder tur. Varje år har ett nytt motiv och iår var det en blomma med 8 blad inför 2018. 

Nu när min morfar gått bort så har det inte varit självklart att vi ska fortsätta med denna tradition men ifjol fixade min mormor dem och iår var det mamma som införskaffade ett var till mig, till henne och till min bror. Hade det med mig upp hit för att öppna nu när det nya året är påbörjat och nu hänger det runt halsen, där det kommer att hänga dygnet runt i 362 dagar till innan det kanske är dags för ett nytt. 
De här smyckena är så synonyma med tur för mig så jag vågar knappast ta av mig det, haha. Jag är verkligen skrockfull på alla fronter 😅 Men jag tycker iallafall att det är så fint att min familj har likadana, särskilt nu när vi bor en bit ifrån varandra allihop. ❤️  

(null)


 

Skiing

Goddagens på er! 
Tanken var denna morgon att komma upp och iväg till skidbacken vid 07.30, men nu ör klockan över 9 och här ligger jag fortfarande i sängen, hahaha... Sover helt katastrofalt dåligt här uppe och vill bara hem till mina katter och MIN SÄNG. Håller på att bli helt galen på att inte få ordentlig nattsömn. Är dessutom helt ledbruten efter gårdagens fantastiskt härliga skoterkörning. Anton har fått för sig att jag ska lära mig en massa tricks nu när jag har det blå monstret vilket leder till att jag ramlar av och kör fast KONSTANT, hahaha 😂😂 Jag är verkligen sjukt dålig, men ack så roligt det är! 

(null)

(null)

Idag ska jag iallafall tvingas ut i skidbacken. Hade tänkt ta ett träningspass innan men kom fram till att jag nog kommer att få träning så det räcker genom skidåkningen 😂 Fördelen med att vi nu blev så sena är ju att afterski:n inte alls är lika långt bort tidsmässigt. Det är iallafall trevligt kan jag tycka. 
   Ikväll blir det middag och bio - Ted Gärdestads film faktiskt. Ska försöka hinna skriva klart mitt inlägg om halvhalter under dagen också så får vi se vad ni tycker om det 😜 

Puss & Kram, ha det fint! 


Morning

Godmorgon! 
Min kropp måste ha tagit nyårsaftonen riktigt hårt trots tidig hemgång. Jag sov bokstavligt talat HELA dagen igår, haha... Gick upp vid 10 och käkade och sen tvärsomnade jag igen och sov till och från till 17.30. Hur sjukt??? Aldrig varit med om en liknande trötthet, haha.. Avslutade dagen med pizza och nya Beck-filmen. Lagom lat dag, HAHA... sov givetvis kasst inatt som följd också 🙄. 

Anyway. Idag blir uppdateringen lite lidande. Ska iväg och fixa till en grej på skotern alldeles strax och sedan blir det förhoppningsvis åkning HEEEEELA dagen. Känns ju helt sjukt att det enda vi gjort sedan vi kom hit är att sova, vara på spa, käka och kolla på film, haha... men det är ju å andra sidan semester. 😉 

Hörs sen! Ciao!
(null)

Hur man ser ut när man somnat med sminket på 😂😂
(null)

(null)

(null)


Shoez

Tänkte visa er hur Humlans skoning ser ut! Passade på att ta några bilder när jag bytte bandage sist. Den här skoningen är ganska "brutal" och gör att hon absolut inte under nåra omständigheter får röra sig mer än nödvändigt på grund av hur belastningen blir. Syftet med skoningen är att avlasta gaffelbandet så mycket det bara går, och det är väldigt tydligt här att gaffelbandet hela tiden är avspänt när benet är i denna positition. Det i sin tur gör läkningsprocessen mycket enklare och mer effektiv. Och så lite stamceller på det så hoppas jag att hon blir kry snart. Hon ska på återbesök den 10/1 och då skulle jag tro att hon får minst en behandling i kotan (om gaffelbandet ser bättre ut) innan hon kan räknas som fräsch, eftersom hon stått med benet i ett så onaturligt läge så länge. Vid nästa skoning så kommer hon att få en kil igen, men en betydligt lägre. Jag har inte frågat Chris varför, men jag antar att det beror på att man inte vill tänja ut senan för snabbt när den varit så kort under drygt en månads tid. Gissningsvis ökar ju det risken att den brister eller liknande igen. 
 
Anledningen till att hon har ett jättebandage är för att hon inte ska kunna böja benet vid kotan eftersom det gör att hon anstränger senan. Istället har hon detta bandage som håller benet i en helt stilla position och stabiliserar hela senan. Effekten är alltså iprincip densamma som av ett gips. 
 
 
 
(null)

 
Någonting jag förundras över och tycker är värt att tänka på är att trots att detta måste vara otroligt obekvämt och jobbigt så finner Humlan sig i det och ser glad ut ändå. Det tycker jag är värt att tänka på. Att även om våra hästar ser nöjda och tillfreds ut på utsidan så är det vårt jobb att vara så pass uppmärksamma, ansvarsfulla och noggranna att vi kan se huruvida det verkligen är så eller ej. Nog så viktigt att komma ihåg eftersom det är bytesdjur vi håller på med. De är programmerade att inte visa smärta eller obehag för då blir de lejonmat. Alltså är det upp till oss att vara så grundliga och vakna att vi så gott vi kan ser/känner/tar reda på hur våra bästisar mår egentligen
 
 


Looking forward

Goddag favissar! 
Hoppas ni hade en grym nyårsafton! Jag hade en fantastisk dag och kväll igår med ansiktsbehandling och spa i världsklass följt av en 7-rätters supé nere i åre By. Vi gick hem ganska tidigt faktiskt. 2km i -20 och uppförsbacke efter att vår taxi sket i att komma och hämta oss, haha. Jag kände inte mina ben efter 20 meter, hahaha... RÄTT kyligt. 
 
Det blir en lugn dag för mig idag. Har funderat lite över nyårslöften men jag har faktiskt inte kommit på något extraordinärt. Har uppfyllt två stora mål 2017 vilket jag är sjukt glad över - att ha börjat träna (och tycka att det är kul!!) och att ha tagit med Hampus ut på hans första tävlingar. 2018 vill jag fortsätta träna. Jag vill fortsätta ifrågasätta, utvecklas och lära mig. Inom alla områden jag stöter på och finner intressanta. Jag vill ge mina hästar allt jag kan och se dem utvecklas. Jag vill egentligen helt enkelt göra samma saker som jag redan gör, men mer. 
 
Passar på att svara på en läsafråga nu på årets första dag också, tyckte den passade väldigt bra in just idag. 
"Vad ser du fram emot i den närmsta framtiden? Alltså om en månad, vecka eller dag inte halvår/år."
Hmm.. Det finns mycket att se fram emot måste jag säga. En punktlista blir väl bra. 
  • Att få ta en heldags-skotertur här i Åre imorgon. 
  • Att komma hem till katterna i helgen.
  • Återbesök med hästarna hos Chris nästa vecka. 
  • (=förhoppningvis får åtminstone den röda herren börja ridas)
  • Börjar mitt nya jobb den 1 februari!!!! 
  • GHS med världens bästa människor i slutet av februari

 
 
 
 
 

RSS 2.0