Working hard or hardly working

Som jag nÀmnde imorse sÄ funderar jaglite över HampeStamp. Vi Àr i en period dÀr ingenting riktigt stÀmmer, och varje pass innehÄller en hel del stress för honom innan han spÀnner av och överhuvudtaget kommer till arbete. Jag har tidigare nÀstan aldrig stressat och pressat honom utan strÀvat efter att jobba honom i avslappnat lÀge eftersom han lÀtt gÄr upp i varv och blir lite okontaktbar. Det Àr en bra tanke att jobba hÀsten mot att vara avspÀnd tycker jag, men det blir svÄrt nÀr man mÄste introducera nya, jobbiga rörelser och Àndra i hela hans sÀtt att bÀra sig osv. DÄ kommer han ju automatiskt att försvara sig, inte vilja arbeta, spÀnna sig och stressa upp sig eftersom han inte till 100% förstÄr i kombination med att hela passen blir vÀldigt mycket mer arbetsamma för honom Àn vad de varit tidigare.

Det kĂ€nns ju lite sisĂ„dĂ€r att sitta pĂ„ en hĂ€st som spĂ€nner sig, slĂ€nger sig undan, springer och kastar med huvudet osv i perioder av ridpassen. Men jag har blivit tvungen att inse att jag kanske mĂ„ste jobba genom stressen och fortsĂ€tta pressa honom över tröskeln och dĂ€r hittar man arbetslĂ€get. I slutet av passen Ă€r han nĂ€mligen alltid vĂ€ldigt fin, men början – mitten Ă€r riktigt jobbiga. Det svĂ„ra hĂ€r Ă€r ju sĂ„klart ocksĂ„ att inlĂ€rning och samling inte gĂ„r att göra med en stressad hĂ€st. HĂ€r handlar det alltsĂ„ mest egentligen om att fĂ„ honom att fysiskt göra de rörelser jag krĂ€ver oavsett anspĂ€nning och nĂ€r han gör dem bra berömma honom sĂ„ pass mycket att han slappnar av, sen pĂ„ det igen och igen och igen i etapper tills han blir sĂ„ pass bekvĂ€m i rörelsen att han kan göra det avspĂ€nt. FörstĂ„r ni hur jag menar?

SĂ„ till min frĂ„ga. Vad tycker ni? Är det ok att jobba med stress i syfte att stĂ€rka hĂ€sten och hitta till ett avslappnat lĂ€ge dĂ€r hĂ€sten jobbar korrekt? Jag Ă€r lite kluven, men vet inte hur jag annars ska kunna fĂ„ honom att arbeta korrekt och slippa skador. Jag vill ju honom bara vĂ€l, sĂ„klart.

 

 

Anonym:

Hej! Jag kĂ€nner sĂ„ vĂ€l igen den dĂ€r spĂ€ndheten/stressen. Vad jag gjorde var att tĂ€nka hur de va nĂ€r hĂ€sten gick som bĂ€st, ex sĂ„ gick han bĂ€ttre utomhus eller var mindre spĂ€nd osv. Jag började Ă€ven rida oftare med en martingall för att fĂ„ minimalt med extra ”hjĂ€lp” kĂ€ndes Ă„tminstonde som att han slappnade av mer dĂ„. 🙂

Svar: Okej! Bra tips, tack! Vad var det som gjorde honom stressad?
Danai Doverholt

Sanna w:

Min kan vara odrÀglig i början av passen, sjukt spÀnd och tittig och överallt förutom hos mig. Hon slappnar av ju mer av passet som gÄr. Slutar nÀstan alltid med att hon Àr kanon fin nÀr vi ska avsluta. I perioder har jag tömkört för att jobba henne istÀllet, kÀnns som det Àr ett bra komplement till ridningen. Sen tror jag att pressa lite lagom Àr bra, dom ska tycka det Àr lite jobbigt för att sen nÀr dom slappnar av och gör rÀtt kÀnna hur enkelt och roligt det Àr. TÀnker lite pÄ en sjÀlv, pressar man sig inte över den dÀr jobbiga tröskeln pÄ gymmet hÀnder inte mycket. Ibland behöver man knuffas lite för att inse att det inte var sÄ jobbigt som man trodde:)

Anonym:

Min Àr spÀnd och har lÀtt till stress ibsig sjÀlv, osÀker individ som oftast Àr spÀnd 75% av passet för att sedan falla pÄ plats i ramen dÀr han ska vara. Har arbetat konsekvent med honom och han brukar sÀga ifrÄn nÀr man pressat honom för hÄrt, dit vill man inte komma. Brukar bestÀmma att tex detta passet ska vi genomföra 4 st bra galoppfattningar frÄn skritt och sen nöja sig nÀr det kÀnns bra :)

Anonym:

Hade en mycket nervig och stressad hĂ€st sĂ„ fort man skulle göra nĂ„got nytt. Det enda som fungerade var att inte pressa honom sĂ„ att han blev stressad utan att vara noga med att inte be om för mycket pĂ„ en gĂ„ng. Fick backa mĂ„nga gĂ„nger och bara fokusera pĂ„ avslappning och prova igen nĂ„gra dagar senare. Tillslut förstod han att det inte var nĂ„got att stressa upp sig över. För hans del behövde han mycket tid och tĂ„lamod och mam fick nĂ€stan locka fram det. 🙂

mariam:

Ingen expert men hade en kille som till en början stressade enormt."Alla" sa rid framÄt, anvÀnd drivning genom stressen...men jag Àr motvalls:-)
Satt lugnt i bÄten vÀntade in att han skulle förstÄ att inget farligt skulle hÀnda utan mig kan han lita pÄ.
Som om man ska rida förbi nÄgot farligt...nej vi vÀnder inte,ja vi kan och uppmuntran. Har aldrig anvÀnt clicker-trÀning, men Ät det hÄllet,men clicket kommer genom eftergift,"duktig kille"etc. Sen mÄste ju jag se till att kliven inte blir för stora utan Àr inom rÀckhÄll. Och avsluta med ngt som vi Àr bra pÄ och trygga i.
Åh,svĂ„rt att förklara!:-)
M

Kommentera inlÀgget hÀr: