Working hard or hardly working

Som jag nämnde imorse så funderar jaglite över HampeStamp. Vi är i en period där ingenting riktigt stämmer, och varje pass innehåller en hel del stress för honom innan han spänner av och överhuvudtaget kommer till arbete. Jag har tidigare nästan aldrig stressat och pressat honom utan strävat efter att jobba honom i avslappnat läge eftersom han lätt går upp i varv och blir lite okontaktbar. Det är en bra tanke att jobba hästen mot att vara avspänd tycker jag, men det blir svårt när man måste introducera nya, jobbiga rörelser och ändra i hela hans sätt att bära sig osv. Då kommer han ju automatiskt att försvara sig, inte vilja arbeta, spänna sig och stressa upp sig eftersom han inte till 100% förstår i kombination med att hela passen blir väldigt mycket mer arbetsamma för honom än vad de varit tidigare.

Det känns ju lite sisådär att sitta på en häst som spänner sig, slänger sig undan, springer och kastar med huvudet osv i perioder av ridpassen. Men jag har blivit tvungen att inse att jag kanske måste jobba genom stressen och fortsätta pressa honom över tröskeln och där hittar man arbetsläget. I slutet av passen är han nämligen alltid väldigt fin, men början – mitten är riktigt jobbiga. Det svåra här är ju såklart också att inlärning och samling inte går att göra med en stressad häst. Här handlar det alltså mest egentligen om att få honom att fysiskt göra de rörelser jag kräver oavsett anspänning och när han gör dem bra berömma honom så pass mycket att han slappnar av, sen på det igen och igen och igen i etapper tills han blir så pass bekväm i rörelsen att han kan göra det avspänt. Förstår ni hur jag menar?

Så till min fråga. Vad tycker ni? Är det ok att jobba med stress i syfte att stärka hästen och hitta till ett avslappnat läge där hästen jobbar korrekt? Jag är lite kluven, men vet inte hur jag annars ska kunna få honom att arbeta korrekt och slippa skador. Jag vill ju honom bara väl, såklart.

 

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej! Jag känner så väl igen den där spändheten/stressen. Vad jag gjorde var att tänka hur de va när hästen gick som bäst, ex så gick han bättre utomhus eller var mindre spänd osv. Jag började även rida oftare med en martingall för att få minimalt med extra ”hjälp” kändes åtminstonde som att han slappnade av mer då. 🙂

Svar: Okej! Bra tips, tack! Vad var det som gjorde honom stressad?
Danai Doverholt

2018-02-07 @ 17:07:45
Postat av: Sanna w

Min kan vara odräglig i början av passen, sjukt spänd och tittig och överallt förutom hos mig. Hon slappnar av ju mer av passet som går. Slutar nästan alltid med att hon är kanon fin när vi ska avsluta. I perioder har jag tömkört för att jobba henne istället, känns som det är ett bra komplement till ridningen. Sen tror jag att pressa lite lagom är bra, dom ska tycka det är lite jobbigt för att sen när dom slappnar av och gör rätt känna hur enkelt och roligt det är. Tänker lite på en själv, pressar man sig inte över den där jobbiga tröskeln på gymmet händer inte mycket. Ibland behöver man knuffas lite för att inse att det inte var så jobbigt som man trodde:)

2018-02-07 @ 19:28:41
Postat av: Anonym

Min är spänd och har lätt till stress ibsig själv, osäker individ som oftast är spänd 75% av passet för att sedan falla på plats i ramen där han ska vara. Har arbetat konsekvent med honom och han brukar säga ifrån när man pressat honom för hårt, dit vill man inte komma. Brukar bestämma att tex detta passet ska vi genomföra 4 st bra galoppfattningar från skritt och sen nöja sig när det känns bra :)

2018-02-07 @ 20:41:30
Postat av: Anonym

Hade en mycket nervig och stressad häst så fort man skulle göra något nytt. Det enda som fungerade var att inte pressa honom så att han blev stressad utan att vara noga med att inte be om för mycket på en gång. Fick backa många gånger och bara fokusera på avslappning och prova igen några dagar senare. Tillslut förstod han att det inte var något att stressa upp sig över. För hans del behövde han mycket tid och tålamod och mam fick nästan locka fram det. 🙂

2018-02-07 @ 20:47:23
Postat av: mariam

Ingen expert men hade en kille som till en början stressade enormt."Alla" sa rid framåt, använd drivning genom stressen...men jag är motvalls:-)
Satt lugnt i båten väntade in att han skulle förstå att inget farligt skulle hända utan mig kan han lita på.
Som om man ska rida förbi något farligt...nej vi vänder inte,ja vi kan och uppmuntran. Har aldrig använt clicker-träning, men åt det hållet,men clicket kommer genom eftergift,"duktig kille"etc. Sen måste ju jag se till att kliven inte blir för stora utan är inom räckhåll. Och avsluta med ngt som vi är bra på och trygga i.
Åh,svårt att förklara!:-)
M

2018-02-13 @ 08:13:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0