Bottomless

PÄ sÄ mÄnga plan i livet sÄ Àr allting pÄ topp just nu. Det Àr helt makalöst hur mÄnga bitar som fallit pÄ plats under de hÀr första tvÄ mÄnaderna och Àven om lycka oftast Àr kortvarig sÄ Àr jag sÄ sjukt, sjukt tacksam för att jag fÄr vara sÄhÀr lycklig i de perioderna det gÄr. TyvÀrr har ju ocksÄ vissa bitar fallit ifrÄn pusslet. Vissa för det bÀttre och andra som kÀnns lite jobbigare att tappa.
 
En av dessa Àr ju Humlan. Hur jag Àn vrider och vÀnder pÄ min situation gentemot hennes sÄ kan jag inte riktigt fÄ till motivationen, ekonomin och orken till att pusha henne genom X antal behandlingar till. Jag har verkligen försökt hjÀlpa henne men sÄ fort ett problem Àr löst sÄ dyker nÀsta upp, och det har gjort att min generella motivation till hÀsteriet nÄtt nya bottenrekord. Jag försöker göra allt jag kan, söker info, lÀr mig, Àndrar mina grundvÀrderingar, betalar, Äker, lyssnar pÄ andra, jÀmför Äsikter, analyserar - ALLT för att mina fyrbeningar ska mÄ sÄ bra de bara kan och nÀr det liksom inte rÀckte utan det bara dyker upp mer grejer sÄ tappade jag bara lusten helt. DÀrav har Hampus gÄtt lite pÄ halvfart Àven om jag verkligen försökt hÄlla igÄng honom pÄ heltid de senaste veckorna. Det kanske Àr okej att ha sÄdana hÀr dippar, jag vet inte. Men samtidigt som motivationen Àr i botten sÄ fÄr jag ju givetvis dÄligt samvete ocksÄ. Bra kombo, haha. NÀsta vecka ska jag iallafall till Göteborg och insupa en hel drös inspiration. Det har aldrig varit mer vÀlbehövligt vill jag lova! 
 
Vad gÀller Humlan sÄ kommer hon med 90% sÀkerhet att bli betÀckt iÄr, och bara fÄ vila sin stackars trasiga kropp. Jag tror sÄ sÄ sÄ mycket pÄ henne, hennes huvud och hennes kapacitet. SÄ hon fÄr nu mest troligt 1,5 Ärs semester. Jag kommer aldrig att varken vilja eller kunna sÀlja henne och har dÀrför all tid i vÀrlden pÄ mig att lÄta henne bli frisk. Jag ska kolla upp om skoning osv kan avhjÀlpa henne under tiden och sÄ fÄr hon förhoppningsvis en liten bebis nÀsta sommar. Om ni har motiverade tips pÄ hingstar ni gillar sÄ shoot! Det lutar givetvis Ät Baltimore eller evntuellt All Star 5, som Àr mina all-time-favorites, men jag Àr öppen för förslag!  
 
 
 
 
Anonym:

Jag skulle inte vĂ€lja Baltimore, Ă€ven om eran avkomma verkar vara vĂ€ldigt trevlig sĂ„ har jag annars sett aaaaalldeles för mĂ„nga med dĂ„lig instĂ€llning!! Om ditt sto Ă€r bra i huvudet skulle jag titta pĂ„ bravour, verkar ge lite vassa och knepiga hĂ€star, men fruktansvĂ€rt spĂ€nstiga och fina. Conthargos verkar ocksĂ„ ge gummibollar. Kannatol har vĂ€ldigt bra stam, men Ă€r ganska ung sĂ„ man vet inte riktigt vad som kommer efter honom. Det Ă€r iallafall dom tre hingstarna jag funderar pĂ„ just nu.. annars kanndarco, chacoon blue, i’m spezial de muze, eklundas egna hingst Ike verkar ocksĂ„ riktigt fin. Även Verdi har jag hört ska lĂ€mna vĂ€ldigt fina och med bra psyke.

Anonym:

Sen vet jag sÄklart inte vad du letar efter för storlek och exteriör osv.. :)

Sara:

Jag ÄLSKAR baltimoreavkommor!
Hoppar fantastiskt, luftigt och fint, superteknik. De jag trÀffat har varit skarpa bitvis i ridningen, men supergoa i hanteringen. Hade jag haft ett sto sjÀlv hade jag valt honom alla dagar i veckan.
GÄ in pÄ Annie Lineaus instagram, hon köpte en efter Baltimore oinriden, jag hjÀlpte till i början med att hÄlla nÀr hon hÀngde osv i inridningen, men den var inga konstigheter med sÄ hon klarade sig sjÀlv snabbt i ridningen. Jobbade iaf i det stall hÀsten stod i och den var supergo pÄ alla sÀtt och vis. TÀvlingsskalle pÄ den, men som man vill ha det. En tvÀrhand hög men hoppar hus. SÄld till Grevlunda nu :)
Kika pÄ filmerna frÄn Breeders!

Evelina:

Helt klart ett vettigt beslut, tror inte det Àr bra att behandla i massor. Vila Àr ÀndÄ den bÀsta medicinen i mina ögon pÄ lÄngsikt.
Jag tycker inte Baltimore heller, har hört lite halvdÄliga saker om hans avkommer. All Star 5 Àr ju sjukt fin, skulle bli en intressant kombination.
Annars jag Àlskar Verdi, Mikael van der Vleutens hingst. Otroligt bra psyke men ÀndÄ lite humör och hoppar som tusan. Har hört att han lÀmnar bra avkommer efter sig.
Sedan Ă€r ju Bertam Allans hĂ€st Hector Van d’Abdijhoeve intressant. Finns mĂ„nga bra dĂ€r ute, som ett smörgĂ„sbord helt klart! :)

Malin:

Rekommenderar Figo de Muze, eller golden hawk som han nu kallas för. Fantastiskt fin hĂ€st! Min Ă€r efter honom och han har det mest underbara psyket och instĂ€llning till allt! Hoppar som en gud ocksĂ„ 😅

Cornelia:

Kommer hennes kropp och skador tĂ„la den belastningen som kommer med att bĂ€ra ett föl dĂ„? Och Ă€r hennes skador sĂ„dant som kommit av felridning/dĂ„lig skötsel och ni Ă€r sĂ€kra pĂ„ att det inte Ă€r dĂ„lig hĂ„llbarhet som hon riskerar att nedĂ€rva? Tycker det Ă€r klokt och fantastiskt av dig att ge henne tid men undrar bara hur tankarna gĂ„r kring det hela? Medveten om att vi som lĂ€sare inte vet allt och du Ă€r ju (eller verkar iaf vara) otroligt noggrann med dina hĂ€star sĂ„ jag antar att du tĂ€nkt pĂ„ detta lĂ€nge men vore Ă€ndĂ„ intressant att lĂ€sa hur tankarna har gĂ„tt. Är för dĂ„ligt insatt i hopphingstar sĂ„ kan tyvĂ€rr inte hjĂ€lpa till med tips ;) Tycker det har mĂ€rkts att din inspiration har dalat lite men det Ă€r ju helt okej, allting gĂ„r upp och ner hela tiden men jag kĂ€nner igen det dĂ„liga samvetet, tycker man har det jĂ€mt som djurĂ€gare... Det hör liksom till ;)

Anonym:

Älskar Verdi! Jobbar med en Verdi-avkomma som har den bĂ€sta attityden jag nĂ„gonsin har stött pĂ„. Hoppar 5* GP men Ă€r samtidigt vĂ€rldens mest personliga hĂ€st och bra att ha och göra med alla dagar i veckan. Verdi sjĂ€lv har ett vĂ€ldigt bra temperament. Diamant de Semilly har annars mycket trevliga och ridbana avkommor. Om du letar efter scope sĂ„ kan jag starkt rekommendera casall.

Anonym:

Älskar Verdi! Jobbar med en Verdi-avkomma som har den bĂ€sta attityden jag nĂ„gonsin har stött pĂ„. Hoppar 5* GP men Ă€r samtidigt vĂ€rldens mest personliga hĂ€st och bra att ha och göra med alla dagar i veckan. Verdi sjĂ€lv har ett vĂ€ldigt bra temperament. Diamant de Semilly har annars mycket trevliga och ridbana avkommor. Om du letar efter scope sĂ„ kan jag starkt rekommendera casall.

Anonym:

Bengt Nabab, Kannatol eller Heartbeat 😍 Baltimore lĂ€mnar ocksĂ„ sjukt fina, men har som ovanstĂ„ende kommentar trĂ€ffat pĂ„ en hel del avkommor med lite speciellt psyke (fast det kan vara det som Ă€r bra oclsĂ„) :)

Johanna :

Ta nÄgon utav Fendis slÀktingar. Crusader Ice eller den andra hingsten som blev godkÀnd nyligen, Valentino. Dylan N Àr vÀldigt fin och korrekt exteriör mÀssing men verkar skarp i ridningen Ä mycket bett i munnen.. annars Àr han verkligen fin! InstÀmmer annars med föregÄende om bÄde Bengt och Kannatol.

Anonym:

nu mÄste jag flika in igen (a) jag skulle tÀnka till en extra gÄng innan jag vÀljer bÄde Heartbeat och Crusader ice. Heartbeat har lÀmnat otroligt mÄnga avkommor, men hÀlften (av dom jag har sett) ser riktig trÄkiga ut. MÄnga har dÄlig galopp och den Heartbeat avkomma som jag har nu har ocksÄ dÄlig instÀllning. Crusader ice hade dom problem med att fÄ godkÀnd, och det kÀnns som att den lever lite pÄ vad Fendi lyckades med. Den ser absolut ut som en trevlig hÀst, men inte den bÀsta avelshingsten. Dessutom tror jag inte att Grevlunda sjÀlva har betÀckt nÄgot med den? Det ska jag ha osagt men jag har för mig att nÄgon sa det. :)

Svar: Är ocksĂ„ lite tveksam till Crusader. Tycker han Ă€r helt ok fin och ser trevlig ut i hoppningen, men det Ă€r i mina ögon en ganska intetsĂ€gande hingst... Och dessutom obeprövad.
Danai Doverholt

A:

^ fast Lisen har sjÀlv gÄtt ut bÄde i intervjuer och poddae och sagt att hon tror Ànnu mer pÄ Crusader ice Àn pÄ Fendi. Dock kommer han nog inte vara sÄ aktiv i aveli Är, eftersom Peder börjat tÀvla honom. Sedan har Àven Steffi (innan hon fick sparven) sagt att han Àr hennes favorit i stallet.
Sedan Àr det mÄnga fina hingstar som inte blivit godkÀnda problemfritt, tex Maria Gretzers Singular som inte blev godkÀnd hÀr, men en otroligt bra och populÀr hingst!

Jag tycker iaf att Crusader Ice Àr otroligt fin och det ska bli spÀnnande att se hur avkommorna blir! Han verkade iaf som en vÀldigt trygg individ nÀr jag mötte honom pÄ Lövsta

Anonym:

Skulle inte ta en oprövad hingst som tex Crusader Ice. Det kostar lika mycket att föda upp ett dÄligt föl som ett bra. Menar inte att crusaders skulle bli dÄligt men jag hade helt klart valt ett sÀkrare kort istÀllet om jag bara skulle ta ett föl, seminkostnaden Àr ju inte den största kostnaden i det stora hela. Absolut inte Dylan N, osmart hÀst med dÄlig hinderuppfattningsförmÄga. Jag hade valt Diamant de Semilly, Mylord Carthago eller Casall.

Anonym:

men OM lisen trodde sÄ mycket pÄ crusader ice, varför betÀcker dom inte alla sina egna ston med honom?

Lina :

Jag Ă€lskar heartbeat hĂ€star ! Dock Ă€r det vĂ€l inte sĂ„ mkt nytĂ€nk i det, all star 5 kan vĂ€l va ett bra alternativ, har argentinus bakom min hĂ€st ocksĂ„ 😊 dock verkar argentinus lĂ€mna mkt hĂ€star med "gnista", min har vĂ€ldigt mkt Ă„sikter om allt... hehehe....

A:

^ fast hur insatt Àr du i deras avel? Sedan vore det ju inte klokt att betÀcka ALLA med en och samma hingst, oavsett vilken hingst, man mÄste ju vÀlja hingst efter stoet och inte bara gÄ efter vad man sjÀlv gillar... det vore ju inte precis genomtÀnkt. Sedan Àr det ju det faktum att du vet inte hur avkommorna blir Àn, sÄ det Àr ju mest genomtÀnkt att vÀlja honom till rÀtt ston och se vad dom fÄr för kvaliteer. Det ligger vÀldigt mycket tanke bakom hingstval, bÄdas temperament, exteriör, rörelsemönster, hur dom reagerar i olika situationer, hur dom Àr i munnen, hur dom belastar olika kroppsdelar, hoppteknik, intelligens, för och nackdelar. Vilka sidor hos stoet kan förstÀrkas med vilken hingst, vilka kan man kanske förbÀttra.
Det finns tusen vinkla att se ifrÄn, saker att övervÀga, listan kan göras oÀndlig.
SÄ att stÀlla frÄgan varför dom inte betÀcker alla ston med en och samma hingst, Àr att tÀnka vÀldigt kortsiktigt. Det finns ju en anledning till att det stÀndigt tas upp att folk ska sluta vÀlja hingstar och endast gÄ efter egen smak och faktiskt börja tÀnka pÄ STOET, som Àr minst lika viktig vid en betÀckning

Anonym:

Om du vÀljer All star 5 sÄ fÄr du gÀrna berÀtta vart du bestÀller semin? Jag hittar bara inte pris/villkor pÄ honom ;) Sen fÄr du gÀrna berÀtta om humlans styrkor/svagheter, vad du vill ha för egenskaper hos hingsten, Àven hur du resonerar med typ, exteriör ridbarhet osv...

Anonym:

Till A: Haha! Tycker du Àr lite naiv som köper allt Lisen sÀger. FörstÄr du inte att hon Àr smart och gör ALLT för att tjÀna pengar? För varenda sto som Crusader betÀcker tickar det uppÄt pÄ Lisens konto sÄ det förstÄr du vÀl sjÀlv att hon pushar som bara den för att fÄ folk att betÀcka med honom? Steffi Àr anstÀlld och sÀger det Liswn vill att hon ska sÀga, svÄrare Àn sÄ Àr det inte. SjÀlvklart ser Lisen att Crusader inte kommer bli nÄn Fendi, det gör nog de flesta förutom kanske du dÄ.

Rebecka Karlsson:

Fick jag vÀlja Ät dig av dem tvÄ hingstar du sjÀlv funderat pÄ hade det varit All Star 5. Han har en helt annan galopp och hopp genom kroppen Àn Baltimore. Inget fel pÄ Baltimore, dessutom förbannat snygg att se pÄ! Men jag hade tagit All Star 5.

Sen Àr ju jag en Heartbeat lover, alla dagar!

A:

Fast anonym, du tĂ€nkte ju tydligen inte alls? Eftersom du inte klarade av att lista ut att det krĂ€vs flera faktorer för att vĂ€lja en hingst, sĂ„ gĂ„ och lĂ€gg dig 😂
Om han nu vore sÄ dÄlig, varför skulle dÄ Peder ta över honom och dom DRAR NER aveln för honom i Är pga att dom ska satsa mer pÄ hand tÀvlingskarriÀr i Är, trots att han var superpopulÀr att betÀcka med.
Du kanske ska lĂ€sa pĂ„ lite istĂ€llet för att kasta dig med hittepĂ„ 😘

Elin:

Vi betÀckte vÄrt For Feeling sto med Dylan N och fick en underbar bebis som dessutom vann riksföl, hett tips!

Anonym:

Återigen, för att Lisen Ă€r smart. Han behöver resultat för att folk ska fortsĂ€tta vĂ€lja honom och dĂ„ sĂ€tter de vĂ€rldens bĂ€sta ryttare pĂ„ ryggen (vilket han behöver och vilket Ă€ven imponerar pĂ„ folk som dig som dĂ„ tror Peder sĂ„Ă„Ă„ gĂ€rna vill rida honom för att han Ă€r sĂ„Ă„Ă„Ă„ bra) för att hoppas fĂ„ det. De gör det Ă€ven för att de vill ha in investerare som kan köpa in sig i honom och dĂ„ behöver han ocksĂ„ resultat för att de ska vara intresserade av det. SĂ„, varsĂ„god dĂ€r har du lite mer info. Kan lova dig att jag jag betydligt mer koll pĂ„ detta Ă€n vad du har, puss pĂ„ dig du.

Svar: Passa tonen sins emellan. Uppskattar verkligen er diskussion dÄ jag tycker att den Àr underhÄllande och intressant med tvÄ vÀldigt olika men relevanta synsÀtt, men vill inte ha nÄgra syrliga personangrepp i kommentarerna :)
Danai Doverholt

Gabriella:

Är du ute efter ren hoppeskuttare eller multitalang? Vad Ă€r hennes starka/svaga delar fysiskt/psykiskt? Det jag brukar tĂ€nka pĂ„ Ă€r att försöka matcha med en hingst som förstĂ€rker stoets bra delar och egenskaper samt se till att man inte förstĂ€rker negativa delarna.

MÄnga rÀknar med att fölet fÄr allt bra frÄn bÄda sidorna men sÄ Àr ju tyvÀrr inte fallet ;)

Vet inte om du helst kör vÀl beprövade hingstar men annars tycker jag Hemerald Àr en spÀnnande som gett galet fina föl och gillar Àven Dylan N

Anonym:

Lisen Àr smart ja, smart nog att veta att man inte höjer en hÀst till skyarna utan att veta att den mÄste kunna leverera ocksÄ, annars försvinner hennes trovÀrdighet.
Du verkar inte veta speciellt mycket om avel, iom din ogenomtĂ€nkta kommentar om att dom skulle anvĂ€nda honom pĂ„ alla ( 😂), sĂ„ du skulle kanske börja med att lĂ€sa pĂ„ om hur man vĂ€ljer en hingst efter stoet đŸ™ŒđŸŒ

Svar: Passa tonen sins emellan. Uppskattar verkligen er diskussion dÄ jag tycker att den Àr underhÄllande och intressant med tvÄ vÀldigt olika men relevanta synsÀtt, men vill inte ha nÄgra syrliga personangrepp i kommentarerna :)
Danai Doverholt

Anonym:

Dessutom rids alla topphingstar av elitryttare, sĂ„ att han skulle rida honom bara för att imponera pĂ„ folk, det vore slöseri med tid, dĂ„ som sagt, alla topphingstar har fantastiska ryttare pĂ„ ryggen 😮

Anonym:

Jag har inte skrivit det dĂ€r med att hon inte betĂ€ckt med honom sjĂ€lv, det finns fler som kommenterar under anonym (som du sjĂ€lv) du vet (😂), sĂ„ det Ă€r nĂ„gon annan du hĂ„nar, grattis! 😃 Vi Ă€r fler som inte hĂ„ller med dig, men du fĂ„r gĂ€rna tro att du har koll, du fĂ„r vĂ€l se sen 😉

Anonym:

Men Crusader Ă€r ingen topphingst, inse det 😂 vet inte om du betĂ€ckt med honom sjĂ€lv och det Ă€r dĂ€rför du tar sĂ„ illa upp, men tought luck i sĂ„ fall.

Anonym:

Har sjÀlv en förkÀrlek till Crusador. Tycker avkommorna ser riktigt hÀrliga ut och han Àr inte sÄ dÄlig sjÀlv.

Kommentera inlÀgget hÀr: