Aktiva överben?

TÀnkte passa pÄ att frÄga er hÀr pÄ bloggis eftersom ja ju ÀndÄ brukar fÄ sÄ himla intressant och lÀsvÀrd respons frÄn er nÀr jag undrar över nÄgonting. Humlis har som sagt slagit sig pÄ ett framben. Ett typiskt sÄdant överben-stÀlle verkligen. Hon Àr nu svullen och "hÄrd" och lite öm, men ingen vÀrme, puls, hÀlta osv. För mig har ett överben alltid bara varit ett överben, en broskbildning som till sin natur Àr "död" -  dvs att nÀr den vÀl har bildats sÄ orskakar den egentligen ingen skada/smÀrta, mer Àn att det kan sitta lite olÀgligt med skydd osv.  
 
Men sÄ har jag fÄtt höra om nÄgonting som kallas "aktivt överben" dÀr hÀstarna har fÄtt vila flera mÄnader utan anstrÀngning osv för att det ska kunna lÀka ut. Jag har hört mig för lite, men för mig Àr detta verkligen ett msyterium pga att jag verkligen inte förstÄr hur en broskbildning kan vara aktiv... Har nÄgon av er nÄgon erfarenhet av detta? BerÀtta jÀttegÀrna dÄ jag Àr mer Àn nyfiken pÄ detta fenomen!!
 
 
Carin :

Jag tror aktivt överben innebÀr att benhinnan Àr inflammerad vid överbenet pga överbelastning, snedbelastning eller yttre trauma.
det Àr varmt och ömt sÄ lÀnge det Àr aktivt och hÀsten Àr ofta halt.

Hoppas Humlis blir bra ❀

Andrea:

Vi hade en ridskolehÀst som fick opereras pga aktiva överben, man brÀnde till slut bort dem. Haninge inte ihÄg hur resultatet blev i slutÀndan. SÄldes för lÀttare ridning tror jag. Han var iaf innan ingreppet ofta halt pga slog ofta i sina överben i tid och otid.

Anonym:

Hade en massagekund nyligen som hade problem med aktivt överben, dvs broskbilningen avtog inte utan fortsatte. SĂ„ lĂ€nge hon var öm/varm var det boxvila som gĂ€llde, sen till slut opererades hon och man skrapade bort. Superfin i benen nu och Ă€r under igĂ„ngsĂ€ttning 😊

Jennifer:

Jag har aldrig haft överben pÄ nÄgon hÀst tidigare och har nog haft samma instÀllning som du men fick lÀra mig den hÄrda vÀgen nÀr min hÀst skadades i slutet pÄ sommaren. Han Àr just nu konvalescent pÄ grund av ett överben frÄn en rejÀl spark i hagen i början av september. Sparken tog högt upp pÄ griffelbenet, insida vÀnster fram. Förutom överbenet orsakade sparken dessutom en lÄng spricka i griffelbenet och gaffelbandet blev pÄverkat.

I slutet pĂ„ november var vi pĂ„ ÅB pĂ„ kliniken och bĂ„de sprickan och bandet hade lĂ€kt fint men lĂ„ngt ifrĂ„n fĂ€rdigt. Överbenet Ă€r idag fortfarande aktivt. Första bedömningen av veterinĂ€ren var att överbenet sitter för illa till för operation. Hade det suttit lĂ€ngre ned pĂ„ griffelbenet kan man, som jag förstod det, bara kapa av ovanför skadan. Hans skada sitter för högt upp för det. HĂ€starna behöver ju griffelbenet som stöd för skenbenet och en sĂ„dan operation skulle i stort sett innebĂ€ra att hela hans griffelben skulle tas bort. NĂ€r kirurgen sett hans plĂ„tar blev bedömningen Ă€ndĂ„ att en operation kan bli nödvĂ€ndig. Vilken operation, om det var skrapa/brĂ€nna eller kapa, vet jag inte.

PĂ„ ÅB tyckte vet att det lĂ€kt sĂ„ fint att vi nu avvaktar och hoppas att det ska lĂ€ka organiskt. Överbenet Ă€r dĂ€remot fortfarande aktivt och varmt och han verkar fortfarande tendera till att ömma i benet pĂ„ promenader nĂ€r för mycket tyngd lĂ€ggs pĂ„ det. Huruvida han kommer klara av att ridas normalt kan vi fortfarande inte sĂ€ga. Han blir 6 i Ă„r sĂ„ han har ju Ă„ldern och lĂ€keköttet för sig. Hoppet Ă€r det sista som lĂ€mnar en har jag hört.

Idag promeneras han för hand men fĂ„r enligt plan skrittas uppsuttet 30 min/dag. Sjukhage gĂ€ller fortfarande men pĂ„ grund av hans brist pĂ„ sjĂ€lvbevarelsedrift spenderar han mycket tid inomhus. Benskydd har han inne sĂ„vĂ€l som ute. Han har BoT om nĂ€tterna och hĂ„rdare skydd i hagen. Det kommer han förmodligen behöva ha vid all utevistelse frĂ„n och med nu, sĂ„ han inte kommer Ă„t skadan igen. NĂ€sta vecka ska vi pĂ„ ÅB igen och hĂ„ller tummarna för att det fortsĂ€tter Ă„t rĂ€tt hĂ„ll. SĂ„ överben kan vara riktiga bovar med andra ord.

Hoppas det gÄr bÀttre för dig och Humlan Àn det gjort för mig och Whiking!

Kommentera inlÀgget hÀr: