Halvhalt?

Halvhalt!! Finsn det något vanligare uttryck inom hästvärlden än "ta en halvhalt"? Jag tror nästan inte det... Medam vi puttrar på mot ÅRe tänkte jag därför fråga er vad NI tycker att en halvhalt är? Jag tänkte återkomma i ett eget inlägg om vad jag tycker (hint: för mig finns det två olika typer av halvhalter 🤓), men jag vill hemskt gärna höra vad ni tycker först så att jag får någonting att fundera över och diskutera kring när jag slår mig ned vid tangentbordet sen. 
 
Så; vad är en halvhalt? Hur gör ni den och varför? När? Hur ofta? Shoot! Jag är supernyfiken!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

För mig är en halvhalt att bromsa upp hästen så att man får den tillbaka på bakdelen när de hamnar ur rytmen som jag bett om. Ett sätt att ”hitta tillbaka” och påminna :)

2017-12-30 @ 16:08:22
Postat av: Lovisa

För mig är halvhalt en snabb och extremt lätt "backning" som indikerar att ett nytt moment är påväg att hända. Jag använder mig oftast av det strax innan en halt eller avsaktning för att göra hästen uppmärksam vilket eder till att halten eller avkastningen hamnar precis där jag ber om den. Jag brukar även lägga in halvhalter efter ett hinder för att få tillbaka hästen under mig och påbörja en ny anridning i balans.
Själv utför jag den på två olika sätt beroende på häst och syfte. Antingen kramar jag lätt i handen, möjligtvis med något högre hand eller så gör jag det med kroppsspråket genom att rätta upp mitt överliv (med bäckenet får inte åka fram i sadeln för då ger man budskap om att man vill fram.)

2017-12-30 @ 16:09:52
URL: http://nouw.com/lovisalibell
Postat av: Anonym

Jag gör det för att få tillbaka hästen på bakbenen. Oftast med sitsen med ibland med ytterttygeln

2017-12-30 @ 17:45:24
Postat av: Lina

Alltså, jag är så dålig på att rida halvhalter, och jag hatar verkligen mig själv för det. Skulle behöva nån som påminner mig om det hela tiden 😅 hur går det med dressyrsadel btw?

2017-12-30 @ 22:27:00
URL: http://juliasroligaliv.blogg.se/
Postat av: Anna staaf

Halvhalt för mig är en pågående påminnelse till hästen att st oppa in sina bakben. En lätt uppfångning på innertygeln för att hästen ska peta in/flytta baken

2017-12-31 @ 01:00:01
Postat av: Carin

En halvhalt är en kortvarig samling, under rörelse framåt där tempot sänks något utan att energin i trampet går förlorad.
Den bör göras inför varje ny rörelse,ridväg,volt, övergång mellan eller inom gångarten mm. Men även bara för att kontrollera att hästen fortfarande "är med", bär sig själv och inte "går iväg" när man ger eftergiften. I halvhalten ska ju handen absolut inte verka bakåt - detta förhindrar hästens rygg och bakbensaktivitet och halvhalten går ej igenom.

Hur man gör en halvhalt? Ryttaren ska spänna sin korsrygg (kommer mer ner i sadeln = vikthjälp) samt driva med skänkeln och fånga upp i handen med ett förhållande tygeltag och sedan ska man ge eftergift vid rätt tidpunkt.

Alltså, halvhalter är inte speciellt lätta. De allra flesta ryttare använder sig av HANDEN i första hand och ofta bakåtverkande, vilket mer gör hästen spänd i överlinjen och bakbensaktiviteten blir sämre. :)

Svar: Många bra poänger i din välskrivna kommentar, tack!
Danai Doverholt

2018-01-09 @ 17:10:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0