Halvhalt?

Halvhalt!! Finsn det nĂ„got vanligare uttryck inom hĂ€stvĂ€rlden Ă€n "ta en halvhalt"? Jag tror nĂ€stan inte det... Medam vi puttrar pĂ„ mot ÅRe tĂ€nkte jag dĂ€rför frĂ„ga er vad NI tycker att en halvhalt Ă€r? Jag tĂ€nkte Ă„terkomma i ett eget inlĂ€gg om vad jag tycker (hint: för mig finns det tvĂ„ olika typer av halvhalter đŸ€“), men jag vill hemskt gĂ€rna höra vad ni tycker först sĂ„ att jag fĂ„r nĂ„gonting att fundera över och diskutera kring nĂ€r jag slĂ„r mig ned vid tangentbordet sen. 
 
SÄ; vad Àr en halvhalt? Hur gör ni den och varför? NÀr? Hur ofta? Shoot! Jag Àr supernyfiken!
 
 
 
Anonym:

För mig Ă€r en halvhalt att bromsa upp hĂ€sten sĂ„ att man fĂ„r den tillbaka pĂ„ bakdelen nĂ€r de hamnar ur rytmen som jag bett om. Ett sĂ€tt att ”hitta tillbaka” och pĂ„minna :)

Lovisa:

För mig Àr halvhalt en snabb och extremt lÀtt "backning" som indikerar att ett nytt moment Àr pÄvÀg att hÀnda. Jag anvÀnder mig oftast av det strax innan en halt eller avsaktning för att göra hÀsten uppmÀrksam vilket eder till att halten eller avkastningen hamnar precis dÀr jag ber om den. Jag brukar Àven lÀgga in halvhalter efter ett hinder för att fÄ tillbaka hÀsten under mig och pÄbörja en ny anridning i balans.
SjÀlv utför jag den pÄ tvÄ olika sÀtt beroende pÄ hÀst och syfte. Antingen kramar jag lÀtt i handen, möjligtvis med nÄgot högre hand eller sÄ gör jag det med kroppssprÄket genom att rÀtta upp mitt överliv (med bÀckenet fÄr inte Äka fram i sadeln för dÄ ger man budskap om att man vill fram.)

Anonym:

Jag gör det för att fÄ tillbaka hÀsten pÄ bakbenen. Oftast med sitsen med ibland med ytterttygeln

Lina :

AlltsĂ„, jag Ă€r sĂ„ dĂ„lig pĂ„ att rida halvhalter, och jag hatar verkligen mig sjĂ€lv för det. Skulle behöva nĂ„n som pĂ„minner mig om det hela tiden 😅 hur gĂ„r det med dressyrsadel btw?

Anna staaf:

Halvhalt för mig Àr en pÄgÄende pÄminnelse till hÀsten att st oppa in sina bakben. En lÀtt uppfÄngning pÄ innertygeln för att hÀsten ska peta in/flytta baken

Carin:

En halvhalt Àr en kortvarig samling, under rörelse framÄt dÀr tempot sÀnks nÄgot utan att energin i trampet gÄr förlorad.
Den bör göras inför varje ny rörelse,ridvÀg,volt, övergÄng mellan eller inom gÄngarten mm. Men Àven bara för att kontrollera att hÀsten fortfarande "Àr med", bÀr sig sjÀlv och inte "gÄr ivÀg" nÀr man ger eftergiften. I halvhalten ska ju handen absolut inte verka bakÄt - detta förhindrar hÀstens rygg och bakbensaktivitet och halvhalten gÄr ej igenom.

Hur man gör en halvhalt? Ryttaren ska spÀnna sin korsrygg (kommer mer ner i sadeln = vikthjÀlp) samt driva med skÀnkeln och fÄnga upp i handen med ett förhÄllande tygeltag och sedan ska man ge eftergift vid rÀtt tidpunkt.

AlltsÄ, halvhalter Àr inte speciellt lÀtta. De allra flesta ryttare anvÀnder sig av HANDEN i första hand och ofta bakÄtverkande, vilket mer gör hÀsten spÀnd i överlinjen och bakbensaktiviteten blir sÀmre. :)

Svar: MÄnga bra poÀnger i din vÀlskrivna kommentar, tack!
Danai Doverholt

Kommentera inlÀgget hÀr: