Fresh

Hallå i stugorna! 
Jag är ganska nyligen hemkommen efter dagens veterinärbesök och ska strax slå igång ett avsnitt Suits. Tänka sig att jag kom hem innan midnatt idag - fantastiskt. För er som bara vill kika in för att se resultatet av behandlingen tänkte jag tala om det direkt, och för er som vill ha en liten anatomi-genomgång tar jag den längre varianten. Hampus är frisk som en nötkärna i benen nu och får börja sättas igång med tömkörning! 0 grader på alla fyra ben och sådan action i framförallt galoppen nu så det är helt galet. SÅ roligt! 
 
Ni som nu läste denna text ovan och funderade på "hmmm, varför tömkörning och inte ridning?" ska få ert svar nu. I benen är Hampe 100% fräsch. Vid ultraljud visade hans ligament en 50-60%:ig förbättring sedan sist. På TVÅ veckor peeps! Hur sjukt är inte det? FATTAR ni ens hur bra det är? Galet! Stamceller är härt för att stanna, believe me. Anyway. Han är som sagt ren och ohalt i alla gångarter. I höger galopp på volt är han dock väldigt "platt" gentemot vänster galopp som är väldigt rund, bärig och luftig. Vid palpation visade han ömhet i ländryggen på vänster sida och därför bedövades han där och longerades sedan igen. Helt annan häst. Luftig, rund och bärig även i höger galopp denna gång. VAD är det då som är fel? Jo, det ska jag tala om för er. Och det är är riktigt intressant för er som vill lära er, så håll i er.
 
 
 
När hästen böjer sig inåt på ett korrekt sätt så kommer tornutskotten i ryggen att vika sig inåt. Det kallas för rotation och sker främst i bröstryggen på hästen, alltså kotorna längst fram. Böjning och rotation kommer alltid att ske tillsammans. Om hästen roterar så böjer den sig också och böjer man den så kommer bröstryggen att rotera. Det är ofrånkomligt. Rent fysiologiskt innebär det att hästen är böjd genom kroppen, men tyngden och energin är jämt fördelad genom kroppen och hästens fyra ben. Rotation. Tornutskotten tippar åt det håll man böjer hästen. Korrekt rörelse. 
 
Om man böjer hästen felaktigt, exempelvis förböjer hästen åt sidan, så kommer tornutskotten istället att tippa utåt. Och vad händer då? Ryttaren, hästens egna vikt ochb all energi förskjuts till det yttre benparet och allra helst ytter framben/-bog eftersom hästen inte är i balans och får svårt att bära sig. Denna typ av rotation kommer att slita på ryggraden och reflexmässigt så kommer hästens muskler att krampa för att skydda ryggraden från att röra sig abnormalt, och denna spänning uppkommer automatiskt som en försvarsmekanism. Det kallas för felaktig rotation. Självklart sliter det även på det yttre frambenet som får ta väldigt mycket mer vikt än vad som är meningen.
 
Det som är spännande med det här är ju att Hampus behandlades för inflammation i vänster fram av Chris, och jag har liksom grubblat lite på varifrån det där kommer. Tänkte att det berodde på att han avlasta framförallt höger bak (där inflammationon i knäet var stört) diagonalt och därav kom det sig, eller någonting liknande. Här är ju svaret. Klockrent. 100%. Han är lite plattare och "tråkigare" i höger varv som sagt. För att få honom liksidig har jag därför försökt "rida loss" honom i höger genom att lossa honom inåt och få honom rund så att jag kan komma åt hans inre bakben och liksom böja loss honom. Ingen ovanlig tanke. Kanske har jag förböjt honom, kanske har jag gjort någonting annat, men han har iallafall felroterat i bröstryggen vilket lett till att musklerna i länden på vänster sida (den sida som tornutskotten alltså felaktigt tippar åt) krampat för att skydda honom och vikten har hamnat på det yttre (vänster) frambenet som sedan blir överbelastat. DÄR kom det. Svaret. Äntligen.
   Jag har flera gånger känt att jag liksom hamnar lite på utsidan av honom i höger varv, men tänkt att "då ligger han iallafall inte inåt" och sedan inte tänkt på det mer. Det är en väldigt, väldigt svår grej att känna överhuvudtaget, eftersom det är små rörelser det handlar om. Men man måste lära sig att vara fine tuned till alla dessa små saker. Och jag får en smäll på käften igen. Tänk ett steg längre Danai, lär dig. Jajamen, jag tar återigen åt mig. Jag känner så himla mycket saker när jag rider som jag avfärdar, men aldrig mer kommer jag att avfärda någonting jag känner med en egen förklaring. Jag kommer att söka upp allt  vill jag lova! 
 
Hur som helst så tycker jag att detta var fantastiskt intressant! Bröstryggsrotation. Väldigt, väldigt nyttigt och någonting jag numer kommer att ha med mig oavsett vilken häst jag sitter upp på. Jag tror att denna lärdom är nyckeln till väldigt många bra saker. Jag tror att detta är anledningen till väldigt många hältor och rörelsestörningar vi ser idag.
Förutom stort tack till Ursula som hjälper mig och guidar mig till rätta i anatomidjungeln vill jag också verkligen, verkligen tacka Chris, Erika och alla andra på Scandinavian Equine Clinics som bedriver en så SJUKT seriös verksamhet där varenda millimeterrörelse tittas på med precision och kunskap och ingenting förbises. Samt för att alla nämnda svarar tålmodigt på alla mina tusentals frågor. Fruktansvärt glad att ha mina hästar i deras händer. Där är vi trygga. Så så så tacksam. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lina

Tack för att du skriver om allt. Det är så intressant!

Svar: Vad roligt att höra att du tycker det! 😃
Danai Doverholt

2017-12-20 @ 18:45:24
Postat av: Malin Westergren

Men vad skönt för er!! :D Kul att du lär dig så mycket och vill dela med dig här så vi får en chans att lära oss också :)

En fundering: Hur tror du detta med tornutskotten funkar om man ställer hästen utåt i ett varv? Sker rotationen åt andra hållet då, förutsatt att hästen rids korrekt och inte välter eller tippar?

Svar: Eftersom en böjning utåt på volt inte ska påverka ryggen utan bara halsen så ska utskotten inte rotera utåt i den rörelsen. Tornutskotten ska alltså följa böjningen genom kroppen om böjningen sker korrekt, inte halsens riktning. Knepigt förklarat kanske, hoppas du hängde med 😄
Danai Doverholt

2017-12-20 @ 18:48:09
URL: http://westergrenpictures.blogg.se/
Postat av: mariam

Ok, stått på alla 4 och testat böja mig i rygg och sedan "förböja" mig....och ja tyngden hamnar på mitt "yttre framben"
Hahaha..the things you make me do...tur ingen såg mig:-)

Svar: Hahaha!! Underbart!!

(Har också testat 😉😉😉)
Danai Doverholt

2017-12-20 @ 19:12:27
Postat av: Joanna Flodin

SÅ intressant!! Det jag gillar STARKT med din blogg är just det här, dina analyser och framförallt ditt stora engagemang till hästarna. Otroligt givande 😄

2017-12-20 @ 19:43:32
Postat av: Frida

Alltså wow! Stor tumme upp för att du iaf får mig att tänkte efter! :D
Inte ofta man verkligen sitter och funderar på hur sin egna häst rör sig när man läser en blogg ;)

2017-12-20 @ 23:31:18
URL: http://friidabergman.blogg.se
Postat av: Linn

Big like på detta och liknande inlägg!! Då får jag en väääldigt bra förklaring till varför min älskade pålle med tätt mellan tornutskotten på två ställen precis bakom manken och två i ländryggen har så himla svårt att ställa igenom i kroppen.. Allt har en förklaring o med det här så är det så himla mycket lättare att gr honom en ordentlig chans för att hans kropp ska hålla och kunna fungera! Tack tack tack för det!!😍

2017-12-21 @ 10:33:18
Postat av: Linnea

Återigen ett SÅ himla intressant inlägg från dig! Wow, samlar så mycket inspiration härifrån. Precis som Frida skrev här ovan; "Inte ofta man verkligen sitter och funderar på hur sin egna häst rör sig när man läser en blogg", när jag läste inlägget så satt jag på min häst mentalt och gjorde volter och ställde och böjde för att "känna hur det känns" haha. Verkligen nyttig läsning. Tack för det!

2017-12-22 @ 07:11:25
Postat av: Elise

Men wow vad häftigt!!! Älskar Dina långa utvärderande och tankeställande inlägg!! Ska verkligen ta och känna efter med det där, shit vad häftigt!! 😍

2017-12-23 @ 08:20:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0