Fresh

HallÄ i stugorna! 
Jag Ă€r ganska nyligen hemkommen efter dagens veterinĂ€rbesök och ska strax slĂ„ igĂ„ng ett avsnitt Suits. TĂ€nka sig att jag kom hem innan midnatt idag - fantastiskt. För er som bara vill kika in för att se resultatet av behandlingen tĂ€nkte jag tala om det direkt, och för er som vill ha en liten anatomi-genomgĂ„ng tar jag den lĂ€ngre varianten. Hampus Ă€r frisk som en nötkĂ€rna i benen nu och fĂ„r börja sĂ€ttas igĂ„ng med tömkörning! 0 grader pĂ„ alla fyra ben och sĂ„dan action i framförallt galoppen nu sĂ„ det Ă€r helt galet. SÅ roligt! 
 
Ni som nu lĂ€ste denna text ovan och funderade pĂ„ "hmmm, varför tömkörning och inte ridning?" ska fĂ„ ert svar nu. I benen Ă€r Hampe 100% frĂ€sch. Vid ultraljud visade hans ligament en 50-60%:ig förbĂ€ttring sedan sist. PĂ„ TVÅ veckor peeps! Hur sjukt Ă€r inte det? FATTAR ni ens hur bra det Ă€r? Galet! Stamceller Àr hĂ€rt för att stanna, believe me. Anyway. Han Ă€r som sagt ren och ohalt i alla gĂ„ngarter. I höger galopp pĂ„ volt Ă€r han dock vĂ€ldigt "platt" gentemot vĂ€nster galopp som Ă€r vĂ€ldigt rund, bĂ€rig och luftig. Vid palpation visade han ömhet i lĂ€ndryggen pĂ„ vĂ€nster sida och dĂ€rför bedövades han dĂ€r och longerades sedan igen. Helt annan hĂ€st. Luftig, rund och bĂ€rig Ă€ven i höger galopp denna gĂ„ng. VAD Ă€r det dĂ„ som Ă€r fel? Jo, det ska jag tala om för er. Och det Ă€r Ă€r riktigt intressant för er som vill lĂ€ra er, sĂ„ hĂ„ll i er.
 
 
 
NÀr hÀsten böjer sig inÄt pÄ ett korrekt sÀtt sÄ kommer tornutskotten i ryggen att vika sig inÄt. Det kallas för rotation och sker frÀmst i bröstryggen pÄ hÀsten, alltsÄ kotorna lÀngst fram. Böjning och rotation kommer alltid att ske tillsammans. Om hÀsten roterar sÄ böjer den sig ocksÄ och böjer man den sÄ kommer bröstryggen att rotera. Det Àr ofrÄnkomligt. Rent fysiologiskt innebÀr det att hÀsten Àr böjd genom kroppen, men tyngden och energin Àr jÀmt fördelad genom kroppen och hÀstens fyra ben. Rotation. Tornutskotten tippar Ät det hÄll man böjer hÀsten. Korrekt rörelse. 
 
Om man böjer hÀsten felaktigt, exempelvis förböjer hÀsten Ät sidan, sÄ kommer tornutskotten istÀllet att tippa utÄt. Och vad hÀnder dÄ? Ryttaren, hÀstens egna vikt ochb all energi förskjuts till det yttre benparet och allra helst ytter framben/-bog eftersom hÀsten inte Àr i balans och fÄr svÄrt att bÀra sig. Denna typ av rotation kommer att slita pÄ ryggraden och reflexmÀssigt sÄ kommer hÀstens muskler att krampa för att skydda ryggraden frÄn att röra sig abnormalt, och denna spÀnning uppkommer automatiskt som en försvarsmekanism. Det kallas för felaktig rotation. SjÀlvklart sliter det Àven pÄ det yttre frambenet som fÄr ta vÀldigt mycket mer vikt Àn vad som Àr meningen.
 
Det som Ă€r spĂ€nnande med det hĂ€r Ă€r ju att Hampus behandlades för inflammation i vĂ€nster fram av Chris, och jag har liksom grubblat lite pĂ„ varifrĂ„n det dĂ€r kommer. TĂ€nkte att det berodde pĂ„ att han avlasta framförallt höger bak (dĂ€r inflammationon i knĂ€et var stört) diagonalt och dĂ€rav kom det sig, eller nĂ„gonting liknande. HĂ€r Ă€r ju svaret. Klockrent. 100%. Han Ă€r lite plattare och "trĂ„kigare" i höger varv som sagt. För att fĂ„ honom liksidig har jag dĂ€rför försökt "rida loss" honom i höger genom att lossa honom inĂ„t och fĂ„ honom rund sĂ„ att jag kan komma Ă„t hans inre bakben och liksom böja loss honom. Ingen ovanlig tanke. Kanske har jag förböjt honom, kanske har jag gjort nĂ„gonting annat, men han har iallafall felroterat i bröstryggen vilket lett till att musklerna i lĂ€nden pĂ„ vĂ€nster sida (den sida som tornutskotten alltsĂ„ felaktigt tippar Ă„t) krampat för att skydda honom och vikten har hamnat pĂ„ det yttre (vĂ€nster) frambenet som sedan blir överbelastat. DÄR kom det. Svaret. Äntligen.
   Jag har flera gÄnger kÀnt att jag liksom hamnar lite pÄ utsidan av honom i höger varv, men tÀnkt att "dÄ ligger han iallafall inte inÄt" och sedan inte tÀnkt pÄ det mer. Det Àr en vÀldigt, vÀldigt svÄr grej att kÀnna överhuvudtaget, eftersom det Àr smÄ rörelser det handlar om. Men man mÄste lÀra sig att vara fine tuned till alla dessa smÄ saker. Och jag fÄr en smÀll pÄ kÀften igen. TÀnk ett steg lÀngre Danai, lÀr dig. Jajamen, jag tar Äterigen Ät mig. Jag kÀnner sÄ himla mycket saker nÀr jag rider som jag avfÀrdar, men aldrig mer kommer jag att avfÀrda nÄgonting jag kÀnner med en egen förklaring. Jag kommer att söka upp allt  vill jag lova! 
 
Hur som helst sÄ tycker jag att detta var fantastiskt intressant! Bröstryggsrotation. VÀldigt, vÀldigt nyttigt och nÄgonting jag numer kommer att ha med mig oavsett vilken hÀst jag sitter upp pÄ. Jag tror att denna lÀrdom Àr nyckeln till vÀldigt mÄnga bra saker. Jag tror att detta Àr anledningen till vÀldigt mÄnga hÀltor och rörelsestörningar vi ser idag.
Förutom stort tack till Ursula som hjÀlper mig och guidar mig till rÀtta i anatomidjungeln vill jag ocksÄ verkligen, verkligen tacka Chris, Erika och alla andra pÄ Scandinavian Equine Clinics som bedriver en sÄ SJUKT seriös verksamhet dÀr varenda millimeterrörelse tittas pÄ med precision och kunskap och ingenting förbises. Samt för att alla nÀmnda svarar tÄlmodigt pÄ alla mina tusentals frÄgor. FruktansvÀrt glad att ha mina hÀstar i deras hÀnder. DÀr Àr vi trygga. SÄ sÄ sÄ tacksam. 
 
 
Lina :

Tack för att du skriver om allt. Det Àr sÄ intressant!

Svar: Vad roligt att höra att du tycker det! 😃
Danai Doverholt

Malin Westergren:

Men vad skönt för er!! :D Kul att du lÀr dig sÄ mycket och vill dela med dig hÀr sÄ vi fÄr en chans att lÀra oss ocksÄ :)

En fundering: Hur tror du detta med tornutskotten funkar om man stÀller hÀsten utÄt i ett varv? Sker rotationen Ät andra hÄllet dÄ, förutsatt att hÀsten rids korrekt och inte vÀlter eller tippar?

Svar: Eftersom en böjning utĂ„t pĂ„ volt inte ska pĂ„verka ryggen utan bara halsen sĂ„ ska utskotten inte rotera utĂ„t i den rörelsen. Tornutskotten ska alltsĂ„ följa böjningen genom kroppen om böjningen sker korrekt, inte halsens riktning. Knepigt förklarat kanske, hoppas du hĂ€ngde med 😄
Danai Doverholt

mariam:

Ok, stÄtt pÄ alla 4 och testat böja mig i rygg och sedan "förböja" mig....och ja tyngden hamnar pÄ mitt "yttre framben"
Hahaha..the things you make me do...tur ingen sÄg mig:-)

Svar: Hahaha!! Underbart!!

(Har ocksĂ„ testat 😉😉😉)
Danai Doverholt

Joanna Flodin:

SÅ intressant!! Det jag gillar STARKT med din blogg Ă€r just det hĂ€r, dina analyser och framförallt ditt stora engagemang till hĂ€starna. Otroligt givande 😄

Frida:

AlltsÄ wow! Stor tumme upp för att du iaf fÄr mig att tÀnkte efter! :D
Inte ofta man verkligen sitter och funderar pÄ hur sin egna hÀst rör sig nÀr man lÀser en blogg ;)

Linn:

Big like pĂ„ detta och liknande inlĂ€gg!! DĂ„ fĂ„r jag en vÀÀÀldigt bra förklaring till varför min Ă€lskade pĂ„lle med tĂ€tt mellan tornutskotten pĂ„ tvĂ„ stĂ€llen precis bakom manken och tvĂ„ i lĂ€ndryggen har sĂ„ himla svĂ„rt att stĂ€lla igenom i kroppen.. Allt har en förklaring o med det hĂ€r sĂ„ Ă€r det sĂ„ himla mycket lĂ€ttare att gr honom en ordentlig chans för att hans kropp ska hĂ„lla och kunna fungera! Tack tack tack för det!!😍

Linnea:

Återigen ett SÅ himla intressant inlĂ€gg frĂ„n dig! Wow, samlar sĂ„ mycket inspiration hĂ€rifrĂ„n. Precis som Frida skrev hĂ€r ovan; "Inte ofta man verkligen sitter och funderar pĂ„ hur sin egna hĂ€st rör sig nĂ€r man lĂ€ser en blogg", nĂ€r jag lĂ€ste inlĂ€gget sĂ„ satt jag pĂ„ min hĂ€st mentalt och gjorde volter och stĂ€llde och böjde för att "kĂ€nna hur det kĂ€nns" haha. Verkligen nyttig lĂ€sning. Tack för det!

Elise:

Men wow vad hĂ€ftigt!!! Älskar Dina lĂ„nga utvĂ€rderande och tankestĂ€llande inlĂ€gg!! Ska verkligen ta och kĂ€nna efter med det dĂ€r, shit vad hĂ€ftigt!! 😍

Kommentera inlÀgget hÀr: