Det hÀr med benskydd

Ja hur ska man egentligen göra med det hÀr eviga problemet benskydd? Jag har nog kört alla varianter, och Àr nog inte mest kinkig i hela vÀrlden för att vara helt Àrlig. Flisan hade skydd och boots pÄ sig (pÄ frambenen endast) i hagen nÀr hon var broddad, av den anledningen att hon var sÄ enormt klantig och kom in med nya sÄr och svullnader varje dag innan jag bestÀmde mig för att börja med det. Annars Àr jag ganska emot det, tror mest att senor och leder blir överhettade och risken för skavsÄr och andra Äkommor ökar enormt med skydd pÄ. Boots har jag kanske mer förstÄelse för, men ogillar det ÀndÄ. Mina hÀstar har sÄ lÄngt det Àr möjligt alltid fÄtt vara hÀstar ute i hagen.
 
HÀstar som Àr skodda runtom rider jag med skydd runtom, och hÀstar som Àr halvskodda har jag oftast bara skydd fram pÄ. Varför? Det kan jag inte svara pÄ helt Àrligt, jag har bara gjort sÄ för att jag tycker att det Àr mest rimligt, haha. Undantaget Àr Flisan som fick skavsÄr av skydd bak sÄ hon reds utan förutom i hoppningen. Men annars Àr det skydd runtom som gÀller. Hampus har ridits helt utan skydd nÄgra veckor nu pga:
 
1. Hans mugg, vill inte att skydden ska ligga utanpÄ och skava, och
2. Leran. Antingen Àr den blöt sÄ man inte fÄr bort den och dÄ sÀtter jag inte pÄ skydd utanpÄ eftersom det bara kommer att skava och bli kletigt och Àckligt. Eller sÄ har man spolat av leran frÄn benen, och av samma anledning sÄ har jag inte heller skydd utanpÄ blöta ben.
 
Vid longering och uteritt har jag samma skyddkombination som vid vanlig ridning, och vid promenixer brukar jag inte ha nÄgra skydd alls, hÀsten ska vÀl kunna gÄ rakt fram pÄ en grusvÀg/Äker utan att slÄ sig tÀnker jag, haha.
 
 
Tror mest att det handlar om att vara lyhörd för hÀstens individuella behov, men jag tycker inte att man ska ha mer skydd Àn vad man behöver.
 
 

Better

Goddag!
StrÄlande nyheter; Hampus ben sÄg MYCKET bÀttre ut igÄr, svullnaden hade gÄtt ner betydligt men han var fortfarande vÀldigt öm. TvÀtt och kylning av ben stod dÀrför pÄ gÄrdagens schema samt jobb frÄn backen sÄ han fick lite hjÀrngympa Ätminstone. Vi trÀnade pÄ att flytta undan för tryck, vilket han Àr vÀldigt vÀldigt kÀnslig för och duktig pÄ men fram tills igÄr hade han inte fattat vad man ska flytta pÄ för kroppsdel nÀr jag trycker pÄ bogen, sÄ det trÀnade vi pÄ igÄr. VÀldigt simpelt men vÀldigt bra trÀning, bÄde för att han fÄr tÀnka till men ocksÄ för koordinationen eftersom meningen Àr att han ska korsa det yttre frambenet framför det inre nÀr han flyttar framdelen. Det blev bÄde tramp pÄ sig sjÀlv och en massa andra konstiga sidoförflyttningar innan han förstod poÀngen, haha. KÀnns iallafall vÀldigt skönt att svullnaden Àr bÀttre, hoppas att det fortsÀtter pÄ den vÀgen.
 
I övrigt vÀntar en helt vanlig dag. Sjukt trÄkigt men sÄdant Àr livet. Lever inte the lush life just nu precis, hahaha..
 
 

Sjuk kuse

Hampus har dragit pĂ„ sig lymfangit i ett ben dĂ€r han haft mugg under hösten. SĂ„ det Ă€r promenader, skrittjobb, kylning och spritbandage för hela slanten för honom nu
 En vĂ€n till mig var ute och kikade och trodde att det kunde ha uppkommit för att jag rakade benen pĂ„ honom, men jag vet inte, har alltid gjort det pĂ„ alla mina hĂ€star tidigare och aldrig haft en hĂ€st med lymfangit förut. TrĂ„kigt som fasen men om jag ska vara riktigt krass sĂ„ passar det i alla fall bra att det hĂ€nde just nu eftersom jag Ă€r helt begravd i jobb och uppsatsskrivande för tillfĂ€llet. Hoppas bara att det försvinner utan att han fĂ„r feber och ska behöva fĂ„ penicillin bĂ„de högt och lĂ„gt. Gillar inte alls att behöva ge hĂ€star det sĂ„ jag hoppas innerligt  att han slipper. Det handlar ju egentligen bara om en inflammation som gĂ„tt in i kroppen istĂ€llet för ut ur den sĂ„ nu nĂ€r sĂ„ren Ă€r öppna sĂ„ borde det vara lugnt. Hoppas jag. JĂ€vla mugg.