Intressant frÄga

Hej! Jag har ett 6Ă„rigt halvblod som var himla svĂ„rt att bygga muskler och styrka. Hans kondition Ă€r bra men han har svĂ„rt att behĂ„lla styrka och tramp i sin stora galopp. Han fĂ„r mashfoder och Ă€ven buildup- mĂŒsli. Han stĂ„r pĂ„ ca 15kg höensilage(kanske irrelevant i frĂ„gan) men har du nĂ„gra trĂ€ningstips eller bara generella grejer för att bygga muskler och styrka? VĂ„rt mĂ„l för Ă„ret Ă€r att rida 120 men vi saknar styrkan :(
 
Svar: Först och frÀmst - grymt bra att du satt ett mÄl som du jobbar mot! MÄl Àr det vitkigaste som finns för att komma vidare och viktigt Àr ocksÄ att sÀtta delmÄl, som exempelvis att bygga mer styrka, eller att hÀsten ska sluta bita sig fast i bettet vid övergÄngar osv. 
 
Vad jag brukar tÀnka pÄ och fick göra med framförallt Flisan var massa före muskler. Med detta menas att jag brukar lÀgga fokus pÄ att hÀsten under ca 2 mÄnader fÄr lÀgga fokus pÄ att Àta och lÀgga pÄ sig fett, det Àr nÀmligen lÀttare att omvandla fett till muskler Àn att producera muskler frÄn ingenting. Under denna Àtarperiod jobbas hösten ganska lÀtt, dvs inga stenhÄrda styrkepasssom sliter pÄ musklerna. Jag har gett lusern (MASSOR av lusern) och fri tillgÄng (sÄ gott det gÄr) pÄ hösilage under dessa perioder.
 
NÀr hÀsten gÄtt upp en del i vikt kan man börja med styrketrÀnningen. Viktigt hÀr Àr att variera trÀningen mycket och ge hÀsten gott om tid för ÄterhÀmtning efter varje styrkepass - för det Àr under ÄterhÀmtningen musklerna byggs! Muskler byggs genom att vi sliter pÄ dem i styrkepass och sedan byggs de under ÄterhÀmtningen upp igen, lite, lite starkare varje gÄng. DÀrav Àr ÄterhÀmtningen vÀldigt viktig. 
 
Lycka till :D
 
 
Amanda:

Tackar sĂ„ hjĂ€rtligt för utförligt svar!! Ska testa lusern och liteeee havre, och sen försöka lĂ€gga upp ett periodiskt trĂ€ningsschema med lugna perioder! SvĂ„rt nĂ€r man pluggar😅

MÄste bara tala om att du Àr en stor förebild, inte bara inom sporten med sunda vÀrderingar och bra upplÀgg utan Àven som mÀnniska med plugg och jobb, du Àr sÄ otroligt motiverande!
Keep up the good work och kram !❀

Johanna:

Fina, fina Flis. :)

Kommentera inlÀgget hÀr: