Vuxengöra dagarna i Ànda

Hej pÄ er! 
IgĂ„r och idag har Ă€r det vuxnengöra dagarna i Ă€nda, haha.. Var bland annat pĂ„ IKEA för att hjĂ€lpa mamma med the finishing touches pĂ„ hennes splitter nya kök som hon bestĂ€llt, samt iprincip bestĂ€mt hur jag ska Ă€ndra om lite i mitt kök. Är nĂ„gra detaljer som jag stör mig pĂ„. DĂ€refter införskaffade jag lite nödvĂ€ndigheter i form av en gjordförlĂ€ngare till Hampus och en matta till bagageutrymmet pĂ„ min bil. Ljus klĂ€dsel Ă€r det ABSOLUT snyggaste man kan ha i en bil, men ack sĂ„ opraktiskt.. 
   PÄ tal om bil sÄ var min lilla pÀrla varit inne pÄ en hel-rekond bÄde invÀndigt och utvÀndigt igÄr ocksÄ. Puh! SNACKA OM vÀlbehövligt!! Den ska tillbaka pÄ onsdag för att bli helt fÀrdig, var sÄ mycket asfalt och ÀckelpÀckel pÄ den sÄ rengörningsmedlet och avfettningen de anvÀnder TOG SLUT hahaha.. Himla skönt med en frÀsch bil dock, en service kvar bara sÄ Àr lyxkryssaren i toppform! 
 
 
Idag vĂ€ntar jobb mellan 11-15 ungefĂ€r dĂ„ jag bara har planering inför nĂ€sta veckas lektioner att göra. Sedan ska jag och Anton ut pĂ„ hemligt uppdrag!!  MÅNGA vuxenpoĂ€ng utlovas. Hörs sen lovies!!

Är skolan problemet - egentligen?

Hela tiden lÀser man om elever i grundskolan som blir "utbrÀnda", liksom sina 30 Är Àldre förÀldrar. Alla Àr trötta pÄ livet, skoltrötta, orkar inte betygsystemet, osv osv. Jag frÄgade mig efter att ha lÀst Linns inlÀgg gÀllande detta varför det Àr sÄ. Jag ser det inte som att skolan stÀller ökade krav idag, tro det eller ej. Förra och förrförra generationens elever hade det minst lika tufft om inte Ànnu tuffare i skolan. DÀr fanns inget utrymme för att inte ha lÀst pÄ lÀxan, eller "glömt" inlÀmningsuppgiften. DÀr var det kanske 100 engelskaglosor att lÀra sig pÄ 2 dagar, och ÀndÄ fanns det inga utbrÀnda och skoltrötta elever pÄ den tiden. Det vara bara sÄ, helt enkelt.
 
Jag tror inte att "utbrÀndheten" vi lÀser om jÀmt och stÀndigt kommer ifrÄn skolan i sig. Jag tror snarare att den kommer ifrÄn prioriteringssvÄrigheten som uppstÄr i ett konsumtionsberoende, utseendefixerat och offentligt samhÀlle som vi lever i idag. Ska jag satsa pÄ skolan, eller spendera 2 timmar/dag pÄ gymmet för att se bra ut och inte verka lat, eller umgÄs med vÀnner? Ska jag lÀgga det lilla jag tjÀnar pÄ smink, hÄr, naglar, fransar, snygga gymklÀder, senaste telefonen, hÀsten, eller nÄgot annat? Allting ska se sÄ bra ut pÄ FB och instagram, det fÄr inte bli nÄgra sprickor i fasaden.
    Jag tror personligen att detta sÀtt att tÀnka skapar en inre stress som gör att det Àr skolan som kÀnns övermÀktig. Skolan Àr trots allt det enda obligatoriska momentet i detta, och i kombination med alla andra val man stÀlls inför (som frÀmst har med andras tyckande om en sjÀlv att göra) blir det jobbigt, eftersom skolan i mÄnga fall Àr tuff, jobbig och tidskrÀvande, men inte vinner en nÄgra statuspoÀng direkt.
 
 
Jag menar alltsÄ absolut inte att skolan Àr lÀtt. Det tycker jag inte heller att den ska vara. Jag menar att det Àr svÄrt att prioritera skolan, nÀr sÄ mÄnga andra yttre omstÀndigheter stÀller krav pÄ och sÀtter normer för oss som Àr vÀldigt svÄra att leva upp till. Skolan ska, trots allt, vara till för att de som vill satsa pÄ en karriÀr ska veta hur det Àr att jobba för nÄgot, och samtidigt har den ansvar för att de som inte har lika höga mÄl/ambitioner ska bli allmÀnbildade. NÀr man tÀnker efter Àr det nog inte helt lÀtt att utforma ett skolsystem som ska vara en grund för dessa ytterligheter till mÀnniskor.
 
Jag har full förstÄelse för att folk blir skoltrötta, Àven om jag sjÀlv aldrig haft problem med det. Jag har full förstÄelse för att betygsystemet idag ibland Àr konstigt och att det kanske borde anpassas pÄ ett bÀttre sÀtt. Och jag har full förstÄelse för att det Àr enormt svÄrt att prioritera skolan, samt att det ocksÄ tar tid att hitta en individuell studieteknik som passar. Men allting Àr inte skolans fel. I mina ögon handlar det mer om samhÀllet i stort och strÀvan efter en utÄt perfektionism Àn att just skolan egentligen Àr för jobbig. Den blir helt enkelt för jobbig nÀr vi har sÄ otroligt mycket andra krav pÄ oss. 
 
 

En solig dag som denna

Godmorgon pÄ er!
 
Jag önskar att jag kunde sÀga att den fantastiskt strÄlande solen helt har förvandlat mitt humör och min motivation, men tyvÀrr har jag PMS sÄ det skriker om det och Àr dÀrför i en ganska dyster state of mind, haha. TÀnkte iallafall vÀnta tills det blir en aning varmare ute och sen bege mig ut pÄ en liten löprunda och sedan ut till Hampus en vÀnda innan jobbet. Jobbar ett kort pass idag; 15-20.30 vilket kÀnns jÀtteskönt - hinner i lugn och ro jobba pÄ att Àndra min mindset till det bÀttre och njuta lite av vÀdret :) 
 
 
Imorgon ska jag till BorlÀnge med mamma och tÀnkte dÄ passa pÄ att köpa en sadelgjord Ät Hampus, mina Àr för korta, haha.. SÄ att jag Ätminstone har valet att göra nÄgonting. Har inte hittat nÄgot alternativ jag Àr riktigt nöjd med Àn Àn vad gÀller tillridning, men jag jobbar pÄ det. Kanske slÀnger ut en blÀnkare pÄ FB ocksÄ för att fÄ lite fler förslag att vÀlja mellan. 
 
Hörs!