Valbooorggg

Hej på er!
 
Så var det Valborg igen. Jag har egentligen aldrig gjort något speciellt på Valborg, det känns mest som en ursäkt för svenskar att dricka sig stupfulla. Eller så är jag bara bitter, jag vet inte. Jag och Anton ska iallafall fira hans syster som fyller 25, mer vilt än så blir det inte. Hade tänkt att jag skulle ha hunnit ut till stallet imorse men en tur till Borlänge senare inser jag att "nej, det hinner jag nog inte innan jag ska vara hos Ellen kl. 4.". Det får bli morgondagens projekt helt enkelt, tänker mig lite longering nu när han vilat några dagar :) 
 
Så länge glädjer jag mig åt min lilla Valborgsbukett. Jag kan ju inte ta hand om blommor för 5 öre, så färska blombuketter är lite av min melodi här i livet, haha...
 
 
 

Mot Stockholm!

Hallå i stugan! 
 
Naglarna fixade i alla hast och nu ska jag slänga i mig lite jordgubbar som mellis och översätta några rader av pressmeddelandet jag håller på med innan jag beger mig till Vallentuna. Markarbete/gymnastik står på schemat och jag tänkte mig en övning signerad en av mina favorit-ponnymammor: Lena Berggren Wenderyd. Riktigt schysst övning, längtar verkligen till Hampus kan få börja göra lite mer "riktiga" övningar!
 
 

Halvvägs

Godmorgon!
Så har halva arbetsveckan nästan gått redan! Idag jobbar jag halvdag på Alpha CE och därefter ska jag bege mig till Cissi för att få klorna klippta och fixade. Det var nästan 6 veckor sedan nu så jag börjar bli lite smått desperat, att skriva på datorn är nästan omöjligt de de här klorna, haha... Det går åtminstone väldigt sakta jämfört med vanligtvis.. 
 
Efter nagelfix tänkte jag bege migt ut till stallet till min feta 4åring och sen åker jag till Vallentuna för lite träning. Full upp, precis så jag gillar mina dagar :D 
 
 

Ja det där blev ju inte som planerat...

Godafton!
Min lilla "comeback" blev inte riktigt av, så jag försöker väl igen då.. Sitter för tillfället hemma i Avesta med min första riktiga PR-uppgift faktiskt! Jag var nämligen på en intervju i måndags efter att jag lämnade in min spontanansökan förra veckan, och för att se om jag är lämplig vill de utöver intervjun att jag skriver en översättning på ett pressmeddelande samt gör en sammanfattnig på en artikel. SÅÅÅÅÅ roligt, jag ÄLSKAR verkligen att sitta och pilla med grammatik och ändra ordföljder och verkligen pilla i texter. Så det håller jag på med nu! Med det sagt så var det inte superenkelt med tanke på att de använder engelska facktermer som jag ibland förstår och ibland inte har den blekaste aning om vad de betyder.. Roligt i vilket fall som helst.
 
Idag har jag iallafall varit hos mormor hela dagen och kollat igenom ALLA deras fotoalbum, med start 1959 (!!!) fram till 2004 ungefär. WOW. Ska sätta ihop ett collage till morfars begravning så har samlat ihop ett axplock av olika bilder som jag ska sätta mig med i veckan.
    Älskade, älskade morfar. Mormor var och sa ett sista farväl till honom idag i kapellet. Jag följde inte med in utan strosade runt på kyrkogården utanför istället. Han fick med sig ett kort som jag skrev till honom i födelsedagspresent och en bukett blommor som mormor plockade i trädgården innan han ska bli till aska. Mormor valde ut hans kostym som han alltid hade på sig när de reste, och det är väl bara så himla tragiskt fint att han har den på sig nu under sin allra sista resa. Jag saknar honom varje dag och kan inte ens tänka mig hur ont mormor har i hjärtat just nu.
Men gåendes på kyrkogården idag med tårarna strömmandes så insåg jag att hur illa det än är och hur ont det än gör så ska hela vår familj skatta oss lyckliga över situationen vi befinner oss i. Jag såg gravstenar idag för barn, där födelsedatumet och dödsdatumet var desamma, och gravstenar för människor yngre än vad min mamma är. Morfar blev 84 friska år gammal. Det ska vi iallafall vara glada över. Kanske inte nu, men när vår stora sorg lagt sig till ro i hjärtat och inte längre river och sliter i oss.
 
 

Idag är - trots allt - en bra dag

Goddag på er mina trogna följare!
Nu tänker jag mig att jag så smått ska komma tillbaka till skrivandet om vardagen här. Tog helgen på mig att verkligen göra det jag ville = ingenting. Hade inte lust med varken stall, plugg, träning - ingenting verkligen. Låg i soffan och kollade pp film och grät hela dagarna more or less. I måndags gjorde jag en liten comeback och tänkte att nu är det bara att köra all in. Moffis hade knappast velat att jag skulle faila skolan och ge up ridningen och jag mår ju knappast bättre av att låsa in mig i sovrummet hemma (även om katterna var väldigt nöjda med det upplägget). 
 
Idag har jag varit på en praktikintervju på ett multinationellt PR-bolag som vore otroligt häftigt att jobba på, och även varit hos ännu en byrå och lämnat en spontanansökan. Den låg på samma gata som jag bor på här i Stockholm så jag tänkte "varför inte". 
  Resten av dagen tänkte jag ägna åt lite plugg eftersom vi har en seminarieuppgift som ska in nästa vecka. Är kvar här i Stockholm till på torsdag innan jag beger mig hem till Avesta för lite ridning och jobb i helgen. Skönt med en lite produktiv vecka så att man kan fokusera på lite annat. Solen skiner och på Östermalm blåser det lika isande kalla vindar som vanligt. Det är nog - trots allt - en bra dag idag. 
 
 
 
 

Det är över

Jag måste skriva här. Ni behöver inte läsa, men någonstans måste jag ventilera den här fruktansvärda dagen. 
 
Min morfar har idag somnat in. Som jag nämnde tidigare var det hans eget beslut, och vi alla stöttade honom självklart i det. Det var väldigt lugnt allting, och han tittade läkaren i ögonen hela tiden och tackade när han blev informerad om hur det hela skulle gå till. Hans styrka är så omänskligt beundransvärd.
   Han somnade med hela sin familj omkring sig. Jag var inte med när han fick sömnmedlet, men gick in till honom när han hade somnat. Hela familjen var där, och när jag tog hans hand så kramade han om den, trots att han sov. Det var fint, om än sorgligt över alla gränser. Det kändes trots allt som ett värdigt avslut för denna formidabla man. 
 
Men jag kan inte hjälpa det. Jag ville ha honom kvar. Man märker när tiden håller på att ta slut, att den aldrig är tillräcklig. Det finns så många saker som jag tog för givet att han skulle vara med på. Men han kommer inte att vara den som leder mig nerför gången när jag gifter mig. Han kommer inte att se varken mig eller min bror ta universitetsexamen. Han kommer aldrig mer skälla på mig för att jag jobbar för mycket och inte studerar tillräckligt. Vi kommer aldrig att ha en "hel" familjemiddag igen, för någon kommer alltid fattas. Det finns så många saker som jag såg som självklara att han skulle vara med på, som aldrig kommer att hända. 
 
Med det sagt så är jag mer än tacksam över att ha haft en så frisk morfar, som levt så länge utan bekymmer. Jag är tacksam över att han varit både pappa och morfar, när jag ingen pappa haft. Jag är tacksam över allt jag fått uppleva med och tack vare honom (det var exempelvis han som köpte Tango!), och jag är mer än tacksam över att han varit en stark och envis förebild i alla väder. Tack för allt detta, och så mycket mer älskade Moffis. Vi ses igen, det vet jag. Det är många år kvar till jag ska göra dig sällskap på andra sidan, men tills dess ska jag leta efter dig på stjärnhimlen varje natt och veta att du finns där ute någonstans, väntande - så som din familj väntat på dig i många år. Sov gott älskade moffis. Jag kommer att älska och sakna dig gränslöst i resten av mitt liv. 
 
 
   

Jag kommer tillbaka.. Snart

Hej på er. 
Situationen i min familj är mer än allvarlig just nu och därav orkar jag inte blogga. Min underbara, underbara morfar har själv fattat beslutet att läkarna så småningom ska stänga av hans respirator så att han får avsluta detta ovärdiga liv med slangar överallt och vård 24/7, och istället ta ett kliv upp till stjärnhimlen där han kommer att fortsätta vara vår familjs överhuvud. Smärtan och känslan av maktlöshet vi alla känner, tillsammans med den hemska vetskapen att han kommer att gå bort snart, är något jag inte önskar min värsta fiende. Jag är mer eller mindre paralyserad av sorg och dagarna flyter liksom förbi i ett töcken. Min morfar är den enda manliga förebild jag haft, och den enda jag behövt.
    Modet min Moffis innehar är så enormt att jag inte ens kan förklara i ord hur jag känner inför det. Han är en oerhört stark och formidabel människa, och han lever verkligen som han lär med detta beslut. Han kommer att vandra vidare  lika värdig och lika stark som han varit i hela sitt liv, och det enda jag kan göra är att hoppas att jag också är så modig att jag kan fatta ett sådant här beslut om den tiden kommer. 
 
Jag kommer komma tillbaka hit och skriva. Självklart kommer jag det! Men inte just nu. Om några dagar. Eller en vecka. Vi får se. 

Veredus Grand Slam

Okej. Två ord guys: MÅSTE. HA. Förstår ni att skydden är GULDPLÄTERADE på loggorna?!?!?!? GULD!!! PÅ HÄSTENS BEN. Wowowowowowwooooooow.(Tur att Hampus inte är gammal nog för bakskydden, sparar lite på plånkan iaf..
 
 

Datorjobb

Hejsan svejsan!
Sitter vid datorn hemma hos mormor och avslutar lite skolarbeten nu. Jag glömde såklart min dator hemma.... De övriga i familjen är på sjukhuset med moffis, och jag var där tidigare idag. Pigga älskade moffis, vi hade en jättetrevlig pratstund trots att han inte kan prata pga respiratorn och jag har svårt att förstå vad han mimar. Men vill man så går det bra, även om det tär på mig att inte förstå honom, och säkert honom också.
 
Resten av  dagen är det skolarbete som gäller. Ligger lite efter nu i och med allt det här med morfar. Men det är bara att kriga på, såklart. Ska nog ut till stallet en sväng senare också, och få tankarna på lite annat. Vädret är ju så underbart, och Hampus vill säkert ha lite motion tror jag :)
 
 

Trött

Godkväll på er!
Trött är bara förnmanet på vad jag är. Slut som artist, som somliga väljer att uttrycka det. Min morfar ligger kvar på intensiven sedan 10 dagar tillbaka och framtiden ser inte så ljus ut, vilket är fruktansvärt jobbigt för oss alla i familjen. Jag och Anton åkte och hälsade på mormor i Västerås direkt när vi landat och så åkte jag och hon in till sjukhuset och hälsade på moffis i någon timme. Det var väldigt skönt att få se honom och prata lite med honom, även om kommunikationen var lite lustig nu när han har respiratorn i och inte kan prata. Jag åker dit imorgon igen och sedan måste jag till Stockholm för lite skolarbete, för jag har ju plugg att sköta också, vilket är det sista jag har i tankarna just nu. 
 
Ja, vad ska man säga. Ta hand om er. Man vet aldrig när det är för sent att säga något man gått runt och tänkt på. Godnatt
 
 

New in

Nu när jag fått tillbaka suget för ridningen var det på sin plats att köpa en ny hemmahjälm, då min förra GPA hamnade i fullständig misär när den fick ligga oanvänd.. När jag tog fram den igen hade liksom innerskalet släppt från det yttre och alla ventilationsgaller låg huller om buller.. Inte jättesäker längre alltså. En likadan svart fick bli efterträdare - jag är mycket nöjd! Är riktigt förtjust i GPA faktiskt, vilket jag inte alltid varit. Men efter min första som jag införskaffade förra sommaren tycker jag de är perfekta som hemmahjälmar - för inget slår Samshield i tävlingssammanhang ;) 
 

Rooooom

Alltså Rom!!! Vilken stad!! Idag har vi vandrat runt och kikat, ätit gott och verkligen turistat i St. Peterskyrkan och resten av Vatikanstaten. Har gått så mycket så fötterna värker, haha.. Men vilken ofantlig mängd otroliga byggnader det finns, det bara kryllar av monument, statyer, skulpturer och vackra byggnader, underbart! 
 
Imorgon ska vi turista oss ännu mer och bege oss till Colosseum, plaza Venezia, spanska trappan och lite sådant. Det är ju därför vi är här, både jag och Anton ÄLSKAR sådana här gamla anrika byggnader. Vårt lilla hotell ligger precis på kanten av muren som går runt Vatikanen så det är väldigt centralt och lätt att ta sig överallt :) 
 
 
 

Väntar tålmodigt

Alltså ursäkte men när ska Freejumps stigbyglar kommua ut i guld metallic!??!? Silver är okej men guld är ju en triljon gånger finare... Har väntat sedan silvermetallic-färgen släpptes och har till och med satt undan pengar på ett särskilt konto - för när (/om?) de kommer ut SKA jag ha dem DIREKT. Väntar och väntar... Någon mer?
 
Bild - www.thetackroom.se
 

Stress stress

Alltså det finns inga ord för hur stressig min daag har varit. FULLT ÖS är en grov underdrift, om man säger så. Men nu är jag iallafall hemma och har ätit och ska nu hoppa i duschen och slänga mig i säng innan jag och Anton ska bege oss mot Arlanda klockan 04.00 imorgon bitti... Rom here we come!! :D 
 
 

Stallrensning

Som sagt så blev det ingen ridning idag, men väl en liten stallrensning! Mamma ska ju flytta snart så varje dag städar jag och plockar lite. Idag blev skörden lite mer rejäl än vad den brukar bli, så jag tänkte slänga ut en liten minibloppis. Hade tyvärr inte kameran med, så dessa sopiga mobilbilder får duga så att ni får ett humm om hur grejerna ser ut iallafall ;) Kommentera med er mailadress ifylld, skriv på fb eller maila om ni vill ha något!
 

Vattenmatta Large från Safety System. 3x1,8m. Hel och endast använd fåtal tillfällen.
1200;-

 
Veredus Carbon Gel bakskydd stl. M. Använda max 10ggr, inte ens noppriga inuti. Dock smutsiga på bild, ajabaja... 
450;- inkl spårbar frakt
 
 

PS of Sweden "Softy" tyglar med vaggor. Bruna stl. Full med gummi och stoppar. Använda max 5 ggr. 
400;- inkl spårbar frakt

 
 

JW hjälm marinblå med swarovskistenar stl. 58. Använd en gång och sen legat i hjälmväska. Saknas tyvärr en sten. Gamla märkningen. 
1300;- inkl hjälmväska och spårbar frakt.

 
 
 
RG schabrak stl. Full. Blått med limegrön kant. Sparsamt använt. 
500;- inkl spårbar frakt
 

Badkruka

Goddagens!
Eftersom regnet öser ner och jag har en drös plugg att ta tag i bestämde jag mig efter lite velande för att Hampus får vila idag. Ingen av oss har speciellt mycket att vinna på att slänga på en blöt långhårig pålle grejer som kommer skava och klia överallt och bege oss ut på äventyr. Det sparar vi till någon annan dag helt enkelt, eftersom jag inte heller har möjlighet att ta in honom och vänta på att han torkar. En tur till stallet med lite morötter blir det dock ändå ;)
 I övrigt tror jag han fått en liten chockstart nu, så att gå två dagar, vila en, osv tror jag är ganska bra så att han hinner komma igång lite mentalt också. Det är trots allt där den största tröttheten hos honom sitter - kroppen orkar betydligt mycket mer än hjärnan just nu. 
 
Med andra ord känns det inte som hela världen att jag inte orkar bli blöt, haha. Har inte tid att bli förkyld heller med tanke på Rom-resa och allt. Imorgon kommer jag rida ett skritt-pass på banan (förhoppningsvis med Sussis hjälp) och sen vilar han tors-lördag och på söndag kommer jag hem från Rom mitt på dagen någon gång och motionerar honom igen. Har ju inte supermycket tid att spendera på honom tyvärr, men det får bli i den mån det går, han utvecklas ändå, om än lite saktare än vad det skulle kunna gå ;) 
 
Jag behöver åtminstone inte oroa mig för att växa ur pållen, haha... 
 

Har hästen jobbat med bakdelen?

En viktig fråga att ställaa sig efter varje pass. Hästar är ju trots allt bakhjulsdrivna, och har de således inte jobbat aktivt med bakdelen kan vi inte förvänta oss att de jobbat speciellt aktivt överhuvudtaget. Bakbenen är alltså drivande och det mest grudläggande att "komma i kontakt" med och det första jag brukar börja med hos omusklade hästar. Det brukar vara enklast att jobba bakdel, sedan framdel, och sedan kan man jobba med bron emellan dem - ryggen (som ju egentligen är det svåraste men viktigaste att komma åt). 
 
Ett oerhört enkelt sätt att kontrollera efter ridpasset om hästen använt sin bakdel och är lösgjord är att trycka på den och se om det rör sig eller om det är stumt. När man trycker in fingrarna i muskulaturen ska den liksom bubbla och vara mjuk och lite som en gelémassa. Olika delar av bakdelen gör olika saker (sträcker/kortar, sidledes vs framåt rörelser osv) och därför är det viktigt att känna igenom hela bakdelen för att se vad och var hästen är mjuk/stum. Hampus är tyvärr  inget toppenexempel eftersom han än så länge är väldigt omusklad och oarbetad, men i filmen nedan kan ni ändå se att han är hyfsat mjuk i det lilla han har till muskler, om än en bra bit ifrån helt lösgjord. 
 
 
 

Lilleskrutt

Jag skulle vilja döpa om Hampus. Till någonting som "Absolutely No Drama EVER". Han är för himla underbar att hålla på med alltså, helt lugnt och trygg i det mesta. 
Eftersom vi red igår så longerade jag idag, och började med att värma upp som vanligt och sedan trava lite bommar, vilket han gjorde utan några som helst svårigheter trots att han iprincip aldrig gjort det tidigare.
Återintroducerade sedan gummisnodden för honom. Han är inte speciellt van vid tryck på tungan iom att jag rider med otroligt lätt hand på honom och bara tar i tygeln när jag faktiskt vill bromsa, annars är det väldigt, väldigt mjuk kontakt som gäller. Så i början gick han mest och tuggade och gapade och var lite fundersam, men jag lät honom skritta runt tills han fann sig i det och sakta men säkert tog några steg här och var i någon slags form i bägge varv. Han är verkligen oerhört klok och snappar upp saker väldigt fort, vilket är väldigt tacksamt :)
 
Tänkte hinna med honom imorgon och på onsdag innan jag beger mig till Rom med Anton på torsdag, då mina föreläsningar den här veckan blev inställda pga sjukdom (lucky me :D). Och då tänkte jag mig kanske en väldigt kort liten uteritt imorgon (lek med döden m.a.o) och sedan eventuellt ett litet pass med skrittjobb med min fantastiska markarbetestränare Sussi på onsdag om hon har tid. Det vore väldigt roligt att se vad hon säger om honom. 
 
Fick tyvärr inga bilder tagna idag eftersom jag var ensam, och tyvärr kommer det nog kanske se ut lite så framöver, men jag håller på lite godbitar från igår och strör ut dem lite över kommande inlägg ;) 
 
 
 

Turning point

Har varit en enormt tråkig bloggare på sistonet, främst på grund av att jag faktiskt inte mått bra alls på ett tag. Men idag satt jag och tänkte i bilen på väg ut till stallet, och tänkte att "näe, nu får det vara nog". Klart jag inte blir gladare av att skriva tråkiga saker om att mitt mående hit och dit hela tiden, och självklart mår jag inte bättre av att gömma mig hemma hela tiden. Nu ska det bli ordning på den här greken kan jag säga. 
 
Spenderade iallafall fyra timmar ute hos Hampus idag. Jag har inte varit i stallet 4 timmar i sträck sedan Gud vet när, haha.. Tvättade honom så gott det gick utan rinnande vatten (trasigt i stallet f.n..), borstade, klippte allt överflödigt skägg, svans, man - allt. Efter 2 timmar av ändlöst tålamod från hans sida såg han faktiskt ganska så presentabel ut, haha. Därefter slängde jag på honom sadel och träns och longerade i några snabba minuter innan jag bestämde att han var lyhörd nog för en uppsittning. Satt upp helt själv för första gången (varför inte ta det när hästen vilat 4 månader liksom) och sen var det bara rida som att inget hänt. Skritt, trav, galopp, volter, över bommar och tillochmed en liten sockerbit hann vi med innan han höll på att dö av utmattning, haha.. SÅ roligt att han kommer ihåg allt och att han är så oerhört lättsam. Underbara lilla Hampus! Jag som varit helt otaggad och helt enkelt inte velat vara i stallet på några månader fick helt plötsligt lusten tillbaka. Tänk vad ett enkelt pass på en snäll 4åring kan göra. 
 
 
 
 
Den här galoppen kommer man kunna göra något bra av tror jag allt. 
 
Haha märks att man inte ridit på ett tag när överlivet faller som en kägla för minsta lilla. Bålträning here I come. 
 
 
 
Nu är det uthållighetsträning som gäller framöver, så att vi båda orkar mer än 20min utan att krevera, hahahahha... 

Bråda dagar

Hej på er, 
har haft en del bråda dagar sedan vi kom hem ifrån Grekland. Delvis så har jag varit på intervjuer för praktikplats i höst, delvis så har det varit lite turbulent mellan mig och min kära sambo och delvis beror detta på att min morfar har hamnat på intensiven och legat där sedan i fredags efter andningsuppehåll och andra problem. Kan inte ens beskriva hur mycket tankar som far i mitt huvud dagarna i ända nu. 
   För att avstyra tankarna tänkte jag bege mig ut till stallet nu och longera samt eventuellt hoppa upp på Hampestampe, och ikväll ska jag gå på bio. Ensam. Var inte en enda plats i hela salongen bokad utom min, så jag HOPPAS på att få en privat visning - perks of living in Avesta, haha.. Utöver detta har jag lite mail att skicka ut och en jäkla massa serier att kolla ikapp på. Vet inte om jag ska hashtagga #singellivet eller om det bara är #gräsänka eller inget av det. Hm. Det slog mig för någon dag sedan att jag inte suttit på en häst sedan den 2:a november, det är det längsta riduppehållet i hela mitt liv sedan jag fick min första minishettishingst när jag var 3 år gammal. Något är fel. :( 
 
 

RSS 2.0