Planer, planer

Planen med Hampus Àr lite svÄr att lÀgga upp tycker jag, dÄ han tar stormsteg framÄt hela tiden trots att jag inte har jÀttemycket tid att lÀgga ner pÄ honom. IgÄr galopperade vi liksom och innan jag hoppade upp pratade jag och Sussi om att mÄlet nu innan hans vintervila Àr att kunan rida honom stadigt i skritt och trav och sÄ kommer galoppen till vÄren. Men han har sÄ enormt lÀtt för sig med allting sÄ jag tvingas liksom lÀgga om planen hela tiden, haha. 
 
Som jag ser det nu sÄ Àr planen att rida honom till mitten/slutet pÄ november och dÀrefter fÄr han vila iprincip hela December. Icke att förglömma Àr ju att han gÄr pÄ lösdrift och det kommer bli jobbigt för honom att motionera med all den dÀr vinterpÀlsen, haha ;) SÄ till slutet pÄ november borde bli lagom tror jag. MÄlet fram till dess Àr att minska pÄ longeringen innan passen Ànnu mer och rida enstaka pass helt utan att ha longerat innan. I ridningen tÀnker jag mig att vi ska ha hunnit skutta över nÄgra minihinder i följd, dvs kunna styra runt nÄgon typ av miniatyrbana i trav/galopp. AlltsÄ typ 20cm, bara för att ha koll pÄ att jag kan styra mellan tvÄ hinderstöd liksom, haha. 
 
 
Jag bryr mig inte det minsta om formen hos honom och inte heller om reglerbarheten mer Àn att kunna göra övergÄngar mellan gÄngarterna just nu. Jag vill att han ska hitta till en naturlig framÄtbjudning i ridningen som jag senare kan anvÀnda nÀr det börjar komma in lite samling pÄ schemat. Men just nu tÀnker jag bara framÄt nÀr jag rider honom och lÄter honom mer Àn gÀrna gÄ i nÄgot högre tempo Àn normalt. Jag vet inte alls om det Àr rÀtt eller fel eftersom jag aldrig gjort nÄgot sÄdant hÀr förut men det kÀnns rÀtt iallafall. FramÄtbjudning Àr ju nÄgot av det viktigaste vi har i hÀstarna tycker jag och det vore synd att plocka bort den nÀr han har sÄ fin bjudning. Litar dessutom mer eller mindre helt pÄ honom och har inga problem med att lÄta honom trava/galoppera framÄt eftersom han Àr sÄ löjligt snÀll. Fina, fina lillskrutten. 
Johanna:

Kul att din hĂ€st har sĂ„ lĂ€tt för sig! Men en sak förstĂ„r jag inte.. Varför börja me hinder innan hĂ€sten knappt e riden?? BĂ€ttre att löshoppa den lite nu isf! Jag jobbar m unghĂ€star och utbildning o hĂ€r börjar man inte ta nĂ„gra smĂ„ skutt uppsuttet förrĂ€n de Ă€r nĂ„gorlunda stabila i grunderna.. Skynda lĂ„ngsamt, det kommer du tjĂ€na pĂ„ i slutĂ€ndan! Lycka till 😊

Svar: AlltsÄ "hinder" Àr vÀl att överdriva kanske, haha. Mer upphöjd bom å 20 cm. Tycker inte löshoppning ger nÄgonting för ridningen mer Àn att de helt enkelt fÄr mer sprÄng i kroppen. IsÄfall lÀr jag honom hellre skutta över 10 cm "hinder" uppsuttet och galopperar banor med bommar pÄ marken (alternativt upphöjda bommar pÄ liggande sockerbitar :) Och skulle sjÀlvfallet aldrig göra nÄgonting som jag tror kan göra att han kÀnner obehag eller otrygghet. Alla har vi olika uppfattningar och min Àr att man ska börja med minihinder relativt snart. Vi fÄr vÀl se om hans psyke pajar totalt eller inte.. ;)
Danai Doverholt

Kommentera inlÀgget hÀr: