Flisans krubb

Det dyker upp lite frÄgor om Flisans kÀk lite dÄ och dÄ, sÄ jag tÀnkte skriva ut hÀr vad hon Àter varje dag.
 
Basfoder:
 
GranngĂ„rden AKTIV MĂŒsli - 1l/dag (uppdelat pĂ„ morgon och kvĂ€ll)
Detta kÀkar hon för att fÄ havrefri energi samt för att det Àr ett foder som inte Àr sÄ preparerat utan det Àr relativt naturligt. Hennes mage Àr lite kÀnslig för preparat. Hon blir lite hispig av havre ocksÄ, sÄ detta Àr perfekt. Anpassar mÀngden lite efter hur mycket arbete hon utför, men runt 1l/dag iaf. Funkar superbra pÄ henne :)
 
GranngÄrden AKTIV Betfiber Elit ca 0,5 l/dag (uppdelat pÄ morgon och kvÀll)
En förbĂ€ttrad variant av vanlig betfor, haha. InnehĂ„ller inte bara en massa socker och melass utan en hel del fett och fibrer. Detta Ă€ter hon för att behĂ„lla hullet eftersom hon ganska lĂ€tt faller ur vid hĂ„rt arbete, samt öka energinivĂ„n. Speciellt nu nĂ€r hon gĂ„r pĂ„ bete och det Ă€r varmt blir hon lĂ€tt ganska slö och loj. Blev piggare direkt nĂ€r jag la till detta (hon fick bara mĂŒsli innan) och nu Ă€r hon pĂ„ en vĂ€ldigt "lagom" nivĂ„ - pigg men absolut inte het.
 
 
 
 
 
 Tillskott:
 
Emin Biotin ca 2 msk/dag
Bitoin Àter hon för hovkvaliténs skull. UpptÀckte i vÄras att hon hade en början till lite sprickor, sÄ det plus Emins "Elastic Hoof" varje dag hÄller hovarna i topptrim :)
 
Emin E-vitamin 1,5msk/dag
E-vitamin Àr för hÀstar vad olja Àr för en bil, mer eller mindre. Det hjÀlper till att syresÀtta blodet, vilket ger snabbare muskeltillvÀxt och enklare syresÀttning vid hÄrt arbete. HÄller muskler och leder mjuka och smidiga. Hon skulle sÀkert överleva utan detta ocksÄ
 
Cortaflex 30ml/dag
Cortaflex har jag skrivit om förut. Jag ger i flytande form. Den Ă€r mest lĂ€ttupptaglig dĂ„ kroppen inte behöver omvandla den utan den gĂ„r direkt ut i leder etc. Molekylerna Ă€r sĂ„ smĂ„ att de trĂ€nger igenom blodkĂ€rlen ut till omgivande vĂ€vnaden. Inte pĂ„ ett farligt vis dvs, haha. Ökar ledernas rörligthet och gör ledvĂ€tskan segare sĂ„ att den tar emot stötar enklare och mer effektivt.
 
Krafft svettersÀttning (efter hÄrda pass och tÀvling) 2-3dl
Detta ger jag samma dag som anstrÀngningen och dagen efter för att se till att hon fÄr i sig den mÀngd salter och vÀtska som Àr nödvÀndig. Har den i flytande form dÄ jag tycker den Àr enklast, men det Àr ju en smaksak.
 
Utöver detta har jag alltid ganska mycket vatten i maten sÄ att det blir som en lös, blöt gröt och inte som en stenhÄrd, pulvrig/torr massa, just för att se till att hon verkligen fÄr i sig ordentligt med vatten. Hon fungerar klockrent pÄ fodret hon Àter nu verkligen, Àr precis lagom i hull och temperament.
 
 
 
Grovfoder:
Nu har hon ju fri tillgÄng pÄ grÀs ute i hagen, sÄ nÀr hon kommer in Àr hon oftast ganska mÀtt och Àter dÀrför endast runt 3-4kg hö varje natt. De kommer dock in vid 21-22 och kommer ut vid 7, sÄ det Àr inte sÄ mÄnga timmar. Har testat lÀgga in mer men det Àter hon inte upp utan sprider bara ut det i hela boxen.
 
Vintertid har hon fri tillgÄng ute i hagen (med nÀt dock) och Àter ca 8 kg inne pÄ natten :) (kommer in 18-19 och ut runt 7-8)
 
 
 
Kommentera inlÀgget hÀr: