Flisans krubb

Det dyker upp lite frågor om Flisans käk lite då och då, så jag tänkte skriva ut här vad hon äter varje dag.
 
Basfoder:
 
Granngården AKTIV Müsli - 1l/dag (uppdelat på morgon och kväll)
Detta käkar hon för att få havrefri energi samt för att det är ett foder som inte är så preparerat utan det är relativt naturligt. Hennes mage är lite känslig för preparat. Hon blir lite hispig av havre också, så detta är perfekt. Anpassar mängden lite efter hur mycket arbete hon utför, men runt 1l/dag iaf. Funkar superbra på henne :)
 
Granngården AKTIV Betfiber Elit ca 0,5 l/dag (uppdelat på morgon och kväll)
En förbättrad variant av vanlig betfor, haha. Innehåller inte bara en massa socker och melass utan en hel del fett och fibrer. Detta äter hon för att behålla hullet eftersom hon ganska lätt faller ur vid hårt arbete, samt öka energinivån. Speciellt nu när hon går på bete och det är varmt blir hon lätt ganska slö och loj. Blev piggare direkt när jag la till detta (hon fick bara müsli innan) och nu är hon på en väldigt "lagom" nivå - pigg men absolut inte het.
 
 
 
 
 
 Tillskott:
 
Emin Biotin ca 2 msk/dag
Bitoin äter hon för hovkvaliténs skull. Upptäckte i våras att hon hade en början till lite sprickor, så det plus Emins "Elastic Hoof" varje dag håller hovarna i topptrim :)
 
Emin E-vitamin 1,5msk/dag
E-vitamin är för hästar vad olja är för en bil, mer eller mindre. Det hjälper till att syresätta blodet, vilket ger snabbare muskeltillväxt och enklare syresättning vid hårt arbete. Håller muskler och leder mjuka och smidiga. Hon skulle säkert överleva utan detta också
 
Cortaflex 30ml/dag
Cortaflex har jag skrivit om förut. Jag ger i flytande form. Den är mest lättupptaglig då kroppen inte behöver omvandla den utan den går direkt ut i leder etc. Molekylerna är så små att de tränger igenom blodkärlen ut till omgivande vävnaden. Inte på ett farligt vis dvs, haha. Ökar ledernas rörligthet och gör ledvätskan segare så att den tar emot stötar enklare och mer effektivt.
 
Krafft svettersättning (efter hårda pass och tävling) 2-3dl
Detta ger jag samma dag som ansträngningen och dagen efter för att se till att hon får i sig den mängd salter och vätska som är nödvändig. Har den i flytande form då jag tycker den är enklast, men det är ju en smaksak.
 
Utöver detta har jag alltid ganska mycket vatten i maten så att det blir som en lös, blöt gröt och inte som en stenhård, pulvrig/torr massa, just för att se till att hon verkligen får i sig ordentligt med vatten. Hon fungerar klockrent på fodret hon äter nu verkligen, är precis lagom i hull och temperament.
 
 
 
Grovfoder:
Nu har hon ju fri tillgång på gräs ute i hagen, så när hon kommer in är hon oftast ganska mätt och äter därför endast runt 3-4kg hö varje natt. De kommer dock in vid 21-22 och kommer ut vid 7, så det är inte så många timmar. Har testat lägga in mer men det äter hon inte upp utan sprider bara ut det i hela boxen.
 
Vintertid har hon fri tillgång ute i hagen (med nät dock) och äter ca 8 kg inne på natten :) (kommer in 18-19 och ut runt 7-8)
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0