Hampus <3

Tog lite bilder på Hampe imorse och lekte med ikväll. Gjorde lite snabbt nu så jag vet att linjerna fortfarande syns lite, men det är himla roligt vad en liten förändring kan göra mycket för en bild. Första bilden helt oredigerad och andra bilden har jag tagit bort tråden samt "standardredigerat" som jag gör med alla bilder med lite ändrade värden för högdagrar, kontraster osv. Vackra Hampus<3
 
 
 
 

Hur jag "behandlar" gallor

Fick en fråga angående hur man kan "behandla bort" gallor. Tänkte svara lite hur jag tänker kring galliga ben i ett inägg så att ni alla kan få ta del av det :)

Gallor är (som jag lärt mig iaf) ökad mängd vätska i en led eller senskida. Den ökade mängden får inte plats i det normala utrymmet för ledvätskan därför buktar det ut just där. Vanligast enligt min erfarenhet är gallor i kotleden fram och kotsenskidan bak.
   Behandlingen beror ju först och främst på vad det är för typ av gallor. t.ex kan de uppstå vid foderbyten, överansträngning, längre stillastående (som en natt i box) eller inflammation i leden. Så man får ta sig en funderare på vad som är mest rimligt.
 
 
Kort sagt kan man säga att om hästen svullnar när den rör sig ska man kyla och om den svullnar när den står still ska man värma, med tex rinnande vatten (mest effektivt men också mest opraktiskt då man lär kyla ca 15 min/ben för att det ska ge effekt) resp BoT-bandage. Mn just gallor är lite luriga därför att svullnaden orsakas av delvis överskott av ledvätska och delvis dålig cirkulation. Dvs vill man såklart öka cirkulationen och inte minska den.
   Tango hade en JÄTTEGALLA på v.f under hela tiden jag hade henne, och den blev bara mer svullen och hård om man kylde. Man vill ju ha dem så mjuka som möjligt iom att en hård galla innebär att ledvätskan "står still" och det är väldigt "fullt" medan en mjuk galla indikerar en genomströmning. Det är också därför gallor går ner när man rör på hästarna (oftast). Därför är jag lite försiktig med att kyla galliga områden och är istället väldigt noga med att värma med BoT eller liniment under nätterna samt noga med att hästen får röra sig tillräckligt (tex på tävling får man gå många och långa promenader, ha lång daglig utevistelse hemma, etc). Flisan blir lite gallig i övre kotsenskidorna bak när hon står inne, och det är inget konstigt. Men med BoT-bandagens är det aldrig någon svullnad på morgonen.
 
 
Mitt enklaste råd är alltså att linda, antingen med vanliga lindor eller med BoT, eller att massera in värmande liniment. Mans ka dock passa sig för liniment och lindor samtidigt då det kan blistra. Gallor i allmänhet ska alltså värmas och inte kylas, även om leden i övrigt mår toppen av kylning efter ansträngning ;) Ta hand om era hästars ben hörrni! De är ganska så viktiga!
 

Snabb update

Hej svejs!
 
Nu har vi varit i stan och ridit. Gick hur bra som helst, trots att vi mötte bilar som körde i bägge riktningar över en relativt smal bro över Dalälven, tåg i full fart osv osv. Flisan viftade inte ens på öronen, och Mikey var också supersnäll. Vi red på långa tyglar genom stan båda två, haha.
 
Ni får en snabb bild nu innan jag ska ivgäg och jobba, kanske kommer fler sen!
 
 
Nu väntar jobb 13-20.30. Vi hörs!

Sooo tireeed

Goddagens!
Trots att jag kom i säng i tid igår är jag som en zombie idag. Detta för att kattjäklarna hållit mig vaken med en symfoni av skrikande gnällande röster för att vi hällt upp för lite mat åt dem (tycker de). Trodde jag skulle bli tokig där ett tag, men än så länge har jag kvar min sanity.
 
De ser ju så små och sötaa ut, men det är de långt ifrån alltid ;)
 
Idag jobbar jag iallafall antingen mellan 10-20.30 eller 13-20.30- I mitt schem står det 10, men på schemat som de satt upp i personalrummet stod det 13.00 om jag inte kollat fel, så jag får väl ringa dem strax och kolla hur det ser ut med det där. Vore inte första gången jag kommer dit 3 h för tidigt/sent.. ;)
 
Utöver det så SKA jag longera Hampus idag, det är bestämt. Ska försöka få My att fota, hehe. Sen så ska jag och My rida bort till skolan inne i stan där jag vikarieraroch hälsa på eleverna. Kommer blir superkul för alla utlänningar att träffa två hästar up close and personal! De flesta av dem vet bara vad en häst är i teorin..
    Blir en bra tur för Flisan också med mycket skritt på asfalt men inget hårt ansträngande arbete :)
 
 

Lite pics

Hej på er!
Ska strax ut till stallet efter att ha jobbat 8-14 idag. Bjuder på lite fler bilder från gårdagen så länge!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Godmorgon!

Hejsan svejsan!
 
Nu när jag sovit på saken inser jag att det inte var några katastrofrundor i helgen egentligen.Hon är ju inte speciellt rutinerad och nu när det gått så bra tidigare under säsongen har man liksom glömt bort att det här ju faktiskt är hennes första riktiga tävlingssäsong. Det är ju inte så konstigt att hennes orutin speglar sig i sådana här sammanhang med nytt underlag, långa och svåra banor, osv. Det ger iaf ett kvitto på vad vi kan och inte kan, och jag får helt enkelt ta med mig det istället för vad som står i resultatet. För mig är hon ju ändå bäst så :)
 
Älskar den här bilden :')
 
Idag är iallafall första dagen på vad jag har kommit att kalla för sommarens helvetesvecka. Från och med idag jobbar jag 8 dagar, dvs måndag-måndag, utan en endaste dags ledighet att trycka in däremellan någonstans. Ska ju såklart bli strålande väder hela denna vecka också, vilket bara ökar helveteskänslan, haha. Men det blir lite money in the bank iallafall, och det är alltid revigt när löningen väl kommer och man känner att "fasen, det var värt alla timmar ändå"! Hästarna går ute från och med idag också, så mockningen är ett tag framöver ett minne blott. Och Flisan går in i en halvfartsperiod i 10 dagar ungefär, där vi inte jobbar så mycket dressyr utan rider ut mest och myser och låter kroppen återhämta sig lite. Så får vi se om jag kan ta och kicka igång Hampus nu också! Han har gått på halvfart hela livet så det är helt klart dags att öka tempot! ;)
 
Får hem mitt "Leg Paint" i veckan också så tänkte köra på med det nu när Flisis ska vila lite och inte behöver ha några benskydd eller något på sig några dagar. Skulle enligt EQ köra 3 dagar, vila ifrån det 3 dagar, och sen stryka på det 3 dagar igen för att få bort "svullnaden". Vi får väl se hur det går!
 
 

Movie time

 
Ja, se och njut är väl en överdrift men det är inte helr värdelöst ändå känns det som. Lite spänt (och trött på slutet) och då blir det lite som det blir. In på rutinkontot med det bara!

Man kan inte alltid vara på topp

Näe, så enkelt är det ju faktiskt egentligen. Och den här helgen har jag haft svårt att hitta ett flyt i ridningen. På framhoppningen har Flisan känts fantastisk, men inne på banan har hon varit spänd och lite springig och samtdigt stått emot lite. Vet inte hur jag ska förklara riktigt, men vi har liksom motarbetat varandra lite hela tiden. Tror säkert att med mer träning på gräs så skulle det släppa, för det var nånstans där skon klämde tror jag. Menmen, det är sånt som händer som sagt :)
 
Dagens resultat blev två rivningar + en volt som gav ett tidsfel. Så 13 fel totalt. Första rivningen låg vi stort in i kombinationen. Två steg innan gör hon en tvärnit med framfötterna innan hon tar ett språng till och sen hoppar av ca 2 meter ifrån. Pang så rök den bakbommen. Sedan gjorde jag halt och lade en volt innan hindret efter då hon rusade iväg och stressade lite efter kombinationen. Och sista rivningen var en riktig trött-rivning ut ur sista kombinationen. Men som sagt, hon var spänd och lite vinglig hela vägen idag. Trots det har hon ju ett hjärta av renaste guld verkligen, och försöker ta sig ur alla situationer som uppstår så gott det går, även om det inte alltid är så lätt. Och det kommer jag alltid vara glad för!
 
Här har vi alltså insprånget i kombinationen förevigat. Ingen kan säga att hon inte är en krigare iallafall, haha!
 
 
Till syven och sist är jag mer nöjd med dagens runda än gårdagens trots att det ser sämre ut i resultatlistan. Vi ska träna på flåset så att trötthet inte är ett problem, och nästa gång vi rider på gräs rider jag en 1,20 första dagen så att hon får gå in och få lite självförtroende. Står i valet och kvalet nu om jag ska byta arbetspass med min lillebror i helgen och åka iväg och hoppa en 1,20 på grus innan hon får lite sommarlov, men jag tror jag struntar i det. Hon har förtjänat lite ledighet och det kan vara bra för henne att få smälta det här också innan vi kör igång igen. Men vi får se.
 
 
Filmen dyker upp om en stund om ni lovar att inte hata mig för rundan, haha ;)

Sanna ord..

"Du hästtjej! Vet du? Du är antagligen otroligt envis. Du har ett jäkla driv och inget, inget kan stoppa dig från att göra det du älskar. Troligtvis tål du smärta mer än de flesta och står ut i tystnad med sådant som andra skulle gå till doktorn för. Du är stark i både kropp och själ. Din mentala kapacitet når inga gränser. Din fysiska kapacitet är mer mental än rent fysisk. Fysisk styrka handlar om hur stark man tror att man är. Du hugger i och jobbar hårt trots att kroppen ibland säger emot. Du är fantastisk!

Jag vill bara säga, ta hand om dig. Det finns gränser. Hästtjej är ett fenomen inom smärtsjukvård. Några av oss hamnar där och de säger "Jasså, du är en hästtjej. Oöm. Tuff. Ambitiös." Jodå. Det ska gudarna veta. Upp och hoppa! Jag är stolt över det. Jag är stolt över dig. Du modiga, galna tjej som får höra att du aldrig är hemma. Aldrig tillräcklig. Du har en passion och den kommer först. Hästarna. Friheten ropar. Frihet att vara bara du. Den lilla flickan som besteg berg och räddade flugor. Flickan som flyttade på hästar så stora att du inte nådde ens att borsta hela virveln. Du flätade och kämpade med knoppar. Du "vårdade" inte som många tror. Du växte som människa. Att ha kontroll. Att få vara kapabel. Att få vara hel.

En en gång, ta hand om dig. Ta hand om varandra. Vi vet. Du med den dyra hopphästen. Du med din alldeles egna gamla travhäst. Vi vet att du gör allt för din häst. Gör du allt för dig själv?"

 

 


Game day 2.0

Goddagens! 
Kan inte riktigt komma över hur dåligt jag red igår. Inte heller hur dåligt byggd banan var. Trodde Sylve skulle vara nån sorts mastermind men det där var jag besviken på. Ser aningens bättre ut på dagens banskiss, bara 1 eller två 45-graders vinklade svängar, haha.
 
Hoppas på att Flisan är på humör idag trots att jag var så dålig igår. Idag ska jag rida efter ett enda ord: GALOPPEEEERAAAAAAAA. 
 
Vi hörs sen!
 
 

Älskade häst

Jag må suga som ryttare. Men ingen kan då påstå något annat ään att jag har en vacker häst iallafall. En vacker häst som går genom eld och vatten för mig. Fina, underbara Flisan. Älskar henne så enormt mycket!!
 
 
 

Snart hemma

Nu är vi snart hemma efter en lååååååång dag. Förvånad över hur dålig banan var på Jump Club faktiskt, både byggnads- och underlagsmässigt. Var väldigt orytmiska banor där man hela tiden red brutna linjer med 90/45 graders vinkel. Superkonstigt och inte alls roligt. 
 
Har iaf världens bästa häst. Jag red SÄMST I VÄRLDEN och ändå tragglar hon sig runt med fjuttiga 4 fel. Hade vi gått på min prestation och inte min fantastiska hästs hade vi nog närmat oss 20 fel iaf, haha ;) Nejdå, hittade bara verkligen ingen rytm idag. Rider en 1,30 imorgon med, dvs skjuter vi lite på debuten :) Är en A:0 imorgon så förhoppningsvis GALOPPERAR jag då iaf. Var lite dåligt på den fronten idag, plus att Flis var lite spänd och stod emot lite. Vi var en dålig kombo idag helt enkelt. Bättre lycka nästa gång, bryt ihop och kom igen osv. 
 
Någon film blev det dessvärre inte då kameran dog efter första hindret (bra jobbat med laddningen Danai!). Alltså blä. Allt ska bli bättre imorgon, haha. Dock missar ni inte så mycket för det var helt klart den sämsta rundan jag ridit på lääääänge. Men man ska ha sådana dagar också, på't igen bara :D 
 
 
 
 

Mitt senaste fynd

Mitt senaste begagnatfynd i hästväg anlände igår! Två tävlingsskjortor från Kinglsand som jag fick betala hela 90 spänn för, haha... Är supernöjd även om förra ägaren hade undlåtit att tvätta den rosa innan den skickades, så det var lite fläckar på den. Och den vita är lite skrynklig och jag hann inte stryka den innan jag fotade, men jaja ni får ju se dem iallafall. Men hallå; 90 kronor.. Då får de ha hur mycket fläckar och rynkor som helst! Satt som en smäck gjorde de, kunde inte ha blivit bättre :D
 
 
 
 
 
 

På väg

Nu är vi på G mot Jump Club! En 1,30 är det som hägrar idag. Hoppas det fina vädret håller i sig. Vi hörs lite senare!
 
 
 

Det här med att vara i tid...

Godkväll!

Inför min eldiga helg däckade jag i sängen i 3 h innan jag begav mig ut till stallet vid 18.30. Red ett pass på Flisan och stretchade sen ordentligt, lindade in henne i hela BoT-köret och putsade av grejerna och packade lite inför imorgon. Någon Hampus hann jag liksom inte med inna jag begav mig hemåt för att laga lite mat vid 22.
 
Flisan är så makalöst underbart fin att rida just nu. Det är en enda lång njutning att sita på den ryggen. Allting fungerar så enkelt och smidigt. Den förvända galoppen har verkligen gjort allt annat så mycket enklare och verkligen vässat lydigheten i resten av markarbetet också. Hon blir starkare och starkare i den förvända och det händer mycket på kort tid, vilket är så himla roligt! Känns himla bra inför imorgon.
    Och även om det går skit så spelar det liksom ingen roll för nu är det verkligen roligt att rida. Varje dag. kan spendera hur många timmar som helst i stallet för att bara få vara med Flisis och greja och pyssla med henne. Och det är värt mer än alla rosetter i världen :)
 
 
Hörs imorgon, dragit över på sänggåendetiden - igen ;) Natti!

När Flisan blir gammal...

När Flisan presterat i lite större klasser och blivit lite älldre skulle jag så himla gärna vilja betäcka henne. Hon har ju trots allt (i mina ögon) iprincip allt som ett hyfsat bra sto ska ha. En riktigt bra exteriör, fantastiskt huvud både i hoppning och hantering, bra ridbarhet och hoppar.. hmm hyfsat åtminstone. Lite 1,40-resultat på det så! Funderar redan nu på vilken hingst jag skulle ta... Jag vill ha en snygg och högställd hingst som hoppar bra, är "okomplicerad" och har mycket vita tecken, för det vill jag att bebisen ska ha, haha.
 
Är ju en sucker för Baltimore verkligen, även om han inte presterat så bra med RGB i sadeln den här säsongen, knappt några felfria rundor på 1,35-nivå ens. Men han är ju döläcker verkligen, och har ett himla bra huvud också vad jag hört. Plus en massa stora vita tecken - SÅ fint!
 
 
Många är ju überfrälsta av Diarado, men jag tycker han är lite.. Jag vet inte - överreklamerad? Han är superfin, absolut, men det finns många som är lika fina och mer beprövade. Tills Flisan ska betäckas lär dock hans avkommor ha visat vad de går för på tävlingsbanorna så då har man ju lite mer att gå på.
 
 
Min absolut högsta önskan skulle ha varit att betäcka med Utah van de Erpekom. Inte för att han är helt optimal i exteriören eller hoppar som en gudagåva - utan för att han är SKÄCK (och har gått samt vunnit en mängd 1,60-klasser). Alltså fatta vad roligt med en liten skäck?! Vet att man inte ska avla på färg men alltså.... han är dessutom homozygot viket innebär att han bara lämnar skäckföl - så länge man inte betäcker med ett sto som är skäck. Alltså jag döööör vad roligt det skulle vara!
 
Vet dock inte ens om han är hings och tillgänglig på fryst semin längre.. Men drömma kan man ju.
 
 
 
Utöver detta finns det såklart määäängder av andra fina hingstar, och funderar också på säkra kort som Cardento eller Cortez.. Men det känns liiiite tråkigt ändå. Nu är ju detta inget som kommer att ske förrän Flisan mer eller mindre ska pensioneras, men ändå! Det är kul att drömma lite.

Provvakt

Goddag!
Sitter som provvakt hela dagen idag med, från 8-15 ungefär. Sen ska jag hem och ta en liten siesta innan jag ska ut till stallet och rida, pyssla med Hampus samt putsa och packa allt inför tävling imorgon. Ska se om inte My kan hjälpa mig att fota Hampus lite idag med, så ni får se hur han ser ut nu, "lill"plutten! Tycker inte han är speciellt fet faktiskt, utan ganska lagom i hull. Om jag har tid tänkte jag eventuellt premiärlongera grabben ikväll så får vi se vad han säger om det, haha. Han är väldigt duktig på att lyssna på rösten när man går med honom iallafall, så det borde inte bli så svårt. Han är ju som ni märkt inte speciellt komplicerad av sig (förutom att han har lite väl lätt med hoppningen, haha).
 
 
 

Älskade underbara Fliskaskin

Hejsan!
Kom precis hem feån middag och aktierådgivning hemma hos Daniel. Supertrevligt och enormt lärorikt, men vad det är mycket att hålla koll på! Har iaf satt ihop en liten portfölj som jag ska sätta undan pengar i varje månad. Spännande, och väldigt intressant! En helt ny värld, minst sagt.
 
För övrigt har jag varit surmulen och känt mig allmänt grå och nere hela dagen. Men det ändrar såklart Flisan på. Lyckopiller no. 1 verkligen. Skulle ju bara rida lite lång och låg idag, minns ni? Men ni vet när det känns sådär helt fantastiskt så man bara inte KAN hålla sig till planen? Så underbar var hon idag. Gjorde mycket galopparbete där jag fattade förvänd galopp, hade henne rak innanför spåret på långsidan och gjorde skänkelvikning ut till spåret och fortsatte sedan genom hela kortsidan i förvänd och bytte därefter tillbaka till rätt på rakt spår. Alltså SÅ fin är hon nu, jag kunde ha ridit i flera timmar! Visst studsar hon till och byter där hon inte ska ibland osv, men på det stora hela är hon så himla jämn. Och ger verkligen en helt fantastisk känsla att rida. Otroligt lätt i handen och jobbar så himla fint i uppförsbacke. Det är verkligen ett enda långt glädjerus att sitta på den hästen. Gjorde min dag verkligen! 
 
 
Nu är det way plast bedtime... IGEN.. Hörs imorgon dudes och dudettes!

Flisans krubb

Det dyker upp lite frågor om Flisans käk lite då och då, så jag tänkte skriva ut här vad hon äter varje dag.
 
Basfoder:
 
Granngården AKTIV Müsli - 1l/dag (uppdelat på morgon och kväll)
Detta käkar hon för att få havrefri energi samt för att det är ett foder som inte är så preparerat utan det är relativt naturligt. Hennes mage är lite känslig för preparat. Hon blir lite hispig av havre också, så detta är perfekt. Anpassar mängden lite efter hur mycket arbete hon utför, men runt 1l/dag iaf. Funkar superbra på henne :)
 
Granngården AKTIV Betfiber Elit ca 0,5 l/dag (uppdelat på morgon och kväll)
En förbättrad variant av vanlig betfor, haha. Innehåller inte bara en massa socker och melass utan en hel del fett och fibrer. Detta äter hon för att behålla hullet eftersom hon ganska lätt faller ur vid hårt arbete, samt öka energinivån. Speciellt nu när hon går på bete och det är varmt blir hon lätt ganska slö och loj. Blev piggare direkt när jag la till detta (hon fick bara müsli innan) och nu är hon på en väldigt "lagom" nivå - pigg men absolut inte het.
 
 
 
 
 
 Tillskott:
 
Emin Biotin ca 2 msk/dag
Bitoin äter hon för hovkvaliténs skull. Upptäckte i våras att hon hade en början till lite sprickor, så det plus Emins "Elastic Hoof" varje dag håller hovarna i topptrim :)
 
Emin E-vitamin 1,5msk/dag
E-vitamin är för hästar vad olja är för en bil, mer eller mindre. Det hjälper till att syresätta blodet, vilket ger snabbare muskeltillväxt och enklare syresättning vid hårt arbete. Håller muskler och leder mjuka och smidiga. Hon skulle säkert överleva utan detta också
 
Cortaflex 30ml/dag
Cortaflex har jag skrivit om förut. Jag ger i flytande form. Den är mest lättupptaglig då kroppen inte behöver omvandla den utan den går direkt ut i leder etc. Molekylerna är så små att de tränger igenom blodkärlen ut till omgivande vävnaden. Inte på ett farligt vis dvs, haha. Ökar ledernas rörligthet och gör ledvätskan segare så att den tar emot stötar enklare och mer effektivt.
 
Krafft svettersättning (efter hårda pass och tävling) 2-3dl
Detta ger jag samma dag som ansträngningen och dagen efter för att se till att hon får i sig den mängd salter och vätska som är nödvändig. Har den i flytande form då jag tycker den är enklast, men det är ju en smaksak.
 
Utöver detta har jag alltid ganska mycket vatten i maten så att det blir som en lös, blöt gröt och inte som en stenhård, pulvrig/torr massa, just för att se till att hon verkligen får i sig ordentligt med vatten. Hon fungerar klockrent på fodret hon äter nu verkligen, är precis lagom i hull och temperament.
 
 
 
Grovfoder:
Nu har hon ju fri tillgång på gräs ute i hagen, så när hon kommer in är hon oftast ganska mätt och äter därför endast runt 3-4kg hö varje natt. De kommer dock in vid 21-22 och kommer ut vid 7, så det är inte så många timmar. Har testat lägga in mer men det äter hon inte upp utan sprider bara ut det i hela boxen.
 
Vintertid har hon fri tillgång ute i hagen (med nät dock) och äter ca 8 kg inne på natten :) (kommer in 18-19 och ut runt 7-8)
 
 
 

Planer

Hejsan svejsan!

Sitter på jobbet och drar en liten snabb-blogg. Har hunnit med att släppa ut hästar och mocka innan jag slutligen kom hit, 15 min försenad efter att ett ögonbryn trilskades till döds med mig. Literally till döds, klippte bort typ hela skiten, haha... Blir lite impulsiv när jag är arg och stressad...
 
Menmen, dagen bjuder på jobb mellan 8-16 och sedan ska jag hem och rida Flisis. Blir ett pass med fokus på att länga överlinjen idag. Passar bra efter gårdagens hoppning tänkte jag. Imorgon blir det ju ett mer genomgående trimpass inför helgen, så idag blir det helt enkelt ganska lugnt. Ska försöka hinna med att klippa henne innan helgen också. Hon blir så himla svettig av nästan inget arbete alls, stackaren. Sjukt tråkigt att klippa året om, men vad ska man göra? Hon blir ju myggmagnet no. 1 när hon svettas så mycket, och det är himla opraktiskt på alla sätt. Pluttan <3
 
 
Hampus får nog en "vilodag" idag. Han gör ju inget som är direkt fysiskt jobbigt, men i huvudet snurrar kugghjulen så det glöder konstant nu tror jag, haha. Efter att jag ridit ska jag nämligen på någon typ av aktie--och fondrådgivning med med polare Daniel. Ska bli roligt faktiskt, han är riktigt duktig på det där och ska hjälpa mig komma igåg ordentligt med fondsparandet så att pengarna växer och inte bara ligger i en hög på någon bank liksom, haha. Beroende på vad klockan blir så åker jag kanske tillbaka till stallet sen och pysslar om honom lite. Här är bild från vår promenad igår! Han är verkligen gudasnäll.
 
 
 

Hopp och skutt

Hej på er!

Kom nyss hem til världens mest tomma lägenhet. Ska bara vika ikull mig och sova, men USCH vad det är tomt. Och tyst. Känner mig nykär och überberoende igen och vill bara ha honom här. Menmen, får vänta ändå till söndag kväll med att krama ihjäl honom.
 
Här är iallafall filmen på Flisis från imorse! Haha alltså skuttet över vattenmattan första gången! Jag dör! Utöver det var hon fin. Kom först lite nära på den stora oxern, vilket hon fixade galant. Nästa gång kom vi supermegaenormt istället och det gick utan problem också - bara man bestämmer sig för att "nu jävlar hoppar vi punkt slut". En normal häst hade nog kanske kraschat/stannat. Men inte Flisan inte. Det är bara att lägga i turbon liksom. Sista gången var avståndet iaf bra, tjoho!
   Vi gjorde faktiskt inte mer än vad som synd på filmen hoppmässigt, kändes inte nödvändigt att slösa språng bara för hoppandets skull liksom.
 
 
Efter jobbet åkte jag ut och pysslade med Hampus lite. Slängde på sadel och träns och gick med honom lite samt hängde på honom. Fortfarande ingen reaktion. Han är ju otrolig!

Bästa Flis

Började dagen med etr fantastiskt bra hopp-pass på Flisan. My hade lite blå plast som vi la ut som en typ av miniliten vattengrav. Vet ju att de har en på Jump Club så tänkte att det var lika bra att testa iallafall så hon har en aning om vad hon ska göra om den dyker upp i helgen. Hon tyckte det var lite obehagligt men hoppad snällt utan minsta lilla tvekan. Lilla hjärtegull, hon bara gör det man ber henne - alltid. Oavsett hur obehagligt hon tycker att det är så skulle hon ALDRIG någonsin stanna. EVER.
 
 
 
Snyggaste tekniken i stan eller vad säger ni? 
 
Tog några större språng på en oxer sen också bara för att känna så allting satt inför helgens bravader. Kändes finfint trots att jag red på tränsbett och inte flippanbett. Ska nog börja träna med det och spara lite på flippanbettet tror jag. Får inte riktigt ihop henne i hoppningen på vanligt bett, men ändå skönt att bara betsla upp på tävling och enstaka träningar tycker jag :) 
 
Tycker språngkurvan blir bättre och bättre ändå. Förut var ju ryggen som ett "U", nu börjar den ändå vända sig lite åt andra hållet ;)
 
Filmen får ni ikväll när jag kommer hem, men det finns en snutt på insta om ni är ivriga ;) Funkar nämligen inte att bädda in den från youtube på mobilen, så ni får hålla ut så länge! Är helnöjd med prinsessan iallafall!

Jorden går under?

Ikväll när jag kommer hem från jobbet, trött och lite grinig efter en lång dag, så kommer inte Pont att vara här hemma och ta emot mig med öppna armar. Han kommer inte att ha maten klar och han kommer inte göra livade försök att pigga upp mig. Ikväll får jag sova i lägenheten själv för första gången och imorgon kommer jag att vakna här själv för första gången. För han kommer inte att vara hemma. Haha, låter som vi gjort slut men så är det definitivt inte, och så kommer det nog aldrig heller att bli, men hjärtsi ska ner till Bråvalla och han åker ner idag efter jobbet och kommer hem på söndag. Sa hejdå nyss eftersom han åker långt innan jag slutat jobbet. Usch, saknar ihjäl mig efter honom redan. Tur att jag jobbar idag och de två nästkommande dagarna + tävlar i helgen, så att jag sysselsätter mig med något iallafall.
 
Ska ut till stallet nu och fixa klart så snabbt som möjligt så att jag förhoppningsvis hinner hoppa Flisan innan jobbet. Börjar 10.00 så senast 09.30 bör jag vara klar.. Gah... Bara att sätta fart! Jobbar till 20.30 så vi får se hur det blir med uppdatering idag.. Vi hörs, förr eller senare, iallafall!
 
 
 

Hampus the devil

Här är en liten film om Hampus äventyr idag. Råkade filma åt lite olika håll osv, men jaja ;)
 
 
 
 
 

Hej å hå

Hejsan svejsan!

Nu sitter jag äntligen ner och andas lite för första gången på denna lediga dagen min. Har ägnat dagen med ridning, hantering av Hampus samt köp och lagning av stängsel. Han hoppar bra iallafall! Nu ska vi bara lära honom hoppa över rätt saker, haha.
 
Fisan var iallafall helt galet fin idag! Gjorde egentligen inget speciellt utan red mest ett pass för att checka av allting eftersom hon var lite vild igår, haha. Men idag var hon rn million dollar baby, minst sagt, haha. Hon var helt avspänd och satte in vänster bakben under sig tusen gånger bättre än igår, så jag kunde till och med komma ner och njuta lite i sadeln i vänster galopp, annars brukar jag mest hålla i mig för glatta livet eftersom mina sneda axlar gör att jag sitter sämre i den galoppen (jaaaaaaa jag skaaaaaa kolla upp det...nån gång). Men idag satt allting som en smäck verkligen. Byten var fina och den förvända galoppen känns helt befäst nu även om hon ännu inte orkar så mycket och länge, men det kommer. Kunde ha ridit med sytrådar för hon var så lätt i handen - underbart ridpass verkligen! Red inte så länge utan avslutade när det kändes som bäst. Ingen idé att nöta kände jag. Fina Flisis! Känner bara FASEN att ingen filmade.. Menmen!
 
 
Mitt nya objektiv landade iallafall redan idag! Tjoho! Så från och med nu hoppas jag på att bloggen ska uppgraderas rejält bildmässigt, det behövs verkligen! Verkar vara ett hyfsat objektiv. De (obligaotiska) recensioner jag läst är väldigt positiva iallafall - ska bli spännande att se :)
 
 

Vi e på gång

Hejsan! Hade skrivit ett långt morgoninlägg imorse men det försvann. Nu är hästarna iaf ute, boxarna mockade och Flisan är i startgroparna för ett pass på banan efter en låååång ryktning inkluderande klipp av man, svans, lugg och hovskägg. En liten uppfräschning med andra ord.
 
Vi hörs sen :)
 
 

Vilken dag!

Hej hörrni!

Vilken dag jag haft! Inte hunnit sätta mig ner förrän nyss när vi åt, haha. Hampus är inflyttad och klar till stan och jag kan inte tacka Karro nog för att hon tog sig tiden att köra in honom med enorm lastbil och allt. Så himla snällt!

Han skötte sig verkligen exemplariskt. Tog 30 min att lasta honom, vilket ändå måste sägas är smått otroligt med tanke på att han aldrig sett en lastbil förut, än mindre åkt i något liknande. I början vägrade han ens gå i närheten, så att han gick in efter så pass "lite" stretande ändå var verkligen duktigt. När vi kom fram stod hans om fasgjuten EXAKT där jag släppt honom (han åkte lös i en "box" i lastbilen) och när vi tog ut honom klev ur hur lugnt som helst och stod med löst grimskaft helt avspänt på gårdsplan medan jag pratade med Maria som äger stallet om hagupplägg och liknande. Väl utsläppt i hagen tog han sig en titt omkring och sen åt han. Han har alltså ALDRIG satt en fot utanför vår gård innan detta, och tar allt med en sådan enorm klackspark. Imponerande är bara förnamnet måste jag ändå säga!
   Några dagar framöver kommer han iallafall att få ta det lugnt då han trasat sönder en hov rätt rejält, så jag måste få ut hovis innan något riktigt arbete kan påbörjas.
 
 Det här 3miljoners vrålåket fick han åka i! Fronten är någonstans där borta, haha...
 
 
 Flisan fick sig en svängom idag också såklart. Fick igen för att jag 10 minuter innan ridpasset stod och sa att hon blir så seg av betet, haha. HERREGUD hon var helt galen! Studsade runt och bockade och var mer groda än häst, haha! Sjukt stark också, men när det bara beror på glädje - då får det väl vara så ett ridpass då känner jag. Jobbade inte så speciellt hårt utan "motionerade" mest. Tränade mig själv genom att rida henne i en väldigt framåt galopp och tänka på att hålla bak min högeraxel hela tiden så att jag kunde komma ner bättre i sadeln i vänster galopp. Trots lite hopp och skutt så kändes det ändå bra. Hon bytte på långsidorna på rakt spår nr jag sa ill henne (och lite då och då utan att jag sa till henne, hahah) och lyssnade ändå hyfat fram och tillbaka. Ibland får man släppa lite på sina krav. Glad måste hon ju få vara utan att få bakläxa liksom!
 
 
Och vet ni? Min absolut enda stenhårt planerade sak på hela veckan - MIN SOVMORGON - blir inte av. HAHA jag tror jag smäller av. Men självklart ska jag ner och hjälpa till med utsläppet av hästarna nu när Hampus ska ut första gången och allt. Det säger ju sig självt att jag åker ner och gör det, men jag och planer alltså.. Det går inte ihop helt enkelt. Natti!
 
 

New motto

Bästa jag läst, haha. Definitivt mitt nya motto när livet är tufft!
 
 
 

Tand-sate

Godmorgon!
Imorse var jag uppe i tid! Dock inte tack vare en god natts sömn utan snarare bristen på någon sömn överhuvudtaget. Var så himla rädd för att dra ut tanden idag så jag var helt hysterisk. Grät halva natten och filosoferade och tänkte på livet andra halvan. Blir nog en siesta idag innan jag ska ut till Hede och hämta Hampus med andra ord, haha.
 
Jag är iallafall hemma från tandläkaren nu och - hör och häpna - tandjäveln är kvar! Min tandläkare sa till syven och sist att hon verkligen inte villa dra ut den, så vi bestämde oss för att göra en sk. rensning istället. Det innebär mer eller mindre att man gröper ur hela tanden med rötter och nerver och allt och sedan fyller igen den med plast, eller vad det nu är för mirakelmedel de använder. Det visade sig att jag hade en väldigt inflammerad nerv som blödde som tusan när de hade gröpt färdigt, så förmodligen är problemet löst nu. Ska dock tillbaka nästa onsdag och då ska de gräva sig ner i rötterna på tanden och gröpa ur dem med och fylla igen dem med vad det nu är för något. Tyvärr så är det ju att "smakar det så kostar det", plånboken var inte lika glad som jag över att det blev en rensning istället för tandutdragning kan jag säga... Eller vad sägs om att lägga 5000 spänn på EN TAND? ;) Jag var iallafall villig att lägga ALLA mina pengar på att göra vad som helst förutom att dra ut den, var hysteriskt rädd verkligen. Blev ju dessutom billigare än att dra ut den och sätta i ett implantat, vilket jag hade tänkt göra i annat fall. Förhoppningsvis är nästa veckas tandläkarbesök slutet på en era av smärta! Tjoho!
 
 
Bild på världens bästa drake TOOTHLESS (tooth-less, fattar ni sammanhanget?!)
 
Nu ska jag iväg och köpa värktabletter. Två Alvedon och en Ipren var det som gällde om det gjorde ont när bedövningen gått ur. Normal dos för en pillerknarkare som jag dvs ;) Febern är iaf borta idag, så ridning blir det åtminstone!

Allt löser sig till slut

Åh nu blev min lilla deprimerade kväll så mycket bättre!!
 
För det första så kommer företaget jag köpte mitt borttappade objektiv ifrån att skicka ett nytt till mig! Dock inte exakt samma modell då det var slut i lager, men ett 55-200mm istället. Har haft ett sådant förut och varit nöjd med det, dock sög jag på allt vad foto hette då (mer än nu alltså) så min bild kanske är lite felaktig, jag vet inte, haha.
 
För det andra så flyttar Hampus förhoppningsvis in till stan imorgon!!!!! Om vi får in honom i lastbilen så kör vi hit honom så att jag äntligen kan påbörja allt jobb med honom. Ååh vad roligt det ska bli! Kommer gå väldigt smidigt om jag känner honom rätt, han är verkligen makalöst enkel att hålla på med.
 
Åh nu kan jag gå till tandläkaren med ett leende imorgonbitti, tjoho!
 
 
 

En enda röra

Hello!

Kom hem i tid ikväll, men har fått feber under dagen så det blv en ofrivillig vilodag för Flismaskinen, som med andra ord får spendera dagen med att käka gräs och gå upp i vikt. Gör iof ingenting för hon är inte drekt fet. Mina planer går då jämt åt skogen, haha. Antingen så försover jag mig eller så blir jag sjuk eller så gick det inte bra dagen innan så att planen måste ändras osv osv. Blöööh jag suger på att planera. Men jag försöker iallafall  - alltid något I guess, haha.. Det är liksom så... mycket.. jämt, haha. Men efter att jag dragit ut tandjäkeln imorgonbitti (KLOCKAN SJU, mind you......) så är jag ledig fram till onsdag morgon iallafall. Jag måste verkligen få sova ikapp lite så att jag kan komma upp i tid när klockan ringer på morgnarna, haha.
 
Ja, vad mer händer en söndagkväll som denna? Inte mycket hoppas jag. Är febrig och snorar överallt och känner inte ens smaken av mina jordgubbar :( Hade verkligen velat rida, men gör jag det blir det 7 resor värre imorgon, sååaaaatte - nej.
 
 
På tisdag ska jag ha SOVMORGON. Det är något som iallafall ÄR planerat. Sorry guys för rörigt inläggg, mitt huvud är verkligen en snorig röra för tillfället.
 
 

Knoppat or not

Funderat på om jag ska knoppa eller inte nästa helg. Var sjukt länge sedan jag knoppade.. Typ augusti (?!?!?!?) förra året. Damn. Men jag är så vidskeplig och nu när det gått så bra utan knoppar vågar jag ju liksom inte knoppa igen, haha. Tänk om hon tycker det är obekvämt så att det är därför det går bättre utan? Gah. Men det är ju så himla fint med knoppar.. Om jag lyckas få till dem dvs. Men alltså.. usch vilken beslutsånget.
 
 
 

Trögstartad

Goddag! 
Försov mig idag IGEN så det blev ingen ridning innan jobbet idag heller.. Dåligt flow just nu, haha! Hade nog hunnit ett kortare pass utan stretching osv efteråt men det var det inte värt tyckte jag. Rider hellre ikväll så jag kan ta ordentlig hand om prinsessan innan och efter. Istället fick hon börja dagen med en rejäl rykt och massage, vilket hon absolut inte verkade ha någonting emot fast hon blev ensam kvar inne när de andra fick gå ut. För ett halvår sedan hade hon rivit stallet, haha. 
 
Jobbar som tidigare nämnt till 18.30 idag, och sen kallar stallet. När det är avklarat så tänkt jag och Pont kanske sätta oss och ta en drink någonstans. Vore himla mysigt att komma ut lite och inte bara sitta hemma. Vi får se vad det blir för väder och vad klockan blir. Men en Mango Daquiri sitter aldrig någonsin fel! ;)
 
 

Förkyld var bara förnamnet

Hej igen på er.
 
Är nu hemkommen från jobb och stall och har under dagen dragit på mig förkylningen från helvetet. halsen känns genomrostig, det rinner konstant i näsan, etc etc. You know the drill så att säga. På't igen imorgon bara och sen väntar utdragning av krånglande tandjävel på måndag morgon KLOCKAN 7 PÅ FUCkING MORGONEN. Jag är för det första livrädd,men deras telefontider är nästintill obefintliga för oss som inte är vakna kl 4 på morgonen och jobbar normala tider, så jag kan inte byte till en där jag får tid att at lugnande innan. Bluääääh. Kul start på veckan liksom. Funderar på att bara strunta i det, men det känns ju inte heller schysst mot min plånka. Jaja.
 
Flisan blev iallafall longerad idag, av den simpla anledningen att jag åkte till stallet direkt från jobbet så hade inga ridkläder att ta på mig. Och dessutom var det länge sedan jag såg henne från marken så det var väl ändå helt okej. Bomjobbet får vi ta imorgonbitti istället helt enkelt :) Syns fortfarande stor skillnad på sidorna när hon måste balansera sig själv och jag inte sitter där uppe och parerar, men bättre blir det - specellt när hon är uppvärmd syns det inte så stor skillnad. Utöver det fick hon en massa gos och stretching, såklart. Mer bortskämd häst än henne får man nog leta efter, haha.
 
 
Ska nu skriva ihop något tidsinställt åt er inför imorgon eftersom jag jobbar exakt hela dagen då med. Har dock NOLL inspiration för tillfället men vi får väl se vad jag kan koka ihop. Ska dessutom laga mat, duscha och äta. Och sen är det bara på't igen imorgonbitti klockan 05.30 när klockan ringer. Woop!
 

Tränare hit och tränare dit

Funderar vem jag ska träna för när träningssäsongen drar igång efter uppehållet som brukar vara över sommaren. Skulle vara perfekt att träna för någon riktigt duktig runt 1 gång/månad som jag kan få feedback från och utvecklas av. Funderar på att prova Lotta igen och se vad hon tycker om Flisan numer, men det är väl inte helt enkelt att få en plats för henne antar jag. Funderar även på Sylve. Det ultimata vore ju dock Pether Markne (såklart), men varken jag eller Flisan är tillräckligt bra för att vara med och rida för honom känns det som. Skulle nog känna mig ganska underlägsen och värdelös bland höjdarna som är med och rider för honom, haha... Även Jens skulle jag verkligen jättegärna rida för, men har har inga tider förrän 2025 möjligtvis ;)
 
Men drömma kan man ju alltid!
 
 
Någon av er som ridit för Pether? Tankar ring honom?

Goddag!

Hallojsan!
 
Kom i säng sent igår och försov mig därför idag, blä. Men jag och hjärtat hade en supertrevlig kväll som vi avslutade med en låååång promenad runt lilla Avesta. Vad härligt det är att vara med någon som man kan tjattra oavbrutet med och sedan sitta tyst och bara njuta av att faktiskt vara stilla och tyst en stund. Det är verkligen fint. Och stundom är lilla hålan Avesta också fin. När klockan slagit 23.30 och det inte är en kotte ute till exempel.
 
 
Sitter iallafall på jobbet nu på min lilla fikarast. Hade egentligen tänkt hinna rida och fixa klart stallet innan jag började 08.30 idag men jag hann nätt och jämt få ut hästarna och mocka, haha. Åker tillbaka efter jobbet med andra ord för att hinna motionera Flismaskinen. Blir lite bomjobb idag, men är inte riktigt säker på vad jag ska hitta på än. Måste träna på att rida i en större galopp, så förmodligen blir det något relaterat avstånd eller något där jag får trycka på lite ;) 
 
Vi höres kära ni!

Lugn midsoommar

Blev en dag i lugnets tecken idag. Har inte fått mycket gjort alls faktiskt, men det är ganska skönt det också ibland. Har inget plugg som jag ligger efter med och inget att egentligen stressa över alls faktiskt, men har ändå svårt att komma ner helt i varv. Flisan fick en kort vända i skogen och sen stretchade vi både länge och väl och åt alla håll och kanter. Hon tycker det är så mysigt när man drar i henen och trycker och klämmer och känner så hon var mer än nöjd tror jag :)
 
Utöver det har vi varit hos svärföräldrarna och ätit fantastiskt god midsommarmat - och tänka siga tt vi överlevde trots att inte en enda av oss hade midsommarkrans på huvudet! Det kan man inte tro är möjligt om man kollar på resten av Sverige idag ;) Nejdå, jag ska sluta vara sådan. Det var en väldigt trevlig kväll iallafall, men vi avslutade ganska tidigt iom att jag ska upp vid 6 imorgon för att hinna med stallet innan jag ska vara på jobbet 08.30-18.30.
 
Hoppas ni alla som firar, firar ordentligt och har en superbra kväll!
 
 

JIN vs Freejump

"JIN stigbyglar eller Free Jump? Vilka får man bäst fäste i? Plus och minus med dom? har nämligen sett att du har ridit med båda :)"
 

Jadu, det här är väl frågan som varenda ryttare ställer sig innan de ska köpa nya stigbyglar, haha. Jag har haft mina JIN i runt 3 år och trivs jättebra med dem. Innan dess hade jag den tidiga modellen av Freejump, har inte ridit i den nya modellen men har förstått att plattan är bredare på dem? anyhow, jag tycker att båda modeller har bra fäste men jag trivs bättre med JIN då deras plattor är bredare och det finns inga skruvar och metalldelar som rostar sönder som de gärna gör på Freejump när de använts ett tag. Det sitter några skruvar i underdelen på JIN, men de ser ut som nya, finns ingen rost öht på dem. Det enda som märks på mina JIN efter 3 års daglig användning är att pyttelite färg har försvunnit från där siglädret fästs. Annars är de som sagt i nyskick mer eller mindre.
 
Fördelen med Freejump är väl att de är enklare att rengöra iom att man kan plocka av och på dem lätt utan att behöva lossa hela stiglädret, samt att de är klassade som säkerhetsstigbyglar. Men jag tycker att de är bökiga att hålla på med. Det finns liksom inget givet sätt att hänga upp dem på och de repar väldigt lät sadeln med sina vassa plastkanter. Jag har stigbygelpåsar på mina stigbyglar och skulle ALDRIG lägga stigbyglarna över sadeln utan dem, men Freejump är så stora att de inte får plats i de vanliga påsarna, så mitt alternativ var att ta av dem efter varje användning, vilket jag också gjorde. De är lite bökigare helt enkelt.
   Dessutom är ju priset på Freejump så otroligt upptrissat nu när de är så omåttligt populära. Jag menar nästan 2500;- för stigbyglar är ju ett rån, haha! Så ska man helst ha stigläder för 1 200 spänn som BARA passar till det märket också!
Ett par JIN får man i dagsläget för kanske 1 600:- (vilket inte heller på något sätt är billigt, men bättre är det ju helt klart).
 
 
 
Sålde mina Freejump för ganska precis två år sedan när jag sålde min Prestigesadel efter att ponnyerna jag red till under 2013 hade sålts/åkt hem. Trots att de är lite trista att hålla på med och väldigt dyra funderar jag dock på att byta ut mina JIN mot ett par Freejump så småningom. Ska isf ha de speciella lädren till också och se om det underlättar hanteringen något. Är dock lite osäker än då länge, mina guldiga JIN gör sig så otroligt bra till loggan på sadeln och resten av min brun/guldiga utrutsning som jag mödosamt samlat ihop till, haha. Men hittar jag dem billigt någonstans kanske jag slår till, och vem vet - fynda är ju lite av min specialitet ;)
 
 
 
 
 

News fråm Avesta

Godmorgon! Och glad midsommar!
 
Personligen håller jag fast vid att midsommar är en tråkig högtid. För det första infaller den alldeles för tidigt - för mig är mitten på sommaren i mitten/slutet på juli, inte redan NU. Och för det andra - vad firar vi gentligen? Jo, att det börjar bli mörkare igen = en DÅLIG sak ju! Men svenskar är lite sådana, allt är liksom en folkfest här och man får ledigt på dagar som inte betyder ett smack för 90% av oss. Typ pingst och kristi himmelfärdsdag. Skönt att få vara ledig men vem FIRAR det egentligen med pompa och ståt? Eller ja det är väl inte bara vi svenskar, amerikanerna är ju också riktiga mästare på konstiga högtider.
 
Men iallafall så ser midsommardagen ut att vara lika bra vädermässigt som vanligt. Regn, regn, regn med andra ord. Flisan ska ridas ut en sväng. Tänker mig en lite lugnare tur efter gårdagens hoppning :) Har även kollat med en kompis som kör djurbil (dvs slaktbil) om hon kunde köra hit Hampus i en av deras toppmoderna lastbilar eftersom det oftast är enklare att lasta dem i lastbil än transport, och det kommer vi ordna under antingen måndag eller tisdag! Så inom en vecka kommer han stå uppstallad här i Avesta och inridningen kommer att påbörjas på riktigt. Äntligen!
 
 
Utöver det fick jag reda på betyget från min JÖK-tenta idag! Fick ett F, EN poäng ifrån att vara godkänd... Bluäh. Trösten blir väl att närmare 50% av de 700 som läste kursen blev underkända, så det var knappast en enkel tenta. Och när den är så svår och man är lie osäker så är det i mina ögon nästan bättre att göra en omtenta och få ett bra betyg istället för att "hafsa sig igenom" med ett halvtaskigt. Hade nog lite mycket med jobb och grejer för att verkligen kunna fokusera på tentaplugget innan denna faktiskt. Och så var den sjukt svår också. Det var inte vår seminarielärare som gjort tentan utan någon annan, och denne hade lagt fokuspunkten på helt andra ställen än det vi läst under vår seminarieserie. Det må låta som udanflykter men så var det ärligt talat. Det + lite dåligt fokus = F.Svårare matte än så är det inte ;) 
Så den 28/8 ska jag skriva om den helt enkelt! Ingen biggie egentligen, det händer väl alla, men det hade varit skönt att inte ha det överhängande hela sommaren. 
 

Angående nosgrimmor

"Ser att du ofta har pullarträns på Flisan, varför har du det? Vad tycker du det är för skillnad på aachen, remont och pullar?"
 

På Fllisan rider jag främst på Miklemträns, remont och på tävlingstränset har jag pullarnosgrimma. Dvs används ingen aachennosgrimma regelbundet. Det beror på att hon väldigt lätt biter sig i kinderna när jag har aachengrimman som ju ligger "emot" tänderna. Hon får lätt sår i kinderna alltså och därför vill jag undvika den typen av nosgrimma i största möjliga mån. Varierar mycket och rider med den också iböand, tex när jag rider med baucherbettet, men allra oftast är det Miklem eller remont hemma och pullarnosgrimma när vi hoppar eller tävlar iom att det inte blir något tryck i kinderna på samma sätt då.
 
Anledningen till att jag väljer pullar framför remont på tävlingstränset är för att det ger luftvägarna större utrymme än vad en remont gör, och jag har lite svårt för remontens placering. Det är endast med vissa bett den sitter bra tycker jag. Självklart ska en remont (och ingen annan nosgrimma heller för den delen) inte spännas så hårt att den limiterar andningsförmågan, men jag tror ni förstår hur jag tänker eftersom den sitter placerad så långt ner som den gör.
 
 
 
Rent generellt tycker jag nog inte att det är så stor skillnad faktiskt. En pullarnosgrimma ger ett mer centralt tryck om hästen gapar och springer och är därför ansedd som "skarpare", men jag tror snarare att det är en kombination av vad ryttaren gillar samt vad som passar hästens anatomi. Samt att hitta rätt kombination av bett och nosgrimma, där bettet inte ska störas av en nosgrimma som är i vägen och hästen inte på något vis ska känna obehag av nosgrimman. Någon specifik "funktion" anser jag väl inte att jag märkt på resp. nosgrimma utan det är ju mer hästens anatomi och nosgrimmans anläggningsytor det handlar om, i min värld iallafall :) Sorry om svaret blev luddigt, haha..
 
Snyggast är dock aaachen och fulast utan tvekan remont ;)
 
 
 
 
 
 

"New" in

Köpte två begagnade schabrak att ha hemma igår. Får se när de kommer hit, tycker de var fina iallafall. Båda är från RG och får duga i brist på Equiline, haha. Nejdå RG's schabrak är också fantastiska i kvalitén. Hittade inget Equiline och iom att jag nu har ETT schabrak till Flisan som duger nu när det dessutom är lite varmare ute så kändes det lite akut faktiskt. Knappt att jag hinner att ta hem och tvätta och torka det innan det är smutsigt och måste tvättas igen.. Oftast lär jag dessutom tvätta det två gånger och det är inte alltid så lätt att hinna på 24h, haha ;)
  Hade egentligen velat vänta med att köpa något nytt tills löning och sett hur mycket som blev kvar efter hyra, mat, skoning osv + att jag inte verkar få tillbaka pengarna för objektivet som försvann, menmen. Det svåra med begagnat är ju att det liksom är "now or never" när man hittar något till bra pris.
 
Det är iallafall det blåa med grön kant och det blåa med röd/silver kant som jag köpt. Tänkte vara lite wild 'n crazy med det gröna, inte haft något så färggrant på lääääääääänge, hahaha! Fick dem iof till ett kanonpris så jag hoppas nu bara att jag inte blivit jättelurad.. ;)
 
 

Hejsan svejsan!

Sitter i soffan efter en snabbdusch deluxe då det alldeles strax kommer hit en elektriker och ska laga vår knasga tvättmaskin som slår av och på sig själv lite titt som tätt.
    Det blev en liten serie idag iallafall! Flisan är lite loj nu när hon går på gräs och det märks väldigt tydligt i ridningen, så jag ska faktiskt bege mig iväg för att köpa hem havre till henne så att hon "tänder till" lite mer och inte är som en seg ridskolehäst. Trodde som ni vet att det berodde på brunsten men den är long gone, haha ;)
 
Tycker hon gjorde ett hyfsat jobb idag ändå. Det svåra med att det är en oxer i en studs är ju att de verkligen måste trycka ifrån och använda sina bakben samt sträcka ut direkt när de landar efter studsen innan. Väldigt stärkande med andra ord. I slutet hade vi den ca 95 och kanske 80cm bred, och det räckte för att Flisan skulle tycka det var drygt. Bra var väl att hon var rak och väldigt konsekvent och duktig med att ha samma galopp som det varv jag vände in från genom hela serien, samt att rytmen var bra. Ni kommer förstå varför jag är nöjd med sådant när ni ser filmen som är överst här nere ;)
    Testade även korta mina läder två hål idag, därför att jag tycker mina ser så långa ut på alla filmer -men det gör jag INTE om kan jag säga. Ni ser ju själva, satt i framåtlut hela tiden och överlivet blev som en fällkniv över de där små plutthindren - bara tippade framåt direkt liksom. Nej jag trivs bra i mina långa läder, haha!
 
Lägger som sagt in en annan film också, från förra året när vi gjorde en liknande övning, så att ni förstår skillnaden på henne, haha... Lite har det ju iallafall hänt får man väl säga.
 
1 år sedan: ALLTSÅ JAG DÖÖÖÖR. Hahahaha snacka om noll kontroll!! Och här hade jag ändå gag på henne, vs tränsbett idag.
 
Och idag:
 
 

Trötter

Hello!

Sitter hemma och ska alldeles strax krypa till kojs. Hjärtat hade lagat mat tills jag kom hem, alltså vilken pärla han är! Bästa. Snacka om att man har tur som har en sån snällis till bättre hälft<3
 
Är helt slut iallafall och behöver verkligen sova. Varit igång sedan 7 imorse. Flisan fick ett pass med fokus på rakrikting iallafall. Först övergångar på rakt spår och sen i galoppen hade jag ett litet cavalettihinder som hjälp för att se hur rak hon va. I vänster flyter hon nämligen gärna ut lite till höger om man inte håller emot med ytter. Beror säkerligen på min snedhet i ryggen (damn, den måste jag kolla upp också - *make mental note*). Men i slutet var det rakt och fint och hon hade samma jämna tempo innan, över och efter samt drog inte efter utan var lätt i handen hela vägen. Överlag ett bra pass, välbehövligt att rida igenom henne lite mer ordentligt efter de senaste dagarnas halvtaskiga ridning, hehe.
 
 
Efter att Flisan var riden åkte jag hem och städade undan i lägenheten. Vikte typ 678 klädesplagg, bäddade rent i sängen, tvättade, tumlade, hängde tvätt och plockade undan lite allmänt. Så skönt att få undan lite! När det var hyfsat färdigt var det dags för mig att åka och jobba och där har jag varit utan rast i 8,5 timme pga det enorma trycket på folk som är nu innan midsommar. Eller jo jag tog 10 min för att slänga i mig käk och gå på toa, haha. Stört mycket folk verkligen! Imorgon är det samma tider igen, dvs 13-20.30 och sen är jag iaf ledig på fredag innan det är dags för ett race i helgen igen.
   Imorgon ska jag iallafall hoppa Flisan på morgonen innan jobbet, om jag hinner och om jag kan få My att hjälpa mig, hehe. Blir en serie tror jag, inga direkt större språng utan mer gymnastik. Red på flippanbettet idag då jag tycker att hon blir lite dragig i styrkearbetet på vanligt bett, men ska nog ha vanligt imorgon. Vill inte rida för mycket på skarpa bett och hon är ju fin i munnen, det är bara när det tar emot lite som hon kan lägga sig i handen så det är väl kanske inget konstigt direkt. Jag som är lat bara, haha ;)
 
Nästa vecka tar vi dock förmodligen några större språng och mer ban-tänk inför helgens tävlingar, var ju ett tag sedan vi hoppade nu..
 
 
 
 

Lite stolt blir man ju

Som sagt - lite stolt blir man allt över hur jämnt Flisan har presterat iår. 4 fel som max är mer än väl godkänt tycker jag, hon har verkligen mognat. Det är en fröjd att rida och tävla en så arbetsvillig och positiv häst som henne. Fina Flismaskinen! <3 
 
 

Försovning etc

Goddag!
Igår blev en lite stressig dag, så som alla mina dagar alltid lyckas bli, haha ;) Och just idag har jag försovit mig så är lite stressad nu med. Hahaha mitt liv </3 Tror jag får käka magsårsmedicin på heltid för att palla trycket haha.
 
När jag kom hem från jobbet igår var Nissses högra öga nämligen rejält svullet iallafall, typ pingisbollstorlek - vilket är ganska stort på en en katt vars hela huvud är som en golfboll... Jag ringde i panik runt till diverse veterinärkliniker men alla hade fullt resten av dagen. Tills lut fick jag tag på en veteinär lite utanför stan som vi kastade oss iväg och åkte till iallafall. Skönt, då vi annars fått lov att åka till Falun..
Iallafall så fann som tur är ingen skada på själva ögat vad Katherine kunde se iallafall, det var ju lite svårt iom att Nisse knappt kunde öppna ögat tack vare svullnaden. Så troligtvis har hon bara fått sig en rejäl känga över ögat när hon och Tisse röjt runt här hemma. Hon får iaf smärtstillande och antiinflammatoriskt nu och ögat ser redan mycket bättre ut. Dessa katter....
 
 
My och jag red ut en sväng igår och även om det var en lugnt tur med myckets kritt så var det väl bra att Flis fick röra på sig iallafall. Idag blir det nämligen intervaller tror jag, om My fortfarande är på, haha. Jag hittar nämligen inte på vägarna här själv så jag måste ha någon som henne med mig, haha. Annars får det blir imorgon helt enkelt.
 
För övrigt så jobbar jag 13-20.30 idag och imorgon, så vi får se om vi hörs under dagen eller inte :)

Schabraaak

Är det någonting jag samlar på och älskar att byta ut lite då och då inom hästvärlden så är det nog schabrak. Ja herregud vad schabrak jag köpt och sålt genom åren. det jag ångrar mest är att jag sålde RG-setet som Tango hade när vi kom 3a i SM. Om någon vet var det finns så säg till så att jag kanske kanske kanske kan köpa tillbaka det, hehe. Ångrar det verkligen bittert. Det var ju liksom.. Hennes.
 
 
Men iallafall - just nu är jag på jakt efter hemmaschabrak! Har bara ett enda som jag tycker duger i att rida i hemma och det är mitt Equiline som jag beställde från Italien. ÄLSKAR det verkligen. Fantastiskt passform, kvalité och andasfunktion. I framtiden ska jag endast ha Equilineschabrak att rida i hemma. Överlägset bäst i alla kategorier enligt mitt förmenande. Så om ni har något sådant liggandes och skräpande hemma så vill jag ha det! Kan till och med betala för det om ni vill det!

YES

Här är ÄNTLIGEN en artikel gällande vad som kommer att gälla för hjälmarna. Som jag tolkar det så är hjälmar tillverkade före november 2014 godkända att använda och det vore enligt både skribenten och butikerna befängt om de helt enkelt förbjöd de hjälmarna.
    "Du får tävla i hatt men inte i redan godkända hjälmar" är precis hur jag känner. Känns som en så himla konstig prioritering. Men som det ser ut så är alla hjälmar tillverkade före november 2014 och som är EN 1384-märkta godkända och kan inte förbjudas enligt Konsumentverket. DANKE säger jag bara.
 
 
 

1,35-debut

Om allting känns bra så blir min och Flisans 1,35-debut av helgen efter midsommar. Det är på Jump Clubs tävlingar på deras stora gräsbana. Är egentligen inget fan av gräs, endast för att jag tycker att det är oerhört svårt att välja broddar - speciellt om det regnar. Jag brukar ha de minsta gräsbroddarna som finns att få tag på och sen eventuellt en lite längre brodd i yttre hålet bak för lite ökat fäste. Men det är verkligen svårt att hitta en bra balans tycker jag. Försvinner glidmomentet helt pajar knän och kotor på hästarna och blir det för mycket glid vågar de inte ta för sig ordentligt istället.
   Själva tävlandet på gräs är dock härligt måste jag säga, det är en speciell känsla att rida på gräs. Öppnar upp mer för att man ska våga använda galoppen på hästarna och så.
 
Debuten sker iallafall på söndagen, så jag får känna mig för lite dagen innan. Känns det inte bra så går jag (självklart) ner och rider 1,30 istället - svårare än så är det såklart inte och jag skulle aldrig utsätta henne för något jag inte tror att hon är mogen för och klarar av. Med det sagt så måste man ju ändå kliva ur komfortzonen och testa någon gång. Sedan kan man kliva ner igen och jobba på de brister man upptäckt innan det är dags att testa igen. Så tänker jag iallafall.
Det ska bli himla roligt iallafall, är verkligen taggad! Ska också bli kul att se om Lotta känner igen den lilla vingliga hästen utan broms som hon såg i höstas, haha ;)
 
 
 
 

Om måendet

Goddagens mina små knoddar!
 
Tänkte bara tala om att jag blev diagostiserad med någon form av mellanting mellan magkatarr och magsår igår. De ville inte göra gastroskopi (och det ville inte jag heller för den delen) så vi vet inte helt säkert men smärtan är stress- och magrelaterad iallafall.. Vad jag däremot inte förstår är varför jag fick medicin mot sura uppstötningar när jag gång på gång förklarade att det inte var uppstötningar som var problemet utan smärtan. Vid magsårsrelaterad smärta får man starkare tabletter (300mg aktiv substans (vad den nu heter) vs mina nuvarande 150mg) än skiten jag fick, det här är ju som spädbarnsmedicin. Gud vad trött jag blir på att man förklarar och förklarar och ÄNDÅ får man någon jäkla barnvariant först som man får gå med i 2 veckor för att bevisa att "ej det här fungerar inte" och SEN kan man få lite riktiga grejer. Var iof på akuten igår ist för privat vårdcentral, och där är de är alltid överdrivet försiktiga med sådant, det vet jag med alla mina halsfluss-omgångar jag haft tidigare. 
 
Tabletterna skulle iallafall enligt läkaren hjälpa omedelbums när jag tog första tabletten igår, men imorse när jag vaknade var smärtan värre än någonsin och jag låg mest ihopkrupen i en boll och gnydde. Några Alvedon senare mår jag ändå hyfsat och ska nu iväg till jobbet (Miroi idag) och agera provvakt mellan 8-16. Inget stressigt eller ansträngande alltså, sådana aktiviteter har jag fått strikta order om att avstå ifrån. Ska i vilket fall som helst ringa min vårdcentral i eftermiddag och höra om de kan göra något. De brukar vara mycket mer tillmötesgående och är väldigt serviceminded och duktiga. Får se vad de har att säga om medicinvalet osv. 
 
 
 
Gällande Flisan så får vi se hur jag mår efter att ha tagit itu med mockning. Tror faktiskt att det får bli longering för henne idag så att jag kan låta kroppen ta det lite lugnt. Lite lätt motion är nog bra för henne i vilke fall som helst tror jag. Hon är ju som sagt inne i en liten helvetesperiod med brunsten och allt nu. Skulle tro att det ger sig om bara någon dag, stackars snuttan <3 Man vet ju själv hur man blir med PMS från helvetet liksom!

Introverts like me

Jag bloggar som bekant varje dag och har ett "offentligt" liv som är enkelt att kolla in i. Jag är relativt obrydd i mitt skrivande och skriver alltid vad ag tycker. Jag tycker det är enkelt att lufta mina åsikter i skrift och har ingenting emot att folk finner vissa ordval eller inlägg stötande - för de reflekterar mig som person. Alla behöver inte älska mig, eller rättare sagt - alla SKA inte älska mig, haha. Det skulle kännas weird. 
 
Men ändå så är jag en väldigt introvert människa. Det har blivit mycket bättre - om introverthet nu kan ses som en dålig sak? Jag blir trött av att vara med folk. Faktum är att jag blir så mentalt trött av en fika med en person jag inte känner mig helt trygg med att jag i slutet sitter och gäspar. Helt slut blir jag! Det är en ansträngning att ge sig ut på fester och resor hit och dit med människor jag inte är 200% trygg med och jag stannar oftast hellre hemma och slösurfar i soffan. Det är inte för att jag är osocial och tråkig - tvärtom är jag väldigt öppen och har lätt för att prata med folk - men det tröttar ut mig väldigt snabbt. Det är ansträngande helt enkelt. Och det är drygt att känna så, eftersom tjejer i allmänhet har sina små ligor som de hänger med och gör aaaaaallt tillsammans med, men jag fungerar inte i sådana sammanhang. Efter 2 timmar går jag hem frn sådana tillställningar för då är hjärnan är som potatismos och jag orkar liksom inte ens föra en normal diskussion längre. 
  När jag väl känner folk är jag dock sjuk i huvudet och kan prata om exakt ALLT med dem, men innan jag kommer dit är jag väldigt stel och "formell" i hur jag beter mig, + blir supertrött av minsta diskussion som sagt, haha. 
 
 
Det har blivit mycket bättre sedan jag började jobba på ICA faktiskt, för där träffar man folk och småpratar i korta stunder hela dagarna, varvat med lite lugnare perioder där hjärnan får återhämta sig litegrann. Har aldrig haft "problem" av det på jobbet då man går in i en annan bubbla när man jobbar, och har heller aldrig haft problem med tex grupparbeten i skolan (där tog jag bara på mig allt arbete och gick hem och gjorde det, haha). Men på fritiden är jag en ensamvarg utan dess like verkligen. Jag behöver ganska mycket ensamtid, där jag inte gör något speciellt egentligen utan bara.. är ensam liksom. Varvar ner. 
 
 
Visst är det konstigt hur man är? Att man inte har några som helst problem med att dela med sig av allting här i skrift men aldrig skulle orka diskutera det med någon utanför familjen/nära vänner? Personligen har jag heller inga som helst problem med att vara auktoritär när jag jobbar som lärare/tränare, men kan sitta som en tyst mus och titta i golvet om jag blir konfronterad med en folkmassa som jag ska umgås med. Det är verkligen märkligt tycker jag. 
 
 

@akuten...

Fick lov att åka hem från jobbet idag pga smärtorna i bröstet. Har helt fruktansvärt ont med jämna mellanrum och däremellan är jag illamående och har lätt yrsel. Inte riktigt arbetsför med andra ord.. Har som tur är en förstående och väldigt snäll arbetsgivare. Sitter just nu på akuten och väntar på att få svar på ett test för blodpropp i hjärta och lungor, men det lutar för tillfället åt att det är magkatarr. Ett förstadie till magsår alltså. Inte så konstigt kanske med tanke på hur mitt liv ser ut. Förmodligen beror det isåfall på de senaste två månadernas stress med två jobb, tentaplugg, resor till och från Sthlm och så Flisan och lite tävlingar på det. Botten blev väl nådd nu när jag dessutom sovit lite och dåligt och alldeles för få timmar varje natt de senaste två veckorna.
 
Jaja. Så tror jag, men vi får väl se vad läkaren säger. Han är ju trots allt den som är utbildad, haha. Men jag tror inte att jag behöver oroa mig över att få en hjärtinfarkt iallafall, det var ju iaf skönt! 
 
 
 

Hängigt

Goddag!
 
Både jag och Flisan är hängiga idag. Jag har ett obehagligt tryck över bröstet som kommer och går och är lätt illamående, och Flisan såg seg och lite hängig ut redan när hon stod på gången. Är nog brunsten som tar en massa energi tror jag. Ridpasset gick hyfsat men hon var lite tung i handen och lite allmänt trögjobbad i framförallt galoppen. Helt ok ändå, men det får blir en lite lugnare vecka nu med brunst och allt. Hon har aldrig reagerat på brunsten förut, men iår är hon också EXTREMT brunstig vilket hon inte varit föregående år. Hon blir iallafall inte dum utan det är lite segt allting bara liksom. Blir nog bra med några dagars lugnare och enklare arbete tror jag. 
 
Själv ska jag ringa vårdcentralen och försöka åka in innan jag ska jobba 13-20.30 idag. Blir nog snarare akuten kanske, men vårdcentralen har kanske någon form av rekommendation att ge ändå. Är inte så pepp på något idag iallafall, får fruktansvärt ont i bröstet med jämna mellanrum :/
 
 
 
 
 

Hammerhead

Här är han! 
Han är inte kungen av spänst än, vilket i mina ögon inte är så konstigt med tanke på att han inte gör något annat än går och äter, haha. Men jag gillar hans rytm framförallt, samt att han nog kommer få väldigt bra teknik när spänsten infinner sig. Han har en bra grundteknik. Hans rytm är dock det bästa än så länge, den är väldigt jämn och ändrar sig inte även när hindren blir högre utan han håller samma hela tiden. Det gillar jag. Det är enkelt liksom. Personligen anser jag inte att hästarna behöver hoppa till månen och tillbaka när de löshoppas även om det ser flashigare ut. Jag vill att det ser enkelt och rytmiskt ut, och det gör det verkligen för honom. 
 
Väldigt kort film, haha. Vi hade lägre i början såklart men det tog jag inte med i klippet :)
 
 
Sen ska han ha en stor eloge för han uppförde sig som en riktig gentleman idag trots att han ju inte är mycket hanterad alls. Han sprang jättefint för hand och stannade så fort jag sa "ptroo" - vilket inte alltid varit fallet ;) Lyssnade fint på smackingar också och gjorde ingen stor grej av att vara själv på banan eller i stallet. Han är så himla klok, jag gillar verkligen hans psyke. 
 
 

This li'l bad conscience of mine

Hej på er!
 
Vi ställde in ridningen av Flisan idag, haha.. När vi kom hem så HÄLLregnde det. Alltså jag gick ut för att tömma skottkärran och när jag kom tillbaka efter de 50 metrarna jag gått var jag lika blöt som om jag hade hopat i sjön. Och jag lovar er att jag inte överdriver, haha. Försökte filma regnet men det gick inte så bra, det bara forsade in vatten överallt i stallet iallafall, helt sjukt mycket regn! Till råga på detta så åskade det och dånade lite också och då sa jag upp mig för dagen och tackade nej till ridning. Väta kan jag tåla om min sadel slipper den, men åska - där går gränsen. Jag är LIVRÄDD för blixt och dunder. Så Flisan fick gå ut i gräshagen och beta istället, hon var lika nöjd för det. Hon är dessutom tokbrunstig nu och även om hon inte blir tjurig och dryg så hade hon det inte roligt när vi red igår, det tog emot både lite här och var kändes det som. Så även om det är långt ifrån optimalt så är det ändå inte helt wacko att låta henne vara lite. Pluttan <3 Har dåligt samvete såklart, men jaja. 
 
 
Jag ska klippa ihop filmen på Hampus nu, så den dyker upp om någon timme eller så. Utöver det ska jag och hjärtat inte göra mycket ikväll. Ska på bio och se nya Jurassic Park vilket jag VERKLIGEN ser fram emot, ÄLSKAR sådana filmer! :D 

Hampe! <3

Hej på er!Dagen har minst sagt fått i ett och det är därför jag inte hunnit blogga. Nu är vi iallafall på väg hem från p&j + löshoppning och både Mikey och Hampus har varit superduktiga!! Mikey var kolugn och hoppade inte överdrivet högt utan höll sig i skinnet väldigt bra. Och Hampus skötte sig också otroligt bra! Gjorde allting väldigt enkelt och okomplicerat trots att det var första gången med det "nya" systemet. Är verkligen supernöjd med honom, tycker att han har en väldigt trevlig rytm i sin hoppning och det ser enkelt ut. Film kommer ikväll såklart! 
 
 
Nu ska Flisan ridas, men jag är så himla trött så jag orkar nog inte släpa fram någon mördarserie. Hon var väldigt spänd och dryg igår också så det blir nog ett till pass på banan för att se att hon håller sig på mattan, haha ;)

Tchena

Halloj (lite sent sådär)!
Jag och min bättre hälft har precis krupit ner i mormors och morfars bäddsoffa i Västerås och ska sova efter en helt fantastiskt födelsedagsmiddag för min mormor. Verkligen jättehärlig restaurang i industrimiljö, dit går vi nog igen jag och mannen! 
 
Imorgon kl 1 nalkas det p&j för My och Mikey och jag ska dit som moraliskt stöd + att vi ska löshoppa och lastträna Hampus medan vi ändå är där ich jag inte är själv. Blir nog en heldag med andra ord. Innan dess ska vi dock till Erikslund för jag ska köpa nummerlappar på Hööks, haha ;) Screw you, dyra KL-nummerlappar! 
 
 
 
 

Gina Tricot Falsterbo

Var inne och kikade på Ginas Falsterbokollektion för iår! SÅ fina saker verkligen, de är verkligen vrålsnygga och ligger enligt mig väldigt bra prismässigt om man jämför med tex Kingsland, HV Polo etc. Skulle gärna ha litegrann av allt, haha. Nej men dessa är nog mina favvisar! Mycket blå nyanser, sådan har jag blivit, haha. 
 
 
 

Så stolt

Hej på er och förlåt för min dåliga uppdatering igår. Vi hade fullt upp med Marcus student vill jag lova: Den var helt fantastiskt, allt från vädret till mottagningen till festen var helt underbart. 
 
Jag tog emot honom först av alla i familjen när han sprang ut, och jag var så himla stolt. Jag grät och grät och grät och hulkade och snyftade när jag fick krama om världens mest älskade duktiga bror efter att han sprungit ut. Är så sjukt stolt över att han trots motgångar klarat sig igenom gymnasiet och fick ta studenten. En riktig stjärna är han!
 
 
 
 
 
 
Studentmottagningen och festen var en enda stor succé. För att inte tala om utgången. Så himla roligt verkligen! Lite sliten är man väl idag, men stallet väntar och ett pass på banan stundar för Flismaskinen. Hon vilade igår så tänker att vi gör lite enklare övningar med travbommar och lite sådant idag. Imorgon blir det mördarserien!
 
 

Stress hets osv osv

Hej på er! 
Har en liten rast på jobbet nu. Försov mig imorse så därav blev det ingen morgonblogg. Jobbar till 11.30 idag och sen ska jag svischa hem och duscha och röja i lägenheten inför stundande studentfest. Sen ska vi såklart iväg och kolla på Marcus när han ÄNTLIGEN får springa ut och ta studenten. Är stolt så jag spricker över honom, älskade älskade lillebror. 
 
 
Har ledigt från stallet idag då My var gullig och mockade och fixade allt imorse. Bästa hon! Vi får se hur updaten blir under dagen. Vi får se helt enkelt. 

Sen hemgång

Hello. Hemma senare än vanligt efter stängning och på kasst humör trots det fina vädret. Mitt objektiv från Nikon har tappats bort på väg hit och jag kommer alltså inte att få hem det. Om jag får tillbaka pengarna återstår att se. Rent juridiskt sett vet jag redan att svaret är nej (om jag inte kan utpressa transportfirman eller något) men möjligtvis så kanske företaget vill vara lite schyssta och gör det av ren goodwill. Vi får se.. 2000 spänn gone liksom. Och jag måste fortfarande ha eett så jag får väl olla runt och beställa ett nytt helt enkelt. F'kn twats. 
 
Utöver det blev jag tutad på av något blont bimbo i en fin dyr bil som tyckte att jag snodde hennes parkering när jag lyckades hitta en parkering innan henne. Och sådant blir jag sjukt sur på, haha. Road rage á la grec u know. Jag och min lilla Honda vs blont bimbo i sprillans ny bil. 1-0. Hon skulle vände för att ta den parkeringen tydligen och jag körde bara in på den när jag kom. Arg blev hon och skrek på mig och vevade med näven.
 
Okej nej om man skulle ta och städa lite. Glädjemoment nr 3823 idag :))) Bluarg.
 
Den här bilden gör mig iaf ganska glad. 
 

Cortaflex

Måste slå ett slag för Cortaflex känner jag. Det är ett fodertillskott som är till för högpresteraande hästar vars leder tar en del stryk. Det innehåller bla glukosamin (smo ökar rörligheten i lederna) och man kan säga för att förklara enkelt att det främjar ledernas stötdämpning genom att göra om ledvätskan (som ju är som vatten) till siraps-konsistens -  dvs mycket segare och mer stöttålig. Det är helt suveränt och har alltid varit ett måste under tiden jag tävlade som mest!
   Det är dock dyrt - 1 l kostar runt 1000-lappen och räcker ca en månad. Personligen tycker jag iallafall att det är väl värt en investering och beställde själv hem två förpackningar tidigare idag. Har inte haft det på Flisan än då hon ännu inte presterat i så höga klasser eller haft så högintensiv träning. Men nu är det dags! Haft det på alla tidigare tävlingshästar och ingen har någonsin varit skadad.
 
 
 
Jag kör för övrigt bara med den flytande varianten då kroppen inte behöver omvandla den utan den tas upp direkt som den är, men den finns även i pulverform om man föredrar det. 
 
Och PS. den finns för en tredjedel av det ursprungliga priset på Ebay, såklart ;)

SKÄMTAR DE?!?

Är de helt seriösa med att Samshield inte gått igenom de nya säkerhetstesterna?!?! Då hugger jag seriöst huvudet av någon, för jag byter då ALDRIG ut min Samshield. NEVER!!!! Alltså verkligen ALDRIG. De där nya reglerna kan ju typ bara ta och flyga dit pepparen växer känner jag. Jävla påhitt. Usch vad förbannad jag är. Inom fälttävlan kanske säkerhetskraven borde ändras, men hur många har seriöst dött av skallskador inom hoppsporten de senaste 10 åren? Ja visst händer det (finns ju alltid undantag till allt), men alltså.... NEJ. Jättebra med hårdare tester, men det kan vara frivilligt att ha en säkrare eller "mindre säker" hjälm in my opinion. Bluäh. 
 
 
 
 
 
 
 

Dagen

Helllooooo!!
Ska strax iväg mot jobbet för att jobba 13-20.30 på ICA idag igen. Fick också precis reda på att jag även jobbar 8-11.30 imorgon (men då på MiRoi) innan lillebror tar studenten och springer ut runt kl. 13. Men idag har jag iallafall hunnit släppa ut Flisan och Mikey på bete, rida, mocka, hämta ut vår nya fläkt samt posta lite paket som skulle iväg. Alltså SÅ GLAD att vi äntligen tog oss  kragen och beställde hem en fläkt så jag (..och Pont..) kan sova ordetligt. HATAR att sova i värme. Det ska vara så kallt så man får rulla ihop sig ordetligt under täcket och frysa lite innan man värmt upp sig liksom. Fick iallafall denna makapär rekommenderad av mamma och den hade toppbetyg i alla recensioner (you know.. me and my recensioner innan jag köper något.. ;)) och var inte heller speciellt dyr. Ska bli intressant att prova!
 
Vi red iallafall ut en sväng idag, jag och My. Jag tycker att det är viktigt att veckorna är som "berg- och dalbanor" intensitetsmässigt så att man inte ligger på max hela tiden och sedan ingenting en hel vecka. Självklart kan vissa veckor vara intensivare än andra, men det är viktigt (åtminstone för mig) att man tex rider två-3 hårdare pass efter varandra och sedan tar en lugn dag innan man tar nya tag igen. Så tänker iallafall jag att hästens leder och muskler vill ha det :) Iallafall så red vi förbi förskolan där Mys mamma Maria jobbar idag och vi väntade så att barnen fick komma ut en stund och hälsa på hästarna. Flisan ÄLSKADE det! Vi stod utanför ett staket och hon sträckte sig in och stod och halvblundade medan ungarna for runt omkring huvudet på henne och skrek och klappade och hade sig. Myshäst! 
   Utöver det var en lugn tur med mest skritt och trav. Galopperade ett varv runt en åker vi red förbi, men annars väldigt lugnt. 
 
 
Imorgon får vi se hur det blir med ridning. Hade tänkt hinna med det innan Marcus sprang ut men iom att jag jobbar så får vi se om vi kan trycka in det i planeringen någonstans. Annars får hon en vilodag. Inte hela världen, men vill ju rida så mycket det går nu när hon känns så fin jämt!

Challenges

Jag och min kära vän Frida har startat en intern grej med challenges som vi ska göra med en ram på ca 2 veckor/challenge. Frida träffade jag första gången när jag praktiserade hos Jonas Rinné i Linköping (eller Lindköping? Vet ej haha) när jag gick i nian, och hon jobbade som hästskötare där. Tyckte inte om varken henne elelr Jonas då utan tyckte mest de skällde på stackars lilla mig, hahah. Men numer pratar jag och Frida iprincip varje dag om allt mellan himmel och jord och hon förstår sig på mitt tänk väldigt bra, samt förstår hon också min sarkasm och mitt hat gentemot vissa givna saker. Dessutom är vi lika pedantiska med våra hästar, men Frida är kanske snäppet värre än mig. Vad sägs om att spola av hela hästen varje dag innan man ska rida och sedan vänta 2-3 timmar för att han ska torka helt innan ni kan göra iordning? Eller ta tempen varje dag samt borsta minst 1h/dag - beundransvärt, inte sant? ;) Nog för att jag nog borstar ca 45 min varje dag men Frida... hon tar ändå priset liksom :D
 
IALLAFALL så har vi varsin challenge som vi håller på med nu. Min är att jobba med förvänd galopp och tanken var väl mest att lära Flisan det. Men det gick ju som en dans så vi går väl vidare lite tänker jag, med lite svårare grejer som serpententiner, vara rakare i hörnen osv.
    Fridas challenge är att rida klockan på jämna språng på sin fantastiska 6åring Ebbot. Han kan liksom redan allt så detta var vad vi kom på, haha. Han är från samma holländska ställe som Flisan och han är heeeeeelt makalöst fin. Han ligger före Flisan i utbildningen med hästlängder tack vare Fridas ridning och han är bara to die for.
 
 
Personligen tycker jag att detta är ett utmärkt sätt att motivera sig själv på, speciellt när man är två om saken också. Vi kommer avsluta varje challenge med att skicka filmer till varandra på hur det ser ut nu, och om det går jämföra med hur det såg ut i början. Så har ni något tips på en challenge (för antingen mig eller Frida) är det bara slänga iväg en kommentar - go!
 
 
 
 

Beställd

Beställde en flughuva från Horseware till slut. Läste (som vanligt innan jag köper något) recensioner till jag är så rött på grejen att jag knappt vill ha den, haha. Men den hade väldigt mycket bra feedback förutom att den var stor i storleken, och för Flisan som redan nätt och jämt kan ha full på flughuvor var ju det bra att veta. Beställde med andra ord en i stl. cob så får vi se om den passar. Gillar idén bakom den iaf, även om hästarna ser lite  roliga ut i dem, haha..
 
 
 
 

Bästa Flismaskinen

Alltså fy sjutton vilken (Flis)maskin till häst jag har ibland! Hon bara gör och gör och gör utan att någonsin protestera. Idag fortsatte vi med förvänd galopp men red inte serpentiner utan byggde vidare på det vi gjorde igår för att få en rödare tråd genom arbetet. Övningen vi gjorde såg ut som såhär (tar det i punktform så att det blir enklare att hänga med):
 
 • Red in på meddelinjen i vänster galopp
 • Bytte till höger galopp på mitten ungefär, på rakt spår alltså
 • Red ut i höger varv efter medellinjen
 • Höll mig lite innanför spåret och bytte till vänster galopp (dvs förvänd) på rakt spår mitt på långsidan
 • Fortsatte runt ett halvt (och senare ett helt) varv och bytte sedan tillbaka till höger galopp på rakt spår
 • Red in på meddellinjen igen men från höger galopp
 • Samma sak åt andra hållet.
Hon var SÅ duktig! Visst blir det lite byten från den förvända till "rätt" galopp i hörnpasseringarna ibland, men överlag gör hon det verkligen så mycket bättre än vad jag någonsin trott att hon skulle kunna göra det. Oh hon tar byteshjälpen helt korrekt nu utan att bara gissa vad hon ska göra eller studsa iväg eller så. Känner bara FASEN att ingen filmade idag för hon var verkligen outstanding.
 
 
När jag kände att hon tog bytena så bra som hon gjorde kunde jag inte motstå att prova att göra "serie"-byten på diagonalen. Hon satte dem direkt. Inte ens en tvekan. Visserligen gjorde vi bara var 5e, så det blev "bara" 3 byten per diagonal. Men hon satte dem klockrent både ifrån höger och ifrån vänster varv. Första gången vi gör flera byten på rad för både mig och henne någonsin. Hade säkert kunnat gå ner på vart fjärde steg också men när hon satte dem så bra på två diagonaler på rad på första försöket ville jag inte riskera att det blev ett stressmoment för henne.
  Och visst - hon gör inte bytena helt samlat utan "hoppar" lite i dem, men vad tusan gör det. Det kommer när hon blir starkare. Åh, jag är så glad! Hon är så himla duktig! Nästa gång vi tränar byten och förvänd galopp ska jag tvinga med en filmare. Bästa bästa älskade lilla Flisan. Vilket nöje det är att jobba med en häst som henne.
 

Today

Idag är en sådan där dag som minst sagt kan kallas fullspäckad. Har precis ätit frukost och ska nu iväg och släppa ut hästar, mocka och rida. Det blir fortsättning på förvänd galopp för Flisans del idag tänkte jag. Befästa det lite hos henne liksom. Sedan ska jag hem och hämta jobbkläder samt posta ett schabrak jag sålt (ett av Equilineseten.. Svider lite i hjärtat men jag anvnder det ju knappt..) och åka ut till Hampus och pyssla lite med honom någon timme innan jag slutligen börjar jobba 13 och där blir jag kvar till 20.30 ungefär. Har bara 15 min rast på de 7,5 timmarna också så kommer nog vara rättt så skapligt slut när jag kommer hem, haha.
 
Jaja, dags att kickstarta. Vi hörs lite senare!
 
 

Dagen då min bror vann balen

Kan man vinna en bal tänker ni nu? Svaret är ja. Och min bror har härmed vunit sin bal och alla andras kommande baler forever. Han är bäst. Å snygg med.
 
 
 
 
 
 
THIS IS HOW YOU GO TO PROM end of story.
 
 

FF- förvända Flisan

Alltså Flis var SÅÅÅÅ duktig idag när vi tränade förvänd galopp ordentligt för allra första gången! Red på Flippanbettet för att slippa att hon blev stark och för att göra det så lätt som möjligt och helt enkelt slippa tjafs för att hon blirdragig när det blir jobbigt. Hade förväntat mig en mer eller mindre enorm kamp för att hon skulle förstå, men det räckte med två avbrott där hon bytte automatiskt i ett hörn för att hon skulle förstå. Höll det ganska enkelt och red runt fyrkanten och försökte ha henne så rak som möjligt på de raka spåren och utåtställd i hörnen för att göra det enklare rent balaans- och styrkemässigt. Visst bytte hon några gåger men vad gör det? M'rkta imponerad av henne verkligen!
 
Fortsatte sedan med att även lägga volter i förvänd galopp och det gick bra även det så länge hon var lite utåtställd. det får man ta i början tycker jag! Avslutade sedan med att rida innanför spåret på långsidorna och byta både från rätt till förvänd galopp och tvärtom. Det var emklare för henne att förstå byteshjälpen när jag red innanför spåret så vi börhar så. Men jag är verkligen imponerad och stolt över hur duktig hon var! Hon går från klarhet till klarhet verkligen. Imorgon tänkte jag fila vidare på lite samma sak för att befästa det lite och kanske även träna på någon serpentinbåge eller något. Så himla motiverande när hästen bara fattar direkt liksom.
 
 
Red ju även Mikey och han var en riktig pain in the ass idag, haha. Sprang omkring som en giraff, helt stum i munnen och VÄGRADE stoppa in inre bakbenet under kroppen. Men med lite tragglande på volter lossnade han och blev lätt i handen och betydligt finare i munnen överlag. Han har ju vilat 5 dagar och igår gick han bara en lugn tur i skogen så det var väl kanske inte så konstigt.
 
Nu ska jag slänga mig i duschen och sedan iväg för att fota Marcus som ska på bal ikväll! Älskade knasiga lillebror... You'll see..

Morniiing

Hey friends! 
Kunde ha haft så mycket saker gjorda vid det här laget idag, men istället har jag... sovit. Blir stressad mig själv när jag tar långa sovmorgnar men sen kände jag bara "wtf, jag måste inte  tvingas vara en zombie för att hinna göra allt jag ska". Så nya ka jag upp på fötter och iväg och köpa foder till katter + häst och sedan ska jag rida både Flisan och Mikey då My är sjuk. Flisan kommer vara först ut eftersom hon ska trimmas lite tuffare medan Mikey mest ska underhållsridas. Vi får väl se hur det går med min MONSTERträningsvärk i benen och rumpan, ugh..
 
 
 
Utöver det har min lillebror sin STUDENTBAL idag och det kommer bli någonting utöver det vanliga vill jag lova! Exakt varför får ni i bilder sen ;) hörs!

PUST

Jesus vilken dag alltså! Inte haft en minut över för att blogga - förlåt! Jobbade som sagt 8-14 och åkte därefter direkt ut till Hampus för att pyssla lite. jag börjar tro att mamma smygtränat honom för han skötte sig EXEMPLARISKT! Stod som ett (väldigt nervöst) litet ljus på gången, medan jag hivade på honom benskydd, sadel (första gången han har sadel på sig, åtdragen gjord runt magen osv) och träns, första gången med nosgrimma idag (väldigt löst spänd såklart). Fick dock leta i 20 min för att hitta ett träns som passade hans enorma huvud, haha.. Men alltså vilken PÄRLA han är! Vickade inte ens på öronen åt sadeln när jag mer eller mindre kastade upp den på honom eftersom han är så stor haha,  och knallade omkring på ridbanan med den på som om han aldrig gjort annat. What?! Ska det vara såhär enkelt med en iprincip ohanterad unghäst?! Longerade dock inte idag utan gick bara med honom och tränade röstkommandon. Halt, skritt, trav, över bommar, på volter osv osv. Han var verkligen exemplarisk. Alltså SÅ duktig verkligen! Är så stolt <3
 
 
Sedan åkte jag direkt till stallet för att rida Flisis. Red ut en sväng med My och vi började med lite klättring 2 ggr i mördarbacke innan vi gav oss ut på en kortare uteritt. Flis var pigg och glad, kände ingenting i kroppen efter gårdagens genomkörare. Imorgon ska vi trimma förvänd galopp - wish us luck för det lär vi behöva!
   När Flisan var färdig åkte jag hem och bytte om och åkte direkt till gymmet och körde ett ben- + magpass. Kom sen he och väntar nu på att maten blir klar. Är mer eller mindre dööööööd kan jag erkänna. Men jag ska verkligen ta tag i gymmandet igen nu när det förhoppningsvis finns lite mer tid. Måste verkligen.
 
Imorgon utlovas bättre update, sorry guys </3

Dagens Flispass

Godafton!

Dagens ridpass gick himla bra måste jag ändå säga. Hon är ju inte riden på 4 dagar nu iom att jag hade tenta samma dag som EQ:n kom ut och sedan har hon vilat 3 dagar som ordinerat efter det. Men idag var det dags. Körde igång ordentligt med ett pass med mängder av övergångar då hon kändes lite stel och stum, och avslutade lite bommar som låg kvar på banan sedan någon annan ridit och använde dem för att träna på att hålla igång galoppen i svängarna eftersom hon gärna rullar ihop sig och blir väldigt ihoptryckt och konstig. Gick väldigt bra måste jag ändå säga eftersom hon som sagt vilat lite. Tyckte hon skötte sig utmärkt och i slutet flöt hon på genom svängarna som rinnande vatten - lätt i handen och vände för ytterskänkeln, runt innerskänkeln. Himla fin var hon, lillskruttan.
 
Eftersom hon förmodligen kommer ha lite träningsvärk imorgon så kör vi en lite lugnare uteritt då. Jag jobbar 8-14 och ska hinna med Hampus en sväng också så att en uteritt är väl på plats :) Sen på tisdag blir det trimpass då vi ska lära oss förvänd galopp mer ordentligt. Kanske avslutar med klättring, vi får se hur hon känns efter att kasoet som uppstår i hjärnan vid förvänd galopp lagt sig lite ;) Annars tar vi klättringen senare i veckan och ett mer intensivt klätterpass isåfall!
 
 Nu mumsigt käk med mannen i mitt liv och lite slött soffhäng. Perfekt söndagskväll.

Två saker

Det finns två saker som jag tycker är enormt viktigt när man rider. Två saker som jag avskyr att vara utan när jag sitter på en häst.
 
Det ena är rytmen. En häst utan tydlig rytm blir svår att rida tycker jag, och svår att balansera. Exempelvis en häst som går i fyrtakt i galoppen eller en som studsar. Det ogillar jag väldigt mycket. Det går såklart att träna bort - det är inte det jag menar - men rytmen är otroligt viktig. Allting ska ju ske i en rytm, oavsett om man ska göra en skänkelviknig, piruett eller hoppa omhoppning så är det alltid rytmen man utgår ifrån. Därför har jag svårt för hästar utan tydlig takt i sina gångarter.
 
Nummer två, och något som är än mer påverkbart men som många struntar i är reglerbarheten och finkänsligheten i munnen på hästarna. Jag blir GALEN om jag måste sitta och bromsa tills bicepsen bultar som om man lyft hantlar i 45 minuter för att få hästen från galopp till trav. Eller man inte kan lätta en tum på handen för då drar pållen iväg med hela armen på en. Jag förstår inte människor som inte märker att deras häst mer liknar en betongvägg i munnen än något annat. Det är synd om hästarna som är såhär stumma och det är skitdrygt att vara ryttare på en sådan häst. Det ska räcka med att vicka på ringfingret och säga "ptroo" för att hästen ska sakta av. Det ska inte vara jobbigt att rida, så tillvida att man ska inte behöva jobba ihjäl sig för att göra enkla rörelser som övergångar. Sen att man får kramp i benen då och då är en annan sak, men jag tror ni fattar hur jag menar.
 
Överlag är det dessa två problem man ser mest tycker jag. Oridna hästar med stumma munnar och ryttare som tappar rytmen när de hoppar bana. Det är av-på-av-på, studs och ryck och slit och släng. En ryttare måste träna upp sina hjälper till att vara detaljstyrda, inte reptilhjärna-motorik, och måste träna på att rida ur rytmen. Bromsa ur rytmen, flytta hästen i rytmen, hoppa ur rytmen -  allt ska ge i ett flytande moment utan enorma störningar för att bromsa osv. Det ska som sagt "bara" flyta på.
 
 
Hur tränar man sådant här då? Väldigt simpelt. Övergångar och tempoväxlingar. Och inte 2 st en gång i veckan utan nu snackar vi minst 100st/ridpass. VARJE dag alltså. Jaa, för så viktigt är det att kunna reglera hästen. Och för rytmen - bommar och småhinder! Lägg ut några stycken och tänk att det ska vara samma galopp hela tiden. Samma galopp innan svängen, samma galopp genom svängen, samma galopp efter svängen -  samma galopp hela banan runt. Strunta i antalet galoppsprång och avståndet fram till hindret/bommen. Det är så jag lärde mig iallafall, för många vill så gärna och tänker att man måste hamna rätt - och då blir det bara pannkaka. Bara fokusera på rytmen och strunta i om det blir rätt eller fel :) Och gör det ofta och gärna på olika hästar, det tränar ögat och känslan.

New lifegoal

Goddag! Jag vaknade för en stund sedan och slökollade 9gag. Hittade mitt nya livsmål där, säger bara OH MY FRICKIN GOD. MÅSTE HA! Om jag så ska spara i resten av mitt liv! 
 
Van Cleef Midnight Planetarium klocka á $150,000. Dör så vacker. Kanske finns någon eBay-kopia? ;) Men seriöst, har aldrig sett något så vackert i hela mitt liv! Hur man ser tiden vet jag dock inte men det är ju bara detaljer i sammanhanget.
 
 
 
 
 

Övningar

Nästa vecka står en dag med hoppövning och en dag med bommar/tknik på schemat för mig och Flismaskinen. Eftersom Flisis tagit det väldigt lugnt den här veckan och tävlat en del innan det tänkte jag inte göra någon monster-hoppning på henne. Däremot blir det en mördar-teknikserie! Dessa två är de jag tänkt använda i veckan: 
 
 
 
 Den till vänster handlar om att låta hästen jobba med hindret själv och lära sig att som ryttare mest sitta still och låta hästen komma till arbete. Man kommer in i galopp och sedan är det ganska trångt ut på oxern med galoppbom bakom. Man ska då slita allt vad man orkar i hästen så att man får plats ordentligt. Såklart. Nej man ska bara understödja och ha hästen rak mellan skänkel och hand och låta den klura ut själv att den inte ska rusa. "Krama till" tygeln mellan sockerbitarna och oxern brukar jag säga, då blir det lagom och man behåller stunsen och spänsten i galoppsprången. den här övningen kan man höja upp en del, men man får vara noga med att ändra avståndet till bommen bakom därefter så att hästen inte landar på den för det kan bli väldigt tråkiga skador. 
 
Övningen till höger är alltså monstermördarserien ;) Hela kommer inte att få plats på vår lilla ridbana men en variant av den ska jag göra iallafall! Grejen med denna är att hästen inte får rusa mer och mer ju längre i övningen man kommer. Det är ju en jobbig övning där hästarna ska jobba rytmiskt och på styrka, inte på fart. Det ska ta tid att komma igenom serien, inte BABABABABAM så är man igenom utan man ska tänka hopp - aaandas - hopp - andas, om ni förstår hur jag menar. Även här är det ett suveränt hjälpmedel att "krama till tygeln" mellan hindren, både i studsen och där det är 1 galoppsprång om man känner att det börjar bära iväg. Det som händer när man kramar till i tygeln (alltså inte en regelrätt halvhalt utan ännu mindre än så) är att man får hästen med sig och på bakbenen efter varje hinder så att den jobbar genom hela övningen snarare än att bara kravla sig igenom på enklaste sätt. Meningen är ju att det ska vara tryck, takt och avspändhet genom hela alltet :)
 
Det som också är bra är att de är på medellnijen vilket betyder att man kan komma från bägge håll samt att hästarna (och ryttaren) även jobbar med rakriktning, som ju egentligen är det viktigaste och mest bortglömdai det vi håller på med ;) 
 
Hoppas ni förstår hur jag tänkt, fråga på om ni undrar något! 
 

På Flisans önskelista

På Flisans önskelista står just nu lite småsaker: 
 
 • Leg Paint  & Arnika Gel så att matte kan spabehandla henne lite bättre.

 • Rambo Vamoose Fly Mask (och flugmedel såklart, haha)
  Har kollat på denna flera säsonger men har tyckt att den verkar så klumpig. Alla verkar dock vara mer än nöjda med den så iår blir det nog en sådan till madamen :)

 • Nummerlappar att fästa på schabraket
  Har av någon anledning vägrat dem tidigare men det är ju helt klart snyggast att ha dem på schabraket, haha. Kingslands är ju dock de enda snygga men de är så onödigt dyra tycker jag. Jaja.
Flughuvorna ser ju för roliga ut verkligen, hästarna ser ju ut som biodlare i dem, haha! Men visst ser de sköna ut ändå? Sitter inte i närheten av ögonen som vanliga ofta gör. Jag börjar gilla dem! Plus för att de är tvättbara och Vamoose-behandlade också. Flisans Vamoose-täcke från Horseware är det bästa flugtäcket på marknaden utan tvekan!
 
 

"Morning"

Hallå i stugan!
 
Gårdagen var sjukt kul må jag säga! Det är ändå något speciellt med att gå ut i lilla Avesta där man känner igen 90% av alla, haha. Man får träffa lite folk man annars inte träffar och hänga lite. Jag gillar det iallafall, så länge man inte gör det för ofta ;) 
 
Var uppe och städade undan efter förkröket tidigare, men hann inte riktigt klart innan jag och Nisse somnade om i sängen en stund, (2,5 timme haha). Ska torka golven och lite så nu och sen ut till stallet för att pyssla om Flisan lite :) Pont är i Falun och åker gummibåt (don't even ask) i regnet idag så jag har för övrigt huset för mig själv. Ganska skönt ändå. Har inte mycket planerat mer än att ta det lite lugnt och njuta av de förhållandevis få lediga dagar jag har! 
 
Haha vampyrNisse <3
 
 

Då kör vi!

Den årliga karnevalen är nu i Avesta och för oss betyder det bara en sak - uppladdningsutgång inför lillebrors nästa helg! Ses i dimman ;) 
 
 
 

Bläää

Ååååh nu såg jag att proppen för Jump Club kommit ut. De har ju ändrat från tredagars tävling till tvådagars och dessutom tagit bort 1,40:n som jag funderade på att hoppa på lördagen (LUGN haters, BREATHE) om allt kännts bra på fredagen (förutsatt att det fanns en på lördag såklart, men ja ni fattar). Alltsåååååååå vad sur jag blir :( Och Sundsvall blir helt enkelt för dyrt för att jag ska ha råd. Jaja vi får väl se vad vi hittar på istället. Har ju iaf fått ledigt tors-sön den helgen, haha.
 
 

If I had a litte money...

Näe nu jäklar. Under morgonen nu innan jag satte igång och städade har jag roddat om helt i mina ekonomiska  sparplanering. Är SÅ TRÖTT på dåliga räntor som aldrig ger något hur mycket man än sparar (inte för att jag direkt äger på att spara men ja ni fattar grejen, hahahaha), men jag har bara liksom använt ett sparkonto för att det är enkelt med fria uttag eller en liiiiten kostnad för uttag osv. Så nu har jag tagit ut pengarna (det är inte så mycket som jag hade önskat insåg jag då, haha) från mitt sparkonto och ska sätta in dem i mina fonder, först i en liten klumpsumma och sedan månadsvis. Ska flytta över alla värdepapper från bankerna till ett billigare internetbaserat alternativ och handla/sälja därifrån för att få bättre koll samt göra processen snabbare och enklare. Jag vet att jag skulle äga på att handla med aktier och fonder om jag bara intresserade mig för det för jag är så grundligt noga och petig och älskar att ha stenkoll på pengar (och tjäna dem, haha;)). Och det ÄR intressant, har ju haft en hel kurs som handlade om det på SU, men jag har bara inte orkat ta tag i det liksom. Well, nu är tiden inne att orka känner jag, haha. Nästa vecka ska jag och min enda klasskompis från gymnasietiden (min klass sög som tidigare nämnt) sätta oss och kika på detta också. Han är ett riktigt pro inom ämnet så jag lägger mina små penningar i hans händer, haha.
 
Man blir så nöjd när man tar ett stort kliv i rätt riktning känner jag. Som en sten som lättar på något vis. Puh.
 
 

Sån är jag

Jag låg vaken en stund innan jag gick upp imorse och insåg då att "jäklar vad törstig jag är". Låg och liksom verkligen längtade efter att få ta en iskall flaska vatten ur kylen (vi får inte så kallt vatten i kranen). Så när jjag äntligen går upp och ska ta mig ett rejält drag ur flarran som står i kylen så upptcäker jag "FAAAAAAN vattnet är LJUMMET". Då har Pont tagit MITT ("mitt") iskalla vatten till någon Aminosyre-shake på morgonen. OCH JAG FÅR INGET VATTEN SOM JAG LÄNGTAT EFTER. Hela dagen förstörd. Typ. Blir på riktigt pissåldigt humör av sådant, som Pont såklart inte kunde ha någon aning om för min normala morgon-craving är juice och blir jag utan den blir jag också skogstokig. Hehe. Inte kräsen eller så. Bara ett monster.
 
Jag drömde iallafall att Flisan blev sjuk, och att hon fick någon konstig sjukdom som gjorde att hon började blöda ur framsidan på hovarna. Det var som att det liksom bara började läcka ur hovarna på henne och det var 100% dödligt och ja ni förstår. Var vääääldigt skönt att åka och släppa ut hästarna och se att hovarna var hela och hon mådde prima ballerina. Hon vilar idag och imorgon och sen på söndag ska vi rida lite lugnt innan vi drar igång cirkusen på måndag igen :)
 
 
Dagens planer består av städning, städning och mer städning samt lite handling. Ska åka iväg till tippen med sopor, städa, städa, rensa, städa och så ska jag placera ut alla grejer jag köpte på Åhléns häromdagen på sitt rätta ställe. 50% rabatt på hela sortimentet hade de eftersom de ska stänga, så jag tog tillfället i akt kan man säga. Dock blir det aldrig speciellt billigt när man handlar på sådana reor för man köper ju så sjukt mycket, haha.. Hörs senare my beloved ones.
 
Och tack för alla tips angående Leg Paint också! Gullliga ni! Min fråga är nu: kan man använda det på gallor? Eller ställen där hästen lätt blir gallig? Flisan blir gärna lite gallig när hon står inne på nätterna men det försvinner när hon rört på sig ute i hagen under dagarna. SKulle ju dock helst se att de försvinner helt även om de inte är något farligt alls ;)

Flisans EQ-besök

Justja! Glömde ju tala om hur Flisans EQ-besök gick igår! Alla låsningar i ryggen/ländryggen är ett minne blott och nu fanns bara en liten låsning i vänster armbåge som han rättade till. Ska smörja henne med arnikagel där efter varje ridpass. Sedan har hon en återkommande svullnad i vänster fram, mellan gaffelbandet och senan som sväller lite efter hårdare ansträngning. Har rådfrågat veterinär om detta och det saknar helt betydelse (dvs det är ingen skada) utan ett tecken på en väldigt lindrig form av överansträngning, vilket stämmer helt överens med var resterande svagheter sitter hon henne. Detta hade hon redan när jag köpte henne, och då svällde hon lite efter iprincip varje ridpass, medan det nu är begränsat till efter hårdare ansträngning.  Veterinären rekommenderade laser på området och Mårten rekommenderade i sin tur efter laserbehandlingen igår att köpa ett medel som heter "Leg Paint" och stryka på. Har förstått att det används en del inom travet, och travfolket tycker jag i allmänhet är väldigt kunniga och noggranna när det kommer till hur man behandlar hästars senor och leder UTAN att spruta dem 3 ggr/vecka ;) 
 
 I beskrivingarna jag hittat  om Leg Paint står bara att det är till för skötsel av tävlngshästars senor och leder. Starkt verkar det vara också då det tydligen lätt uppstår blistereffekt. Endast 3 dagar i rad ska detta iallafall användas och därefter upprepas det vid behov, så det verkar vara effektivt, haha.. Är visst till och med karens på det. Starka grejer gillar vi! ;)
 
Har någon av er provat medlet Leg Paint? Erfarenheter?
 

Jobbjobb

Goddag! 
 
Jobbar 08-18 idag och därefter ska jag till stallet och rå om Flisis. Saknar henne, känns konstigt när jag är borta två nätter och inte ser henne på en hel dag. Utöver det är jag ju numera LEDIG, och jobbar lite då och då fram tills semestrarna börjar på allvar på ICA i mitten/slutet på Juni. 
 
För övrigt 2 år sedan min studentbal idag. Bjuder på bildbomb ikväll när jag kommer hem! Den kvällen är ärligt talat det enda jag saknar med min för övrigt värdelösa student med min värdelösa klass, hah.
 
 

F*CK THIS SHIT

I'mma work at McDonald's.
 
Typ så känns det efter att mardrömstentan from the seven depths of hell, written by Satan himself och korrekturläst av demoner från random skräckfilm är avklarad. Fyyyy FAN rent ut sagt vilken hemsk tenta, vidrigt svår på alla sätt verkligen. Efter 3 av 4 timmar hade jag klarat av 3 frågor, trots att jag plöjde igenom exempeltentorna med hejdundrande fart innan. Jaja, hoppas egentligen att jag får F så att jag kan göra om den i höst, haha. 
 
För övrigt är jag allmänt sur och har hemlängtan. Och hatar allt, haha. Tror att lite tröstätning minsann står på schemat för yours truly.
 
Godnatt, på återseende imorgon :(((((((((((
 
 
 

Trickträna?!?!

Jag har funderat ett tag på att trickträna Flisan. Dock inte på sådant konstigt NH-vis när man kastar rep på hästen och "frågar om den vill leka" osv utan på ett för mig normalt sätt - jag bestämmer och hon lyder. 
 
Skämt åsido så tror jag det vore himla kul och ett bra sätt att komma varandra närmre liksom. Har inga mål med det mer än att det skulle vara roligt om hon kunde lite tricks :D Funderade ett tag på att lära oss rida i bara halsring också men det rann ut i sanden - var för mycket jobb med det då hon var rätt bångstyrig hahaha ;)
    Dock har jag ju INGEN ANING om hur man gör med trick och sådant - vad man ska börja med och hur man ens gör liksom. Är Klick-träning bra t.ex? Det kör mamma med sin schäfer och det är suveränt tycker jag rent spontant, men om ni vet några bra tutorials eller sitter inne med kunskap själva så kommentera för tusan!
 
Hon kan iallafall pussas, haha.
 
 
 

Dagen D

Hej på er,
 
Jag är ledsen at meddela att jag under dagen inte kommer att bjuda på någon uppdatering då jag tentapluggar för fullt iom att jag inte hann något igår. Tenterar melln 16-20 så efter det får ni väl antingen ett glädje- eller sorgebesked ;) 
 
Hade iallafall avslutning i Vallentuna igår och förutom att vi go'fikade och alla fick hoppa en Clear Round där det var finfina rosetter som priser så fick jag även medalj, lite godis och en fin flarra bubbelav dem som tack. Gulle dem! Blev så himla glad verkligen, de är så himla underbara människor allihop :') Tack!!
 
 
 
Nu ska jag återgå till plugget, vi hörs senare! 
 
 

Kommande tävlingar

Någon frågade om kommande tävlingar för mig och Flisis. Har inget planerat faktiskt förutom att jag tagit ledigt sista helgen i juni. Hade nämligen tänkt åka till Sundsvall då, men det var helt hutlöst dyrt där så vi kanske åker till Jump Club istället. Eller bara rider två dagar i Sundsvall. Vet inte riktigt för tillfället faktiskt då Jump Clubs propp inte kommit ut än? Antar iallafall att deras tävlingar är på gräsbanan, liksom Sundsvall. Men ingenting förrän sista helgen i Juni iallafall.
     Jag börjar jobba mer elller mindre heltid i övermorgon också, direkt efter tentan, och Flisan har mer än förtjänat vila från tävling några veckor! Ska försöka hinna med Hampus under denna lugnare tävlingsperiod också så att han kanske åtminstone blir insutten, haha ;) 
 
 

Krigare

Fick några fler bilder från NHS som en kompis till oss tagit -TACK Hanna för att du offrade din sovmorgon för att komma ut och fota! Har förstått att sovmorgon när man är småbarnsförälder är något VÄLDIGT sällsynt så jag bugar och bockar verkligen!
 
 
 
 
Rally in i mål hahahaha. Det gäller att kura ihop sig så att luftmotståndet minskar förstår ni! 
 
 

So much to dooooo

Godmorgon! 
Har precis slurpat i mig min sedvanliga (ganska äckliga) fil till frukost och känner mig återigen duktig som får i mig fil men en massa fröer i på morgonen. Vuxenpoäng till moi känner jag rent spontant ;) Alltid skönt att börja dagen med lite narcissism. 
 
Idag är det iallafall full maskin hela dagen. Ska till stallet och släppa ut hästarna, mocka och rida så fort jag skrivit klart detta, därefter ska jag handla så att jag kan baka och ta med mig till Vallentuna ikväll och samtidigt som jag bakar vänta på att att emot våra VÄLDIGT efterlängtade nattduksbord som vi väntat på i två månader.. Därefter ska jag ut och handla påminnst 3 ställen till och sedan är det bara att packa och bege sig mot storstan. Väl där ska jag åka och provköra en bil (inte vilken bil som helst heller.. Vill haaaaaa kan jag bara säga) och sedan ska jag ut till Vallentuna direkt därifrån. När jag kommer hem från Vallentuna bör klockan vara närmare 21 och då ska jag väl ta mig i kragen och plugga lite innan det är sovdags. 
 
 
Haha jag blir trött bara jag skriver detta, men det ska nog gå bra! Lite stressad över plugget bara och att inte hinan med så mycket som jag hade velat men jag får ju en liten lucka på tåget där jag kan plugga lite om jag inte blir allt för åksjuk, haha.. Vi hörs lite senare helt enkelt! :) 
 
 

Blivande svårklasshäst?

Här är min blivande hoppehäst i sitt esse minsann. Vilka SPRÅNG! :'D
 
 
 
Men lite söt är han allt min stora kluns <3
 
För övrigt så kom jag precis hem från stallet. Flisan är rien och bortskämd till tusen och alla grejer från tävlingen är putsade och numer iprincip helt återställda efter lördagens naturkatastrof. Red henne bara lång och låg idag på mest börjda spår, som vanligt efter tävling. Hade lite problem att sätta under sig vänster bak i början men så fort jag listade ut att det var därifrån och inte den sedvanliga högersidan som stelheten i vänster varv kom ifrån så löste det sig enkelt genom att flytta bakdelen utanför spåret några varv. Utöver det kändes hon himla avslappnad och fin :) Red bara i lätt sits i galoppen och jobbade med samma sak där - att hon skulle komma runt innerksänkeln och aktivera inner bakben i en låg form. Var inga problem där heller och hon frustade så nöjt så!
 
 
 
 

Flisans veckoupplägg

Såhär försöker jag få Flisans veckor att se ut i normala veckor, dvs inga tävlingar i helgen, inga tävling förra veckan osv utan en vanlig vecka där jag bara rider hemma. Jag tycker att det är viktigt med en planering som ger mångsidigt och varierat arbete för hästarna, både mentalt och fysiskt. Den fysiska hållbarheten påverkas markant av att t.ex variera underlaget mellan mjukt och hårt. Det vet nog de flesta hästmänniskor. Men jag trror ju i min lilla sinnesvärld att även den mentala hållbarheten blir bättre och mer stressfri om man varierar arbetet mellan tyngre dressyr-/hoppträningar och het kravlösa uteritter där hästen får ha huvudet var f*n den vill :) Så fungerar åtminstone Flisan (och alla övriga hästar jag haft). 
   
Men tillbaka till planeringen då! Det är långt från alltid att man får ihop den ret praktiskt (man har ju ett liv utanför hästarna också..), men den är iallafall något att utgå ifrån. Personligen planerar jag ridpassen några dagar i förväg då jag tycker att en längre planering ger mindre utrymme för att ändra varteftersom man känner hur vart och ett av ridpassen har gått. Har provat allt från strikt veckoplanering till månadsplanering till att bara lufsa runt dag för dag och detta är det som fungerar bäst för mig. Men det är såklart individuellt. 
 
Det jag vill ha med i en veckas ridning är: 
 • 1 dag kondition/intervaller
 • 1 dag där klättring ingår (behöver alltså inte klättra hela passet då det är väldigt jobbigt i våra backar, haha. Brukar avsluta med det efter uteritt t.ex)
 • 1 dag bomövningar (dvs bommar på marken eller teknikövningar med lägre hinder
 • 1 dag hoppning - varannan vecka. Den veckan det inte är hoppning är en valfri dag, dvs man kan träna något som inte fungerade förra ridpasset eller bara rida ut en sväng om allt känns bra. 
 • 2 dagar markarbete - dvs lösgörande pass där vi jobbar vidare med skolor osv. 
 • 1 dag vila eller skritt - beroende på hur mitt schema ser ut. 
 
Såhär ser det alltså ut! Jag är en sådan som älskar att sitta på banan och trimma livet ur hästarna och fila på smådetaljer i det oändliga, så det är viktigt att jag verkligen kommer ut i skogen också. Sedan vi flyttade till My där det finns mängder med skogsvägar har Flisan blivit en såååå mycket gladare häst verkligen. Skrittar också alltid ut efter varje ridpass i minst 10 minuter och då på hårt underlag (hårt grus-/asfaltsväg), just för att stärka leder och variera underlaget, samt att det är bra mycket mysigare att skritta ut än att skrita 378 varv på ridbanan ;) 

 
Sen vill jag också uppmana alla att låta hästarna kliva ur komfortzonen. Flisan är som Bambi på hal is när vi ger in på små skogsstigar med rötter och stenar och knölar överallt - men hon får skritta på där och snubbla bäst hon vill så att hon lär sig titta vart hon är på väg och hålla koll på fötterna istället för att titta på löven på träden osv. Det är jättenyttigt för dem (och för oss) att låta dem ta eget ansvar på ett så himla simpelt vis! :) 
 
 

Måndagsplugg

2 dagar till tenta och jag börjar med en fet sovmorgon, haha. Nu står det STRESS i ögonen på mig vill jag lova! Ska först och främst packa upp och tvätta och sedan plocka undan lite i vårt bombnedslag till lägenhet, haha. Och så plugg såklart. Plugg i MÄÄÄÄNGDER ska det bli idag då jag bara hann med 1-1,5 h i helgen...
 
Tycker Tisse har rätt måndagsinställning, haha!
 
 
Flisan ska såklart också motioneras och fullproppas med godis under dagen, men det får bli i eftermiddag då det enligt SMHI ska vara sol då (regnar nu). Hon rids lång och låg en kortare stund idag och imorgon blir det en skrittur ute i skogen. På onsdag kommer EQ och känner igenom henne och sen vilar hon tors-lördag och på söndag blir det ett lugnare pass innan vi drar igång karusellen igen. Hon har gjort sig förtjänt och mer därtill av lite vila och "tender loving care" som det heter på engelska, min lilla pärla. Bara mysa och pussas och kramas med liksom. 
 
Haha *torkar glädjetårar* 
 

RSS 2.0