FÄ hÀsten lÀtt i handen

En tungriden hÀst Àr det vÀrsta mÄnga av oss vet. För ja, vem vill egentligen sitta med 200kg i hÀst i handen? Man vill ha en mjuk, fjÀdrande kontakt med hÀstens mun, eller Ätminstone vill jag ha det. Enligt mig ska det i grund och botten inte vara jobbigt att rida, basic-grejerna ska ske utan att man fÄr ta i. Sen ska man sÄklart göra saker som Àr jobbiga för bÄde hÀst och ryttare ocksÄ, men som sagt sÄ ska basic-grejerna ske enkelt.
 
Att fÄ en hÀst lÀtt i handen handlar delvis om att den ska vara stark nog att bÀra sig sjÀlv och inte lÀgga sig i handen för att fÄ stöd. Framtunga hÀstar Àr tex ofta med avtrubbade i munnen. Sedan handlar det sÄklart ocksÄ om ren lydnad. jag har skrivit det förut och jag sÀger det igen; det mest konkreta man kan göra för att att trbÀgge dessa delar Àr övergÄngar och tempovÀxlingar. Det gör hÀsten elastisk, det fÄr hÀsten uppmÀrksam samt mÄste hÀsten sÀtta sig pÄ rumpan nÀr man gör tÀta övergÄngar/tempovÀxlingar.

Jag menar inte att ni ska göra det 1 gÄng varannan vecka. Nej, övergÄngar kan man nöta iprincip varje dag. ibland som uppvÀrmning och ibland som ett helt pass. Det krÀvs med andra ord kvantitet för att det ska leda till nÄgot. men sjÀlvklart ocksÄ kvalitet; hÀsten kommer inte fÄ en mjuk kontakt om man sliter i munnen pÄ den i varje övergÄng, sÄ det handlar sjÀlvklart mycket om hur man sjÀlv rider ocksÄ. Det ska vara okomplicerat.
 

Jag gillar enkla övningar som man kan variera mycket, och övergÄngar/tempovÀxlingar kan man lÀgga in överallt, oavsett om det Àr hinder, bomövningar eller bara rent markarbete. Det Àr det absolut enklaste man kan göra för att hÀsten ska bli fin i handen, och det Àr vÀldigt effektivt sÄ lÀnge man Àr konsekvent!
Kommentera inlÀgget hÀr: