Mitt liv börjar på Måndag kl. 13.00

Här var det dött minsann, herrejösses. 
 
Kan inte ge någon bättre ursäkt än att jag pluggat. Pluggar varje ledig stund nu för att vara säker på att fixa sista tentan på måndag - sen tar jag lov! Så ja, har verkligen inget liv just nu. Pluggar, tar en paus för att smita ut på balkongen och andas lite frisk luft, käkar snabbmakaroner med falukorv för att jag inte har tid att laga ordentlig mat, pluggar, pluggar, pluggar, tar en eventuell dusch om jag ABSOLUT måste lägga tid på en sådan. Ja, ni förstår. Tappade ju tre dagars plugg pga sjukdom, men nu jäklar! Känner att jag börjar på rätt bra koll på det allra mesta iallafall, gjorde en gammal tenta nyss och hade långt över G-gränsen där iallafall :) På måndag mellan 09.00-13.00 är tentan iallafall, därefter kan jag bli människa igen.
 
 
I mina mikropauser skriver jag önskelistor och inköpslistor på julklappar som ska köpas. Åh vad det är underbart med jul, jullistan går på repeat och jag har pyntat lägenhet så mycket jag kan för de få kronor jag har till övers för julpynt.. :)  Nästa torsdag kommer Pont äntligen hit också, saknar honom massor!
 
Ska försöka vara bättre på uppdatera, men som sagt - tentaplugg.. Puss på er godingar

Nyheter från Dyon

Nu när jag inte har pålle och rider aktivt längre så är jag inte så uppdaterad angående utrustning längre. Idag såg jag dock dessa konststycken på Dyons hemsida när jag var inne och kikade. 
 
Tycker verkligen inte att de har lckats med dessa träns, tyvärr.. Jag älskar ju som ni kanske vet dyons produkter annars men tränsen var ett riktigt bottennapp. De ser väldigt billiga ut, förmodligen på grund av stenarnas storlek och placering. Ska man lyckas med swarovski på nosgrimman ska stenarna vara små och "insatta" i nosgrimman, inte sitta utanpå - tycker jag iallafall. 
  
 
Förbygeln å andra sidan var väldigt fin tycker jag. Den ser mycket mer välgjord ut och de har satt in många stenar vilket många andra inte gör.
 
 
Härligt att till och med stilrena Dyon börjat med lite blingbling iallafall :D Om de får något år på sig att öva och ta fram lite fler produkter kan det nog bli riktigt fina grejer tror och hoppas jag.

Bläääh

Hej på er!
 
Sitter just nu hemma i Hede och bokar om tågbiljetter till Sthlm. Har dragit på mig ännu en underförkylning och orkar rent ut sagt inte släpa väskor och grejer på tunnelbanan osv. Åker hem imorgon förmiddag istället och hoppas på att det ger sig med mycket sömn och vila. Är sjuk för tredje gången på 5 veckor nu. Brukar vara krasslig ca en gång i månaden men nu är det varannan vecka. Vet inte vad som är fel, och på sjukhusen får man ingen hjälp förutom att de konstaterar att "ja, du är sjuk Danai". THANK YOU DOCTOr OBVIOUS. usch på den svenska sjukvården ibland, att de inte bara kan lyssna på mig när jag säger att jag blir sjuk såhär ofta och göra en ordentlig utredning. Blä.
 
 
För övrigt är dock läget bra :) Jobbar på somtusan med kemin inför kommande tenta nästa måndag. Kommer spendera resten av denna kväll med plugg och varm choklad. Kemin är iallafall rolig även om den är rätt svår. Börjar också räkna ner dagar tills Pont kommer till Stockholm och hälsar på första gången. 5e Decemeber smäller det, bara sisådär 3,5 månad efter att jag flyttade :) Puss å kram skumbanan 
 

Nattfilosofi

Tänkte bara skriva något helt icke-hästrelaterat här för att jag kände för det. Ligger bredvid en sovande pojkvän för tillfället efter världens bästa dag med honom.
 
Jag skulle egentligen inte träffa honom förrän imorgon kväll men idag dök han upp hemma hos oss helt spontant för att han saknade mig sa han. Blev så himla glad över att han tig sig tid att åka ända från Borlänge ut till oss trots att han måste upp tidigt och åka tillbaka till Borlänge för hockeymatch imorgon bitti. Med sig hade han dessutom present inslagen i paket och ett jättefint kort samt beskedet att vi skulle missa kvällens idolprogram för att han bokat biobiljetter till oss. 
 
Jag blir så lycklig så jag tror jag spricker. Över sådana här fina saker som han gör som jag aldrig varit med om förut. Känner mig så himla lyckligt lottad. Ligger och lyssnar på honom när han andas i sömnen nu och är bara genomlycklig och störtkär i den här fina människan.

Träningar

Tänkte bara säga att jag kollat med de på Molnby och om det är någon mer som är intresserad av träningar så är det inga problem för dem på gården att ni kommer ut dit och tränar på onsdagar när jag ändå är där.
Men jag kan såklart ta mig till andra ställen i Sthlms-området också, bara att höra av sig till Danai.Doverholt@live.se om ni är intresserade så får ni info om tider som passar osv :)
 
 
 
 

Torsdag

Halloj på er!
 
Sitter i skrivande stund och mosar i mig sockerkakssmet. Jag och Pont har en pakt som går ut på att vi inte får äta eller dricka något onyttigt i veckorna. Alltså inget godis, inga chips, ingen läsk förutom Loka vilket jag avskyr och ingen energidrick eller liknande. har därför kommit med den briljanta idén att göra pyttesmå doser smet när mitt relativt enorma sötsug hotar att överväldiga mig. Hoppas på att det inte gills som godis, får väl se vad han säger när han läser detta :)
 
Igår var det som vanligt träningar i Vallentuna iallafall. Lika trevligt som valigt trots att det var många som inte kunde delta. Vi jobbade mycket med lydnande efter hindren och jag tyckte alla skötte sig fint. De är sså himla villiga att ta åt sig av det man säger och det gör det så mycket roligare att träna dem. Riktigt kul!

 
Om dryga timmen sätter jag mig iallafall på tåget hem, har inga lektioner imorgon så tyckte det var skönast att åka hem idag. Med följer mina ständiga kompanjoner läroböckerna - snart tentaperiod..! Tänkte försöka hinna hälsa på Flisan i helgen också, ska försöka komma ihåg att ta med mig systemkameran då :) 
 
 

Flisan-update

Tänkte att det var på tiden för en update på Flisan-hållet!
Just nu får hon ta det lite lugnt då hon haft en liten hälta på vänster fram. Eller det var inte ens en hälta, haha. Hon är kollad av två olika veterinärer och båda sa att bara hon får skritta i två veckor så var det inga problem, så det var en liten överansträngning med andra ord. Hon behövde ingen behandling eller liknande iallafall :)
Sen har hon även varit på klinik och fått tänderna kollade och det visade sig att hon fått skavsår i munnen av att nosgrimman legat och skavt emot en del vassa tänder, så det är också åtgärdat nu. De tog även ett blodprov bara för att kolla så att hon inte har någon infektion i kroppen och det får vi svar på idag eller imorgon. 
 
Skönt att ha henne kollad och klar tycker jag! För övrigt trivs Madde väldigt bra med henne och tanken är väl att de ska komma igång och hoppa lite mer regelbundet nu under vintern för Maddes tränare. Eventuellt tänkte jag skicka upp dem till Leksand för att träna för Ulle också, tror det kan vara bra eftersom Ulle känner Flisan och vet mina styrkor och svagheter och kan peka ut dem för Madde så att hon kan göra ett ännu bättre jobb :) Men usch så jag saknar henne :(
 
 

Ponnytävling (megainlägg)

Hej på er! Har varit lite dålig på att skriva här nu, fy på mig!
 
Jag var iallafall på ponnytävling i Heby i helgen och sålde lite grejer med min tränare Sussi. Förutom att jag fick världens nostalgitripp och saknade ponnytiden en hel del. Men utöver det vill jag bara ta upp det som faktiskt fick mig att vilja skriva lite här: Gud vad bedrövligt folk rider. Av alla rundor jag såg var det kanske 2 stycken som var rytmiska och stadiga. Tävlar man LA ska man ta mig tusan kunna sitta stilla och rakt utan att rycka och slita och sparka och slå på hästarna tycker jag. 
 
Jag blev faktiskt ledsen när jag såg ponnyryttarna på regional nivå. Det var ganska länge sedan jag var på en regional tävling och jag blev verkligen illa berörd. Så otroligt många hästar som är felmusklade eller omusklade, inte redo för sin uppgift, stressade, går på för skarpa bett och så vidare. Listan kan göras oändlig. Framföralt stressen var så himla tydlig hos så himla många hästar, och låsta bogar och underhals var det väl ca 85% som hade också. 
 
Jag ställer mig frågan: "Vad gör de här personernas tränare? Hur kunniga är de egentligen?" För jag förstår inte hur man som tränare inte kan se det som sitt ansvar gentemot sin elev att hjälpa dem bygga sin häst rätt, att hjälpa dem betsla rätt och att få dem att förstå att allt inte handlar om att hoppa högt och vinna så mycket som möjligt på en så ung häst som möjligt. Det är en så mycket större sport än så och man har ett enormt stort ansvar som hästägare - och tränare - för sin häst. Den har inte valt att hamna hos dig, det är du som har valt den.
 
 
 
Givetvis ska inte allt ansvar ligga på tränarna, även om jag verkligen tycker att det är deras ansvar att utbilda de okunniga och få dem att förstå det viktiga i uppbyggande träning för en tävlingsindivid. Men såklart har man ett ansvar som ägare/ryttare också. För mig är det en självklarhet att bygga upp mina hästar så bra jag kan och ge dem de mest optimala förutsättingarna som går. Det innebär inte alltid att man "gör vad man kan efter bästa förmåga". Nej, ibland måste man faktiskt utbilda sig själv också och inte bara sitta och lära ut det förhållandevis lilla man kan till sin häst. Man måste fråga folk om tips och övningar, våga prova fel saker, kolla youtube-klipp på kändisar när de tränar, be tränaren om övningar för att stärka just din hästs svagheter, vara kreativ och komma på vad som funkar för just er och bara skaffa sig så mycket bredd, kunskap, erfarenhet och perspektiv som man bara kan. Sen är det klart att 13åringar inte kan göra allt detta själva, men de har föräldrar som kan hjälpa dem, och jag tycker att det är viktigt att de gör det.
 
Jag blir verkligen ledsen av den enorma okunskap som finns på relativt hög nivå inom sporten. En fotbollsspelare med kass teknik och som aldrig tränar på egen hand skulle aldrig få spela i A-laget. en Hockeyspelare som struntar i fyspassen skulle få sitta på bänken hela matcherna. Men inom ridsporten har vi ingen coach som bestämmer sådant, och det är lite synd för väldigt många behöver öppna ögonen och lära sig grunderna inom ridning på nytt. Det är inte bara en fin häst som förstörts av okunskap. 
 
 
Ska även tillägga att jag inte anser mig själv vara något som helst proffs. Det är bara min syn på saken och vad jag tänkte på under dagen när jag såg alla ritter.
 

Info om le boyfriendo för er nyfikna rebeller

Några av er har frågat lite om icke-hästrelaterade saker, främst om le boyfriend. Tycker inte om att "hänga ut" oskyldiga små pojkar på min "enorma" blogg, men jaja ;)
 
Jonathan heter han iallafall och han kallas för tusen olika saker, jag brukar vanligtvis köra på Pont, Jonte eller mina nyfunna favorit "CUPPY-CAKE" (vilket han inte är lika nöjd med som jag för övrigt). Han är 18 och går sista året på någon rörmokarlinje i Borlänge. Han är dock den sista person man kan tänka sig som rörmokare kan jag lova, han har mer märkeskläder än vad jag har hästgrejer (DET säger en del) och spenderar mer tid med sitt hår på en kväll än vad jag gör på en vecka. Ja, helt sant. Hockey spelar han också, i någonting som heter J20 Elit och det är ju bra. Han brukar göra mål också, typ så långt mina extensiva hockeykunskaper sträcker sig :) 
 
Vi träffades på krogen. I Avesta. Yeah. Lite udda sådär, men där sågs vi några gånger iallafall. Träffades dagtid några gånger också faktiskt, precis innan jag flyttade, och vi var då helt rörande överens om att bara vara vänner för all framtid då båda två hade haft rätt dåliga förhållanden innan och var lite avskräckta samt "njöt av singellivet" så att säga. Dessutom har han träning ca 3 ggr/vecka + 1/2 matcher/vecka från augusti till mars så han skyllde dessutom på att han "inte har tid för romantiskt skit". Det sket sig ju efter ca en månad då först jag och sen han föll, haha. Och på den vägen var det helt enkelt. 
 
Pont i sin übercoola hockeyhjälm och taggad Flisiiiis :D
 
Tror aldrig jag trivts så bra med en person som jag gör med Pont faktiskt. Han är så otroligt genomsnäll och har överseende med mina konstiga grejer jag gör samt att jag är lite socialt awkward, haha. Lika random som jag är och har inga problem med att t.ex lägga sig på en brygga med mig och titta på himlen och filosofera om hur stort universum egentligen är eller något liknande. Han är verkligen alltid glad (förutom jättetidigt på mornarna) och vi skrattar väldigt mycket. Tills vi grinar och rullar runt på golvet och kippar efter andan och så. Sådär som det ska vara. Honom tycker jag om minsann! :D 
 
Sen att det är typ det jobbigaste som finns att bara ses på helger är ju en annan sak, men det är nog bra att sakna varandra lite också. Håller på och dör just nu till exempel, men jaja. Telefonsamtal is the key, haha. Puss på Pont och på er mina goa läsare!

Få pållen att tänka framåt

Hello! 
Tänkte komma med lite tips för er som har pållar som inte tänker framåt och inte har någon bjudning. Vad man gör med starka och pigga hästar är för det mesta mer självklart än vad man gör med en häst som stannar och backar osv och bara gör tvärtemot hjälperna.

 
För det första: Våga vara tuff mot hästen, men ta inte i för mycket. en häst som inte tänker framåt kommer förmodligen bara backa och kasta sig bakåt ännu mer om du slår och bankar på den. 
 
För det andra: Var extremt noga med beröm. I MÄNGDER. Den ska känna sig som världens bästa gudomligaste mest värdefulla pålle så fort den går framåt och lyssnar på dina framåtdrivande hjälper, även om det bara är tre steg i början.
 
  • Första handfasta tipset är att rida ut i skog och mark mycket. Inget är egentligen så tråkigt för en häst som ett ridhus - väggar var den än tittar. Samma sak med en ridbana, även om det givetvis är att föredra. Men rid ut mycket, varje dag i början och gärna med draghjälp i form av en annan pigg, snäll häst framför. 

  • Rid övergångar i mängder och var inte rädd att ta hjälp av någon som leder pållen och springer bredvid de första gångerna. Var som tidigare nämnt otroligt noga med att ge hästen överdrivet med beröm så fort den tänker framåt och lyder.

  • Ta en pigg häst till hjälp vid hoppövningar och liknande, som kan agera "draghjälp". Tänk på att man måste hålla sig VÄLDIGT nära hästen framför för att det ska vara till någon hjälp, så det krävs att draghästen är snäll och absolut inte har för vana att sparka osv. 

  • Betsla ner och rid gärna bettlöst/med hackamore ofta. Detta ger ofta hästarna en lite mer "fri" känsla. Viktigt att man inte sitter och drar i dem då utan låter dem ta för sig så mycket de vill.

  • Det sista ni ska fokusera på är formen på hästen. Strunta i den och bara rid framåt, framåt, framåt. Formen kommer sen när hästen är mer skolan och tänker mer framåt självmant, men att sitta och försöka böja och flytta en häst utan bjudning är helt bortkastad tid, först måste den tänka framåt.
 
Det krävs en hel del tålamod och det är ingen idé att skrika och slå på dem, det hjälper lika mycket som att rycka och slita i en het häst - inte alls alltså. ha tålamod och var otroligt konsekvente i ert arbete så går det nog framåt sakta men säkert!
 
 

Motivation

Precis hemkommen och nyduschad efter en riktig superkväll på Molnby igen. Gud vad tjejerna där utvecklas alltså, går inte ens att jämföra ekipagen nu jämfört med förut. SÅ kul att verkligen se skillnad och kunan ge dem bra feedback för attman verkligen ser att de jobbar på med det som är svårt på träningarna. 
 
Satte upp en lydnadsövning med övergångar och lite olika trav- och galoppbommar på raka och böjda spår för att de skulle rida bra vägar och ha koll på tempot på pållarna. Alla var lite wild and crazy i början men på slutet var det helt andra hästar - allihop. Lydiga och välhoppande och väntade på sina ryttare istället för att rusa på. Riktigt roligt, känner att jag själv får mer och mer öga för det också. Så himla motiverande att bara träffa gänget där ute, de är så trevliga och välinställda. Riktig energikick, vilket åtminstone jag verkligen behöver såhär i höstmörkret!
 
Hihi vilken spinkig liten Flisa, ca en månad efter att jag köpt henne i vintras..
 

Höstdepression deluxe

Halloj, tyckte det var dags att ika in här igen. Helgerna går i ett så jag hinner inte skriva så mycket då, men nu är jag här igen iallafall. 
 
Jag har kommit in i en riktig höstdepression och har verkligen noll inspiration till allt. Riktigt trist, speciellt nu när det är mängder av tentor på g hade det ju varit toppen med lite plugglust, men icke. Har dessutom dragit på mig ännu en redig förkylning med dryga 39 i feber, så jag är lagom pigg just nu kan man väl säga, haha. Ska iallafall in och ha matteprov imorgonbitti om jag tar mig upp ur sängen, dock är det ingen tenta utan mer som en diagnos. 
 
I lördags var jag iallafall och red Flisan! Underbara underbara lilla pålle, gud vad roligt det var! Hon var så fin och Madde tar så himla bra hand om henne. Har ju dessutom inte suttit på en häst sedan hon åkte för 4 veckor sedan så det var verkligen på tiden. red ett trimpass och gjorde inget direkt jobbigt utan lät henne mest rulla på och jobbade med att hon skulle släppa ner näsan framåt-nedåt vilket Madde gjort ett kanonjobb med - det var mycket lättare nu än tidigare :) Riktigt kul!
 
 
Hoppas på att jag blir frisk tills på onsdag då det är dags för träningar i Vallentuna igen! Knaprar Ipren och dricker varm choklad så länge och hoppas som sagt på det bästa :)
 

2012

Sitter och kollar på lite rundor med Lillbabs,Perlan och Tango från förra året. Inser att "herregud, vilken jäkla säsong det var". Saknar det lite. Nej. Mycket faktiskt. Helt sjukt att komma med med placeringar, premier, sjukt fina rundor och rosetter varje helg man var ute. Insåg väl inte då hur bra den säsongen var egentligen, men nu när jag kollar tillbaka var den ju helt amazing verkligen. 
 
Någon gång i mitt liv ska jag vara sådär bra och tävla sådär högt och seriöst igen, för herregud vad det är roligt att hoppa högt. En sådan adrenalinkick och en sån motivation till allt vardagsarbete, ååh vad jag saknar alla stora tävlingar just nu.
 
Lillbabs 1,40
 
Tango SM kval #2
 
 Tango MsvB+5
 
Tango i vår första MsvA vinst
 
Perlan 1,30
 
 
 

Practice makes perfect

Så var man hemkommen från ytterligare en trevlig träning ute i Vallentuna. Så himla härligt gäng där ute! Satte upp en liten lydnadsbana med fokus på vägar och kontroll åt dem och de skötte sig så bra. Så kul att se utveckling på häst och ryttare och framförallt hur ekipaget ändras bara under ridpassets gång. Det är så coolt när jag står och har träning, fö jag blir precis lika inne i det som när jag själv rider. Tänker ine på vad jag säger utan säger bara det jag ser och känner är rätt, märker inte att tiden går eller någonting, haha. Riktigt roligt är det iallafall!
 
 

365 dagar sedan

Den 4e november för ett år sedan stod det om några timmar klart att jag och Tango tagit brons i SM. Har sagt det till er många gånger förut och jag kan säga det igen. Så lycklig som när vi gick i mål efter sista hindret i omhoppningen har jag aldrig varit. Tårarna sprutade och jag visste inte var jag skulle ta vägen för jag var så glad, helt enorm känsla. 
 
När vi åkte till Borås för att rida SM hade jag inga förväntningar alls egentligen. Det är klart att drömmen var att ta medalj, men det var mitt första SM på ponny och Tango hade heller aldrig gjort något så svårt. Dessutom hade hon varit skadad hela sommaren så vi hade bara hunnit med 4-5 starter innan SM gick av stapeln. Så inledde vi SM med en felfri runda i kval 1 (MsvB).
 
 
Dag två var det dags för MsvA och stilbedömning. Trimmade inte denna morgon utan gick långa promenixer med henne och joggade henne lite på kvällen istället. Hade ett ner i denna klass för att jag red dåligt in i trekombinationen men fick jättefina ord av domarna (tycker jag) och låg efter detta på en delad tredjeplacering inför söndagens final :) Var verkligen förvånad över mina stilpoäng då jag själv aldrig sett mig som en stilryttare, väldigt trevlig överraskning!
 


Och här har vi den: finalrundan och omhoppningen. Visste närjag gick in i omhoppningen att jag var tvungen att rida med bättre än 8 fel om jag skulle ta bronsmedaljen. Så när jag var över näst sista hindret och fattade att jag bara behövde ta mig över sista hindret på något vis tappade jag fattningen helt verkligen. Helt sjukt, tänkte inte på någonting utan bara släppte allt och lät TangoBango sköta det där, mer eller mindre. Vet inte hur många gånger jag kollat på denna fillm och gråtit och skrattat om vartannat för den gör mig så sjukt glad. Fina, fina Tango.
 


Sitter och kollar på filmerna varteftersom jag lägger ut dem nu på bloggen och tårarna sprutar och jag snorar överallt vill jag lova. Vilken gudomlig jäkla ponny alltså. Vilken enorm tur jag hade som fick ha henne under 3,5 år. Så mycket lycka och så mycket sorg på samma gång. Livet är inte rättvist. Om man bara kunde spola tillbaka tiden och fixa allt. Jag saknar min TangoPango. Varje dag, för att vara helt ärlig. Tiden läker alla sår men detta tar verkligen tid.  

RSS 2.0