LĂ€gesrapport

Just nu Àr jag och Flisan inne i en liten formsvacka, vilket inte alls Àr konstigt med tanke pÄ hur fort allting annat gÄtt med henne. Och det Àr inte direkt att hon Àr sÀmre Àn tidigare pÄ nÄgot vis, utan vi har en lite jobbig period framför oss helt enkelt. Framförallt Àr problemet att jag verkligen inte rÄr pÄ henne i galoppen. Jag fÄr verkligen inte in bakbenen under henne. Hon tar sin lÄnga kropp och hoppar ivÀg och gör vad tusan hon vill. SÄ fort jag vill fÄ ihop henne galopperar hon i fyrtakt, drar upp huvudet och struntar fullstÀndigt i mig och gör vad som Àn krÀvs för att hon ska slippa jobba. Nu funderar jag dÀrför pÄ att prova en massa andra bett pÄ henne och se vad som hÀnder och vad hon trivs pÄ istÀllet för att jag ska behöva slita som ett djur och ÀndÄ knappt Ästadkomma nÄgonting :) 
 
Traven Ä andra sidan Àr riktigt, riktigt bra. om hon bara vore hÀlften sÄ fin i galopp som trav sÄ skulle vi inte ha nÄgot problem, haha ;) Menmen, ska kÀmpa pÄ nu och hitta pÄ nÄgon bra lösning!
 
 
Emma:

Prova en graman! Vet inte om du Àr en sÄn sonandes att en graman Àr tortyrmedel men det Àr verkligen ett tips! Jag har haft en hÀst (alwin) som varit exakt likadan, han hamnade ur balans sprang med huvudet i vÀdret i fyrtakt och kunde inte byta galopp och sÄ vidare. Med gramanen orkar man hÄlla emot utan att man tar i sÄ mycket att allting lÄser sig. För oftast nÀr man mÄste ta i allt man har sÄ spÀnner man Àven sÄnt man inte ska spÀnna och dÄ blir ju allting sÀmre. SÄ ett tips Àr att prova det :) dÄ kan man ju dessutom slÀppa gramanen och prova om det blivit bÀttre, det tycker jag i alla fall Àr en överlÀgsen fördel mot skarpare bett.

Sofia:

Har ett gags-bett pÄ min ungponny som fÄr samma problem och blir helt oreglerbar i hoppningen. Ett toppen bett att ha tills de fÄr lite mer rutin och kunskap! :)

Jessika:

Åh vad jag kĂ€nner igen mig, min hĂ€st har ocksĂ„ jĂ€ttesvĂ„rt att bĂ€ra upp sig sjĂ€lv i galoppen. Han Ă€r sĂ„ himla stor och har vĂ€xt sĂ„ lĂ„ngsamt att han helt enkelt inte Ă€r dĂ€r utbildningsmĂ€ssigt Ă€n, han Ă€r inte stark nog. Min trĂ€nare Ă€r dunderklok, hon sĂ€ger att om vi fortsĂ€tter med att lĂ„ta honom ta den tid han behöver - alltsĂ„ inte sĂ€tta pĂ„ nĂ„gon graman eller annat bett för att "dra ihop" honom mer (jag vet att föresprĂ„karna kallar det att "hjĂ€lpa" hĂ€sten eller att "ge den stöd" men helt Ă€rligt, en hĂ€st som fĂ„r en chans att bli stark nog att bĂ€ra upp sig sjĂ€lv och sin ryttare med egen styrka kommer att hĂ„lla lĂ€ngre och slippa spĂ€nningar i ryggen).

För att fÄ en starkare galopp trÀnar jag mycket ute, dÀr man fÄr naturliga backar och varierad terrÀng. Det Àr tusen gÄnger mer effektivt att trÀna skÀnkelvikningar, skolor, övergÄngar m.m.m.m. i varierad terrÀng Àn pÄ en platt ridbana. Dessutom "cantrar" jag en gÄng i veckan, alltsÄ konditionstrÀnar i galopp, samt hoppar gymnastikhoppning en dag i veckan med mÄnga serier och studs. Min hÀst blir starkare och starkare men det gÀller att inte frestas att "höja formen" med mer i handen, utan lÀgg en stabil och hÄllbar grund istÀllet sÄ kommer det att hÄlla mycket lÀngre. :)

Kommentera inlÀgget hÀr: