Min tisdagskväll

Psykologiplugg, psykologiplugg, naturkunskapsuppsatser och matematik är vad som väntar denna kväll. Tur att Karwan är med hem som mentalt stöd, för jag dööööööör va tråkigt detta är! Har inte ens hunnit rida. Bluäh, dumma plugg.
 
 
3 sidor till ska skrivas på denna, hmm.. Jaja, hoppas ni har en underbar tisdag allihop, PUSS PÅ ER!!!

Kom på att ni inte sett dessa!

Här är några filmer från förra helgen i Karlstad med storhästarna som ni inte sett än!
 
Perlan 1,35 debut. Mycket fin runda måste jag säga, kändes väldigt bra trots att jag blev hoppad ur sadeln konstant, hehe ;)
 
Lillbabs felfri och vinst 1,30. Gick ut som nummer 2 typ och det höll hela vägen trots 53 startande :D Var ju inte riktigt meningen att svängen skulle bli som den blev ut ur den vita kombinationen (andra kombinationen på banan), men ja - det var nog segersvängen innanför blommorna och allt som stod där, hahaha.. Fina fina pållen!!
 
Och sen har vi stjärnans runda. Finafina Perlans första felfria 1,30. Vi hade teknikskydd på henne denna gång vilket gjorde en enorm skillnad på hennes bakben, så dem ska vi ha på ibland.För övrigt var jag nöjdare än nöjdast med den här rundan! Visst ser hon väl ut som svårklasshäst, "min" svarta springare? ;)
 

Dagens runda

Här är dagens runda i MsvB!! Hon är superfin som ni ser och verkligen VERKLIGEN på hugget ;) Fina fina ponnyn.
 
 

Älskade fina underbara Tango

Halloj!
Går väl rakt på sak och säger att det blev en underbar ritt denna sena start. Visserligen turen på vår sida, men kan inte säga annat än denna ponny är så makalöst fantastiskt fin. Hoppade som en tiger och var så sjukt på hugget och taggad. Slutade på 0 fel och en finfin andraplats endast på grund av att jag la in ett extra galoppsprång på sista hindret, hehe.. Egentligen spelar det ingen roll, det är bara så otroligt skönt och härligt att hon är fräschare än någonsin och håller för de här klasserna nu. Hon är värd det, detta är ju det absolut bästa hon vet i hela världen :) Underbara, underbara ponny. Som jag älskar den pållen.
 
 
 
 
Nu ska jag slänga i mig lite mat innan jag ska ut och kika på MsvA:n som nyss börjat!
Pussssssss

Duktiga TangoPango

Dagens ritt i LA A:0 var delvis bra, och delvis dålig. Tangos del var bra. Mer än bra faktiskt, den var helt otrolig! :D Pilotens ansvarsområde sköttes minst sagt mindre bra.. Men tack vare Tangos enorma vilja och teknik tog vi oss runt felfritt och lyckades vara allra bäst av 52 starter! :D Vinst första dagen i Ljungby alltså, duktiga fina ponnyn!
 
Nu ska jag SOOOOOVA. Godnatt loverz!
 

BloggKUNGEN är tillbaka!!

Hejjjjj!!!!!
Nu är vi på tävling igen, vilket innebär att jag har internet, haha..JAG SKA LÄMNA IN DATORN NÄSTA VECKA SÅ JAG KAN BLOGGA HUR MYCKET SOM HELST IGEN TJOHOOO!! Denna gång är vi nere iallafalla på tävling nere i Ljungby med Tango coh vi har även tagit med oss Dennie för att lämna tillbaka honom till sina ägare :) Det tog nästan 10 timmar hit, usch och fy..
 
Menmen! Tävlade LB på  Dennie imorse! Jag ville se att allt vi tränat på satt kvar även på tävling och även visa Linnéa hur jag rider honom så att hon har någonting att gå efter när hon ska hoppa honom imorgon. Han var väldigt lugn och sansad och rusade inte alls på hinder så som han gjorde förut. Slutade med 4 fel på sista hindret i grunden - mitt fel för att jag red på ett galoppsprång för mycket på den linjen, + att han tyckte att LB var en ganska fjantigt låg höjd haha... Huvudsaken var att han inte stannade iallafall, vilket han inte visade en tillstymmelse till trots att jag testade honom lite och la honom stort på vissa hinder och nära på andra. Fin ponny med andra ord! :D
 
Som vanligt är han också sötast på hela tävlingsplatsen ;)
 
 
Tango ska gå LA idag. Vill inte hoppa henne för mycket och för högt eftersom hon inte hoppat så mycket stora hinder på länge, även om det helt klart verkar som om hon håller nu. Men vi hoppar iallafall LA, MsvB, MsvB+5 den här helgen :) kan också säga att jag blir MYCKET irriterad när jag hör folk som tror sig veta någor om hur jag satt igång henne, snackar om att hon är igångsatt alldeles för fort och så vidare. Den ponnyn betyder så himla mycket för mig era nötter, tror ni verkligen jag skulle utsätta henne för något jag inte tror hennes leder klarar? Hon är min bästaste vän, ingen tävlingsmaskin. Gaaah. Menmen, kul att få satsa lite i LA idag på stjärnan!
 
 
Finaste duon 2010. Kat C och D var ihopslagna i MsvB, vann med Dennie och var tvåa med Tango.
 
 
Svar: Jag har en svart Prestige och en brun Bruno Delgrange. Trivs otroligt bra med båda, men måste nog säga att Delgrangen slår alla sadlar jag någonsin suttit i. Ligger bra på alla hästar jag provat den på och eftersom den är sydd precis som jag vill ha den så är passformen på den svårslagen. Bägge är verkligen bra sadlar, kan rekommendera dem båda!
 
Svar: Det är ju inte vi som äger henne, tyvärr. Så ja, hon ska säljas men det är inte vi som bestämmer över det.. Hade jag fått bestämma så hade hon varit kvar hos oss för alltid!

HEIIIII

Nu har hulliganen återigen fått tag på dator med fungerande internet, denna gång är det Filips dator som får vara stand-in för Macbooken :)
 
Idag har vi iallafall varit på Carlstad Horse Show och tävlat lite. Perlan gick en finfin felfri 1,20 utan minsta problem trots att det var första inomhustävlingen för säsongen och allt - duktig häst! Kändes kanon hela banan, fick fina framåtlägen hela tiden trots att det var inomhus och "trångt". 
 
Sedan var det Lillbabs och det var väl ingen runda att hänga i julgranen direkt. Den var ganska kaotiskt kan man säga. Eller ja, jag fick en "snigel på ögat" som vi så vakert uttrycker det. Eller det var väl snarare 20 sniglar på vardera öga, men iallafall så kom vi helknasigt in på en linje. Hon räddade mig på inhoppet men sen gör jag exakt samma fel på utsprånget så då rev häststackaren, hon försökte verkligen men det var liksom inte fysiskt möjligt. För övrigt dock en riktigt bra runda för att vara inomhusdebut och allt, känns bra inför 1,35 imorgon, vilket båda finisar ska gå :D
 
Filip var tvåa på Strängan, oooooooooooj vad förvånade vi är, eller hur?
 
Lillbabs i vår första start någonsin, 1,20 i Vetlanda i Februari

 
Nu ska vi käka maaaaat och sedan ska vi roa oss med att kolla på filips första olagligt nedladdade film någonsin. Wihoooooo han är en sån BADASS!! Haha puss från mig hejdå
 

GAGNEF #3

Då så, var även denna tävling avslutad! Avslutade finfint med en superpigg och fräsch ponny, dubbelnolla och 4a i LA :9 Hade svårt i omhoppningen för hon tog tag i ALLT näsan pekade mot, så jag fick liksom styra undan från de hinder jag skulle rida innanför, knasiga ponny ;) Så himla kul att hon är så fräsch! :D
 
Snygg ponny.
 
 
 
 
Nu ska vi packa och fara hemåt. Hemma väntar urpackning, mockning och ridning av minst en häst innan jag ska hem till KarreBarre en sväng :) Ha det bäst världens bästa bloggläsare!

Gagnef #2

Heeej på er mina vänner och ovänner! :D
 
Nu har jag ridit MsvB+5 Globenkval på världens bästa TangoPango. Det finns en anledning till att jag kallar henne världens bästa iallafall, hon lever upp till det till 100%. Fantastiska häst. Hade ett ner i grunden idag, kom lite n'ra på ette räcke och hon har inte riktigt fått upp styrkan för att ta sig upp och över, men det var också den enda missen på hela banan. Makalöst fina språng, hon hoppade med hela kroppen och hade riktigt fina bakben idag jämfört med tidigare. Ni anar inte hur skönt det känns att ha varit borta så länge från banan, men ändå så bara går hon in och gör sin grej utan minsta svårighet. Finafina Tango!
 Slutade förresten med att vi koma 8a, så vi fick några få poäng i Globenkvalen också :) Men det är inte det som räknas, det som räknas är att vi hoppade och ponnyn är frisk och hur fräsch som helst, det är värt alla vinster i världen för mig.
 
 
Nu ska jag bara njuta resten av kvällen och ge Tango massor av kakor. Underbara häst. Jag är så glaaaaad! :D
 
Svar: Det viktigaste (enligt mig) är att variera träningen, alltså att tänka på att få med balans- styrke- och konditionsträning så att belastningen inte hela tiden blir densamma på lederna. Att variera underlag är också hur bra som helst om det är möjligt :)
 
På unghästar är det också viktigt med viloperioder. Alltså om man rider och utbildar den vidare i två månader i sträck (givetvis med vilodagar) så är det inte alls fel att ge den vila med bara skritt och vilodagar i en-två veckor för att lederna ska vänja sig vid belastning och dessutom smälter de allt bättre och kan utvecklas mer efter en sådan viloperiod än om man bara matar in mer information i huvudet på dem hela tiden :)
 
Utöver detta så tycker jag också bra att inte alltid lägga alltför mycket press på dem hela tiden, utan ge dem lite frihet för att psyket ska hålla på dem :) Det kan låta mycket, men det mesta faller sig ganska naturligt tycker jag om man känner sin pålle :)

Repost - Silver

Kommit några förfrågningar om min B-ponny som tragiskt nog blev dödad för snart 5 år sedan. orkar inte skriva om det, utan lägger in inlägget precis som det var skrivet då. Tänk att det snart har gått 5 år. 5 hela år sedan någon tog sig in i stallet och knivskar min ponny. Min ponny. Min älskade lilla b-ponny som jag bara haft i en sommar. Äckliga människa, må du brinna och torteras i evighet i helvetet för att du njuter av att göra sådant mot djur, mot barn. Jaja, här kommer det iallafall, långt är det och gråter gör jag.
 
"Vintern 2006-2007 skadade sig min först B-ponny Tommy illa, och hans konvalecenstid beräknades bli runt ett år.Varken jag eller mamma ville att jag skulle gå över till c-ponny med två år kvar på b-ponny. Alla hade ju berätta för oss att b-ponnytiden var den bästa man kunde få, och att den aldrig någinsin kom tillbaka. Så den skulle tas vara på, sa dom, och vi höll med.

Jag och Tompa på tävling
Så började då sökandet efter b-ponny. Jag var eld och lågor över att vi skulle få åka och provrida ponnyer som jag valt ut - inna hade vi bara varit hos hästhandlare och tittat på flera samtidigt. Så småningom valdes tre stycken ponnyer ut - Blümchen och Grallagh Diamond i Värmland och så Silver i Norge.

blümchen


Grallagh Diamond


Jag och "Aspri" som hon kallades.


Jag vet inte säkert, men jag tror att det var i april. Iallfall så åkte vi ner till värmland, till morfars släktingar, som bor i Storfors och sov där. Dagen efter åkte vi först och provred Blümchen, en riktig hoppkanon som hoppade ALLT och var het som sjutton, kunde nätt och jämt hålla henne! Jag gillade henne iallafall, sjukt häftig ponny!
Efter det så åkte vi direkt och provade Diamond, och han var också huuur mysig som helst! Coolaste hästen ever, han bara gjorde, i en hejdundrande galopp! Var fullkomligt kär i honom också, så det var inte med modet högt uppe jag gick och la mig den kvällen. Vilken skulle jag välja?
Dagen därpå bar det av till Norge, till en ENORM anläggning utanför Oslo för att prova Silver. Mina förhoppningar var självklart höga, vad annars skulle dom vara på en tolvåring? Vi provred lite och hoppade ända upp till 1.20 - så högt hade jag aldrig hoppat förut. Jag minns väldigt tydligt när vi satte oss i bilen på väg hela den långa vägen hem, och mamma sa:
-Jaadu, Danai.. Nu har du ett jättesvårt val framför dig! Jag minns hur jag bara tittade på henne som ett stort frågetecken.
-Nej, det är henne eller ingen alls. Svarade jag. Och så var det klart. Mamma ringde Aspris dåvarande ägare och fixade med handpenningen och hela köret, och redan innan vi hunnit ut ur Norge visste jag att hon var min. Mitt alldeles egna vita sto. Och ÄNTLIGEN hade jag en häst som kunde ha ALLT i rosa!
Tiden gick obönhörligt sakta under de kommande veckorna innan hon ÄNTLIGEN kom! Mager som en sticka var hon, och inte en muskel någonstans, men det märkte jag inte ens. I mina ögon var hon och Tommy stjärnor både två. Och jag var så stolt över henne!
Med sina stora svarta rådjursögon, långa öron som inte riktigt matchade resten av kroppen och vackra welsh huvud var det få som kunde stå emot hennes charm. Vi föll som käglor för henne allihop!
Det första jag gjorde när hon kommit var att shoppa loss som en TOK i butiken och köpa MASSA rosa saker till henne. Det resulterade i detta:
Redan efter 10 dagar med henne var jag sugen på att tävla, och det blev en klubbtävling i Storbyn som debut, det resulterade i en andraplats :)
Efter det bar det av till Svärdsjö för en LC LB - kom tvåa i LC och vann LB.
 
Säsongen fortsatte i samma anda, och snart debuterade vi LA i Heby på deras sommarmeeting, och kom 6a. Karriären gick bara uppåt och fråmåt med henne, i raketfart. Och jag kommer väldigt tydligt ihåg att jag inte visste hur jag skulle orka med att sälja henne, hon var ju så underbart duktig och så enormt snäll - en äkta äkta b-ponny och sann vän.
Efter LA i heby stod DM på schemat, där hade jag min titel sedan två år att försvara, och vi lyckades knipa en andraplats. Som vi skrattade åt att silvret gick till just Silver då!
 


Efter denna tävling så bestämde vi oss för att låte henne vila fån tävlingarna ett tag, och fokusera mer på uppbyggandet av henne. Dett var alltså i September. Oktober flöt örbi och Aspri blev bara finare och finare. Sen kom då kvällen den 16e November. Jag kommer ihåg när jag tog in henne från hagen den kvällen som om det vore igår. Inte för att den var speciell på något vis, men för att jag efteråt återskapat den hundratals gånger.
Jag kunde inte sova den natten, kommer jag ihåg. Det ville sig bara inte, hade en stor klump i magen ända in på småtimmarna, då jag gick och la mig i mammas säng och somnade, av ren utmattning antagligen.
På morgonen vaknade jag och mamma av att telefonen vägrade sluta ringa, så mamma gick upp och svarade sömnigt. Själv låg jag kvar. När mamma lagt på svarade hon att hon bara skulle ner till stallet en snabbis, och att jag kanske måste komma ner snart. Då förstod jag inte det tonläget hon hade på rösten, men nu vet jag vad det var - rädsla.
15 minuter senare stod jag i stallet. Aspri kallsvettas som en tok och bara skakade. Vi tog ut veterinär som gav henne lugnande, och lastade sedan och åkte till Strömsholm med henne. Jag var optimistisk, jag trodde att dom bara skulle ge henne en spruta så kunde vi åka hem igen och tävla nästa månad. Tänk, vad fel det skulle visa sig vara.
Vi kom iallafall fram till strömsholms djursjukhus runt 11, och tog in Aspri och plockade av täckena. Jag hann inte se så¨noga, för mamma sa åt mig att springa ut till bilen, men jag hann iallafall se hur groteskt uppsvullen hon var. Hela hennes mage var säkert dubbelt så tjock som i normala fall, och jag skojjar inte.
Jag satte mig, nu spänd, i bilen och väntade. Det kändes som evigheter att sitta där själv. Men så kom mamma ut, och hon grät.  Och då helt plötsligt gick det upp för mig att det inte var så enkelt som jag trodde.
- Det går inte,  sa mamma mellan tårarna och snyftningarna. Ni må tro att man bara skriver sånt här i böcker, men jag blev alldeles kall. Alla känslor bara fösvann och jag bara stod där. Vi gick in i sjukhuset igen, till och med veterinärerna grät med oss.
- Vilket monster, vilket jävla monster, sa en av dom till oss.
De frågade oss om vi ville säga hejdå till henne, och det gjorde vi. Det sista jag minns av mina underbara b-ponny är att hon står halvsovande av alla mediciner i en box med hängande huvud och ögonen halvslutna. jag gick fram och gav henne en stor kram och viskade i hennes öra så att bara hon hörde det
-Hejdå, aspri, och tack. tusen tack. Mamma gav henne också en stor kram, och sen fick vi sitta själva i ett litet väntrum. Vi sa ingenting, lät bara tårarna forsa. Efter kanske 10 minuter kom en av veterinärerna in till oss med kakor och varm choklad, och hon gav mig en tofs av Silvers man som hon hade flätat. jag märkte det knappt. Världen var som en stor dimma, men jag tog iallafall emot flätan.
Så småningom åkte vi sakta hem, med transporten tom. Jag var också tom. Igår hade jag allt, och idag ingenting. Vad gör man som 12åring i en sådan situation? Hur reagerar man? Jag stötte det ifrån mig. Några timmar efteråt var jag som om det aldrig hade hänt, det kunde inte ha hänt, intalade jag mig. Men på kvällarna kom allt tillbaka. Varje kväll i 2 år grinade jag.
 
Mamma hade polisanmält det hela och polisen hade redan varit där och säkrat spår när vi kom hem från Strömsholm. Jag var i chock, och mamma likaså. Den natten och många därefter grät jag mig till sömns, som ni kanske förstår. Dagarna därpå gick jag inte ner till stallet överhuvudtaget, och det har tagit nästan fram till nu att våga gå ner dit själv när det är mörkt. Så länge sitter det i. Men mitt sätt att vara ändrade sig som sagt inte, jag bara slog ifrån mig sorgen och låste in den i ett mörkt hål någonstans där man slipper ta tag i det. Detta ledde till psykologer en gång i veckan under en tid, bara för att jag skulle få ur mig all sorg och rädsla, men jag har forfarande inte öppnat den där lådan. Inget kan få mig att göra det, för då kommer jag fullkomligt gå i spillror. Jag låter den bara ligga där, tills tiden sakta nöter bort den.
 
Som avslutning på min och Aspris korta berättelse vill jag bara säga att hon lärde mig enormt mycket, och att jag är oerhört glad och enormt tacksam att jag fick spendera en hel sommar med henne iallafall. På många vis känner jag igen henne i Tango, och jag tror att det är en av anledningarna till att vi föll för Tango på precis samma sätt som för Aspri.
    Flätan jag fick av den underbara veterinären har jag i min tävlingskavaj. Den följer med i ur och skur. Men när det går bra och när det går dåligt så har jag iallafall en liten, liten bit av Aspri kvar att dela det med.
Vila i frid, du kommer alltid vara den finaste lilla ponnyn för mig."
 
Det må låta otroligt, men jag tänker på detta varje dag. Det går aldrig en enda dag utan att tankarna någon gång går till den här ponnyn och vad som kunde ha varit. Hon förtjänade så mycket mer än detta vedervärdiga slut.

finhest.se

Hej på er!
 
Är så duktig så jag har fixat ett fungerande mobilt bredband nu under helgen så jag kan hålla er uppdaterade, känner mig muy duttig nu ;)
 
Iallafall så har Tango och jag hoppat LA idag, första sen slutet på April.. HERREGUD VAD ROLIGT DET VAR!!! Red det endast som en uppvärmningsklass inför morgondagens MsvB+5, och red henne ganska sakta men säkert liksom :) Hon ville bara springaspringaspringafortfortfortfortfortfooooooort, haha världens goaste. Hon var så himla lycklig, det bara lyste om hela henne :D Satte en fin, seg felfri runda och kom tvåa! Duktiga pålle, hon var så oerhört nöjd!
 Jag är världens lyckligaste kan jag lova. Frisk Tango som går som en klocka och leker runt allt trots tävlingsuppehåll på nästan 5 månader, känns bara så himla, himla bra!
 
 
MsvA Gagnef 2011
 
 
Bästa finaste Tango. Hoppas detta håller nu, världens bästa ponny. Älskar henne mest.
 
Svar: Man får vara med i Globen tills man är 18 eftersom det är en en "vanlig" nationell tävling. Falsterbo GP däremot är internationell för ponnyerna och då är det upp till 16 som gäller :) Undre åldersgräns finns det dock inte vad jag vet :)

Ehm..

Ja, för närvarande är bloggningen i botten, vilket har sin förklaring i att min älskade lilla bärbara Macbook Air ej finns med oss längre. Eller jo, den lever och mår bra, men WiFi sändaren i den är pajad, vilket innebär att jag inte har internet och det fungerar inte att blogg från mobilen :(( Har faktiskt försökt otaliga gånger men alla försök har hittils varit fruktlösa :( Så nu sitter jag hemma hos Karwan och skriver från min stationära dator som står här och bara är till för att spelas på egentligen (haha..)
 
För att svara på lite frågor iallafall: JA, jag och Tango ska tävla i helgen i årets första Globenkval! Hon är pigg och fräsch och hur fin som helst så nu är det enda vi kan göra att hålla tummarna för att hon håller! Sjukt spännande och roligt att tävla i helgen igen! :D
 
 
Storhästarna går bara finfint och lilla Dennie kämpar på :D Överlag känns livet väldigt bra just nu, allt liksom bara flyter på, är så nöjd med detta! :D Ha det gött, återkommer så fort det bara är möjligt, datorn ska givetvis in till doktorn och fixas, sedan ska bloggen få sig en rejäl skjuts både ineehålls- och utseendemässigt! Det lovar jag på heder och samvete! Puss på er i det fina höstvädret

RSS 2.0