Mina bett

FÄtt nÄgra förfrÄgningar om vad jag anvÀnder för bett nu, sÄ tÀnkte skriva lite om det för er.

Som ni förmodligen vet sÄ föredrar jag att rida pÄ vanliga bett hemma och sedan eventuellt sÀtta pÄ ett skarpare bett nÀr jag hoppar.

Pepsi har samma bett bÄde i markarbetet och i hoppningen, och det Àr det bÀsta bettet jag nÄgonsin ridit pÄ. Jag vet inte varför, men det Àr helt fantastiskt, alla hÀstar jag testat det pÄ gÄr hur bra som helst pÄ det. Det Àr ett vÀldigt smalt, böjt, tvÄdelat trÀnsbett. Det finns inte att fÄ tag pÄ nÄgonstans i Sverige vad jag sett, utan jag har bestÀllt det frÄn en av mammas kontakter i England. Helt galet bra bett, vet inte vad det Àr med det men det Àrsom sagt det bÀsta bettet jag nÄgonsin ridit pÄ. Har bestÀllt tvÄ till frÄn england nu till och med, haha :D


Det Àr ett vÀldigt allsidigt bett som gÄr att anvÀnda pÄ de flesta typer av hÀstar. Pepsi (som har lÀtt att bli framtung) fungerar otroligt bra pÄ det och hon Àr lÀtt i handen och vÀldigt lydig pÄ det, samtidigt som Perlan ocksÄ trivs bra pÄ det, och hon Àr Pepsis raka motsats. Hon har haft svÄrt att vÄga gÄ fram till bettet och ta stöd pÄ det, och det gör hon galant pÄ detta bett. Ett allsidigt bett som sagt!

[har tyvÀrr inga bilder pÄ bara betten]Tango gÄr ocksÄ pÄ ett tvÄdelat hemma. Det Àr ocksÄ smalt och liknar Pepi bett lite, dock Àr det inte lika böjt, vilket försÀmrar effekten pÄ det lite tycker jag. Tango Àr dock vÀldigt svÄr med bett och det Àr svÄrt att hitta nÄgot hon trivs med, men det har fungerat bÀttre med ett tvÄdelat Àn tredelat faktiskt!Perlan gÄr som sagt pÄ samma bett som Pepsi, och fungerar superbra pÄ det!

Lill-Babs gÄr pÄ ett tredelat eggbett i mÀssing. Hon Àr inte riktigt som de andra pÄllarna, haha. Har testat bÄde tvÄ- och tredelat pÄ henne och hon trivdes absolut bÀst med det tredelade. Det Àr ett vÀldigt milt bett och jag föredrar att rida pÄ tredelat eftersom det inte Äker upp i gommen som tvÄdelade bett gör. Det Àr ocksÄ ett allsidigt bett som passar de flesta hÀstar, speciellt hÀstar som Àr lite svÄra att fÄ fram till bettet och heta hÀstar fungerar bÀst pÄ tredelade tycker jag :)För tillfÀllet Àr det bara Tango som har ett annat bett Àn vanligt i hoppningen, och henne rider jag dÄ pÄ ett babypelham. Det Àr tredelat med leder som gÄr att rotera 360 grader, vilket inebÀr att ett tygeltag pÄ vÀnster sida inte rör bettet pÄ höger sida, om ni förstÄr vad jag menar. Varje sida pÄ bettet fungerar individuellt och det stör alltsÄ inte hela hÀstens mun om jag till exempel vill stÀlla henne till vÀnster. Jag Àlskar det hÀr bettet, hon blir nÀstan aldrig stark pÄ det men det kÀnns helle rinte överdrivet starkt och hon vÄgar gÄ fram till det. Rekommenderas verkligen till pigga hÀstar!

SÄhÀr Àr det ledat:

 

Har ocksÄ sett att Sissela red Babsan pÄ pessoa i hoppningen, men jag ska testa pÄ vanligt bett först och Àr hon stark sÄ byter jag till ett gummipelham av nÄgot slag tror jag, babypelham blir det iallafall. GÀrne ett Nathe, som Àr supermjukt för hÀstarna men ÀndÄ skarpare Àn ett vanligt :) Dock kostar ju de runt 2000:- sÄ jag fÄr nog samla lite pengar först...

liinda:

Linda:

(haha, misslyckades med den första kommentaren)Var har du köpt det tredelade babypelhamet? :)

Jojjo:

Ditt tvÄdelade lÄter som nÄtt för min hÀst :) du har inte lust att lÀnka sidan som du bestÀller ifrÄn?

Tove Abelson:

Det tredelade pelhamet lÄter super, jag har ett "vanligt" tredelat nÄgot tjockare pelham bett nu men min ponny trivs inte jÀtte bra pÄ det sÄ skulle vara bra att testa nÄgot annat.

Har bettet nÄgot speciellt namn och var har du köpt det? :)

Sissela:

PÄ Skara hÀstsport!

Sandra Nilsson:

tredelade babypelhamet mÄste jag bara testa pÄ en av mina! ser sÄ skarpt ut nÀr man tittar pÄ det men det verkar vara ''inte sÄ skarpt'' pÄ ett bra sett !

fn blogg dessutom !

Magdalena:

Hej! Till att börja med sÄ vore det otroligt schysst om du kunde svara pÄ det hÀr i ett mejl! :) Jag har ett c-ponny sto, new forest som Àr nÀstan identisk med Pepsi i kropp och personlighet. Hon mÄste styras med jÀrnhand och Àr en vÀldigt bestÀmd dam. Hon blir lÀtt framtung och lite som en "ÄngvÀlt" i hoppningen, jag rider just nu pÄ ett likadant bett som du har pÄ Tango i markarbetet+bettplattor. Det funkar inte jÀttebra tycker jag och letar dÀrför efter ett nytt bett, har provat ett vanligt rakt och vill inte gÀrna sÀtta pÄ ett pelham dÄ hon Àr kÀnslig i munnen, bara det att hon lÀtt blir som sagt-framtung och lite hÀngande. Skulle vÀldigt gÀrna vilja fÄ tag pÄ din mammas kontakt och kunna bestÀlla ett sÄdant bett som Pepsi har. Har provat med massa övergÄngar, Ättvolter och bommar och det har hjÀlpt i dressyren men i hoppningen fortsÀtter hon pÄ samma vis.... Svara gÀrna i mejl som sagt, skulle gÀrna ha mejlat dig pÄ direkten men har inte hittat ngn mejl adress tyvÀrr.. Skulle vara otroligt snÀllt iallafall! :) Tack!/Magda :)

Anna:

Hej! Undrar om du har nÄgon synpunkt pÄ sk "kulbett". Har en hoppglad och pigg ponny som inte direkt tar "över" bettet men hon blir svÄr att hÄlla mot hindren. Kör upp huvudet och "studsar" m framdelen. Tidigare Àgare hoppade henne pÄ Pessoa men jag gillar inte den typen av bett. Rider vanligen pÄ tredelat syntet men blev tipsade om kulbett vid hoppning. eller har du nÄgot annat förslag? Tacksam för svar!

Kommentera inlÀgget hÀr: