Inlåst på rummet och tankarna de kväver mig

Jaha, då var vi hemma från Mora då. Ponnyn är halt och vi har ingen aning om hur länge hon blir konvalescent. Fan, rent ut sagt. Verkligen. Har varit skitledsen och besviken hela dagen, detta var precis vad som inte skulle hända. Tappade precis all motivation jag haft och bläääh. Vanligtvis har jag inte alls lätt att bli nedstämd. Men så tänker jag: tänk om vi åkt till Drammen med Lillbabs istället. Då hade jag haft en frisk ponny nu. Tänk om jag struntat i MsvB och ridit LA:n istället, då hade det kanske inte hänt. Tänk om tänk om tänk om, hela tiden. Jag vill bara att Tango ska må bra, att hon ska vara fräsch och få fortsätta vara i sin livs form. Det märks på hela henne att hon inte är helt fräsch, hon står och ser sur och glåmig ut hela tiden och nafsar efter folk när de går förb, vilket hon ALDRIG skulle göra annars.

Älskade ponny. Var frisk.Mora dag #1

Nu är första tävlingsdagen i Mora avslutad och jag, mamma och familjerna Weslien och Jeppsson har nyss varit och käkat pizza. Trimmade TangoPango imorse och hon var superlugn och fin, lösgjorde henne mest genom att flytta in/ut fram- och bakdel och göra övergångar så att hon lyssnade. Superfin och harmonisk på alla sätt som sagt - en riktig njutning!Hon kändes även väldigt fin på framhoppningen och inne på banan i MsvBn men vi fick ett riv på planket. Hon är totat värdelös på att hoppa plank, så det var inget konstigt. 4 fel i grunden alltså, men en lugn och sansad, kontrollerad runda trots tränsbett! Rider dock på pelhamet resten av helgen, får inte riktigt ihop henne tillräckligt mycket för MsvA på tränsbettet så vi kör på det som funkat förut :D Är otroligt nöjd med dagens runda iallafall, fina ponny!
Nu ska jag strax sova, ska bara prata i en timme till med Karwan eller något, moahahaha :D GODNATT PÅ ER GODINGAR.

PÅ VÄG HEM TILL MIG

MUMMA KARDEMUMMA!!!!!!!


PÅ PLATS I MORA

Nu är vi inboade i ett regigt, lerigt Mora och hoppas på bättre väder eftersom TangoPango står i utebox :) Var ute och promenixade med donnan tills honf rustat ur sig alla spänningar och nu står hon förmodligen och tuggar sitt natthö. Blev lite panikartad packning idag kan jag lova! Vi skulle egentligen inte åka förrän imorgon bitti men när jag kom hem från skolan insåg vi att vi skulle behöva åka så tidigt om jag skulla hinna packa upp och trimma henne och allting så vi hetspackade allting och åkte idag istället!

Haha bild från vår andra tävling tillsammans eller något sådant! 2010! :D


Ja, här sitter jag nu. Uppe alldeles för sent som vanligt. Ska upp och fodra pållen imorgon, ut på promenix och sedan blir det trimma järnet! Sedan ska damen få gå på ännu en promenad och SEN är det förmodligen dags att göra aiordning henne inför dagens start i MsvB. På tränsbett kommer den ridas som sagt, det ska bli spännande :D Det kan gå vääääldigt fort med tanke på att det dessutom är första utomhustävlingen, men vi får se! Måste ju testa iallafall! GODNATT PÅ ER MINA FINA

SVAR PÅ FRÅGESTUNDEN del 1

HEJ JAG VET ATT JAG VARIT BORTA MEN JAG HAR HAFT EN MASSA ANNAT FÖR MIG. FÖRLÅÅÅT HÄR KOMMER ERA SVAR IALLAFALL!!

Vem äre du e tsm med?
Svar: Karwan heter han :) 95a, går NV i samma skola som mig :)

Vilka tävlingar kommer du att tävla med Tango fram över ? Har du planerat något ?
Svar: vi ska till Mora nu i helgen, lördag - måndag, sedan är det Bollnäs lördag-söndag 2 veckor efter det och sedan får hon vila från tävling tills efter jag kommer tillbaka från min snabbvisit i Grekland första veckan i Juni!

Ska du satsa på ridningen? hur långt vill du komma osv, har du några speciella mål?
Svar: Jag satsar självklart, och jag vill absolut bli band de bästa i Sverige på storhäst också, tävla minst 1,40 osv. MEN jag kommer absolut inte ge upp mina studier för att hålla på med hästar. Studier och senare arbete kommer alltid komma före, hästar är något jag vill göra på min fritid, inte jobba med på heltid :)

Grym blogg!
men en sak som jag alltid undrat, hur hinner du med allt? tre hästar, skola, läxor, träningar, vänner, pojkvän och allt annat? hur ser en vanlig dag ut för dig?

keep up the good work!
Svar: Tack så mycket! :D Jadu, jag evt inte själv hur jag gör. jag pluggar mycket på håltimmarna jag har i skolan, när jag nu är här. Sen är jag väldigt målmedveten och bestämd så när jag sätter mig och pluggar så gör jag klart allt på 1 eller 2 timmar så är jag helt klar med allt sen, ogillar att hålla på med halvmesyrer. Hästarna rids inte heller längre än nödvändigt. Jag löser de problem somf inns på det ridpasset och ser till att jag fått igenom det jag vill, men jag drar inte ut onödigt mycket på något. Pojkvännen får stå ut med att vi endast spenderar nattetid tillsammans, annars hinns han inte med alls ;)

En vanlig dag händer det ganska mycket. Om jag ska hinna med allt på en dag kan det vara så att jag åker till skolan på morgonen, har tre lektioner, äter lunch och åker sedan hem. Då rider jag två-tre hästar, pluggar klart det jag ska den dagen. Då har klockan kanske hunnit bli runt 5-6. Så då tar jag och duschar osv och sticker iväg till pojkvännen :D Om jag bara har lektioner på eftermiddagen rider jag innan skolan istället :D Så det beror på, men jag hinner iprincip alltid med allting jag ska iallafall!Har du något tips på ett bett som gör att hästen inte "suger tag"i bettet och bara springer? :)
Svar: Sådant är alltid svårt när man inte sett hästen, men överlag så tycker jag att ledade bett fungerar bäste fetrsom det blir svårt för hästen att "fixera fast" bettet i munnen och dra. så ett sk. "bubbelbett eller tredelat kan nog vara bra. Personligen tycker jag inte om bubbelbett, men de är mer effektiva om det är den effekten man vill ha :) De kallas även för Waterford bett, så du vet :)

Har du något tips på hur man ska lära sig att se avstånd bättre på högre hinder? :)
Svar: jag lärde mig genom att galoppera bommar, eller hoppa låga hinder. Jag gjorde så att jag bestämde mig för att "nu ska jag komma nära" Nu ska jag lägge henne långt ifrån" osv och så såg jag till att lära mig att se avstånden tidigt så att jag inet behövde mixtra så mycket på slutet. Är man inte osäker på höjder så är det exakt samma princip, är man lite höjdrädd så är det bara rutin och erfaremhet som gäller, man måste ju våga trotsa rädslan någon gång, haha :)

läser du på halv distans??
tänkte eftersom du bara går några lektioner per dag osv:)
Svar: Jag läser helt på distans men har valt att vara på så mycket lektioner jag kan eftersom mina lärare inte tycker om att jag är borta och inte skickar mina uppgifter via e-mail.

Hur lång är du?
Svar: 167 cm! Vill inte växa en mm till, detta är perfekt tycker jag!

Favorit färg på häst?
Svar: Skäck och isabell :D

Ponny/häst? varför?
Svar: De är så bra på olika sätt, men måste jag välja blir det nog häst. Det är mycket mer krävande att rida häst (överlag, tango är t.ex inte den lättaste - Filip Ågren kan intyga :D) och jag tycker att det är roligt när det krävs lite ryttarhjälp och att hästarna bara inte klarar allt själva. Desutom har hästar av någon anledning en helt annan mentalitet, de är mycket mer "narrowminded" och mer inriktade på arbete, vilket alltid är trevligt :D

Hur många besökare har du i genomsnitt per dag?
Svar: 500-550 och är mycket stolt över det!

Hur stora/höga är dina storhästar? och Tango?
Svar: Storhästarna är ca 163-165cm båda två och Tango är 147,2!

Vad är det bästa du vet?
Svar: Av allt i hela världen? Kärlek och kunskap.

Blir du aldrig hödrädd? Isf, hur gör du för att inte bli det? :O
Nej, i princip aldrig. Om jag tycker det är högt så utmanar jag bara mig själv till att göra det, jag akn inte stå emot utmaningar! N'är jag hoppar för tränare så vet jag att tränaren aldrig skulle sätta upp något de inte tror jag klarar, så då blir jag bara glad när de höjer upp. Även om jag tycker att det är högt när jag står bredvid hindren så tänker jag aldrig på det när jag väl styr emot det och ska hoppa.


Ska du stalla upp din häst under Bollnäs tävlingarna och isåfall vart?
Svar: Jag vet inte riktigt. om jag ska göra det så har vi kompisar som bor ca 10 minuter från tävlingsplasten så Tango står där.

Rider du bara eller mockar du och sånt också?
I veckorna rider jag bara och tar ut/in hästarna efter bästa förmåga (beroende på om jag är hemme eller inte alltså. På helgerna mockar jag, utfodrar och atr ut/in beroende på om jag är hemma då också :)

Hur länge är dina hästar ute under en dag?
Svar: ungefär 12 timmar året runt. Lite mindre på vintern och upp till 14-16 timmar på sommaren :)

Hur ofta rider du ut dina hästar?
Svar: Jag tycker inte att det rä speciellt roligt att rida ut, tråkig som jag är. Men konditionstränar alltid ute i skogen och rider väl ut alla pållar minst en gång i veckan. Skrittar dock alltid av ute i skogen :)

Vad är det pinsammaste du gjort?
Svar: uhm.. Jag vet inte riktigt. Jag är inte så himla vild av mig så jag gör inte så mycket pinsamt. Men det måste väl ha varit när jag var på fest bredvid en ishockeyrink och sprang ut i rinken (ja, det var is) och skrek "EVERYDAY I'M SHUFF-E-LING" och sprang runt där som en tok medan halva ishockeylaget tittade på mig EN ANING roat..

Hur tänker du när du köper häst?
Svar: Jag tycker att det viktigaste är att man tycker om varandra och attd et känsn rät från första början med hästen. Då vet amn att man komemr vara villig att lägga ner alla dessa timmar på hästen i fråga. Sedan sa den såklart hoppa bra och vara något så när välriden på marken, men stam och sådant bryr jag mig inte alls om.

Hur länge är det tänkt att du ska tävla perlan och babsan?
Svar: ja, det är en väldigt bra fråga. Hela det här året iallafall och troligtvis/förhoppningsvis nästa år också! Sedan får vi se eftersom jag (om allt går som det ska) börjar på högskola/universitet i någon stor stadnästa höst. Jag hoppas jag kan ha kvar dem då också, de är helt otroliga båda två.vilka b/c/d ponnysar tycker du är finast?
Svar: Oj vad svårt. B-ponny tycker jag nog att Tom Svitsers Oliver är en makalöst fin ponny.


C-ponnyn jag tycker är finast för tillfället är Sputnik. Att se den ponnyn hoppa är som att se en gymnast in action. Aldrig sett en så spänstig ponny, helt fantastisk.Och D-ponnykategorin toppas just nu av halvsystern till mian storhästar - Coral Spings. Uh, ryser när jag ser den pållen hoppa. Grym, grym, grym.


Vad är dina mål med varje häst iår?
Svar: Med Tango vill jag placera mig i Sm och kvala till Globen. Lillbabs ska förhoppningsvis hinna med en 1.40 start iår, om det känns bra och Perlan ska gå stadiga, felfria 1,30. Det är de stora målen, sen är det en massa cuper och sådant som jag inte har full koll på som vi ska anmäla till!

Hur många rosetter har du?
Svar: Ingen aning, drygt 300 stycken plus ett oräkneligt antal ClearRound rosetter antar jag :)

Hur många schabrak har du?
Svar: Jag är en riktigt schabraksamlare, runt 10-15 hemmascabrak och ca 10 tävlingsset kanske :D

Bästa tävlingsminnet?
Svar: NÄR JAG OCH TANGO VANN MSVA I GREVAGÅRDEN I FJOL!! :D

Hej.
En jätte fin blogg och en grym ryttare är du;)
Undrar lite hur i tänker när du går en bana.
Har du några tips eller annat?;)

Svar: Tack så mycket! Jag tänker inte så mycket so man kanske tror, haha. Jag mäter alla distanser och anpassar antalet galoppsprång efter vilken häst jag sitter på (lång/kort galopp osv) och tänker på hindertyperna på distanserna och i kombinationerna. Är det oxer i mitten på en trekombination måste jag ha jättemycket ben på Tango och Lillbabs till exempel. Så mest hindertyper och avstånd. Vägarna kommer naturligt efetrsom jag är noggrann med dem på träning. ett bra tips är att inte tänka för mycket, framförallt inte i början när man inte är så rutinerad. En till sak är att alltid sätta rytmen i första hand, antalet galoppsprång och dittan och dattan kommer i andra hand :)

Kommer du köpa Perlan eller Babsan?
Svar: Perlan kommer aldrig säljas om OM Lillbabs säljs så finns det inet en chans på miljonen att vi har råd med henne ;)

Tycker du inte det är läskigt att hoppa 1,30?
Svar: Inte det minsta - jag tycker att det är roligt :D

Har du något tips vad man man kan göra för att känna sig säkrare i hoppningen? Själv vågar jag inte hoppa en bana på 90cm.
Svar: STRESSA INTE. Hoppa 80 cm tills det känns så tråkigt och enkelt att du kan göra det framlänges och baklänges i sömnen - DÅ kan du gå upp lite. Man ska inet hetsa med sådana saker, det gör att amn blir orsäker. Låt det ta sin tid! :)

Kommer du sälja Tango?
Svar: Förhoppningsvis inte!

När du blir för gammal för att tävla ponny vad kommer hända med tango då?
Svar: Jag vet inte riktigt faktiskt, men att sälja henne är den absolut sista utvägen iallafall!

Vad är det högsta du har hoppat?
Svar: Etthundrafyrtiofem centimeter på den lilla skäckiga damen tror jag, kan ha varit högre också men inte vet jag, haha :D kollar inte så noga längre faktiskt :D

Har du tävlat dressyr någon gång?
Svar: Jajjemen, placerad i alla starter (utom 1) jag gjort faktiskt - ca 8-10 st kanske :D

ska du vara på högbospelen? isf, vilka klasser och med vilken häst! :)
Svar: Japp, åker dit med båda storhästar bara på söndagen och hoppar 1,25 med båda :D

Nämn två storhäst/ponny ryttare i Avesta du tycker rider bäst och varför?
Svar: Storhäst: Carolyn Berglöf
Ponny: Caroline Karlsson

Samt en storhäst/ponny i hela sverige?
Svar: Storhäst: Tänker inte säga Roffe eftersom han bor i Tyskland utan säger istället Jonas Rinné, som jag var nere och praktiserade hos i nian. GRYM ryttare och sjukt trevlig också :D
Ponny: FILIP ÅGREN.

När började du tävla?
Svar: När jag var 8 började jag hoppa Clear Rounder. Sen var jag med om en olycka och kom inte igång och tävlade lokalt och på "riktiga" tävlingar förrän jag var 9-10 :)

Har du någon bra övning för att bättra på sitsen?
Svar: Rid massor utan stigbyglar och var medveten om sitsen även om du rider vanligt. Har jobbat jättemycket med min sits och just medvetenheten har hjälpt mig mycket. Sen är det också bra att bli longerad så man kan ha armarna fria och göra olika övingar. Googla övningar, jag är så dålig på sådant, haha :D

Om du skulle få välja VILKEN alltså verkligen VILKEN PONNY som helst på hastnet, C-eller D, vilka skulle du välja då?

Svar: http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=587103 denna tycker jag var fin! :D

Bästa stilryttaren enligt dig?
Svar: Roffe, Steve Guerdat, Gerco Schröder, Beat Mändli osv, haha

Hur brukar du rida hästarna dagarna före och efter tävling?
Svar: Dagarna innna trimmar jag mest och ser till att de är riktigt lösgjorda, lyssnar bra och är allmänt fina och trevliga att rida :D Efter tävling skrittar de en eller två dagar beroende på hur många dagar de tävlat, och vilar en dag. Sen rider jag som vanligt :)

Vilken egenskap tycker du är den bästa hos dig själv?
Svar: Att jag är så full i fan att jag gör det jag vill och det jag anser vara rätt så kan världen få tycka vad den vill sen.

Vad är du bäst på?
Svar: Av allting i hela världen?! Oj. Skjuta upp saker är jag ganska bra på.. Nejdå, jag tycker jag är bäst på att vara mig själv. Wherever I may be.

Billig snyggt matchad outfit (typ hööks) eller dyr "o-matchad" (typ märkesprylar)?
Svar: Fixar det i ett separat inlägg (LOVAR att försöka komma ihåg!!!!!!!)

När du kollar igenom en tävlingsbana, vad vill du helst inte ska finnas med då? (typ en maxad oxer, 3-kombination eller liknande)
Svar: Tycker inte att någon speciell hindertyp är "farlig", men tvåkombination med räcke-räcke äe inte min favorit, inte heller trekombination med oxer i mitten.skriv 10 D-ponnysar som du har ridit i ditt liv och skulle vilja rida igen ( sånna som du tycker om )
Svar: tror inte ens jag ridit 10 d-ponnyer, haha. Men jag kan skriva dem jag vill rida igen iallafall! Filips tre pållar vill jag absolut rida igen, de är gudomligt fina allihop, och sen Pepsi och Ida Johansson Orchard Freedom som är en supertrevlig pålle :D Utöver det är det nog inga, har inte ridit så många som sagt.

Vilken var din första häst?
Svar: Min första häst fick jag i 3årsåldern när vi fortfarande bodde i Grekland. Det var en treårig minishettishingst vid namn Lucky :D

Varför började du rida?
Svar: Det är mammas intresse från början, så jag tog väl över det helt enkelt, haha :D

Dina två närmsta vänner?
Svar: Min pojkvän och min bror. Om inte pojkvännen räknas så är det absolut Casper Padazakos som jag känt sen jag bodde i Grekland. Han vet nog iprincip allt om mig :D

hej!
jag skulle bara vilja fråga hur din foderstat ser ut till tango. har nyligen köpt en elitponny och vi har svårt att hitta det rätta fodret då det han gick på inte går att få tag på.
älskar din blogg!

Svar: Roligt att höra! Ja det är lita klurigt det där med foder. Tango äter ett kilo betfor och ett kilo KRAFFT sport om dagen. Riktigt bra foder som ger dem allt protein och alla kolhydrater och allt vad det nu heter men inte innehåller så mycket energi. Finns även en variant som innehåller mycket energi också :)

Vart ska du stå uppstallad i Bollnäs? :)
Svar: Åker nog över dagen bara eftersom jag bara ska hoppa på lördagen :)

Vad är det längsta du åkt för att tävla?
Svar: 70 mil ner till Falkenberg för ungponnychampionat, hua!

Berätta om någon "olycka" eller vad man ska kalla det som har med hästar att göra, vad är det läskigaste du vart med om och när gjorde du illa dig mest? :)
Svar: Ärligt talat så har jag aldrig avrit med om någon hemsk olycka. Jag kraschlandade i ett hinder på 50cm på min hopp ponny precis i början på min hoppkarriär och det resulterade i en hjärnskakning och att ponnyn fick ett skrubbsår. Hoppade inte på ca 8 månader efter det och var fast besluten att aldrig mer göra det. Men det gick över, haha :D

Min häst vill gärna gå ut med bakdelen i galoppen i vänster varv. Jag tänker tagen bakdel för att hålla den på plats, men nu till min fråga! Ska jag bara fortsätta och jobba så tills han fattat eller ska jag göra någon annan övning för att bygga och på det viset håller han sig på plats?
Svar: Tagen bakdel är jättebra och det är bra om du fortsätter jobba honom så tills han förstår, även om det blir jobbigt för dig.. För när du trycker in bakdelen så jobbar han ju rätt och det är dit du måste komma för att få honom att sluta lägga vikten på ytter bakben istället för inner. Galoppera bommar på volt kan vara bra om du orkar hålla bakdelen på plats hela varvet runt, då måste inner bak jobba ordentligt över bommarna och då blir det lättare att få loss spänningarna/svagheterna som förmodligen finns (inget negativt menat, alla hästar är spända/svaga någonstans!)

Ska du till Sundsvall summer horse show?:))
Svar: Kanske, har inte riktigt bestämt mig än!

vad är det bästa med karwan? varför blev du kär i just honom?

Svar: Ja, det är en bra fråga. Jag blev kär i honom för att han är väldigt lik mig. Han är precis lika vild och kan hitta på helt galna saker när som helst, gör konstiga ljud utan förvarning (vilket jag också gör) och jag känner att jag verkligen kan vara mig själv med honom. Finns inget jag behöver dölja eller något jag behöver ändra på, för han är precis lika wierd han, haha. Sedan har han en förståelse för mig som är läskig. Ibland undrar jag om jag träffat honom i mitt förra liv eller något i den stilen, han läser bokstavligt talat mina tankar mer än vad som är behagligt, haha. Och det absolut bästa med honom? Hmm. Att han är så generös som person, han vill ge så mycket han bara kan till personerna han tycker om.

SÅ, NU ÄR HÄLFTEN SVARAT PÅ! ANDRA HÄLFTEN KOMMER SÅ FORT JAG ORKAR!

Powniepownie

Hallåååå!

Nu är pållarna ridna men jag tänker bara berätta om hur extraordinärt fantastiskt min fläckiga D-ponny var idag! Började med att klippa bort i princip alla hennes man, hon såg för gräslig ut - de var alldeles för länge sedan frisören tog tag i henne, haha! Klippte den och satte upp den i tofsar så att det ligger på rätt sida. Hon blev så fiiin den lilla madamen!Gick ner och red en hel massa lösgörande övningar, bom med 12 meter fram till litet hinder där jag red på 6 språng mellan och varierade sedan när hon var lysig mellan 6 och 4 språng- hur fin som helst trots att jag endast red på tränsbett! Blev så himla hoppsugen så jag hoppade lite på hindre som stod kvar sedan träningen i fredags, så höjde jag ett av dem lite. Och lite till. Och lite till. Slutade med att pållen flög över en 1.40 hög och 1.40 bred oxer som om det vore ingenting! Men det absolut bästa var att hon var så himla lätt i handen hela tiden, och det kändes på ett helt annat sätt när hon hoppade på tränsbettet, så jag tror nästan att jag ska prova rida första MsvB:n i Mora på vanligt bett och se hur det går! Hon hoppar iallafall bättre på det, men sedan ska man ju ha kontroll mellan hindren också.. Idag var hon fantastisk iallafall. Hon väntade på vad jag sa hela tiden, rusade inte en endaste gång och hoppade helt gudomligt fint. Älskade pålle med finaste tofsarna ;)

För tillfället sitter jag och känner mig lite svettig och äcklig och väntar på mat. Sedan väntar dusch och matteplugg. Ugh. Men jag gläds åt min underbara ponny iallafall! :D Är också glad att ni har så mycket frågor, det gör det så mycket roligare att ha frågestund! :D Puss på er alla fantastiska läsare

Ännu en ytterst seg dag

Vet inte vad det är med mig. Så fort jag inte behöver sova ensam kan jag sova hela dagarna, jag som annars knappt kan sova överhuvudtaget.. Iallafall, vaknade X antal timmar för sent och skjutsade hem Karwan, kom hem och glodde på Värscupfinalen i hoppning (galet bra ridet som vanligt Roffe!) och nu ska jag alldeles strax ut och rida, ska bara låta mobilen ladda lite så jag kan panikringa någon ifall jag trillar av :D

Igår tjockade vi oss iallafall med Harry Potter filmmaraton och massa chips :D Visserligen hann vi inte ens se hälften av filmerna innan klockan var 4 på natten och vi bestämde oss för att sova, hehe.. Jaja, sjukt vilka bra filmer det är iallafall! Tycker det rä tragiskt att serien är slut nu. Hela min uppväxt har jag kunnat se fram emot nästa HP film, men nej - nu är det slut. Finito. :(

Pållarna ska få lösgöras genom lite allmänna bomövningar och sådant idag, galoppbommar är alltid roligt :D Speciellt LillBabs mår riktigt bra av att galoppera bommar så hon inte blir så överexalterad över allting hela tiden, knasboll. TangoPango mår bra av det så hon får lyfta lite på benen i galoppen och Perlisens galopp är så fantastiskt bra så med henen kan man bara leka genom att korta och länga avstånden mellan bommarna och låta henne ta i lite mer elle rmindre. Roligt roligt! Måste kila nu jag, massor va plugg att göra till imorgon också - hetsahetsa ;) PUSSS PÅ ER!

[Roligt att ni har så mycket frågor också - fortsätt fråga på!]

FRÅGESTUND

Nu kör vi en frågestund eftersom min blogglust är i botten hörrni! Om ni ställt en fråga och inte fått svar så kan ni ställa den igen som kommentar i detta inlägget så får ni garanterat svar ;)

Fram tills onsdag kör vi, och ni får som vanligt fråga precis som helst - det behöver alltså inte ha med hästar att göra överhuvudtaget!
Myspysfilinysnys

Goodmorgon. Eller god eftermiddag, eller vad man nu säger när man ligger i sängen klockan 4 och nyss har ätit frukost. IALLAFALL, HEJ.

Igår tränades det för Ulle här hemme på Klarsgården och det var kontrollövingar som gällde! Perlis och Tango fick gå och de var hur fina som helst bägge två. Vi jobbade mycket med att få bort dem från handen så att man kunde rida med lätt hand och ändå känna bjudning och kunan korta och länga utan att de lägger sig i tyglarna, och de var hur duktiga som helst båda två, inte starka eller någonting :DIallafall så kom Karwan hit igårkväll också, vilket var ganska så lagom mysigt. Efter att man varit ute i kylan i 100 år och var blöt och kall så var det ganska så skönt att bara chilla med tacos och film :D Käkade massa glass och grejs också, sen däckade jag. På Karwan. Det tydligen kul at ta kort på, haha..Ja, sov i 12-13 timmar, vaknade, åkte och köpte frukost (jag blev bitter över att mina favoritflingor inte fanns), käkade frukost och nu ska vi tjocka i oss resten av alla chips, gladd, popcorn, dricka osv som vi inte hann med igår och ha Harry Potter maraton :D Yeeeeah, supermegadunderbra!

Någon gång senare idag ska Perlis och Tango ut och skritta och Lillbabs ska ridas, men det tar vi seeeeen. PUSS PÅ ER, HA DET GÖTT

Minnen

Gud vad jag ryser när jag ser detta alltså. Åh, underbara, underbara häst.Every breath I take I'm breathing you

God eftermiddag mina kära läsare!

Denna dag började så som alla andra. Trött, seg Danai tog sig upp för att pallra sig in till skolan. Visade sig dock att vår lektion var inställd så jag gick och la mig och sov några timmar till, hehe. Åkte in, hade en lektion, käkade lunch, hämtade ut lite roliga piller på apoteket och åkte sedan hem och red ett pass för min markarbetstränare Sussi på LilleBabs. Ska ta det lugnt med rindingen denna veckan ut innan jag kör igång helt igen, så bara Lillbabs fick gå idag. Vi jobbade rakriktning och hon var hur fin som helst, vilket man inte kan tro med tanke på hur ojämn hon är i sidorna än så länge, men hon har sjukligt bra balans, så hon lever på den, kan man säga. Hon var också väldigt avslappnad hela passet och ja, väldigt fin - längde sig otroligt bra faktiskt, till slut var hennes extremt-superökade-trav som en normal hästs mellantrav ungefär - helt makalöst! :D Ska inte vara dum mot henne, nejnej hon var jäteduktig, kämpade på som tusan gjorde sessan!Ja, mer då? Jag ser fram emot morgondagen otroligt mycket. Kurs i massage på morgonen, prata med min speciealidrottslärare efter det, sedan kinamat med Bea till lunch, hem, rida en pålle (ELLER KAAAANSKE TVÅ OM JAG FÅR), städa som en tok och sedan kommer min högt värderade pojkvän hit så ska vi mysa och kolla på lets dance :D VEM VILL FESTA NÄR MAN HAR EN POJKE ATT MYSA MED PÅ EN FREDAG?! :DDD

Men just nu.. Just nu ska jag bara plugga. Bluööäh. Jaja, ska göra klart ALLT idag så jag inte behöver gör NÅGONTING imorgon, moahaha! PUSS PÅ ER GODINGAR


Svar: Totalt har vi 11 (tror jag) hästar på gården varav 8 är våra. Det är de tre jag rider, två unghästar som vi fött upp, min gamla c-ponny som är triangelmärkt, ett pensionerat avelssto och ett lånat avelssto som ska föla när som helst! :D

Tjock, högdräktig, Malin (yes, pållen heter ENDAST Malin..)
Svar: Tusen tack, vad roligt att du tycker det :D

• All tre äter ett kilo betfor och ett kilo KRAFFT Sport om dagen - uppdelat hälften/hälften på morgon och kväll alltså :) De får det för att jag ogillar att utfodra med havre, speciellt hästar som redan är "uppe i varv" elle rvad man ska säga tycker jag inte om att ge havre, men samtidigt behöver de mycket proteiner och sådant. Krafften innehåller nästan ingen energi men allt annat de behöver för att bygga muskler och hålla sig i form :D

• Inte speciellt mycket, 99% av dagaran jag rider är jag själv. Tränar markarbete och hoppning varannan vecka och sedan någon gång i månaden eller så när Ulle kommer upp från Värmland och tränar.

• Definiera "hoppa"? ;9 haha jag använder mig av bommar och små hinder (max 40-50cm) ca 3-4 dagar i veckan för att göra kontrollövingar och sådant, men "hoppa" som i att hoppa högt gör jag endast ca en gång varannan vecka per häst, delvis på Lottas träningar och de som inte följer med dit hoppar jag själv hemma :)
Good evening

Hallåhallåja!

Idag var en sådan där dag när man inte hade så mycket att göra och ändå så bara for tiden förbi. Började med psykologi imorse och efter att den slutade kockan 10 så hade jag håltimme tills klockan 1. Såg dock ingen mening med att åka hem, så jag stannade kvar i skolan och pluggade lite, pratade med min mentor om saker och ting och så vidare. Sedan hade vi en förelsäning med en same som var SUPERINTRESSANT! Första gången vi har en intressant föreläsning, och givetvis var jag tvungen att gå ifrån den för att gå på skolkonferens. Därifrån åkte jag vidare till massören och fick rätt trista besked - vila, så lite ridning som möjligt ett bra tag framöver och så vidare. Men vi får se hur det blir med det, kommer givetvis rida som vanligt - finns inte en chans att jag kan låta dem vila mycket nu innan tävlingssäsongen drar igång på allvar och det finns ingen duktig nog i Avestatrakten som jag vill släppa upp på någon av dem. Så ridas ska det! :DIdag blev dock bara Perlis riden. Babsan vilar eftersom hon gick träningen igår och TangoPango hade tappat en sko och vill absolut inte riskera något med henne nu! :) Perlis fick repetera klockan som vi gjorde senast förra veckan någon gång. Hon var lika fin idag som då! Det är en fantastiskt bra övning för att få hästarna genomjobbade och lätta i handen i galoppen, samt för att hitta en bar takt och rytm - superenkel men väldigt givande övning alltså! :D En av Perlisens bästa övningar, hon är grym på den bara hon får gå några varv! :DJa, mer då? Ser SJUKT mycket fram emot utesäsongen som drar igång nu! :D Och jag har SJUKT mycket plugg.. :D Haha, samhällsuppsatser är det värsta jag vet, jag kunde ärligt talat inte ha brytt mig mindre om demokratins problem, politik osv. Yes, känns som om jag går rätt linje?! :D Hahahaha, jaja - så kan det vara! Bara att bita ihop! En månad till och sedan är det sommarlov! :D Iallafall så ska jag sova nu, vi höööööörs kära medmänniskor. GODNATTSvar: Jajjemen, Tango ska till Bollnäs! Och SJÄLVKLART får ni komma fram! Blir bara glad så länge jag inte måste koncentrera mig, till exempel på framhoppnig osv men det är ju ganska självklart :D NI ÄR SÅ VÄLKOMNA ATT PRATA MED MIG!! PS. Ta med er kakor till Tango (Mariekex/Digestive helst ;D) så får ni en vän för livet, haha ;)
Svar: Haha ja det har hänt en del! Pepsi är såld och jag har två storhästar - April Love 2k ("Perlan") och Bahia Cabana ("Lillbabs, Babsan"). DET KOMMER KOMMA UPP INFO/PRESENTATIONER OM DEM, VAR LUGNA! :D


Svar: Tack så mycket, ja det är kul att se skillnad!

• Nix, jag anser att det är ganska fånigt, haha.. Hade dock boots på Lillbabs ett tag i vintras för att hon trampade på sig, men att hålla på med senskydd/lindor osv tycker jag ärligt talat är urfånigt.
• Nix, har dock hört att det ska vara ganska jobbigt :(
• Tävlingshästarna går ensamma bara på grund av skaderisken och för att vi ska hålla noggrann koll på vad de käkar. Men de andra hästarna vi har går tillsammans med andra, fördedrar att ha dem så faktiskt, men ja.. :)
• Bilder ska ni nog få någon dag när det blir fint väder är det tänkt, så får ni på hela gården! :)
Skillnad

Satt och kikade på bildernyss. Bara bläddrade runt på måfå när jag fick se bilderna mamma tog på min första markarbetesträning på Babsan. Kollade och jämförde med en bild mamma tog idag på träningen. Sjukt vilken muskelmassa hon börjat bygga på sig på den här korta tiden! Finare och finare blir hon!Vet inte om ni sett denna innan, men den är också talande tycker jag :D


Roligt när man ser att man utvecklar hästen tycker jag. För att inte tala om hur mycket jag utvecklas av att få rida dessa underbara pållar.

Träning med Lillebabs

Idag var vi på Lotta Björe träning med Lillbabs! :D Idag var det mycket lydnadsövningar, vi var utomhus första gången och vi tränade mycket på att kunna reglera hästarna och storleken på galoppsprången, vilket inte är Lillbabs visar sin bästa sida eftersom hon ALLTID galopperar som en c-ponny, haha. Det är mycket bättre i markarbetet, men så fort hon taggar till i hoppningen så faller hon tillbaka i det gamla, men det kommer bli bra, tror jag absolut!

Film får ni också, ni kommer se att jag inte sitter optimalt överhuvudtaget. Måste tyvärr skylla det på min rygg, plus att Lillebabsan inte är den enklaste pållen att sitta vackert på, vet inte hur Sissela lyckades! Hon är liksom så snabb upp i luften och så snabb ner på marken igen - plötsligt är man bara över hindret liksom! Haha.. Iallafall så var hon väldigt fin idag, lite hetsig, men det är ju inte ovanligt. Hon är inte alls stark på tränsbettet iallafall, det tycker jag om :D Lotta tyckte absolut att jag ska lägga in ett extra språng på de allra flesta linjer, beroende på hur de ser ut och så. Ulle å andra sidan tycker att jag ska rida på de normala antalet språng, bara för att göra det lite komplicerat. Men jag förstår dem båda. Lägger jag in ett extra språng så hoppar hon bättre, men det blir också lätt att man sitter och backar henne in i hindren då. Rider jag på det normala antalet språng blir hon lätt flack i sprången, men får lättare ett bättre föyt på hela banan. Decisions, decisions. Vi får ta det som det kommer helt enkelt, haha! För dagen lade vi in ett extra på linjerna iallafall!


Rivet på oxern där är ju ganska tydligt eftersom jag lade in 8 (?!) språng på en linje på 26m (normalt 6 språng) och då hoppar hon så mycket upp så att hon inte riktigt kommer över. Men vi gjorde bara om det och red fint på 7 så hoppade hon lika fantastiskt som vanligt :)


Den vackraste stunden i livet var den när du kom

Hallåååååhallååååja kära niii :D

En glad tjej här kan man ju lugnt säga. eller ja, man kan ju inte vara annat. Allt stämmer förutom vädret. Men vårkänslor har man ju ändå - EN OCH EN HALV MÅNAD KVAR I SKOLAN BARA!!! Nykär är man ju också, "dum" som man är, haha. Vårkänslor + nykär är en ganska vild blandning kan jag bara tala om. Sitter i bilen på väg någonstans och skrattar åt ingenting bara för att jag är så glad, skriksjunger med i ALLA låtar, jajaja osv.. Sådant vill inte ni läsa om, men jag var tvungen att skriva det bara för att få ur mig det på NÅGOT vis! :D

MEN IALLAFALL, idag var jag på En lektion i skolan, det var trevligt. Åkte dit, fick massage och åkte hem igen. Vi hade en professionell massör där som visade oss och så kände hon igenom min trasiga rygg och konstaterade en väldig massa tråkiga saker som jag inte vill veta. Så jag ska till "min egna" massör nu i veckan (förhoppningsvis) och få ryggen ordentligt kollad, tejpad lite här och var så får vi se sedan, men min prognos är ju inte så himmelskt bra som jag hade hoppats, kan man ju lugnt säga. JAJA, det blir säkert bra, ska göra mitt bästa för att få allt att fungera!

ÄLSKADE PÄLSMÖSSA :D


Idag ska LilleBabs och TangoPango ridas igenom. Lillebabsan ska gå ett grundligt pass bara, lägger nog in bommar också, klockan är alltid rolig! :D Tango får gå travbommar och sådana roliga saker för att komma loss ordenltigt och ha något annat än mark och staket att stirra sig blind på, hon blir så knasig då :D

Jag ska kila ut nu, till mina fiiiiiina sessor. PUSS PÅ ER
Svar: Jajjemen, jag kommer att ta studenten nästa år! :D Hoppade upp en klass när vi flyttade hit från Grekland då jag redan gjort allt som den klassen jag egentligen skulle gå i skulle göra det året (höhö, fast jag gjorde det på engelska). Det är är alltså inte för att jag är speciellt smart eller något sådant ;D

TÄÄVLING

Upptäckte att jag inte bloggade igår heller - INTE OKEJ. Uschuschusch, fy på bloggdajjan!

NUU ÄR JAG HÄR IALLAFALL, all yours, mina kära läsare! Igår var vi på tävling med finaste Perlisen. Hon var helt fantastiskt som vanligt, även om hon var mer vild än tam vid vissa tillfällen, haha.

Vi var iallafall till Björklinge utanför Uppsala igår och hoppade 110 och 115. Anledningen till att vi hoppade den tävlingen var att jag var anmäld till den innan Fagersta, så vi visste inte att jag skulel ha hoppat 120 innan. Lite emr rutin skadar aldrig så det var bara bra att vi åkte tycker jag :D Började då med 110, och hon var helt vild och bara sprang fort så in i bomben hela tiden, haha :D Det ledde till att jag bromsade henne lite väl mycket, så rundan fick lite dåligt flyt, men den var ändå helt okej tycker jag, inga missbedömningar eller så och hon hoppade finfint! Slutade med 0+0 fel och första utanför placering :)I 1.15 var hon däremot hur fin som allra helst! Hon hade lugnat sig väldigt mycket så jag kunde galoppera henne ordentligt mot hindren och vara lätt i handen utan att hon drog järnet. Det är när vi kommer till den ridningen som hoppar som allra bäst (alla hästar hoppar iof bättre då tror jag, haha). hade en fantastisk känsla den rundan, vilket kan låta töntigt när det är 1.15 vi snackar om och inte 1.40, men det spelar ingen roll i mitt huvud. Den var mer elle rmindre perfekt. Som ni kommer se så har hon svårt med räcke-räcke kombinationer än så länge, men det kommer det också. Superrunda som slutade med en finfin 3eplats av ungefär 65 starter eller vad det var! :D


Vi är så nöjda med Perlisen, och framförallt hennes utveckling :D Nu viker hon in frambenen ju, finisen!
Visst var väl rundan fin dåå, vavava? :D

Polis, polis, potatisgris

Hejheej mina kära vänner!

Nu är jag äntligen hemma efter en halmesig och urspårad gårdagskväll. Åh vad jag ogillar överfulla människor, det är inte okej att inte sköta sig och bli helt borta. Usch vad jag stör mig på sådant. Åkte iallafall hem tidigt från festen och sov hos bästaste Karwan. Kollade på Star Wars också, och jag höll mig vaken denna gång! Sjukt bra filmer det där, kommer knappt ihåg dem sen jag var liten men uuuuuh vad bra de är. Nästan lika bra som Lejonkungen! :D

Dessutom är Anakin Skywalker den snyggaste människa jag sett. Och vet ni? Karwan är ASLIK honom, förutom att han mörkare hår. YEAHYEAHYEAH, SCORE!


Men iallafall, vaknade vid 12 idag och pallrade mig hem lite lagom segt sådär. Fredag den 13e alltså, orkar inte räkna upp allt som hänt idag, bara massor med otur, hahaha. Ska väl ner och rida om en stund, men för tilffället har jag så sjukt mycket plugg att göra så det får vänta ett tag... Usch usch usch. hatar att plugga.

För övrogt så är jag på bra humör, även om det kanske inte verkar som om jag är något annat än väldigt bitter för tillfället :D Kanske ska dra igång en frågestund också, verkade som om det var några som ville det :D

Men nej, plugget väntar, puss på er godingar :*

Wunderbart, wunderbart

Hallojsan på er, Iprenknarkaren här!

Haha man kan inte annat än älska Ipren, tar man en sådan så mår man prima balleria hur sjuk man än är annars!

Vaknade iallafall hemma hos Karwan imorse ("imorse" - 12-halv1) efter att ha sovit mig igenom en hel Star Wars film osv. HEHE... Åkte sedan och hämtade mina linser efter världens längsta frukost osv osv. Ni får dagens ridpass på Perlan i bilder iallafall, longerade även Lillbabs över lite bommar och hon var otroligt fin, även om hon fick tokryck lite då och då, hahaha.. Knashäst :D

Perlis vara finfin också, stel som tusan i höger varv/vänster sida bara, så fick jobba mycket med att böja henne till höger och sträcka ut vänstersidan. Hon tyckte dessutom jag var mycket irriterande när vi skulle flytta undan bakdelen, men det är bara traggla på tills det funkar :D

NU SKA JAG PÅ FEEEEST, PUSS HEJ

Ridning - check. Sjuk - CHEEEEEEEEEECK!!

Nu är två pållar rina innan jag la mig ner och grät, iprincip, hahaha. Gjorde lite ont i hela kroppen, febertopp så det bara small om det osv. IPREEEEEN KOM OCH HJÄLP MIIIG! Haha, två snabbverkande Ipren så är man på topp igen! Och tur är väl det eftersom jag ska ut med goda vänner och bowla ikväll!

Men till ridpassen iallafall. Det blev LilleBabs och Tango som blev ridna idag, Perlis longerades av mor min istället :) Red som jag sa väldigt grundläggande, lösgörande pass på dem. På Tango red jag mycket travbommar utlagda som en solfjäder på en volt och varierade mellan att låta henne länga och korta sig. Hon var helt gudomlig, stressade inte ett endaste steg och var väntande i traven hela tiden så det kändes som om hon passagade hela tiden ungefär. Otroligt härlig känsla! Jobbade sedan mycket med att korta galoppen och sedan länga den utana tt det gick fortare utan att bara öka steglängden. I höger varv vill hon gärna lägga in bakdelen innanför spåret och på så vis lägga vikten på vänster bakben istället för höger så jag jobbade väldigt mycket med att leda in framdelen så att hon inte kunde fuska. Hon var suuuuperfin!

Haha hon var lite trött efteråt, finaste pållen.


Lillebabs fick göra mycket tempoväxlingar och övergångar. Ställde henne mycket inåt och utåt, flyttade åt olika håll och försökte hela tiden få henne att ta jämnt stöd i bettet, vilket hon har väldigt svårt med. Istället lägger hon sig i rollkur-form i höger och tar inget stöd i någon tygel alls iprincip, och i vänster hänger hon sig mer eller mindre i innertygeln. SÅ ojämn är hon i sidorna, vilket är jobbigt som tusan att rida bort. Men jag red henne mycket rak och mycket utåtställd istället för inåtställd efter att jag ridit fram och då blev det bättre, men inte bra på långa vägar.. Men Rom byggdes inte på en dag - det kommer det kommer :)Nu ska jag torka mitt dyngsura hår och byta om för att sedan dra mig bort mot storstaden :D Och ta mina Ipren så klart. Pussheeeeeej godingar


Svar: Först och främst sluta trakassera Ulrik. Det får endast jag göra, haha. Nejdå, men ge er med det där nu, vill inte se hans namn i kommentarerna något mer, okej? Usch, fy, blä, urk, wäwäwäwä ;)
Och för det andra så är Karwan en kille som är född 1995, går naturvetenskapslinjen här i Avesta och är MVGbarnet självt. Om vi är tillsammans eller inte är det nog ingen som vet, hahah. Och ja, han är bättre - alltså Ulriks totala motsats. Han är en sådan man tror inte finns, ungefär. Gentleman tills han dör, blablabla. Orkar inte skriva allt, han är en sådan man ser på film iallafall, exakt så är han, haha :)


Svar: Ja, ett tag gjorde jag det - på ridskola. Men jag blev avkastad varje lektion av den där satans ponnyn så jag slutade efter något år, haha :D

Putsmedel

Som ni alla vet så är jag ett putsfreak utan dess like. Putsar allt minst en gång om dagen - utom sadlarna som putsas 3 gånger i veckan ungefär. Men här är iallafall det jag använder och till vad jag använder det.

Alla bilder från Google förresten.

Stübben Glycerintvål - 119:-


Denna tvålen är min "allroundtvål" eller hur man ska säga. Den går att använda till det mesta och är bar till nya träns som man vill mjuka upp. Jag använder den dock inte på redan mjuka träns eftersom den har en nästan "uppluckrande" effekt som gör att lädret tappar de oljor och grejer som det impregnerats med innan och gör att tränsen blir "smutsåtdragande", lättast sagt. Men för nya träns och "billiga" hemmaträns fungerar den utmärkt, tycker mycket om den. Brukar också använda den till sadelgjordarna :)

Veredus Curium läderbalsam - 175:-

Det är skillnad på billigt skräp och Veredus balsam. Så är det bara. Detta balsam gör tränsen (smärjer bara träns och martingalar med det) otroligt mjuka. Jag smörjer alltid hemmatränsen med detta efter att jag smörjt med tvålen, det gör tränsen både otroligt mjuka och blanka. Jag brukar smörja, sedan låta det torka in några minuter och sedan torkar jag bort resterna med en trasa - då fungerar det bäst enligt mig. Inte så fräscht när det blir en massa rester av balsamet kvar liksom ;D Men detta rekommenderas verkligen - jag älskar det!

Effax läderbalsam - 119:-

En aningens billigare variant på Veredus balsam tycker jag. Inte riktigt lika bra, den är lite för "fet" för min smak och gör inte lädret lika smidigt och fint som Veredus. Men duglig ändå!

Prestige lädertvål och balsam - ca 299:-


Dett är mina sboluta favoriter. De må vara dyra, men herregud vad bra de är. Putsar sadlarna och tävlingstränsen med dessa och de är bara magiska, haha! De får sadlarna att bli både rena och blänkande och samma sak med tränsen - utan att på något vis ta bort tränsens impregnering. Dessa rekommenderar jag absolut till alla, de är helt underbara. Dyra som sagt, men värda varenda öre!


Tips för framtunga hästar

Halloooooj!

Det är ganska många som hör av sig om hur man ska göra med framtunga hästar för att få dem lysiga, i uppförsbacke och sådant.


Så nu tänkte jag göra ett inlägg om det, så ni vet sedan :D

Pepsi som jag hade var ju som de flesta av er kanske vet väldigt framtung när jag fick henne. Till en början betslade vi upp till ett tredelat kimlewickbett i hoppningen, som jag tyckte fungerade ganska bra. Men hemma red jag på ett väldigt smalt tvådelat bett, som jag senare använde hela tiden, även i hoppningen.Jag tycker inte man ska rida på hackamore på framtunga hästar om man inte mste pga tandproblem eller liknande, hackamore gör det alldeles för lätt för dem att sätta ner näsan i marken och länga ut sig. Istället skulle jag rekommendera att testa ett smalt tvådelat eller kanske ett helt rakt tränsbett. Att man varierar träningen så mycket som Klara gör är otroligt bra, det gillar jag! ;D Men om jag vore ni så skulle jag lägga otroligt mycket fokus på övergångar. Övergångar, övergångar - varje dag i upvärmmingen eller som "huvuddel" i ridpasset. Rid skritt-halt-rygga-trav-halt-rygga-skritt-halt osv osv  i så täta intervaller det går utan att det blir ryckigt och slitigt. Bestäm till exemepl intervallen 10 steg skritt och trav, och utgå från denna hela tiden. Övergångar är guldvärda på framtunga hästar - de la grunden till hela Pepsi.  Gör dem när det är hinder med också - så fort pållen blir framtung på väg mot ett hinder eller efter ett hinder, halt-rygga, och sen fram i galopp igen. Det får hästarna att bli som gummisnoddar och dessutom kommer de i uppförsbacke eftersom man sätter igång bakbenen på dem. Och jag pratar inte om 10 övergångar per ridpass nu - HUNDRATALS ska det vara, annars har de ingen effekt alls.

Utöver detta så är detväldigt bra med klättring, då kommer också bakbenen igång och det är ju det man vill eftersom de alltför enkelt lägger vikten på framdelen istället. Sedan är en väldigt bra övning "klockan". 4 bommar på en ganska stor volt alltså, och så galopperar man över dem och försöker få det så jämnt som möjligt. Det bygger upp väldigt mycket styrka på dem samtidigt som man om igen kommer åt bakbenen. I början är det dock mer effektivt än vackert kan man lugnt säga - herregud så det såg ut med Pepsi i början. Men det är värt det, det får dem otroligt fina om man upprepar det!

Även travbommar med lite långt avstånd är väldigt bra, men då måste man se till att de travar ordentligt över dem, inte bara springer in i travserien på halvlånga tyglar och flänger över. Då krävs det att man rider dem in i serien i en ordentlig form och sedan kan man lätta lite och låta dem länge stegen lite. Då komemr benen inte bara frmaåt in under magen på dem utan också upåt, vilket lösgör bra. Jobba även här med övergångar innan och efter om de blir tunga och springiga.Jag tycker att man ska vnta med att bestal upp, speciellt i markarbetet. I hoppningen kan det vara en bra idé för at få dem lite mer på bakdelen lite snabbare, eller vad man ska säga. Sedan är det bra som Klara gör, att inte stressa upp i klasserna. Inte för att det har något med framtunga hästar att göra, men det är ett väldigt bra och moget initiativ - man ser allt för många som struntar i om hästen är osäker och bara ska hoppa högt. Usch.

Fightingface

Godmorgon, godmorgon!
Ja, dagar som denna - när det bara regnar, regnar, blåser, är kallt, regnar och regnar lite till så är det tur att man vaknar på rätt sida med humöret på topp! Visserligen är min dunderförkylning knappast bätre men med lite piller löser sig allt! IDAG SKA DET RIDAS PUNKT SLUT! Var nog bra att jag tog det lugnt igår iallafall, hann till och med skriva klart en uppsats - bara 3 to go!Förutom ridning står bowling med trevliga vänner på schemat idag! Ikväll ska jag ut med några kompisar och bowla och sedan blir det väl förmodligen en pizza till det också - underbart underbart :D TÄNK ER - DANAI DOVERHOLT HAR SKAFFAT SIG ETT SOCIALT LIV!!! Helt otroligt. Trivs väldigt bra med det också faktiskt!För övrigt så ska damerna få gå väldigt grundläggande, enkla, lösgörande pass idag och verkligen ridas loss. Jag älskar sådana ridpass, när man verkligen känner hur fina de blir!

Ska kila ut alldeles strax, FÖRST FRUKOOOOST!!

Leker med ny header

Ja, ni verkade ju inte älska den headern jag har precis, så jag har nu lekt lite med en ny. Vad tycker ni om bloggen skulle se ut såhär framöver? (Vet att färgen är lite off på sidan, fixar det sen om ni nu gillar det ;D). Gjorde den egentligen inte speciellt seriöst, men ja. TELL ME WHAT YOU THINK.


Jaa hörrni

Vad ska man säga? Jag är sjuk nu igen :D Var väl dock på tiden, har ju inte drabbats av sjukdom på säkert 2 månader nu! Men jag tror p de där som folk säger - att psyket har väldigt mycket med hur man mår fysiskt att göra. Och för tillfället mår jag som ni alla vet (eftersom jag talar om det för er varannan minut) att jag mår otroligt bra, så därför blir jag inte heller speciellt sjuk - wunderbart. Menmen, JUST NU är jag iallafall sjuk. Men det är bra, då får man äta kladdkaka till frukost utan att mamma säger något, hehe! Ska fråga om hon inte kaaaanske KAAAANSKE skulle kunna köpa en Ben&Jerry's till mig sen..Jajaja, iallafall så kan jag säga att jag tröstar mig med att ligga och kolla på gårdagens fina rundor. HON ÄR SÅ FIN, PERLAN! Rundorna i sig är också fina, man både ser ut och känner sig som en äkta storhästryttare på henne, haha! Hon är en helt fantastisk häst, är otroligt tacksam för att få låna henne (och LillBabs, så klart!).

Har hänt lite sedan den bilden togs, men pållen är ju fortfarande lika vacker så vad gör det.


Nej, eftersom jag fått ridförbud idag så får vi se om det kanske blir lite tömkörning för damerna idag! Antingen det eller longering, men longering är dötrist tycker jag, haha :D Just precis nu ska jag dock plocka fram böckerna och studera. Älskar att gå samhäll jaaaa! Pusshejjj leverpastej

Babsans sista runda i Baltic Cup

Här är filmen från Lillbabs sista runda i Grevagården :DTycker att det är en väldigt bra runda! Lite synd på sista, men rundan i sig var ändå väldigt fin enligt mig! Red i bra avvägt tempo jämfört med förut och hade rätt antal språng på alla linjer istället för att trycka in extrasprång hela tiden :) Fina Lillbabs!

FILM PÅ PERLAN :D

Här är filmerna från dagen! Första rundan - 120 bedöming A:0/AAndra rudan - 1,20 bedömning A:0/A:0. I resultatlistan står det att jag fick tre tidsfel men det var ingen som flaggade mål efter hinder nummer 8 och så sa ingen i domartornet något så jag hopade nian också (då flaggade de som ni ser). Så jag vet inte hur det blev där, men jag hade bara ett ner iallafall.Det är en otroligt häftig häst att rida, man får en otrolig känsla på henne samtidigt som hon kräver väldigt mycket precision i ridningen för att sprången ska bli bra - så fort hon inte är ihop ordentligt så blir hon lite nonchig. Tycker ändå att det mräks att hon börjat lossna ordentligt i bogarna, frambenen kommer allt oftare upp och in nu! Sen är hon bättre på träning hemma - på tävling är det så mycket annat att titta på. Det där är ju sådant där som måste nötas in i ryggmärgen innan det fungerar på tävling - det kommer, det kommer! Fick komplimanger för henne idag iallafall, blir alltid lika glad :D

Fina rundor båda två tycker jag, ska bli kul att komma upp i 1,30 med henne så småningom :D"Spontan" tävling

Hej på er :D

Tidigt imorse fick vi reda på att jag tydligen skulle tävla idag! Vi hade anmält mig till Fagersta men stod som reserv eftersom det var fullt till bredden. Vi kollade senast i lördags men då stod jag fortfarande inte med. Menmen, vi ruschade upp imorse, bytte från 1,10 till 1,20 (hoppade alltså två stycken 1,20) och så putsade vi av min svarta springare och for iväg till Fagersta för lite hoppning!I första klassen var hon mer vild än tam när jag red fram, haha tokstolle! Det brukar ta henne ca 2 minuter att varva ner lite - idag tog det 15 för att hon var så övertaggad! Menmen, det släppte hur bra som helst inne på framhoppningen, då kunde jag till och med lätta i handen och hon gick kvar i samma tempo och väntade på hindren väldigt bra. Fick ett otroligt bra flyt inne på banan också, en kanonkänsla verkligen! Sken som en sol efter den rundan verkligen (vilket behövdes denna gråa, KALLA dag..) Slutade med att vi var felfria och hamnade på en ärofylld 10eplats bland ca 65 startande! Detta var också vår första 1,20 så det var ju bara finfint det :D

I den andra klassen var hon mycket finare redan på framridningen - lite mer foglig så att säga, haha.. Även den här rundan kändes väldigt bra, med bra flyt och väldigt bra språng. Hon hoppar så mycket så speciellt i kombinationerna är det bara hålla i sig bäst man kan, haha.. Det syns på filmerna, tihi :D

FILMER KOMMER OM EN STUND - HÅLL UT!! :D


Svar: Föddes där och bodda där tills jag var 8 eller 9, kommer inte ihåg, hahahaha :D 8 tror jag!

Påskfirande

Hejhej hallåååå :D

Har inga hästiga nyheter atg komma emd eftersom jag varit helt hästledig idag, så ni kanske ska sluta läsa nu om det var det ni kom hit för, haha :D

Haha nej, idag är det som de flesta vet påskdagen, och greker som vi är så firar vi idag istället för igår. Vi bjöd in lite familj och vänner och hade en allmänt trevlig dag bara. Grillade lamm och sådant som greker gör. Hur trevligt som helst! Återsåg även våra gamla grekiska vänner som vi inte sett på flera år, trots att vi mer eller mindre växte upp tillsammans i Grekland och bor nära varandra här i Sverige. TREVLIGT TREVLIGT :D

KARWAAAAN :DDDD


NU SKA JAG OCH KARWAN ÄTA OSS TJOCKA. Bestest Karwan, min kurd det där :D
Puss på eeeer gullunger!

Den här ponnyn.

Jag har alltid sagt att jag inte älskar hästar som många andra. Klart at jag älskar dem, men som hästar, inte som bästaste vänner liksom. Vet inte hur jag ska förklara det riktigt. Jag har nog också sagt att jag oftast inte har speciellt svårt att sälja hästar och sådant. Inte för att jag inte bryr mig om dem, utan för att jag säljer dem för att jag vet att de kommer få det bra där de hamnar sen och för att jag inte kan ge dem något mer. Men den här ponnyn alltså. Jag blir glad bara jag tittar på henne. Det spelar ingen roll hur dålig min dag varit - hon gör mig glad bara genom att alltid komma lunkande i hagen med sina stora öron spetsade och kräva kakor. Hela hennes personlighet gör henne så älskvärd för mig. Det handlar inte om hur bra hon presterar, det handlar inte om att hon är svårriden eller att hon skulle gå genom eld och vatten för mig. Det är så mycket mer än uppoffringar och sådant. Vi förstår varandra så bra hon och jag, vi är ett så bra team. Jag är så oerhört glad att vi hittade den här gudomliga ponnyn, inte en dag går utan att jag tänker på vilken tur vi hade som hittade henne. Jag kunde inte ha fått en bättre ponny - hon är perfektion i mina ögon.

Jaa hörrni, det är konstigt hur mycket man kan tycka om dessa djur.

OMG

Alltså.. HUR GLAD BLIR MAN INTE NÄR MAN SER ATT FOLK GÖR FANVIDEOS TILL MIG?!?!?!?!?

Herregud. Ni är ju bara bäst. Blir så otroligt, otroligt stolt, hedrad och glad och hyperventilerar mer eller mindre när jag ser att ni tar er tid att göra sådant här. eller ja, jag blir ju üerglad bara jag ser min statistik - NI ÄGER, mina KÄRA, UNDERBARA, FANTASTISKA LÄSARE. NI ÄR DE BÄSTA SOM FINNS, MAAAASSA KÄRLEK TILL ER!!För övrigt så är humöret på supertopp! Har mockat klart och fixat käk och allt till pållarna, så nus ka ajg fortsätta städa en stund innan Lillebabs och Tango får röra på fläsket lite :D Perlis blir longerad idag tror jag! :D

PUSS PÅ ER!

Du är inte som de andra

HEEEEJ.

Ja, jag lever faktiskt. Hann inte blogga igår bara.. Tränade två pållar för Sussi (markarbete alltså) osv. Det blev storhästarna som fick sig en genomkörare igår, och båda två gick välfigt bra!  LilleBabs är så ojämn i sidorna så det är synd om henne, men vi jobbade loss ganska mycket igår iallafall, vilket var slitigt för min rygg kan jag lova. Vi red mycket tempoväxlingar på henne och varierade mellan att ställa inåt och utåt, hög och låg form.  Som sagt så är hon sorgligt ojämn i sidorna, och det är så himla enkelt att det blir så.. Inte ens jag och Sussi fick loss allt på en lektion, vilket vi brukar lyckas med. Men det släppte en hel del iom att vi varierade så mcyket, så hon fick korta och länga massor av stela muskler!Perlis var suuuperfin iallafall! Med henne jobbade vi piruetter faktiskt :D Vi gjorde dem till att börja med i skritt och fattade galopp "ur piruetten" och fortsattae på rakt spår. SATAN vad hon SATTE sig på bakdelen i de fattningarna, jag lovar er, det kändes som om hon reste sig i fattningen - så mycket på bakdelen var hon. Hennes trav var också helt fantastisk igår och aaah - hon var superfin helt enkelt! I galoppen är hon inte riktigt stark nog att göra piruetter än, så vi gjorde små, små volter där jag ledde framdelen runt bakdelen istället, så att det blev som en piruett fast större, ungefär. GUDOMLIGA HÄST!Vi provade ju också ut en Bruno Delgrange sadel till mig och pållarna igår! :D Det blev en brun "half-deep", 17" med extra framskurna kåpor och deras speciella "Memeory Foam" i knävulstren. Sedan beställde vi den också i en modell som har mer öppen manke än standardmodellen, speciellt med tanke på LillBabs som har lite klurigt sadelläge med sin höga manke och dessutom gärna gör att ryttaren hamnar i stolsits eftersom hon går så mycket i uppfärsbacke av sig själv. Vi fick dessutom stiglädare med - 2000:- kostar de annars, så det var ju ytterst trevligt! :D

Under tiden som vi väntar på sadeln (ca 6 veckor) kommer jag få låna DANIEL ZETTERMANS GAMLA SADEL. URSÄKTA, MEN HUR COOLT ÄR INTE DET?!?!?!? Kommer ju inte vilja ha någon ny sadel sen ju, hahaha..

NU SKA JAG FORTSÄTTA STÄDA. PUSS OCH HEJ, KRAM SKUMBANAN

Planering

Hörrnihörrni - det är mååånga som frågar/frågat hur jag lägger upp en normal planering för en veckas ridning på pållarna. Here comes the ugly truth:

Sanningen är den att jag inte har någon planering.

Jag har testat tusen olika sorter, men det fungerar verkligen inte när jag skriver "styrke på måndag, koordination på tisdag" osv. Det går bara inte, jag blir uttråkad innan jag ens börjar och får ingen motivation alls. Jag är ingen teoritiskt lagd människa egentligen (perfekt att gå samhällslinjen då, jag vet) - jag tycker inte om att ha saker "skrivna i sten" utan jag vill hellre gå på min egna känsla.

Så jag har en "översiktlig" plan med vad hästen behöver mest av, tex kondition - så ser jag till att träna det mer än till exempel styrka. Men ingan dag-till-dag-planering. Jag gör det jag har lust med för dagen och så lägger jag in det hästen i fråga behöver mest av, om jag har lust att rida ut så gör jag det, man kan rida dressyr ute i skogen också. om jag har lust att rida ett vanligt trimpass så gör jag det men kanske lägger in extra mycet galopparbete och sådant. Sedan känner jag idag vad pållarna ska göra imorgon, oftast. Men nej, inga tråkiga veckoplaneringar för mig, klarar tyvärr inte av det.. :DImorgon kommer sadelutprovaren från Bruno Delgrange och provar ut sadel till storhästarna och mig också - underbart! Och nu ska jag sova. NATTINATT :*

Horsies

HEJ PÅ ER!!

Jag har nu avslutat trea underbara ridpass på mina fina pållar! Började dagen med Perlan, som fick hoppa lite efter gårdagens genomkörare i markarbete. Började med att hoppa tre små räcken som stod på en volt med 5,5 meter mellan - TRÅNGT för henne med andra ord. Hon har haft supersvårt med det förut och hoppat på studs och sådant, men idag skötte hon det utmärkt! Hon jobbade med styrka istället för fart och hoppade upp ordentligt även om hindren var små. Superfin! Hoppade sedan lite blandade linjer med räcken för att få henne att hoppa uppåt istället för framåt. Hon var superfin och vi avlutade med hinder på 125 som hon flög över utan minsta problem. Vek in benen ordentligt gjorde hon också - bara det är otroligt!Sedan var det Tangos tur. Även hon fick hoppa lite idag, men hon var allt annat än lugn och fin.. HEEELT SJÖVILD var hon, förstår inte vad det tog åt henne, hahaha! Sprang som en vilde och hoppade halvt igenom hindren istället för över - så imorgon fortsätter vi lite med hoppningen så hon lugnar sig lite :DLilleBabs fick en tur i skogen idag :D Mest skritt och lite trav. Såg till att verkligen få henne att ta ut stegen i skritten så hon sträckte hela bogarna, eftersom hon är så stel i dem. Hon tyckte jag var lite dryg kan man ju säga, men hon sträckte på sig iallafall, blev stor skillnad på traven när hon fått skritta så i 15 minuter först! Slappade mest, blir mer seriöst arbete imorgon :DSå nu ska jag käka lite, sen ska jag iväg till min kompis Bea några timmar innan jag ska hem och ta in pållarna. MYSPYS

LIFE IS WONDERFUL

Sitter här på mitt rum och pluggar lite innan det är dags för stallet och mina underbara pållar. Jag ler hela tiden och tårarna bara rinner ner för kinderna. Bara för att jag är så glad. Jag vet inte hur jag ska förklara. Har lust att SKRIIIIIIKA för jag är så glad! Allt är så bra, alla bitar är på plats, precis där de ska vara.

Tänkte bara dela med mig

JAAAAG tänkte bara dela med mig av att mitt liv är en komplett tiopoängare just nu. Hästeriet går utmärkt, jag är motiverad trots min jäkla rygg, jag har inspiration till allt. Jag ligger inte efter med någonting i skolan, och även om mina betyg inte är vad de varit så är jag glad :D Jag har fantastiska vänner (KILLKOMPISAR SOM SAGT<333333) som jag inte behöver ha dåligt samvete för att jag är med nu. Eller ja, kanske ska säga att jag är glad över att jag har ett socialt liv ÖVERHUVUDTAGET? :D Och så har man sådana här fina killar som man omgett sig med och de är så gulliga och snälla allihop! :D Wuuunderbaaaart.

Utöver detta så tänker jag klart, precis som jag gjorde i våras/somras. Jag vet exakt vad jag vill igen och är verkligen tillbaka där jag var då vilket är helt underbart eftersom jag haft en period av sävlighet och seghet osv, vilket ni vet. Vet inte hur jag ska förklara, allt är bara fucking fantastic och fabulous nu :D Är fruktasnvärt glad hela tiden och vill bara kunna göra så att ALLA är lika glada som mig :D DET ÄR UNDERBART!!!!!

Så, nu vet ni det också, tralalalalaaa. Och nu har vi påsklov TRALALALALALAAAAAA

Bra Måndasgakväll yaaao

Hej mina kära läsare :D

Tänkte ursäkta mig för att bloggningen uteblev igår, det var inte meningen men jag hade verkligen inte tid... Så.. Förlåt.

Men jag hade iallafall en toppenkväll igår! :D Stressade hem efter en lååång skoldag och fixidonade med alla pållar och myste med dem och pussade på dem innan jag var tvungen att hetsa in till staden igen - hann inte rida alltså, vilket mitt samvete ständigt påminner mig om. Men klockan 7 var vi iallafall på musikal som estet-tvåorna här i Avesta gjort. Vi, som i jag och Karwan alltså, haha :D Det var kul faktiskt, esteterna var så duktiga! :D Och musikalen var jättesöt, värd alla 40:-/person det kostade (fast jag tittade ju bara på när Karre betalade men jaja..)


Sedan åkte vi hem och pluggade matte inför mitt omprov idag. Yes, omprov. Uhuhuhu, tänk om jag får IG igen, då kommer min mattelärare bokstavligt talat halshugga mig.. Menmen, lärde mig en massa bra saker igår iallafall så får hoppas att jag kommer ihåg dem idag, haha.. Det där med att komma ihåg är inte min starka sida. Sedan åt vi glass och så var det meningen att vi skulle kolla på film, men vi däckade klockan 11 båda två, vilket är högst ovanligt eftersom vi annars brukar vara vakna till 4 :D

Random übersöt bild.


Och nu sitter jag i skolan och pluggar religion. Muntligt prov på marxism, existentialism, Darwin osv osv osv osv idag :D Jaja, det ska nog gå bra! Har inga lektioner före 12 iallafall, vilket är både skönt och otroligt tråkigt. Menmen, ska väl plugga vidare nu och sluta förskjuta allting... PUSS PÅ ER


Svar: www.PonnyPrakt.se (ligger under "The John Whitaker collection") :D

Detta gör mig så oerhört otroligt glad att se

Pepsi och hennes nya ryttare Nora. HUR FINA ÄR DE INTE? Så otroligt kul att det går så bra för dem med henne. Allt flyter på som smort och alla deras tränare bara älskar dem. Blir så lycklig, samtidigt som jag saknar henne som en galning. Finaste Pepsi.Resultat - day numero trea (lite grekiska skadar aldrig)

HEJ!

Tänkte bara skriva att Lillbabs var fantastisk idag igen och vi gjorde en superfin runda i dagens 1,20 som slutade med ett slarvpet på sista hindret på grund av en pytteliten ryttarmiss. Men det är sådant som händer! Hade kommit 4 annars, bra tid, bra flyt, bra tempo, rätt antal språng på alla linjer och inte alls svårt med kombinationerna. Så det var en kalsrunda - jag är supernöjd! :D

Nu ska vi packa oss iväg och åka - SKA BLI SÅ SKÖNT ATT KOMMA HEM OCH JAG SAKNAR ****** SÅHÄÄÄÄÄÄR MYCKET. Pusssss på er :*(Lägg märke till att Lillbabs har luva på sig - något vi lyckades med utan att bremsa och ha tredje världskriget - medalj till oss!)


RSS 2.0